З 5 по 7 січня у Лас-Вегасі відбулася наймасштабніша виставка технологій у світі CES 2022. Про автомобіль BMW, що змінює колір, та британського реалістичного робота Ameca, напевно, чули вже всі, хто стежить за новинками у світі хай-тек. Ми поспілкувалися з командою USF та директором фонду Павлом Карташовим, які відвідали CES 2022 та на власні очі побачили нові розробки з усього світу. У цьому матеріалі Український фонд стартапів поділився власними враженнями та топом винаходів.

1. Летючий автомобіль SkyDrive

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Японська компанія SkyDrive продемонструвала свій надлегкий і компактний літальний апарат моделі SD-03, який вже завершив випробування. Розробка в майбутньому може стати серйозним конкурентом автомобілям або чудовою альтернативою міському транспорту. Стартап планує представити SD-05 на World Expo 2025 в Осаці як аеротаксі.

2. Ваги, які вимірюють ЕКГ та ретельно вивчають людське тіло

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Компанія Withings на CES 2022 представила розумні ваги Body Scan, які фактично сканують тіло та діляться результатами дослідження з користувачем. Ваги мають 14 електродів, що пропускають електричний імпульс та показують співвідношення жиру, води, м’язової та кісткової маси у людини. За результатами сканування можна стежити в Apple HealthKit та Google Fit.

3. Біокамін Neverdark

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Neverdark – розробка українців. Вони створили та показали на CES 2022 біокамін зі справжнім вогнем, але без димоходу, диму, запаху та попелу. Цей елемент розумного будинку заправляється спеціальними картриджами та дозволяє вибирати рівень полум’я.

@ukrainian_startup_fund

Створюємо затишок самі завдяки біокаміну #usf #startups #ces2022 #ces2022vegas #ceslasvegas #neverdark

♬ Holly Jolly Christmas – Michael Bublé

«Український фонд стартапів спільно з WNISEF вперше привіз до Лас-Вегаса відразу 8 українських стартапів. Будь-який із проєктів на наш погляд без сумнівів попадає в топ-20 розробок. Від біонічної руки та кардіодатчика до розумної насадки на милиці та розробок для метавсесвіту. Цього року ми спільно з нашими партнерами робимо велике road show для українських стартапів, які проходять ретельний попередній відбір. Дубаї, Техас, Кремнієва долина – у наших проєктів буде можливість показати себе усьому світові», — зазначає директор Українського фонду стартапів Павло Карташов.

4. Принтер для тимчасових тату Prinker M

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Тимчасові тату, які робляться без болю за лічені секунди, спричинили фурор на CES 2022. Принцип простий: вибираєте через застосунок ескіз або завантажуєте свій варіант. Потім досить просто провести Prinker M поверхнею шкіри, після чого зафіксувати місце тату спеціальною рідиною. І ось – татуювання готове! Тримається воно від 3 до 5 днів. Рішення, яке дозволяє поекспериментувати зі своїм образом та спробувати татуювання, яке хочете в майбутньому нанести.

5. Ланч-бокс Steambox, який вміє «готувати»

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Це ланч-бокс з парою всередині, що дозволяє готувати їжу де завгодно. Два в одному: ланч-бокс та парова духовка. Щоб приготувати їжу, потрібно натиснути кнопку на самій коробці або в застосунку. Приготування їжі займає 15 хвилин. Система перезаряджається та підходить для приготування кількох страв. Творці з Нідерландів обіцяють, що їжа буде смачнішою аніж та, що приготована в мікрохвильовій печі.

6. Бармен-автомат, який змішує коктейлі

Це не робот, а скоріше автомат. На екрані віртуальна дівчина-бармен, яка робить реальні коктейлі. Машина замішає всі популярні напої – від Космополітену до Негроні. Такий автомат справляє гарне враження, хоча практичнішим можна назвати робота-бармена від Keurig, він через свій розмір більше підійде для домашнього використання.

7. Зубна щітка, яка чистить зуби за 10 секунд

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Заощадити час можна тепер навіть на чищенні зубів. Щітка французької компанії Y-Brush дозволяє чистити зуби за 10 секунд за допомогою звукової вібрації 4000 нейлонових ниток. Вона підтримує індукційну підзарядку і майже не вимагає додаткових рухів з вашого боку. Мобільний застосунок, підключений через Bluetooth, може надсилати персональні рекомендації користувачеві під час чищення. До речі, одним з українських стартапів на CES 2022 також були зубні щітки Effa. Тільки їх фішка безпосередньо у складі: Effa зроблена з паперу, кукурудзяного крохмалю та нейлонової щетини, завдяки чому вона повністю переробляється.

8. Розумний парфум NINU

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Розумний парфум NINU — приклад того, як технології проникають у такі сфери, де ти цього зовсім не очікуєш. Весь флакон наповнений електронікою та підключений до мобільного застосунку, в якому можна налаштувати аромат на свій смак. Він містить три основні інгредієнти, але ви самі вирішуєте, який вибрати чи як їх змішати. Також застосунок має спеціальні аромати для конкретних ситуацій: побачення, робоча зустріч, прогулянка в парку. Можна навіть регулювати інтенсивність запаху! Програма має штучний інтелект і в залежності від попереднього вибору може створити унікальний і індивідуальний саме для вас варіант парфуму.

9. Розумна лампочка, що стежить за здоров’ям

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Компанія Sengled представила на CES 2022 розумну лампочку Smart Health Monitoring. Вона використовує технологію радіолокації та дозволяє відстежувати частоти серцевих скорочень, якість сну та температуру тіла людини. Лампочка підключається до телефону через Wi-Fi або Bluetooth, а кілька таких ламп можна з’єднати в одну мережу, яка зможе відстежувати поведінку людини в будинку. Наприклад, якщо хтось знепритомнів у домі, лампочки це визначать та повідомлять у службу порятунку чи родичам.

10. Безпілотні перегони

Топ-10 цікавих розробок з виставки CES 2022 очима Українського фонду стартапів

Команда USF стала свідком історичної події на CES 2022, де пройшли перші у світі змагання безпілотних болідів Formula 3: The Indy Autonomous Challenge на Las Vegas Motor Speedway. У показовому заїзді взяли участь дві команди — італо-американська та корейська. Максимальна швидкість безпілотників досягла 185 км/год.