May the Force be with you! Відеоігри у всесвіті Star Wars

Франшиза Star Wars — одна з найпопулярніших у світі, тому не дивно, що у ній, крім власне фільмів і серіалів, також існує величезна кількість відеоігор: всього на різних платформах за останні десятиліття їх вийшло вже понад 100 (!). У цьому матеріалі ми спробуємо зібрати найцікавіші з них — як класику давно минулих років, в яку все ще можна спробувати пограти на сучасних системах із ностальгії, так і зовсім нові хіти.

 

Епоха LucasArts

Перші ігри у всесвіті Star Wars вийшли ще наприкінці 70-х років минулого сторіччя, буквально через рік-два після першого фільму, Star Wars: Episode IV – A New Hope. Звісно, так глибоко закопуватись ми не будемо — навряд чи у когось з’явиться бажання (і навіть можливість) пограти зараз в ігри, що вийшли майже півстоліття тому на давно мертвих системах.

Тому почнемо з відносно новітнього періоду, який багатьма шанувальниками всесвіту “Зоряних воєн” вважається “золотою ерою” відеоігор за Star Wars, а саме — епохою LucasArts. Це період приблизно з 90-х рр. XX ст. і до 2013 року — коли створена Джорджем Лукасом студія була закрита майже одразу після придбання LucasFilm компанією Волта Діснея.

 
Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II (1997)
Друга частина у серії шутерів Star Wars: Jedi Knight, що була сиквелом Star Wars: Dark Forces (1995). Обидві гри отримали свого часу дуже схвальні відгуки, але зараз для переважної більшості гравців практичний інтерес може становити саме Dark Forces II: сиквел використовував суттєво кращий рушій і пропонував цілу низку технічних та геймплейних вдосконалень. Гра вийшла лише на ПК, причому через багато років отримала повторний реліз: у 2009 р. Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II з’явилася у Steam, а у 2015-му — у GOG.

 
Star Wars Episode I: Racer (1999)

Гра про перегони на повітряних суднах — подрейсерах — базувалася на знаменитій сцені з першої частини другої трилогії, Star Wars: Episode I – The Phantom Menace, і вийшла одночасно з самою картиною, у травні 1999 р. Але на відміну від багатьох ігор “під кінопрем’єру”, Star Wars Episode I: Racer виявилася дуже вдалим футуристичним аркадним “автосимом” з видовищною, як на свій час, графікою. Racer досить довго називали однією з найкращих ігор у всесвіті Star Wars, а через 20 років навіть перевидали для сучасних консолей: гра вийшла на PlayStation 4, Xbox One та Nintendo Switch у 2020 р.

 
Star Wars: Bounty Hunter (2002)

Пригодницький бойовик, що вийшов на консолях PlayStation 2 та GameCube і тому майже невідомий комп’ютерним гравцям. При цьому Bounty Hunter, що розповідав історію мандалорця Джанго Фетта і виступав сюжетним приквелом фільму Star Wars: Episode II – Attack of the Clones, був насправді дуже непоганою грою – з цікавим сюжетом, якісною графікою і шутерною механікою.

 
Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002), Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy (2003)

Перші ігри у цьому матеріалі, які LucasArts не розробляла, а лише видавала. Розробником останніх двох частин у серії Star Wars: Jedi Knight виступила відома свого часу студія Raven Software, ігри використовували рушій id Tech 3 (Quake III Arena) і пропонували суттєво перероблену механіку бою на світлових мечах з виглядом від третьої особи. Як і решта ігор серії, вони з’явилися у Steam у 2009 р.; крім того, у 2019 р. ці дві частини були перевидані на PlayStation 4 та Nintendo Switch.

 
Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)
Гра, що започаткувала власну невеличку серію. Розроблена легендарною студією Bioware, Knights of the Old Republic досі вважається однією з найкращих рольових ігор усіх часів. LucasArts пропонувала розробнику два варіанти на вибір: або “прив’язати” гру до сюжету фільму Star Wars: Episode II – Attack of the Clones, або перенести її події на тисячі років у минуле. Bioware обрала другий варіант — і, схоже, вгадала. Наступного року вийшов сиквел, Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords, який розробляла вже інша студія, Obsidian Entertainment. Він також отримав дуже схвальні відгуки, хоча й дещо стриманіші, ніж перша частина. Крім того, у 2021 р. Sony анонсувала ремейк першої частини, який має вийти на PlayStation 5 і пізніше на ПК, але інформації про нього поки що майже немає.

 
Star Wars: Battlefront (2004), Star Wars: Battlefront II (2005)
Серія багатокористувацьких шутерів від першої та третьої особи, розроблених Pandemic Studios, які вийшли з інтервалом в один рік. Обидві гри належать до “неканонічного” всесвіту Star Wars Legends, у другій частині з’явилася однокористувацька сюжетна кампанія, можливість грати за джедаїв, битви у космосі та певний зв’язок з фільмом Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith.

 
Star Wars: Republic Commando (2005)

Шутер від першої особи, події якого не прив’язані до якогось певного фільму, а відбуваються у розширеному всесвіті Star Wars Legends. Гравець керував командиром загону клонів “Дельта” і міг віддавати накази іншим бійцям, що додавало у гру непогані елементи тактики. Star Wars: Republic Commando вийшов на ПК та Xbox, а у 2021 р. був перевиданий на PlayStation 4 та Nintendo Switch.

 
Star Wars: Empire at War (2006)

Всесвіту Star Wars не дуже щастить зі стратегіями: ігор у цьому жанрі було відверто небагато, а якісних — ще менше. Зараз вартою уваги шанувальників жанру є, мабуть, лише Empire at War — стратегія в реальному часі, в якій поєднуються битви як на планеті, так і у космосі. Зараз гра доступна у Steam, де має дуже схвальні відгуки — причому у 2017 році до неї навіть повернули багатокористувацький режим.

 
Star Wars: The Force Unleashed (2008)
Екшен від третьої особи, що спочатку вийшов на консолях, а потім був портований і на ПК. Гра отримала стримані відгуки: критикам сподобався сюжет, але не геймплей. Через два роки вийшов сиквел, оцінки якого були ще нижче. Зараз обидві частини є у Steam, і судячи з непоганих рейтингів, The Force Unleashed таки зумів знайти певну кількість прихильників.

 
Star Wars: The Old Republic (2011)

Друга MMORPG у всесвіті Star Wars, яка вийшла у рік закриття серверів першої, Star Wars Galaxies. На відміну від “пісочниці”, якою була Galaxies, The Old Republic стала сюжетною MMO, що не дуже сподобалося шанувальникам першої. Проте SWTOR — це дуже якісна глобальна онлайнова гра, яка все ще існує і навіть отримує оновлення: останнє доповнення, Legacy of the Sith, вийшло у лютому минулого року. Зазначимо також, що Star Wars: The Old Republic є третьою й останньою (принаймні на сьогодні) грою у серії Knights of the Old Republic.

 

Продаж LucasFilm і партнерство з Electronic Arts

У 2012 році The Walt Disney Company придбала Lucasfilm, після чого закрила LucasArts і скасувала всі проєкти студії, що знаходились на той час у розробці — у тому числі й перспективний екшен Star Wars 1313. Після цього Disney оголосила про партнерство з Electronic Arts, яка отримала ексклюзивні права на виробництво ігор у всесвіті Star Wars.

 
Star Wars Battlefront (2015), Star Wars Battlefront II (2017)

Першими проєктами після поглинання Lucasfilm компанією Волта Діснея став перезапуск популярного багатокористувацького шутера — нові частини розробляла внутрішня студія EA DICE, причому вони отримали такі самі назви, що й ігри 2004 та 2005 років, тому до всіх чотирьох проєктів тепер зазвичай додають рік виходу, щоб уникнути плутанини. Нові ігри візуально були наближені до вигляду кінофільмів і мали дуже ефектну графіку завдяки новому на той час рушію Frostbite 3. Обидві частини були дуже схвально прийняті ігровою спільнотою, а у Battlefront II у Steam досі зберігається онлайн на рівні 1 тис. одночасних гравців.

 
Star Wars Jedi: Fallen Order (2019), Star Wars Jedi: Survivor (2023)
Серія пригодницьких бойовиків з елементами “метроїдванії” від розробників Titanfall та Apex Legends. Події Fallen Order відбуваються через п’ять років після завершення фільму Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith, гра розповідає про учня падавана, що намагається відновити орден джедаїв у той час, як на нього полює імперська інквізиція. Гра була тепло прийнята як критиками, так і гравцями, і через чотири роки отримала сиквел – Star Wars Jedi: Survivor, що вийшов у квітні 2023 р. Щоправда, хоча у критиків друга частина також отримала позитивні рецензії, гравці розкритикували її через технічні проблеми.

 
Star Wars: Squadrons (2020)

У Squadrons не дуже високі оцінки гравців (критикам гра сподобалася більше), але ми все ж таки вирішили додати його до цього матеріалу, тому що це – єдиний сучасний космосим у всесвіті Star Wars (згадувати легендарні серії 90-х X-Wing та TIE Fighter не будемо). Squadrons має багатокористувацький режим і сюжетну кампанію, в якій гравець виступає то за Нову Республіку, то за Галактичну імперію. Події гри розгортаються після фільму Return of the Jedi, пілотування виконується виключно з виглядом від першої особи, при цьому для обох фракцій доступні різні класи винищувачів.

 

Майбутнє ігор Star Wars

На початку 2021 р. Lucasfilm відродила лейбл Lucasfilm Games як ліцензійний бренд для всієї своєї інтелектуальної власності — у тому числі й для Star Wars. Тож епоха “монополії EA” добігла свого кінця, і тепер ігри у всесвіті “Зоряних воєн” можуть розробляти й інші студії. Поки що відомо про два великі проєкти: Star Wars Outlaws – пригодницький бойовик у відкритому світі від розробників Tom Clancy’s The Division, та Star Wars: Eclipse – ще один пригодницький бойовик, цього разу від легендарної студії Quantic Dream. Обидві гри були анонсовані відразу після відродження лейблу Lucasfilm Games, реліз Outlaws запланований на 2024 р., про Eclipse інформації досі майже немає.

Більше коментарів!