На VR покладають великі сподівання у зв’язку з анонсами метавсесвіту від великих технологічних компаній. Проте зараз вона здебільшого лишається серед розваг — не надто відомих, доступних і зрозумілих поза спільнотами гіків. Хоча ще задовго до грандіозних планів Цукерберга віртуальність почали використовували у школах, де вона має практичне значення. Ми вирішили перевірити, як різні види розширеної реальності допомагають дітям навчатися.

Джунглі, музеї та інтерактив

У пересічних школах не вивчають на практиці багато цікавих речей, як-от яскраві хімічні реакції, будову земної кори або запуск парового двигуна. Їх ілюструють таблицями з паперу чи фільмами з National Geographic, однак про активне навчання й залучення слухачів мова все-таки не йде. 

Тим часом в одній з індійських шкіл учні мали змогу віртуально висадитись на Місяць і провести на ньому серію експериментів, використовуючи VR-шолом та два джойстики. Розробка космічної місії від компанії Klip VR нагадала — технології можуть і мають використовуватись в освіті. Хоча б тому, що роблять безліч речей доступнішими. 

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Віртуальна реальність (VR) дає учням шанс «телепортуватись» у будь-яке місце. Наприклад, влаштувати екскурсію в джунглі, на дно моря чи у базовий табір Евересту — не виходячи за межі класу. Так працює симулятор VR Museum of Fine Art, в якому можна відвідати музей з видатними мистецькими творами. Екскурсія не має звичних обмежень на кшталт скла чи суворої охорони, не кажучи вже про віддаленість у просторі. Віртуальна реальність дає найбільший ефект занурення. Однак і втілити її у школі найскладніше — для участі потрібні VR-шоломи з навушниками, а часом і джойстиками. 

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Доповнена реальність (AR) для шкіл є технічно простішою, бо для роботи потрібен лише смартфон. За принципом AR працює додаток Star Walk 2 — він накладає зображення сузір’їв на ділянку неба, на яку в цей момент навів камеру користувач. Інший приклад — 3D-моделі тварин у пошуку Google, завдяки яким діти можуть розмістити на парті єнота або рибу-вудильника у натуральному розмірі. 

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Змішана реальність (MR) акцентує на взаємодії з віртуальним світом і дозволяє отримати навички. Саме тому її вже використовують для навчання медиків у проєкті Microsoft HoloLens. Майбутні лікарі практикуються на віртуальному тілі людини, не турбуючи живих пацієнтів. 

Нова реальність замість підручників?

Можливості VR та інших реальностей не безмежні. Однак технології можуть значно розширити арсенал вчителів, коли треба наочно продемонструвати щось учням або зробити практичні вправи. 

До таких випадків належать екскурсії, які складно або неможливо здійснити наживо — до доісторичних джунглів, на Місяць чи углиб океану. Доповнена реальність здатна замінити реактиви та механізми, використовувати які «по-справжньому» було б дорого або небезпечно. Нарешті, демонстрація у 3D дозволяє показати багато процесів, прихованих від людського ока — наприклад, зобразити радіацію, як потік видимих частинок. 

Технології змінюють, а не замінюють традиційні методи навчання. Вони можуть долати обмеження фізичної реальності та наближувати до глядача явища й експерименти. Проте, щоб віртуальність стала не просто забавкою, а й дієвим способом щось вивчити, потрібен цілісний підхід до справи. Такі приклади вже існують. 

Кейс ClassVR

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Один з проєктів компанії Avantis, ClassVR надає школам комплекс девайсів та контенту. Навчання відбувається через фірмові VR/AR-окуляри для учнів, на які вчитель може поширювати відео. Програма для вчителя дозволяє бачити, куди дивляться діти та де вони перебувають у віртуальному світі. 

Контент для навчання різноманітний — тут і VR матеріали з 14 шкільних предметів, і сцени природи, космосу та історичних місць, які можна досліджувати зсередини, і пакети карток із «зашитими» 3D моделями для режиму доповненої реальності. 

ClassVR запустили 2017 року в Лондоні. Наразі п’ять шкіл повноцінно використовують його на заняттях. Окрім Великобританії, розробку можна знайти в США, Китаї, Австралії й на Середньому Сході. 

Кейс CoSpaces

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Німецький стартап, який за допомогою AR/VR вчить дітей програмуванню. Проєкт орієнтується на взаємодію з віртуальним світом — тут можна створювати 3D-будівлі з блоків і геометричних форм, додавати персонажів з бібліотеки, завантажувати фонову музику та зображення, організовувати різноманітні сценки. 

Спосіб, за яким діти вчаться кодувати, нагадує популярний Scratch. Однак CoSpaces доповнив його візуалізацією у доповненій / віртуальній реальності та ширшими можливостями інтерактиву. Більш досвідчені учні можуть змінювати VR-світ за допомогою кодів, створювати симуляції фізичних явищ та писати власні ігри. 

Кейс MEL Science

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Заснована 2015 року в Лондоні, компанія пропонує набори для «живих» експериментів, доповнені AR/VR і віртуальним помічником. Сервіс працює за підпискою. Можна обрати спеціалізований курс з хімії, фізики, медицини чи STEM — або почати з міксу. Щомісяця підписники отримують набори з матеріалами й інструментами для практичних проєктів, а на онлайн-платформі відкриваються VR/AR уроки та заняття з викладачами. 

Набори здебільшого орієнтовані на домашнє вивчення предметів і сімейне дозвілля. Однак школи також можуть замовити їх для практики під час занять. 

Запит на українські проєкти

Технології для розширеної реальності, які ще називають імерсивними, активно зростають уже кілька років. У дослідженні 2018 року від Common Sense Media 84% батьків, які спробували віртуальне навчання, радили б його дітям. А респонденти дослідження Perkins Coie and the XR Association розмістили освіту на другому місці серед галузей, які найбільше зміняться через імерсивні технології. 

Результати вказують на те, що освітніх AR/VR-продуктів ставатиме все більше. Однак їх може бути складно адаптувати до українських реалій через відмінності у шкільних програмах. На щастя, вже існують власні розробки.  

Кейс BOOKVAR

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Харківська компанія Flexreality ще 2017 року мала ідею проєкту, який допоміг би дітям вчитись на практиці попри слабку матеріальну базу шкіл. AR/VR-технології могли розв’язати це питання. Так з’явився соціальний проєкт ARBOOK, що складався з VR- та AR-частин. Для них розробили мобільний застосунок і версію для VR-шоломів. 

Доповнена реальність працювала у парі з підручником, сторінки якого були маркерами для додатка. Учень міг навести на сторінку камеру смартфону і переглянути експеримент у 3D-форматі. VR-частина давала більше можливостей для інтерактиву — шолом дозволяв зануритись у віртуальну лабораторію й проводити досліди власноруч.

На жаль, проєкт не зацікавив інвесторів та місцеву владу, тому розробку довелось заморозити. Однак бум дистанційного навчання 2020 року надав їй друге життя. Через попит від освітян AR/VR-платформу вдалось відродити та трохи допрацювати. 

Сучасна версія отримала назву BOOKVAR. Її наповнили більшою кількістю дослідів і почали тестувати в школах. Віртуальна лабораторія, «живі» експерименти, миттєві онлайн-тести та придатність до дистанційного навчання зіграли на користь проєкту. Зараз він має понад 25 000 користувачів, і ще 70 000 готуються до підключення. 

Кейс Mozaik Education

Безпечна хімія та динозаври на уроці: як VR/AR-технології змінюють шкільну освіту

Проєкт Mozaik походить з Угорщини, однак має представництво в Україні. Він пропонує інтерактивне навчання без AR/VR-складової. Платформа mozaWeb для учнів містить електронні підручники, доповнені 3D-моделями, анімованими сценками, відео, різноманітними інструментами й тестами. Програма для вчителів mozaBook працює разом з інтерактивною панеллю, яку встановлюють у класі. Вона має більше можливостей для презентації та командної роботи. 

До 2020 року глобальний сектор освіти вже вчився використовувати VR для більш ефективного навчання. Пандемія коронавірусу пришвидшила цей процес, змусивши освітян шукати нові цифрові рішення як для дистанційної, так і класної роботи. 

Технології розширеної реальності для дітей ще потребують вивчення. Однак їхня користь безперечна у ситуаціях, коли в реальному світі неможливо знайти альтернативу.