Нещодавно Elden Ring «забрала» головну ігрову премію – номінацію «Гра року» на The Game Awards, як і безліч інших премій від ігрової преси. Гра завоювала визнання не лише журналістів, а й простих гравців – зараз у Steam вона має 91% схвальних відгуків серед майже 450 000. Загалом до листопаду 2022 року, гра була продана накладом понад 16,5 мільйонів копій,  посівши одну з найвищих сходинок продажів серед усіх ігор року. Ігри From Software довгий час лишалися доволі нішевою розвагою, але Elden Ring перевищила усі можливі очікування. Як це відбулося?

ВАЖЛИВО: у тексті та на скриншотах можливі спойлери.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Ти будеш народжуватися без ліку, знову і знову…

Головною фішкою серії Souls давно стало гнучке налаштування персонажа, як зовнішності, так і його навичок та спорядження – створення білдів, так обожнюване ком’юніті гри. Над редактором зовнішності в цей раз дуже постаралися – з’явилася купа нових параметрів, які дозволяють змінити навіть найдрібніші деталі, від кольору шкіри до висипів на обличчі. До того ж деякі події у грі тепер впливають на вигляд персонажа – наприклад, отримання сили дракона у Храмі драконового єднання робить очі персонажа більш схожими на очі драконів. Проте, ці ефекти можна прибрати використавши дзеркало, яке знаходиться у Фортеці Круглого Столу, габ-локації Elden Ring, де розташовані основні персонажі, на кшталт коваля та торговців. Якщо ж ви не любите багато часу проводити на екрані створення персонажів, для вас доступні кілька пресетів, які дозволяють швидко перейти до самої гри.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Початок вашої гри визначатиме обраний клас – вони майже не змінилися в порівнянні з Dark Souls 3 за своєю суттю, але перетерпіли багато змін зовнішньо. Так, окрім вже звичних гравцям лицаря, воїна (якого тепер звуть героєм), чарівника (астролога), в’язня, пілігрима та бродяги, з’явилися нові, на кшталт блукача чи самурая. Клас визначає ваші стартові навички та предмети, проте не накладає жодних подальших обмежень, лише стартові умови. Надалі ж ви зможете обирати будь-яке спорядження і навички для проходження.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

А обирати є з чого: 309 одиниць зброї, 70 заклять, 101 молитва, 559 предметів одягу та броні доступні вашому персонажу в будь-яких комбінаціях. Для використання кожного предмету(окрім одягу) потрібно мати певний рівень відповідної характеристики: сили, спритності, інтелекту, віри або чар. Підвищувати їх можна двома шляхами – або за допомогою прокачування, або за допомогою предметів. Традиційно для серії, рівень в Elden Ring підвищується шляхом витрати рун на Місцях Благодаті – аналогу вогнищ з Souls або ідолів з Sekiro. Руни одночасно слугують і очками досвіду для підвищення рівня, і валютою для торгівлі – предмети можна як купувати за них, так і продавати. Усі руни втрачаються після смерті, але зберігаються у вигляді втраченої Благодаті на місці, де ви загинули. Ви можете їх підібрати, допоки не загинете знову – після цього вони втрачені назавжди. Левеллінг – ключ до перемоги над супротивниками та безмежний простір для експериментів, щоб зробити ваш досвід гри у Кільце Елдена по-справжньому унікальним.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Опале листя розповідає історію…

Окрім власних сценаристів студії, до написання сюжету гри було залучено Джорджа Мартіна – американського письменника, найбільше відомого завдяки своєму циклу «Пісня льоду та полум’я», за яким було створено «Гру престолів» – серіал, який не потребує представлення.. За словами самого Мартіна, насамперед він, разом з Хідетакою Міядзакі, креативним директором From Software, брав участь у створенні історії ігрового світу – подій, які відбулися до безпосередніх подій гри. В першу чергу, мова йде про Війни розколу.

Що ж відбувається у світі Кільця Елдена? Гравцеві доведеться взяти на себе роль одного з Потьмянілих – воїнів, колись давно вигнаних із Міжземелля разом із лордом Годфрі. Перед Потьмянілими стоїть мета зупинити війни між напівбогами, дітьми королеви Маріки, яка втілює собою Золотий Порядок – силу, що підтримує життя у світі за допомогою Дерева Ерд. Для цього їм доведеться відновити Кільце Елдена – магічний знак, який складається з Великих Рун, розділених між напівбогами, і повернути лад до світу. Проте, за традицією, ігри From Software мають декілька можливих закінчень, тому гравець може як повернути звичний стан речей до світу, так і докорінно його змінити. Вибір, як завжди, перед вами.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Насправді історія Elden Ring майже безмежна, і гравцеві доведеться збирати її по частинках з діалогів з персонажами, описів предметів та деталей навколишнього світу. Власне, нічого незвичного для любителів Souls-ігор. Головним джерелом основної сюжетної інформації стане Сер Гідеон Офнір Всевідаючий, один з героїв-Потьмянілих, повсталих для порятунку цього світу. До цих героїв також належать Фія, Супутниця Полеглих, нечестивий Поглинач Гною, Золота Маска та войовник Гоара Лу. З усіма цими легендарними персонажами гравцеві доведеться зустрітися у світі Міжземелля, а з деякими навіть зійтися в поєдинку. Усі з них (окрім останнього) намагатимуться схилити гравця на свій бік і досягти відновлення Порядку саме у їхньому баченні. Але не лише вони хотітимуть допомоги у досягненні своїх цілей. Ви зможете долучитися до пригод інших Потьмянілих, таких як Нефелі Лу або Діаллос Гослоу, приєднатися до зречників Вулканового маєтку, допомогти напівбогині Ранні встановити Добу місяця і дізнатися ще багато інших історій цього безмежного світу. До речі, про світ.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Неси слово по всіх усюдах…

Одним з найбільш приголомшливих нововведень Elden Ring в порівнянні з минулими іграми From Software став величезний відкритий світ. В будь-який момент гравець може обрати шлях до іншої локації, якщо забажає. Ігрова мапа поділена на дві зони – наземну та підземну, переміщення між якими відбувається за допомогою спеціальних підіймачів, які знаходяться в певних точках мапи. Інші переходи між цими частинами ігрового світу з’являються в ході проходження гри після перемоги над певними босами.

Наземна частина мапи поділена на сім основних регіонів, кожен з яких має власні підрегіони, та окремі локації, які хоч і приєднані до регіонів, але відмічені на карті додатково. До таких належать Академія Рая Лукарія, Королівська столиця Лейнделл та інші подібні місця. Кожне з них приховане від гравця, допоки він не ввійде до їхніх меж, але навіть після цього на мапі будуть зображені лише межі регіону – щоб дізнатися про цікаві місця, дороги та інші точки інтересу вам доведеться взаємодіяти зі спеціальними обелісками, на котрих зберігаються карти. На щастя, цей процес доводиться здійснювати лише один раз для всіх NG+, тобто, відкривши усі регіони за перше проходження, вам не доведеться заново збирати карти під час наступного.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Кожен з регіонів щедро всипаний різноманітними цікавими місцями. До їх основних видів належать: печери та катакомби – підземелля різного розміру, які відрізняються переважно дизайном приміщень та розміром; вежі – запечатані будівлі, в яких містяться різні предмети для чаклунів, вхід до яких відчиняє вирішення головоломки; тунелі – багаторівневі підземелля, які містять багато матеріалів для покращення зброї; руїни – зруйновані поселення, кожне з яких містить підвали, в яких зберігаються скарби, іноді під охороною мінібосів; малі Дерева Ерд – відростки Дерева, під якими знаходяться сльози для покращення спеціальної фляги; а також інші, менш поширені, об’єкти, які, втім, часто містять не менш корисні речі. Також часто трапляються мандрівні мавзолеї, але про них трохи згодом.

Підземний світ складається з відносно невеликої кількості локацій, які не мають прямого з’єднання між ними. Жодна з них не є обов’язковою для проходження гри, але часто там знаходяться дійсно унікальні супротивники, такі як Дракон-ліч Фортіссакс, та дійсно дивовижної краси місця типу Вічного міста Нокстелла.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Гра неодмінно підштовхує вас до дослідження Міжземелля. Майже в кожній, навіть найменшій печері ви можете знайти щось цікаве або корисне для того чи іншого білда. А в деяких можна знайти абсолютний must-have типу катани Місячна покрова, що є однією з найсильніших у грі. Також можна знайти та квестові або сюжетні предмети, по типу кайданів Маргітта. Ну і  звісно ж, в кінці кожної локації нас очікує та причина, з якої багато гравців взагалі запускають ігри From – неперевершені боси!

Вітаємо чемпіонів на святі війни!

Я аплодую розробникам стоячи. Настільки пафосних, багаторівневих та епічних босів у минулих іграх я ще не пам’ятаю. Робота над кожним з них, починаючи від найпершого Маргітта до фінального… Не так важливо кого, пророблена колосальна. Майже кожен бос має певні цікаві особливості та вразливі місця, які допоможуть Потьмянілому впоратися з ним. Пам’ятаєте про кайдани? Ну так ось – використання цього предмета проти боса Маргітт, Лихий Передвісник, дозволяє повністю знерухомити його на кілька секунд, три рази на бій. А ще вони знадобляться вам в іншому бою, значно пізніше у грі.

Як завжди, у кожного боса також є вразливості та супротив певним модифікаторам шкоди, незмінні для серії Souls – це мороз, блискавка, полум’я, отрута, кровотеча, священна шкода та магія. Існують, щоправда, і нові – це криваве полум’я Безплотної Матері, яке одночасно заподіює шкоду як від вогню, так і від кровотечі, і червона гниль – сила Маленії, Клинка Мікелли, що замінила звичний ефект токсину. Вона наносить більше шкоди, ніж звичайна отрута, і триває набагато довше.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Босів у грі ДУЖЕ багато. В основному, вони поділяються на три типи: світові боси, боси-великі вороги та легенди. До останніх двох категорій належать усього 30 босів, всі інші – до світових. За усіх унікальних босів ви отримаєте спогади – спеціальний предмет, який можна обміняти у прислужниці Двох Пальців у Фортеці Круглого Столу на унікальну зброю чи закляття, зазвичай такі ж, як використовував супротивник. Ці спогади можна дублювати у Мандрівних мавзолеях – спеціальних гробницях, які блукають світом в межах певного регіону. Для доступу до них треба зламати нарости у вигляді черепів, які знаходяться або на ногах істоти, або на верхівці, навколо самої будівлі. Але будьте обережні – мавзолеї не беззахисні та цілком можуть розчавити вас невдалим кроком або потужним стрибком. В більшості локацій їх також захищають різноманітні вороги.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Про босів дуже важко розповідати без спойлерів, адже окрім показаних у стартовому ролику володарів Великих Рун, про жодного з них ви не дізнаєтеся, допоки не зустрінетеся в бою. А здивувати там є чому – від величезних заряджених блискавками драконів до давніх космічних сутностей, в десятки разів більших за головного героя. Для перемоги над кожним із них вам доведеться докласти максимум зусиль і вправно розпоряджатися своїм арсеналом.

Усе, що я знаю – це меч

Я дуже радий, що From Software ніколи не стоять на місці та намагаються експериментувати з формулою своїх ігор. У Elden Ring цього, мабуть, найбільше. По-перше, з Sekiro повноцінно перекочували можливість безшумно скрадатися для уникнення боїв чи завдання ударів в спину, а також стрибки.

Проте, тепер удар в стрибку – це повноцінний бойовий прийом, який наносить досить серйозну шкоду, а з використанням правильних предметів взагалі здатний за один удар вбивати найсильніших супротивників. Також значних змін зазнала система «weapon arts» з Dark Souls 3 – тепер більшість з них не прив’язана до конкретної зброї(окрім легендарної, на кшталт мечів генерала Радана чи сокири Годріка), а може бути перенесена з однієї зброї на іншу, з певними обмеженнями. Також Попіл війни можна копіювати за допомогою спеціального предмета, що дозволяє надати однакову навичку різній зброї.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Також попрацювали й над чарами. Традиційну для Souls-серії магію душ замінили сяйливі камені – кристалізована сила зірок, що є джерелом чар у цьому світі. Відповідно, ефекти теж змінилися – замість блакитних напівпрозорих потоків, більшість заклять являють собою саме камені в різних формах. До класичних снарядів різних форм та сили додалися як цікаві закляття підтримки, на кшталт Terra Magica, що посилює все інші чари, використані гравцем, так і абсолютно карколомні «первинні» закляття на кшталт Комети Азура. Важко описати як їх зовнішню розкіш, так і силу, яку вони мають – краще перевірити самому. Також потішила велика кількість зброї, яка покращується з рівнем інтелекту, що дозволяє робити гнучкі комбіновані збірки з поєднанням магії та грубої сили.

Замість чудес тепер замовляння – переважно пов’язані із Золотим Порядком закляття, які завдають святої шкоди, б’ють блискавками або лікують. Проте, вистачає і «єретичних» замовлянь, таких як чорне полум’я Імлоокої Королеви чи драконячі замовляння, які можна обмінювати на серця вбитих драконів. Як і у випадку з чарами, гравцю доступний широкий вибір не тільки заклять, а й зброї, яка вдало з ними поєднується.

Elden Ring – Повстаньте, Потьмянілі

Абсолютною новинкою став чарівний дзвін, який здатний прикликати духів – союзників гравця, що допоможуть в бою з босами. На їх виклик потрібно витрачати очки фокуса, тому для ефективного користування доведеться вкладатися у параметр розуму. Деякі з них абсолютно нікчемні, а деякі здатні самотужки побороти найскладніших босів у грі. Так само як і зброю, духів можна прокачувати за допомогою примарних квітів.

Якщо коротко – нудно не буде, і кожен знайде якийсь білд для себе, а може й навіть не на одне проходження (що я щиро раджу).