Про високу вартість материнських плат на базі Intel Z690 вже знають всі, хто цікавиться і стежить за тим, що відбувається на ринку комплектуючих для настільних ПК. Навіть через місяць з початку продажів компонентів нової платформи Intel LGA1700, найдоступніші материнські плати на топовому чипсеті все ще коштують від $220. Тоді як моделі Intel Z590 для процесорів попереднього покоління можна купити за ~$150.

Співробітники ресурсу TechPowerUp поділилися своїми припущеннями про можливі причини високої вартості материнських плат на базі чипсету Intel Z690 для нових чипів Intel Alder Lake-S.

Колеги виділили відразу кілька пунктів, які на їхню думку найбільше вплинули на ціни одного з ключових елементів системи.

Один із факторів – підвищення вартості друкованих плат для моделей, що працюють із пам’яттю стандарту DDR5. Тут відмінність вкладається у кілька доларів.

Чому так дорого коштують материнські плати на чипсеті Intel Z690?

Як не дивно, але виявилося, що значно дорожче виробникам плат тепер коштує купівля процесорного роз’єму з кріпленням. Якщо в дрібногуртових партіях сокет LGA115x/1200 коштував $5 і менше, то LGA1700 коштує $10–15 навіть при замовленні великої партії роз’ємів.

Сама мікросхема чипсету Intel Z690 подорожчала лише на $1 у порівнянні з попередником – з $50 до $51.

Чому так дорого коштують материнські плати на чипсеті Intel Z690?

Ще один ключовий фактор – конфігурація підсистеми живлення процесорів. На платах для нових CPU передбачено перехід зі схеми IMVP8 з чипами DrMOS на стандарт IMVP9.1, що передбачає використання дорожчих модулів SPS (Smart Power Satge). При цьому моделі на Intel Z690 мають більшу кількість фаз живлення.

Для топових материнських плат, оснащених двома слотами PCI-E 5.0, потрібен відповідний чип-ретаймер, який також коштує дорожче за схожий за функціональністю елемент з підтримкою PCI-E 4.0. Останні дістаються виробникам плат за ціною близько $20–30. На щастя, для відносно простих плат з одним слотом PCI-E 5.0 x16 дорогий ретаймер не використовується.

Вартість фізичних слотів PCI-E 5.0 також на 10–20% вища, ніж у конекторів для шини попереднього покоління. І хоча тут йдеться лише про кілька центів, у ціну кожної плати також закладається вартість переобладнання виробничих ліній, що знадобилося для випуску нових моделей.

Ну і ключовим елементом цього цінового пазла залишається дефіцит багатьох елементів поверхневого монтажу, починаючи від силових збірок, закінчуючи простими резисторами та конденсаторами. Виробникам доводиться докладати набагато більше зусиль для планування замовлень і закладати у вартість ціни, що регулярно підвищуються, на тлі дефіциту електронних компонентів.

Звичайно, для покупця подібні аргументи можуть здатися не дуже переконливими, але всім доводиться зважати на фактичний стан справ. Доступних моделей на Intel Z690 навряд чи варто очікувати найближчим часом. Проте вже на початку січня ми чекаємо початку продажу материнських плат на базі Intel H670, Intel B660 та Intel H610. Напевно виробники запропонують великий асортимент пристроїв на їх основі, які коштуватимуть відчутно дешевше плат на топовому PCH.