Відповідь на це питання, на жаль, просто зараз знаходиться на сході та півдні України – погані дороги або їх відсутність взагалі, перевезення людей та речей різного призначення. А що у «мирні часи»? Чим зможе привабити позашляховик Mitsubishi Pajero Sport, окрім того, що він саме позашляховик, а не черговий кросовер? Зараз розкажу.

Дизайн: класичний кузов, новітні фари

Історія Mitsubishi Pajero Sport починається наприкінці 1990-х років, коли з’явилась ринкова ніша на сходинку нижче від «великого» Mitsubishi Pajero. Перші втілення моделі Mitsubishi Pajero Sport отримали максимально класичну зовнішність: чіткий розподіл кузова на моторній відсік та пасажирський салон, перевага прямих ліній у дизайні.

Проте сучасний Mitsubishi Pajero Sport віддає перевагу вже м’яким формам та хвилястому «підвіконню», яке ретельно підкреслено хромом. Аналогічно, як і передня частина: складні хромовані С-подібні елементи наче поєднують фари та передній бампер. Ще й вміщуючи решітку радіатора поміж себе. Що ж, погоджуюсь: позашляховик Mitsubishi Pajero Sport має декілька характерних деталей, які запам’ятовуються та одразу роблять його пізнаваним у потоці інших машин.

Загалом позиціювання моделі не змінювалось продовж 20 років та трьох поколінь. Проте зупинка виробництва Mitsubishi Pajero Wagon декілька років назад призвела до того, що сьогодні саме Mitsubishi Pajero Sport займає флагманську позицію серед позашляховиків відомої японської компанії. До речі, зауважте: компанія японська, а ось виробництво моделі Mitsubishi Pajero Sport відбувається в Таїланді. Автомобіль чималий: довжина – 4,83 метра; ширина – 1,82 метра; висота – 1,84 метра; колісна база – 2,8 метра. Героєм матеріалу став автомобіль Mitsubishi Pajero Sport третього покоління в оновленому варіанті: зверніть увагу на змінені фари, оптику в бампері, вкорочені ліхтарі.

А ще оновлення Mitsubishi Pajero Sport принесло помітні зміни в салоні. Для водія – цифрову панель приладів з 8-дюймовіим дисплеєм та декількома варіантами дизайну: має гарний вигляд й надає багато інформації. Для людей попереду загалом – новітню мультимедійну систему (також з 8-дюймовим дисплеєм): меню стало простіше для сприйняття, але ж сама функціональність системи покращилась, передбачена підтримка функцій Android Auto та Apple CarPlay.

Знайдеться й чим привабити пасажирів позаду. Регулювання дивану, підлокітник та підсклянники – все це було ще від народження «третього» Mitsubishi Pajero Sport. А ось що додалось після оновлення, то це система вентиляції для задніх пасажирів. Нехай навіть не окремий клімат-контроль, проте теж непогано! А ще тут є підігрів сидінь та бокові ручки на стійках даху. Адже потрапити в салоні Mitsubishi Pajero Sport – такий собі «квест», особливо для літніх людей: починаємо зарядку, підняти ногу до рівня підніжки, підтягнутись на руці, повернутись тазом в напрямку сидіння…

Салон загалом має непоганий вигляд, проте вся передня панель виконана зі звичайного твердого пластику та має простий сріблястий декор. Дивний контраст з м’якою приємною коричневою шкірою Quole Modure: автомобіль наче вимагає покращення якості оздоблювальних матеріалів! Чи це питання для наступного оновлення? Адже вже проведене оновлення в основному акцентувалось навколо нових дисплеїв: панель приладів для водія, мультимедійна система. Також з’явилась окрема вентиляція для задніх пасажирів – на додачу до регульованого дивану, підлокітника та підсклянників. От якби ще хоч частину цієї уваги приділили багажнику: він великий (715 літрів у стандартній 5-місній конфігурації), однак не облаштований для перевезення дрібних речей – хочеться мати ніші та полички.

Техніка: рама, турбодизель, «автомат»… Повний привод!

Фраза «саме позашляховик, а не черговий кросовер» цілком відповідає реальності: рамна конструкція, незалежна передня підвіска та міцний міст-балка позаду, потужний 2,4-літровий 4-циліндровий турбодизель DI-D з системою зміни фаз газорозподілу MIVEC, традиційний 8-ступеневий «автомат». Плюс кліренс 218 мм, та й більшість деталей кузова – значно вище.

Але особливим автомобіль Mitsubishi Pajero Sport робить його трансмісія Super Select 4WD-II. Вона дозволяє пересуватись на задньому або повному приводі, причому повний привод – постійний, його можна використовувати завжди. Передбачено блокування центрального диференціала та блокування заднього диференціала. Також є знижувальний ряд, який «не для галочки», а справжній: передавальне число сягає майже 2,6 – тобто, у стільки разів знижуються оберти коліс, та відповідно ж підвищується крутний момент.

Напевно, головне у конструкції Mitsubishi Pajero Sport – це його 4-режимна трансмісія: можна використовувати задній або повний привод, блокувати центральний і задній диференціали, є знижувальний ряд. До речі, при активації останнього вимикаються майже всі електроні помічники, окрім системи допомоги під час руху на бездоріжжі. Але чи потрібна вона?

За кермом: такі різні враження на дорозі та поза нею

Попри свою назву Mitsubishi Pajero Sport, насправді «спорту» тут мало. Реакції двигуна на натискання педалі акселератора досить повільні, «автомат» інколи створює враження варіатора – настільки все розтягнуто. Проте варто набрати середні оберти – й картина змінюється: є вдосталь потужності, вистачає динаміки. І вистачає дизельного шуму, на жаль.

Керованість та комфорт? Скажемо так «нестандартні». Кермо робить 3,5-3,7 оберти від упору до упору та дуже легке, ще й крени досить помітні – тут важко говорити про спортивну чіткість керування. Дякувати, хоча б є непоганий комфорт підвіски: вона «ковтає» абсолютно все, що може вас налякати на дорозі – ями, стики, горби. Загалі все. Лише великі колеса інколи дають неприємні вібрації після проїзду нерівностей. Отже, при розмові загально прийнятими автомобільними термінами, при намаганнях їхати Sport-швидко – картина така собі…

Однак все змінюється, варто лише з’їхати з рівного асфальту. Для початку – можна хоча б на розбитий. Й тут виявляється, що навіть на геть поганій розбитій дорозі можна підтримувати темп руху, майже як на рівному шосе. Вібрації великих коліс розчиняються, залишається лише м’яке погойдування та комфорт підвіски. Автомобіль тут здатен наздогнати все, що ви згаяли на гарних дорогах. І рушити далі – туди, де доріг немає взагалі, а є тільки напрямки.

Неймовірне відчуття всюдихідності підкріплено реальними справами: позашляховик Mitsubishi Pajero Sport впевнено повзе по мерзлій землі в перемішку зі снігом, а трапиться буксування або вивішування коліс – допоможуть блокування диференціалів. В таких умовах легке кермо та неквапливість автомобіля Mitsubishi Pajero Sport лише «в плюс»: встигаєш покрутити кермо й об’їхати нерівності, встигаєш керувати прискоренням завдяки плавній реакції від педалі акселератора та автоматичної трансмісії.

Двигун насправді відпрацьовує всю обіцяну потужність (181 к.с. при 3500 об/хв та 430 Нм при 2500 об/хв), в чому йому допомагає 8-ступеневий «автомат»: чудова коробка! До речі, норматив «0-100 км/год» в реальності дається навіть дещо швидше, ніж обіцяно паспортом (12,3 секунди). Та й по споживанню палива невеличка різниця є. По місту обіцяно 9,8 л на 100 км – такий показник і справді можна отримати, однак лише за ідеальних умов; реально ж зазвичай виходило близько 11-12 літрів.

На трасі обіцяно 7 л на 100 км – у мене вийшло 6,5-9 л в діапазоні швидкостей 80-110 км/год. Система Mitsubishi Off Road Mode не змінює характер автомобіля загалом (як це буває – спорт/нормально/еко), а налаштовує електроніку керування саме під певний тип бездоріжжя. Проте я думаю, що якщо ви вже дістались того місця, де вам на автомобілі Mitsubishi Pajero Sport довелося блокувати центральний диференціал або навіть вмикати знижувальний ряд, то тут куди більш важливими є саме «можливості заліза» автомобіля та навички водія, а не допомога електроніки. Дякувати, «можливості» для бездоріжжя тут закладені чудові.

Вартість Mitsubishi Pajero Sport в залежності від комплектації

Наразі позашляховик Mitsubishi Pajero Sport пропонується в Україні лише у двох версіях: обидві з 2,4-літровим турбодизелем, проте вони відрізняються коробками передач та оснащенням.

Автомобіль Mitsubishi Pajero Sport 2.4 6МТ Intense коштує від 1,65 млн грн ($41 тис.) та пропонує: повний привод Super Select, систему стабілізації, сім подушок безпеки, 2-зонний «клімат», безключовий доступ, центральний сенсорний дисплей, камеру заднього огляду, легкосплавні 18-дюймові колеса, підігрів передніх та задніх сидінь, та ін..

Автомобіль Mitsubishi Pajero Sport 2.4 8АТ Instyle коштує від 1,87 млн грн (майже $47 тис.) та додатково пропонує: систему Mitsubishi Off Road Mode, цифрову панель приладів, світлодіодні фари, передні та задні датчики паркування, оздоблення салону комбінованою шкірою, мультимедійну систему Mitsubishi Connect 2, вентиляцію салону позаду, та ін..

Зауважте: багато подушок безпеки, 2-зонний «клімат», підігрів сидінь, задня камера – все це у будь-якій комплектації. Проте лише у максимальній з’являються справжні «ягідки»: цифрова панель приладів, новітня мультимедійна система, світлодіодні фари. Пропонуючи лише дві версії, насправді автомобіль може бути дуже різним – він помітно відрізняється за оснащенням та, відповідно, за ціною.

Підсумки тест-драйву Mitsubishi Pajero Sport

Ох, наскільки радикально можуть відрізнятись не тільки комплектації, але й враження від автомобіля. Позашляховик Mitsubishi Pajero Sport у місті здається надмірним та неповоротким. Просто не розумієш, навіщо возити з собою величезну раму та складну систему повного приводу – все це змушує дертись у високий салон та обтяжує автомобіль.

Не розумієш, аж поки не потрапляєш на заміську трасу, стару сільську дорогу, відверте бездоріжжя. Чим гірше – тим краще! Ось тут автомобіль демонструє себе у всій красі: чудовий комфорт та відмінна прохідність, достатній запас простору та багажнику для далеких експедицій. Хочеться, щоб вони були не тільки на схід та південь, але й взагалі по всій території нашої чудової країни. Адже вона приховує так багато цікавих місць у зимових горах, відкритих степах, на узбережжях. І будьте певні: вже існує автомобіль, який вас туди точно довезе – наприклад, ось такий Mitsubishi Pajero Sport.

Автомобіль надано – ММС Україна