Слідом за зменшенням компанією Mastercard міжбанківських ставок (інтерчейндж), співзасновник Monobank Олег Гороховськи заявив, що «цю битву за клієнтів ми програли» та анонсував зменшення кешбеків, виплати відсотків на залишок власних коштів та кількості нарахованих миль на преміум-картах.

На цей крок, за словами Гороховського, Monobank йде через рішення АМКУ, а саме перший етап зниження ставок інтерчейндж до рівня не більше 1,2%, який відбувся 26 листопада 2021 року.

«Під тиском деяких великих торгових мереж, низки народних депутатів та Національної ради реформ України платіжні системи Visa та MasterCard були змушені погодитись на поступове зниження банківських комісій. Перше зниження комісій (на 25%) відбулося 26 листопада і ми, на наш величезний жаль, не можемо зберегти поточні відсотки по кешбеку та милям» – заявив Гороховський.

Зазначимо, що саме міжбанківські ставки для банків є основним джерелом для формування бюджету на виплату кешбеків клієнтам. Під час покупки в магазинах карткою, за угодою еквайрингу, продавці сплачують банку-власнику терміналу комісію, частину якої він потім виплачує банку, карткою якого розрахувався клієнт. Відповідно, продавці зі свого боку закладають вартість еквайрингу в ціну товару.

Враховуючи зниження міжбанківських ставок з 26 листопада на 25%, для клієнтів Monobank з 1 грудня набудуть чинності наступні зміни:

  • Зменшення кешбеку на 25%, проте це не буде стосуватися пропозицій кешбеку від партнерів;
  • Плата відсотків на залишок власних коштів на картах та за продуктом Monobank стане 3% річних у гривні;
  • Новий розмір миль, що нараховуються: monobank platinum – 11 миль за 1 000 грн у чеку; IRON – 15 миль за 1 000 грн у чеку.

Нагадаємо, що це лише перший етап зменшення міжбанківських ставок. Подальше зниження граничних ставок інтерчейндж відбудеться у липні 2022 та 2023 року, з 01.07.2022 – не більше 1,00%, з 01.07.2023 – не більше 0,90%. Отже можна очікувати на подальший перегляд банками своїх програм кешбеків.