Компанія Mastercard вводить в дію нові зменшені розміри міжбанківських ставок (інтерчейндж) в Україні, відповідно до рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ). Нові розміри міжбанківських ставок поширюються на безготівкові операції за картками Mastercard в Україні у торгово-сервісній мережі, як у фізичних торгових точках, так і в електронній комерції, для фізичних осіб.

Дозвіл на введення в дію зменшених ставок інтерчейндж (комісії інтерчейндж – це комісії, що сплачуються банком-еквайром на користь банка-емітента при здійсненні безготівкових розрахунків у торгово-сервісній мереж) був наданий компанії Mastercard Антимонопольним комітетом України 11 листопада 2021 року. Відповідно до рішення АМКУ, перший етап зниження ставок інтерчейндж до рівня не більше 1,2% має відбутися з наступного робочого дня після сплину 14 календарних днівпісля дати отримання дозволу АМКУ, а отже – 26 листопада 2021 року. Подальше зниження граничних ставок інтерчейндж відбудеться у липні 2022 та 2023, відповідно до наступного графіку, погодженого АМКУ:

  • з 26.11.2021 – не більше 1,20%;
  • з 01.07.2022 – не більше 1,00%;
  • з 01.07.2023 – не більше 0,90%.

Нагадаємо, що в березні цього року за зниження міжбанківських ставок виступили представники українських інтернет-магазинів. Зокрема власник Rozetka Владислав Чечоткін тоді писав у своєму Facebook, що через високу ставку інтерчейндж вітчизняні продавці є менш конкурентними порівняно з глобальними гравцями.

«У ціні кожного товару, що продається в Україні, закладено 1,8-3% банківської комісії, які кожен бізнес повинен платити банкам за проведення оплат картками. Що означають ці відсотки? Виходить, що наш споживач повинен платити більше. Отже, ми менш конкурентні порівняно з глобальними гравцями, адже будь-які постачальники з ЄС, а також усім відомі Amazon або Alibaba, платять своїм банкам 0,2-0,5%. Тому ми все ще дуже далекі не лише від Європи, а й навіть від країн колишнього СНД. Наприклад — ставка у Росії – 1%, Казахстані – 0,7%, Узбекистані – 0,5%. В Україні — від 1,8 до 3% і встановлювати цей відсоток платіжні системи та банки можуть як їм заманеться. І українському бізнесу нема куди подітися: приймати карти зобов’язує Закон, а майже всі платежі проходять через три банки, які в Україні можуть ставити будь-які тарифи» – заявляв тоді Чечоткін.