Жанр Анімаційна комедія
Режисер Ґарт Дженніґс
У ролях Метью Макконахі, Різ Візерспун, Скарлетт Йоханссон, Ґарт Дженніґс, Боно
Студія Universal
Тривалість 112 хв.
Рік 2021

Ну, нарешті. Нарешті з’явилося те, що не здатне викликати запеклих баталій між фанатами і хейтерами — простенький, нехитрий “Співай 2”, де сюжет ні до чого не зобов’язує, а музика нас єднає. Обираючи цей фільм для перегляду в кінотеатрі, ви не отримаєте нічого, крім “вушного хробака” після сеансу, але у цьому і суть мультфільму: ніякої філософії — просто фан.

З дитинства нам відома історія про ляльковий театр, де злий Карабас збиткується над нещасними дерев’яними чоловічками. Згадайте, як його зовуть? Бу! Ра! І так далі. “Співай 2” продовжує традицію зображення всемогутніх менеджерів, у залежність до яких потрапляють таланти. А замість театру, де всі маріонетки, бачимо алюзію на різні талант-шоу зі славленою червоною кнопкою.

Щоправда, найдовший ніс, що завжди готовий влізти у халепу, тут має мила, але рішуча коала.

Бастер Мун — та сама коала з амбіціями — імпресаріо колективу шалено талановитих співаків, який уже має успіх на місцевому рівні. Тепер же їм потрібно більше слави і вони готові виступити на сцені театру могутнього і грізного білого вовка Кришталя. Кришталь натомість — збірний образ владних і недосяжних продюсерів, від одного змаху брови якого залежать долі талантів.

Випадково почувши від свині Гюнтера, який є учасником колективу, ім’я рок-зірки Клея Келловея, Кришталь одразу змінює гнів на милість і просить Муна запросити Клея виступити у його театрі. А за це Кришталь надає Муну повне фінансування його мюзиклу “Космічніше за космос” і кращих спеціалістів для постановки. Мун обіцяє привести Клея Келловея, поняття не маючи, як це зробити, оскільки з Клеєм, який уже 15 років веде спосіб життя самітника, він не знайомий, де він живе — не знає, але виду не подає і пропозицію приймає.

Ідея, задля втілення якої ніби-то позитивні персонажі вдалися до шахрайства і махінацій, за всіма законами дитячої анімації мала б провалитися, але — ні. На шляху чарівних аферистів виникає ряд щасливих випадків, які приводять їх до успіху. Негативні персонажі, щоправда, справедливо покарані.

Але і мораль у цій казці є. В одному місті в один час живуть різноманітні тварини. Їхнє співіснування наповнене різними життєвими ситуаціями, але чого між ними нема — так це ворожнечі через те, що хтось належить до іншого виду, має хобота замість носа чи колючки замість волосся. Тут вовки не їдять овечок, горили дружать з лисицями, а з маленькими непосидючими поросятками няньчитися готові усі.

Рецензія на мультфільм Співай 2 / Sing 2: Давай влаштуємо шоу!

Студія анімації Illumination Entertainment подарувала нам “Нікчемного Я” і міньйонів. І належачи до Universal Pictures, як їй було не скористатися своїм становищем і каталогом Universal Music Group? Так у 2016 році вийшов перший мульт-плей-лист – “Співай”. З того часу вже встигли забутися його сюжетні перипетії і встигли народитися нові діти, яким саме час іти в кіно на “Співай 2”.

В оригінальному дубляжі увесь цей зоопарк озвучують голлівудські зірки першої величини, тож якщо є можливість, варто дивитися оригінальну версію. Коала Бастер Мун говорить голосом Метью Макконахі, свинка Розіта — Різ Візерспун, рокерша-дикобраз Еш — Скарлетт Йоханссон, вулична брейк-дансерка-лисиця — голосом Летиції Райт, а лев Клей Келловей — Боно (пісні U2 також звучить у фільмі). Але навіть в українському дубляжі, де Юрій Горбунов озвучує Муна, а Ганна Добриднєва Еш, фільм не втрачає аутентичності, оскільки пісні усе одно звучать мовою оригіналу. Автори трохи порушили одноманітність сучасної повістки і серед хітів Біллі Айліш, Тейлор Свіфт, Емінема додали у мультфільм класичний твір Сергія Прокоф’єва.

Завдяки музичним номерам мультфільм полює одразу на двох зайців: дітям тваринки, батькам караоке. Він завершує рік, у якому на екрани почали повертатися мюзикли — не те щоб дуже успішно, але напрямок прослідковується: “На висотах Нью-Йорка” Джона М. Чу, “Вестсайдська історія” Стівена Спілберга, і от – “Співай 2” від Ґарта Дженніґса. Якщо переглядати мультфільм мовою оригіналу, то можна почути, як режисер “Автостопом по галактиці” озвучує ігуану міс Трухлю — чи не єдиного персонажа в мультфільмі, який запам’ятовується. Так, спробуйте забути яблуко, яке вона з переляку вставила собі замість ока.

Переглядати цей мультфільм після ідеального “Енканто”, що вийшов на великі екрани місяць тому — це ніби повернутися назад у часі. У порівнянні з мультфільмом від Disney, “Співай 2” має геть примітивну анімацію і менш продумані характери. Та й не таку захопливу історію, судячи з того, що деякі діти почали намотувати кола по кінозалу за пів години до кінця сеансу.