Пропонуємо вашій увазі переклад статті видання Wallpaper автора Джонатана Белла з фотографіями Джейсона Шмідта про роботу дизайнерів Apple у новій штаб-квартирі компанії.

Команда дизайнерів Apple на чолі з Еванс Хенкі та Аланом Даєм має величезний вплив на нашу взаємодію з технологіями. Уперше за весь час вони пустили сторонніх осіб до їх студії в Apple Park в Купертіно, показавши нам у деталях свою роботу над новими продуктами.

На фоні — прямокутник з зеленню. На передньому плані — стіл для нарад, встановлений з усією ретельністю так, аби у фокусі уваги був саме центр екрану. Це місце — невеличка частина Apple Park, кільцеподібної штаб-квартири технологічного гіганта у Купертіно, спроєктованої архітектурним бюро Foster + Partners. Тут працює 12 000 людей, у тому числі й дизайнерська команда Apple. Цей невеликий, але дуже важливий відділ компанії підходить до своїх задач з точки зору обсягу роботи, а не її масштабів.

Удвох керують цим відділом Еванс Хенкі, віцепрезидент Apple з промислового проєктування, та Алан Дай, віцепрезидент з користувацьких інтерфейсів. Обоє, бувши близькими колегами, довіреними особами та друзями Джоні Айва, по суті перейняли естафету у цій команді після того, як він пішов з посади директора по дизайну у 2019 році.

Зараз же вони удвох розповідають нам про останні кілька років у Apple, що стали часом постійного зростання продажів і доходів. Apple — гігант у всіх сенсах цього слова. Її доходи у 2020 році склали 366 мільярдів доларів США. Понад половина з них — завдяки iPhone, що з 2016 року є щорічним лідером продажів з-поміж усіх телефонів (на сьогодні вже продано більше мільярда iPhone). Показники зростали по всій компанії — від телебачення до навушників та годинників.

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Учасники команди дизайнерів зібралися біля центральної бібліотеки для обговорення Apple Watch.

Однак попри всі ці мільйони й мільярди, у продукції Apple все одно відчувається особистий дотик і культура праці, що сягає своїм корінням у перші дні компанії. Задача для дизайнерів на зразок Хенкі та Дая — не розгубити цей величезний історичний багаж, втіливши його у взаємовигідному майбутньому, яке слугуватиме і клієнтам, і акціонерам компанії, а заодно не вичерпати ресурси планети та не прискорити зміни клімату.

Сила вимагає відповідальності, а також готовності до змін. Улітку 2020 року Apple пообіцяла стати компанією з нульовим балансом викидів вуглекислого газу до 2030 року. Це стосується і всього ланцюга її постачальників. Компанія шукатиме підрядників, які використовуватимуть відновлювану енергію і перероблювані матеріали, аби знайти баланс між тривалістю життя її виробів і циклом оновлення їх компонентів.

Відділ дизайну Apple переїхав у нове приміщення три роки тому. Розташована за милю від попередньої штаб-квартири компанії на вулиці Infinite Loop, ця дивовижна кільцеподібна будівля є вдалою метафорою для надзвичайної складності сучасної електроніки.

Екскурсія по Apple Park з командою дизайнерів Apple

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Еванс Хенкі, віцепрезидент Apple промислового проєктування, та Алан Дай, віцепрезидент з користувацьких інтерфейсів.

Здалеку здається, що будівля гладенька і безшовна, майже без натяків на те, що ховається за її чвертькілометровим фасадом. Насправді ж це надзвичайно складна конструкція площею у 260 000 кв. м. Від систем природної вентиляції до багатошарового скління, від виготовлених під замовлення дверних ручок до 9 000 ретельно відібраних дерев — кожну часточку цієї багатомільярдної конструкції продумували зі скрупульозністю, про яку більшості дизайнерів лишається тільки мріяти.

Це ж стосується і пристрою у вашій кишені. Минуло сімнадцять років відтоді, як Айв зробив перший прототип iPhone, але і їх останнє покоління дає ту саму магію приємних тактильних відчуттів. Зовні ж iPhone втілює педантичний мінімалізм: варто торкнутися, і вам відкриється безліч інших світів. Як, власне, і у будівлі Apple Park.

Айв активно брав участь у проєктуванні будівлі (як і Стів Джобс на ранніх етапах). Колектив, з яким ми прийшли поспілкуватися, є по суті уособленням уявлень цих двох людей про новий особливий офіс Apple. Джоні Айв розповідав нам у 2017 році, що вся команда зможе працювати в одній студії. Конструктори сидітимуть разом з проєктувальниками шрифтів, спеціалістами зі звуку, мультиплікаторами, колористами та людьми, які знаються на виробництві з м’яких матеріалів.

Все вийшло, як хотіли, навіть більше. Водночас Хенкі підкреслює, що це робилося не за один день. “Ми добре знали, що це був великий шанс, але й розуміли, що косметичними змінами не обійтися”, — каже вона про переосмислену організацію команди. — “Ми досягли такого рівня взаємодії завдяки нашій культурі та процесам. Це було складно, і не сталося саме собою. Ми витратили немало часу, і мусили дещо вийти з наших зон комфорту”.

Хенкі та Дай переконані, що їх колектив досяг такого розвитку лише завдяки глибокому історичному значенню дизайну для Apple. “Ми вкладаємося у розробку класних продуктів, і так само вкладаємося у розбудову команди та культури. Багато чого з цього було тут з самого початку. Стів характеризував Apple саме з точки зору її дизайну”, — говорить Дай. — “Ми пам’ятаємо його слова, що дизайн — це не лише зовнішній лоск. Це не лише про те, як речі виглядають. Це і про те, як вони працюють. За три роки [в Apple Park] ми ще більше переконалися, що єдина команда дизайнерів для всіх продуктів Apple — класна ідея”.

Зі своїх перших кроків Apple намагалася відрізнятися увагою до естетики. Компанія дуже багато зробила для популяризації розуміння і сприйняття дизайну. Це стосується як фізичних речей, так і підтримки та формування поведінки користувачів. Дизайн від Apple зараз можна побачити багато де, і якість не падає. Навпаки, це спонукало решту світу підтягнутися до її рівня. Звісно, помилки теж траплялися, що, певно, спричиняло певну переоцінку цінностей всередині компанії. Але публічно Apple голову попелом не посипає. Зробили висновки й поїхали далі.

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

У Apple Park доступно багато великих столів для спонтанних обговорень.

Дай і Хенкі часто вживають слово “скромність”, особливо коли йдеться про вихід Apple на нові ринки. Може здатися, що розробка Apple Watch чи AirPods, які розірвали ринок у своїх нішах, далася завиграшки, і з самого початку було ясно, як все виглядатиме. Але за цим стоїть величезна робота. Візьмімо для прикладу команду з вивчення впливу людського фактора. Вона об’єднує спеціалістів з ергономіки, процесів мислення і поведінкової психології. Коли близько десяти років тому почалася розробка AirPods, дослідниця людського фактора Крісті Бауерлі мусила розбиратися, як працює “неймовірно складне” людське вухо.

“Ми робили зліпки вух, сканували вуха, працювали з науковцями, вивчаючи будову зовнішнього вуха для проєктування корпусу і внутрішнього — для акустики”, — каже вона. Було проскановано тисячі вух, і, звівши всі дані докупи, компанія отримала інформацію для роботи. “Мені здається, у нас одна з найбільших баз даних по людському вуху”, — каже Хенкі. — “З бази даних і починається дизайн”, — додає Бауерлі, — “і потім ми розробляємо і переробляємо нашу роботу багато разів”.

Нові продукти породили нові професії. Apple Park саме для такого і задумувався, аби бути зручним середовищем для подібного зростання і взаємного впливу. Компанія здатна власними силами спроєктувати, змоделювати та виготовити прототип продукту. Це сприяє ефективному робочому процесу, який є критично важливим для еволюції продукту. Макетування має велике значення, бо дає змогу перевірити гіпотези щодо розмірів, зручності у користуванні, матеріалів, кольорів, фактури та поверхонь.

Процеси, що стоять за продуктами

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Моделіст додає модулі камери для об’єктивів iPhone 13 Pro до косметичних моделей. Робиться багато моделей камер iPhone, аби дослідити всі деталі.

Для Apple Watch відділ мав розробити й побудувати систему фізичних сповіщень. Наскільки сильно? Як довго? Що відчувається природно? “Ми розуміли, що годинник буде найінтимнішим, найбільш особистим продуктом з усіх, які ми робили”, — говорить Хенкі. — “Також ми знали, що він муситиме іноді привертати вашу увагу”. Данкан Керр, давній учасник команди дизайнерів, придумав “цифровий тап” (повідомлення у вигляді патернів вібрації, що могли передаватися з одного Apple Watch на інший в перших версіях watchOS). “Класна проста ідея, але ми не уявляли, як її реалізувати”, — зізнається Хенкі. Після ряду громіздких макетів і завдяки роботі експерта з тактильності Каміля Муссета цей “тап” довели до ладу.

Конструювання є за своєю природою багатопрофільним процесом, хоча особистий досвід теж дуже цінується. Деякі учасники команди вміють добре і програмувати, і моделювати 3D, але загалом найкорисніша риса (окрім умінь і навичок) — це зацікавленість. “У нас є звичай виготовляти якісь дрібнички один для одного на Різдво”, — говорить Хенкі. — “Це і радість від роботи руками, і радість від того, що робиш подарунок. Таке теж походить з культури нашої команди”.

Розуміння процесу виробництва і проєктування є життєво необхідним, тому що потрібно нести відповідальність за створення об’єктів, які потім виготовлять сотнями мільйонів. Масовість виробництва і сила бренду дають Apple потужну платформу для впровадження змін.

Але навіть такі нібито прості питання, як відмова від пластикової обгортки коробок з iPhone, аби зменшити шкоду довкіллю, все одно супроводжувалися серйозними дискусіями у команді. Чи буде нову коробку зручно розпаковувати? А можна зробити її комфортнішою? Задачу крутили з усіх боків, поки врешті не зупинилися на рішенні з паперовим язичком. Зміна заощадить близько 600 метричних тонн пластику за життєвий цикл продукту.

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Моделіст кріпить колесо Digital Crown на Apple Watch 7 покоління.

У інших напрямках дизайну задачі все ж більш наочні. Приміром, типографіка, яку на ранніх порах існування комп’ютерів вважали чимось вторинним. Стів Джобс ставився до цього інакше. Відзначаючи швидкий прогрес комп’ютерів у зображенні графіки й тексту на рівні друкарських стандартів, Джобс наполіг, аби у Макінтошах встановлювалися звичні людям шрифти, зокрема Helvetica і Times New Roman. Крім них, у переліку також були свої розробки Apple, як-от шрифти Chicago, Toronto і Geneva. Врешті Apple розробила стандарт шрифтів TrueType, який зараз є найпопулярнішим.

“В Apple давні особливі стосунки з типографікою”, — підтверджує Дай. Ленс Вілсон, один зі спеціалістів команди, котрий працює з типографікою, був серед авторів San Francisco. Це неогротескний шрифт для першого Apple Watch у 2014 році, який потім також додали в iOS 9 та OS X. Перша власна шрифтова робота Apple за чверть століття мала справлятися з великим набором задач, особливо враховуючи малі розміри екрану Apple Watch. Віддаючи стилістичну данину Helvetica, San Francisco є наступним кроком, маючи підтримку 150 мов і розвинувшись у нові варіанти SF Rounded, SF Mono і 3D-версію для Apple Pay.

Apple і типографіка

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Дай і два графічних дизайнери обговорюють розробку шрифтів SF та SF Symbols.

“Одна з переваг розробки шрифту і платформ, де він використовуватиметься — ми можемо відразу перевірити, як вони працюють у зв’язці”, — говорить Вілсон. У результаті вийшов масштабований шрифт, який підтримує різну насиченість і кернінг, залежно від розміру пікселя екрану. San Francisco заодно спричинив масштабну ревізію піктограм в Apple. З’явився додаток SF Symbols — каталог для розробників, що містить понад 100 000 комбінацій символів і дозволяє динамічно міняти їх розмір, насиченість і орієнтацію. Це зроблено, цитуючи Вілсона, для “єдності програмної та апаратної складових”.

New York, системний шрифт із зарубками, що був представлений у 2019 році, надає подібні можливості. Обидва доступні тридцятимільйонній спільноті розробників Apple разом із переліком вимог до застосування шрифтів, аби все виглядало однорідно у стилістиці бренду. Вілсон з колегами також брали участь у поточному проєкті співпраці Apple та Hermès, для якого вони оновили шрифти на основі циферблатів старовинних французьких годинників.

“Нам сподобалося працювати з ними, бо вони так само цінують і цікавляться речами на зразок типографіки”, — пояснює він. Напис “hello” курсивом роботи Сюзан Кер, широковідомий завдяки першому Macintosh, став натхненням для курсивного шрифту, розробленого під вихід нових iMac навесні 2021 року. Символи шрифту на основі сплайнових кривих були розроблені, аби кожен наступний елемент ідеально поєднувався з попереднім, імітуючи письмо від руки.

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Вирізання гнізд під порти у суцільному алюмінієвому корпусі нового Macbook Pro.

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Внутрішній вигляд прототипа iPhone 13 Pro.

Підхід компанії до фотографії так само тісно вплетений в екосистему Apple, як і типографіка. Компанія теж прагне зробити все якомога краще, лише масштаб тут більший. Як звертає увагу Дай, iPhone є найпопулярнішою у світі камерою. “З цим доводиться серйозно рахуватися”, — визнає він. На iPhone знімають всі, і професіонали, і любителі. Остання версія його камери та програмного забезпечення підтверджує успіх об’єднаного підходу до розробки. Камера iPhone 13 зазнала суттєвого оновлення, зокрема у Pro-моделі, де тепер є система з трьох об’єктивів з макрорежимом і шестикратним оптичним зумом.

Переосмислюючи фотографію

Як пояснює дизайнер інтерфейсів Джонні Манзарі, у камери тепер є новий портретний режим і кінематографічний режим для відео. Обидва грають на емоціях від зміни глибини різкості зображення. “Це відчувається якось природніше і ближче, хоч і притаманне зйомці на плівку”, — говорить Дай. “Ми багато досліджували історію портретного зображення, включаючи й живопис з його впливом на традиції фотографії”, — додає Манзарі. — “Головне, що ми винесли з цього для себе — важливість фокусу на очі, особливості обробки фону та освітлення. На основі цих напрацювань ми за останні роки додали до iPhone кілька нових функцій, що допомагають зручно та інтуїтивно застосувати ці підходи”.

Акцент на фотографію знайшов свій відбиток і в дизайні. Зокрема, у тому, яким чином скомпоновано об’єктиви, або ж як програмний інтерфейс камери імітує шкали з традиційної плівкової фототехніки. Це все вимагало значних зусиль у дослідженні, вивченні та зйомці вінтажних камер, від матеріалів до шрифтів і компонування корпусів. Також розробили новий шрифт SF Camera у відповідному аналоговому стилі з дещо ширшими літерами. Додаток Photos вже не просто дає змогу обробити фотографії, а і готує підбірки для спогадів з попередніх фото, що є “магічним способом відкрити та пережити щось ще раз”, — каже дизайнер інтерфейсів Ніколь Ракель Райан. — “Такі фото нагадують про людей і місця, і вони оформлені у гарне кінематографічне відео”. Нас бере ностальгія, а ґаджети знаходять ще один спосіб пробратися глибше у наші життя.

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Учасники команди промислового проєктування обговорюють колір поруч із новим iMac.

Доступності користування та інклюзивності теж приділяється велика увага команди дизайнерів. “Мені здається, команда чудово розуміє, що ми можемо сильно покращити те, що ми робимо, якщо консультуватимемося зі спеціалістами. Ми готові вчитися новому й у фотографів, й у кінематографістів, й у багатьох інших сферах”, — каже Дай. Команда має перейнятися тим, що вона робить, аби розвиватися. Тому дизайнери радяться з людьми з обмеженими можливостями, аби ті, у кого поганий зір чи слух, теж змогли користуватися айфоном. І тому система емодзі дозволяє обрати різні варіанти представлення і самоідентифікації людей.

Обчислювальна потужність пристроїв зростає, а з нею — і обсяг задач дизайнерів. Для розробки системи орієнтації у просторі, у якій працює Apple AirTag, було залучено ряд спеціальних камер для відстеження руху. Камерами слідкували за переміщенням пристроїв у просторі, аби відточити їхню взаємодію. Заодно на основі цього розробили спосіб встановлення зв’язку між айфоном та HomePod Mini. Останній безшовно перемкне з телефону на себе відтворення медіапотоку, якщо ви достатньо близько підійдете до нього з телефоном.

Удосконалення Apple Watch

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Важливим компонентом студії дизайну є столи для пікніків, за якими проходять робочі обговорення.

Технології стають все більш особистими. Безліч емодзі — це одне, але дати клієнту можливість обирати вигляд і стиль для промислового виробу, який масово тиражується — все ж інше. У цьому полягала складність розробки Apple Watch. “Apple Watch — чудовий приклад роботи усього колективу у студії”, — говорить Хенкі. Розмір екрану в Apple Watch сьомого покоління зріс на 20%, зайнявши майже всю поверхню годинника. Цього однозначно прагнули з самого початку розробки продукту, і врешті досягли зараз, після багатьох ітерацій і поступової еволюції продукту у тісній співпраці з командою інженерів. Крім того, в Apple Watch є унікальний елемент контролю — колесо Digital Crown. “Ми хотіли об’єднати програмну та апаратну складові”, — говорить дизайнер Моллі Андерсон. — “Це колесо є даниною історії годинників, коли ми зрозуміли, що нам потрібен фізичний механізм і тактильні відчуття, аби Apple Watch не відчувалися айфоном на зап’ясті”.

Циферблати можна налаштовувати під свої потреби, але час завжди буде видно. Годинник все ж таки. Браслети з різних матеріалів і кольорів можна вільно міняти завдяки єдиному механізму їх кріплення. Ремінці Solo Loop поділені на розміри, як взуття, для зручності підбору. Для розробки не тільки залучили матеріалознавців, але й врешті відкрили окремий відділ здоров’я і спорту, коли стало ясно, що годинник може дати набагато більше, ніж планувалося. “Ми усвідомили, що ним користуватимуться не так, як іншими нашими розробками”, — додає Хенкі. “Ми знали, що здоров’я буде одним із компонентів екосистеми Apple Watch, але не очікували, що настільки важливим”.

Apple Park як незамінний інструмент роботи

Усередині Apple Park: перший погляд на команду дизайнерів, яка формує майбутнє технологій

Звуковий дизайнер розробляє нові звуки в аудіолабораторії студії дизайну.

Можливо, саме Apple зробила комп’ютер персональним, змінивши ринок комп’ютерів своїми виробами, які давали відчуття взаємодії з користувачем. За десятки років до того, як ми почали розмовляти з нашими ґаджетами, Макінтош включався із веселим смайликом, ніби запевняючи, що все буде ОК. Комусь це здасться давньою історією, але для команди дизайнерів Apple саме тут і почалися всі інновації, співпраці та революції. “Багато з того, що ми цінуємо в команді та компанії, почалося у перші дні Apple”, — каже Хенкі. — “Складно переоцінити, як добре працювати у компанії з насиченим і глибоким минулим. Ця мантра “думай інакше”, акценти Стіва і Джоні на якості й увазі до деталей та їх глибока шана творчості досі рухають нас вперед”.

У центрі цього стоїть Apple Park. Хенкі та Дай захоплено розповідають про переваги їх офісу. “Будівля планувалася для випадкових зустрічей і співпраці”, — говорить Хенкі. — “Тут так тихо і спокійно. Ми й не задумувалися особливо, яке це має значення, поки трохи не попрацювали тут”. У Apple Park команда дизайнерів віднайшла свій основний робочий інструмент, місце, де досліджують, аналізують, розвивають і проєктують технології для суспільства перед тим, як втілити їх у реальність.