Третього березня вийшла Wo Long: Fallen Dynasty – нова action-RPG від Team Ninja – авторів Ninja Gaiden, перезапуску DMC та серії Nioh. Саме з останньою у гри найбільше спільного, адже вони ділять спільний «піджанр» Souls-like. Також вони поділяють тематику – фентезі на основі історичних подій, змінилася лише країна – з Японії доби Сенґоку до Китаю періоду занепаду династії Хань та Трицарства. Незважаючи на переважно позитивні відгуки, у гри все ж є певні проблеми. Попередження: на скріншотах та у тексті можуть бути присутні спойлери!

Wo Long: Fallen Dynasty: не зловживайте еліксиром!

Відома історія новими словами

Сюжет гри сконцентрований на боротьбі безіменного головного героя із Даосистом у Чорному – чаклуном, який викрав Хлопчика з зав’язаними очима, який допомагає вам у пролозі гри, не розкриваючи своєї особи. За допомогою духа хлопця Даосист отримав доступ до великих запасів Еліксиру Безсмертя – субстанції, що пробуджує в людях темну Ці, перетворюючи їх на демонів.

Саме вплив цього персонажа стає каталізатором як виникнення Повстання жовтих пов’язок, так і узурпації влади тираном Дон Джов. На шляху до перемоги над злом героєві доведеться об’єднати зусилля з багатьма легендарними героями, на кшталт Ґвань Юя, Льов Бея чи Сяхов Дуня. Більшість ключових супротивників також будуть історичними діячами, а з деякими доведеться як співпрацювати, так і битися в різні моменти.

В цілому, сюжет гри досить цікавий, але уникаючи спойлерів про нього розповісти досить важко. Зазначу, що зручним інструментом оповідання тут виступають ролики, які показують в кінці кожного завдання, коли ви зміцнюєте узи з вашим компаньйоном. В них розповідають про минуле персонажа, його мотивацію і цілі, залучаючи гравця до знайомства зі світом та його героями, а в кінці ролика ви отримуєте доступ до Божественного Звіра, пов’язаного з вашим новим товаришем. Також у грі присутній кодекс, в якому розміщені відомості у зручній формі про всіх персонажів, демонів та ігроладні особливості, які поповнюються протягом гри.

Великі проблеми у великому Китаї

У кожного сюжетного завдання одна ціль – перемогти боса в кінці рівня. На шляху до нього вам доведеться досліджувати рівень та боротися з меншими супротивниками. Основними елементами цікавості на локаціях є знамена та предмети. Знамена поділяються на два типи – бойові та позначні. Бойові знамена – це аналог вогнищ із Dark Souls, одночасно контрольна точка та можливість поповнити свої запаси. На відміну від більшості Souls-like, тут здоров’я персонажа поповнюється після будь-якої взаємодії зі знаменами, тобто його достатньо лише встановити – і ваші фляги, стріли та інші витратні предмети будуть поповнені. Позначні знамена слугують виключно для підвищення рівня стійкості – однієї з ключових механік.

Головною особливістю гри є шкала духу. Це одночасно і ваша витривалість, і мана. На відміну від більшості ігор, де витривалість витрачається на атаки та блокування, тут механіка складніша. Влучні атаки та вчасні відбиття атак заповнюють шкалу духу, тоді як хаотичні ухиляння та отримування шкоди від супротивників її спустошують. Якщо гравець при повному спустошенні духу просто оглушується на кілька секунд (або до першого отримання шкоди), то у супротивників з’являється можливість нанести смертельний удар – сильну атаку, яка зменшує їх мораль. Мораль – це спеціальний показник, який впливає на характеристики персонажів. Мінімальна мораль прив’язана до вашого рівня стійкості – значення, які більші за нього, втрачаються при смерті і можуть бути повернені після перемоги над вашим вбивцею.

Також при смерті втрачається половина вашої Істинної Ці – однієї з трьох місцевих валют, яка використовується для поповнення запасів біля Бойових знамен та підвищення рівня персонажа. Другою валютою виступають мідні монети, які можна отримати при продажі предметів спорядження. За них можна купляти товари у коваля та зміцнювати своє спорядження. Остання валюта називається нагороди, і за неї можна купляти скрині з таємничими предметами у старійшини відлюдників гори Фудзянь. Що вища рідкісність предмета, то дорожча скриня. Також за неї можна купляти жести. Щоб отримати цю валюту, необхідно перемагати ворогів з фіолетовим ореолом навколо рівня моралі – це супротивники, яким вдалося перемогти іншого гравця, і за помсту ви отримуєте кількість нагород, пропорційну силі супротивника.

Бойову механіку, в цілому, можна вважати стандартною для Souls-like ігор, проте з певними особливостями. Вам доступні звичайна атака, блок, відбиття удару та бойові мистецтва, а також атаки духу. Останні дві витрачають вашу шкалу духу для нанесення сильних ударів, які, відповідно, зменшують максимальний запас духу супротивника. Шкала супротивників оновлюється після кожного нанесеного смертельного удару. Вороги також можуть наносити спеціальні атаки – їх неможливо заблокувати, лише відбити, а у разі влучання у гравця вони зменшують рівень моралі, якщо він більший за ваш ранг стійкості. Також зменшити мораль можна завдавши удару зі спини, тут він прирівнюється до смертельного і має такий самий ефект.

Дух також можна витрачати на виклик Божественних Звірів – аналог ультимейту. Іконка Звіра розташована у правому нижньому куті екрана і перезаряджається за нанесення та отримання шкоди. Існує два види виклику Звіра: атака та допомога, кожна з яких відрізняється для різних Звірів. Відповідно, атака наносить шкоду супротивникам, а допомога посилює як гравця, так і його союзників.

Окремою механікою у грі виступають закляття. Їхня кількість прив’язана до вашого рівня – що п’ять рівнів ви отримуєте одне очко, за допомогою якого можна відкрити закляття. Доступ до заклять відкривається відповідно з прокачкою характеристик – гілок заклять тут, так само як і Достоїнств, п’ять. Унікальною особливістю магії у Wo Long є система протидії стихій: кожну стихію може знешкоджувати одна з інших чотирьох і водночас кожна стихія сама може знешкоджувати іншу. В деяких моментах це насправді корисно, але у цій грі можна відбити абсолютно всі атаки, навіть ненаправлені на кшталт вибуху чи удару по землі, тож користь від цього сумнівна.

Демони? Демони!

Тут виникає перша проблема Wo Long: обмежена кількість супротивників. Видів ворогів не так багато, і більшість із них є просто покращеними версіями інших. Наприклад, у грі є полум’яний дикобраз, а є ВЕЛИКИЙ полум’яний дикобраз. Винятків тут небагато, до того ж майже всі з них постають як боси, і лише потім трапляються на локаціях як звичайні супротивники.

Головним випробуванням на шляху до порятунку Китаю від демонів виступають боси. На жаль, дизайн більшості з них важко назвати цікавим, а деякі повторюються кілька разів. Серед усіх босів реальні труднощі в мене виникли лише з двома, один із них був фінальним. Цікавою особливістю є те, що після перемоги над босом-людиною (чи його демонічною версією) ви отримуєте доступ до набору спорядження цього персонажа. Також кілька босів у грі мають дві фази, про які ви не знаєте, допоки повністю не спустошите здоров’я боса вперше.

На мою думку, ця механіка не зовсім чесна та логічна, тому важко похвалити розробників за неї. До того ж, вже вищезгадані NPC-компаньйони (яких на деяких рівнях доступно декілька) значно полегшують бій з більшістю босів і дозволяють без особливих зусиль здобути довгоочікувану перемогу. Тому баланс боїв з босами не позбавлений проблем, як і багато інших механік у цій грі. Найбільш вдалим із них вважаю бій з Лю Бу, який надає гарне співвідношення між складністю та цікавістю поєдинку, а важливість самого персонажа надає йому сюжетної цінності.

Мандруючи світом

Прогресія у грі поділена на глави, кожна з яких складається зазвичай з трьох або чотирьох основних полів бою – місцевих рівнів. Поля бою поділяються на основні та побічні. Вже згадані основні – це сюжетні рівні, що відбуваються на нових, повністю унікальних локаціях. Побічні поля бою ж, на відміну, слугують переважно для прокачки персонажа. Вони майже (або зовсім) не несуть наративної цінності, відбуваючись на вже відомих локаціях і ніяк не впливають на основний сюжет. Їхнє проходження не є обов’язковим. На цих полях бою переважно можна знайти витратні предмети та матеріали для зміцнення спорядження.

Різноманіття локацій у грі приємно вражає: від давніх гробниць до палаючого міста і туманних джунглів. Єдиним винятком можна назвати рівні з водою: доведеться побувати і в затопленому місті, і на повноводній річці, у напівзатопленій в’язниці й навіть у каналізації. У останній половині гри буквально кожна друга локація має взаємодію з водою і це, якщо чесно, піднабридає. Окрім цього моменту, над рівнями попрацювали добре і кожен з них цікаво досліджувати, як для пошуку корисних предметів, так і просто для краєвидів. Проблемою я вважаю складність орієнтації через одноманітні декорації, тому ви можете ходити однаковими коридорами по кілька хвилин і буквально заблукати в трьох соснах. Особливо гостро ця проблема постає у підземеллях, які до того ж відверто повторюються на різних полях бою.

Треба більше сили!

На початку гри вам доведеться створити персонажа. Редактор зовнішності у грі досить детальний, у кращих традиціях Souls-ігор. Зовнішність персонажа можна змінювати будь-яку кількість разів протягом проходження, але лише після порятунку старійшини селища відлюдників.

Що ж до власне прокачки, умовно її можна поділити на дві частини: покращення характеристик і покращення спорядження. Характеристиками персонажа тут виступають п’ять достоїнств: Дерево, Вогонь, Земля, Метал та Вода. Кожна з них впливає на певні показники персонажа: здоров’я, максимальну вагу спорядження, відновлення духу при атаці чи відбитті атак і тому подібне. Також, як і в серії Souls, характеристики впливають на силу атаки зброї – до її базового показника застосовуються модифікатори, так звані «скейли», які позначаються латинськими літерами.

Відповідно, скейлинг А від Вогню показує, що найбільше шкоди ця зброя нанесе в руках персонажа з високим рівнем саме цього достоїнства. Скейли теж можна підвищувати під час зміцнення спорядження. Після знайомства із ковалем (чи, точніше, ковалькою) ви зможете в обмін на сталь та шкіру різного рангу поліпшувати зброю та обладунки відповідно. Як заведено, що вище рівень – то більше шкоди (або захисту).

Також приємною функцією є оздоблення – можливість замінити зовнішній вигляд виглядом іншого, з тих, які ви вже знаходили у грі. Аналог трансмогрифікації у грі – завжди гарний індикатор уваги розробників, і я радий, що його тут додали.