В грудні 2019 року Blizzard випустила геймплейний трейлер Overwatch 2, який наробив галасу в спільноті шанувальників гри, адже обіцяно було дуже багато – сюжетні завдання та персональні місії героїв, новий кооператив, прокачка персонажів із системою талантів, кастомізація навичок, нові ігрові карти, герої та один новий режим. Це дійсно виглядало як потужний наступний крок і давало надію, оскільки оригінальний Overwatch вже тоді почав страждати від нестачі нового контенту, яка в наступні роки тільки посилилася. Але гравці терпляче чекали, заспокоюючи себе обіцянками Джеффа Каплана, що розробники не просто так закинули гру, а активно працюють над сиквелом. І ось, три роки потому, Джефф Каплан більше не геймдиректор шутера від Blizzard, а ми отримали оце. Overwatch 1.25, навіть не 1.5, як уже жартують в інтернеті.

Гра Overwatch 2
Жанр FPS
Платформи Windows, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch
Розробник Blizzard Entertainment
Видавець Blizzard Entertainment

Так, нам дали новий режим, трьох нових героїв, шість свіжих карт, нову косметику, бойовий пропуск, а сама гра стала безкоштовною, але на цьому все, інше йде вже зі знаком мінус. Ніякого обіцяного PvE, талантів та кастомізації навичок, мінус рівні аккаунту, мінус цілий ігровий режим Захоплення точок, а разом із ним карти Ханамура, КБ Вольської та Храм Анубіса, хоча їх все ще можна знайти десь серед кастомних ігор, мінус один танк в команді, адже бої тепер йдуть у форматі 5 на 5, мінус навички по контролю натовпу у героїв атаки (бувайте, заморозка, приголомшення та всі інші види знерухомлення), мінус лутбокси та мінус оригінальна гра, доречі, сиквел буквально замінює собою першу частину, так що тим гравцям, які, як і автор цього тексту, не оцінили запропоновані розробниками “покращення”, навіть податися нікуди.

Хоча грець з ним, з новим контентом, колись його, може, все ж таки додадуть (поки що обіцяють у 2023 році), ви хоча б не ламайте те, що працювало і вирізняло гру з поміж незліченної безлічі інших геройських шутерів. Але в Blizzard не шукають легких шляхів і навіщось переробили саме ядро ігрового процесу. Штука в тому, що, персонажі в Overwatch не просто ділилися за ролями на танків, героїв атаки та підтримки, але й мали свої, абсолютно конкретні задачі на полі бою, а їхні таланти на повну розкривалися лише в синергії з іншими героями, що робило гру дуже тактико-орієнтованою.

Ви мали в команді основного танка зі щитом, спроможного витримати лобову атаку супротивників, і допоміжного, що мав прикривати фланги й підміняти першого на час перезарядження щита. У вас були персонажі з відносно низьким DPS і невеликим запасом здоров’я, але їхня роль була у тому, щоб, наприклад, розвідати територію, залишаючись у безпеці, або знерухомити ворога, а то й цілу ворожу команду, підставивши тих під удари партнерів.

Фішка Overwatch була у своєрідних логічних задачках – що зробити із ворожим подвійним щитом, як розібратися зі зв’язкою Фара-Мерсі, як обійти вузьке місце, яке прикривають турелі Симметри та Торбйорна і так далі. Зрозуміло, що за шість років були підібрані оптимальні склади команд для кожної конкретної ситуації й нічого нового оригінальна гра вже не могла запропонувати, а тому ми очікували, як з цією ситуацією впорається сиквел. Відповідь – а ніяк. З останніми змінами героїв Overwatch 2 по духу став набагато ближчий до звичайних командних шутерів. Здається, розробники почули скарги казуальних гравців, що раз за разом розбивалися об “піратський корабель” з Оріси, Райнхарда та Бастіона в режимі турелі на візку з вантажем, який треба супроводжувати до цілі, і цілком переглянули концепцію танків. Як ми вже казали, тепер маємо одного танка на команду, а танків із щитом в класичному розумінні взагалі залишилося два з половиною на весь ростер, всі інші або оперують тимчасовими бар’єрами, або просто вміють відновлювати здоров’я чи тимчасово збільшувати його рівень, натомість вони наносять більше пошкоджень та їх важче відкинути з точки.

Пам’ятаєте жах матчів, в яких єдиним танком був Турбосвин, що залишав всіх інших членів команди без захисту від вогню ворожих снайперів? Отак тепер виглядає десь половина ігор. Який вихід? Все просто – не стояти на місці та не триматися купи. І це в грі, де весь ігровий процес побудований на утриманні точок чи супроводженні вантажу, ага. На догоду новій концепції гри герої атаки отримали бонус до швидкості переміщення та перезарядки після вбивства ворога, а персонажі підтримки тепер пасивно відновлюють власне здоров’я. Отримав в жбан? Не обов’язково кликати іншого хілера, стань постій за найближчою колоною і все пройде.

Сиквел змушує гравців бути агресивнішими, ризикувати, і в принципі діяти самостійно, а нові карти щедрі на різноманітні обхідні шляхи, що ще більше заохочує гравців розбрідатися по околицях. Так, це було і раніше, але альтернативних маршрутів було менше, а в окремих випадках у команді мали бути Симметра з її телепортом або Мей зі стіною, що могли забезпечити прохід в інакше недосяжні зони. Зараз же зачасту біля ключового об’єкта залишається 1-2 гравці, а всі інші бігають деінде, через що бої, незалежно від мети карти, по духу і динаміці нагадують звичайний deathmatch. Це однозначно знижує поріг входження для нових гравців і, можливо, сподобається комусь зі старої гвардії, але особисто для мене поки що це великий мінус.

Нові герої насправді нічого кардинально нового в гру не приносять і виглядають швидше як симбіоз старих ідей. Найбільше на увагу тут заслуговує Джанкер Квін, королева Джанкертауну, чий голос ми могли раніше чути на однойменній карті. Це танк, що позбавлений будь-якого додаткового захисту, окрім бафу на додаткове здоров’я, натомість всі її навички завдають періодичної шкоди ворогам і тим самим зцілюють Джанкер Квін, а її ніж, як Мйольнір Тора, повертається до хазяйки після кидка, підтягуючи й того бідаху, у якого ним поцілили. До персонажа треба звикати й він зараз не у фаворі у рейтингових іграх, але на увагу однозначно заслуговує, особливо якщо правильно комбінувати її атаки. Мій особистий вибір одразу, після Оріси, яка проміняла щити та контроль натовпу на спис і кулемет із безкінечними патронами, що працює на механіці перегріву, та стала ледь не героєм атаки.

Ніндзя-хілер Кіріко це такий собі мікс із Дзеньятти, Мойри та Гендзі: вона вміє лазити по стінах, телепортуватися до пораненого товариша по команді навіть через перепони, створює зону, в якій союзники на короткий час стають невразливими та очищаються від більшості негативних ефектів, метає повільні, але смертоносні кунаї та зцілює потоком амулетів-офуда і має найцікавішу ульту з усіх новачків – голографічний коридор, що підвищує швидкість переміщення, атаки та перезарядження напарників.

Соджорн це просто Солдат-76 на стероїдах із рельсотроном замість ракетниці. Завдяки роботизованим ногам Вів’єн може швидко ковзати вперед і при цьому вести вогонь, а також високо стрибати. Соджорн може перекривати невеликі проходи чи розганяти противників із точки, використовуючи дезінтегруючий постріл, що створює АоЕ-зону, яка робить шкоду і водночас уповільнює персонажів. Прицільний вогонь по супротивнику заряджає рельсотрон, який можна розрядити в будь-який момент, не дочікуючись повної зарядки. Її ульта – швидке автоматичне накопичення енергії для того самого рельсотрону.

Щодо нового режиму, то на анонсі тягни-штовхай робота по карті, своєрідне перетягування каната, звучало цікаво, тому що змінювало акценти із сидіння в обороні/штурмі ворожих позицій на більш динамічне постійне переміщення, але тепер, коли всі бої й так від нестачі динамізму не страждають, “Натиск” вже не виглядає так свіжо, як раніше.

Ніколи не подумав би, що скажу це, але я сумую за лутбоксами. Так, це дивна заява, але бойовий пропуск із різноманітними щоденними, щотижневими й так далі завданнями, як на мене, це набагато гірша альтернатива. Зараз поясню – за майже 1300 годин, які я за всі роки витратив на перший Overwatch, в мене не виникло жодного бажання купити лутбокс за реальні гроші, і при тому я зібрав абсолютно всю косметику, що мене цікавила, отримавши її або з тих лутбоксів, що видавалися безкоштовно, або ж придбавши за внутрішню валюту гри. При тому у випадку з лутбоксами завжди був елемент несподіванки й радість виграшу як у лотереї, якою він по суті й являвся. Зараз же ми маємо ситуацію, коли ти просто на…грав на черговий скін або емоцію, а вони в першому сезоні ще й доволі-таки посередні. Завдання, на відміну від деяких інших ігор із бойовими пропусками, не напружують, не вимагають серйозно змінювати звичну манеру гри й виконуються якось самі по собі, на вкладку з ними я заходив два рази – в день старту і коли робив скріншот для огляду, а от той факт, що через бойовий пропуск відкриваються ще й нові герої це взагалі нонсенс і, здається, зроблено це було лише для того, щоб стимулювати продажі преміальних пропусків, в яких всі герої відкриваються одразу. Ну, і як ви вже здогадалися, в магазині тепер повно різноманітних наборів із персонажами, шкурками, спреями та брелоками для зброї, як і в будь-якому пересічному free-to-play шутері.

Якщо вам здалося, що говорячи про Overwatch 2, я забагато згадував про те, що він поганий, бо не схожий на першу частину, то вам не здалося, це так і є. Для новачка це просто ще один хороший командний шутер із цілою купою героїв, яскравими локаціями та динамічним геймплеєм, ще й безкоштовно. А от для деяких ветеранів це провал, тому що це вже не зовсім Overwatch. А ще якраз через оцю навалу новачків, які заполонили гру і поки що не мають уявлення про те, як працюють персонажі, що треба робити на карті та про що взагалі гра. А ще через прорву технічних проблем – навіть зараз, після декількох патчів, мабуть, кожна третя рейтингова гра проходить у форматі 4 проти 5, бо хтось відвалився в перші хвилини гри, Торбйорн досі недоступний для вибору у тих самих рейтингових іграх, через баги з його скілами, Бастіон взагалі тимчасово зник відусюди, тому що його ульту можна було спамити безкінечно, Заря в режимі Повний хаос безсмертна, бо може постійно накладати на себе бар’єр. А ще тому, що в його поточному стані це взагалі не сиквел, а сумнівний контентний патч. Одним словом, тотальне розчарування. Якби я оцінював гру з позиції новачка, чи міг би додати бали за те, що потенційно може з’явитися в грі коли-небудь потім, то оцінка була б вища, але ситуація тут інша. В тому вигляді, в якому вона існує зараз, ця гра зламана, постарайтесь уникати, принаймні деякий час.