Автомобільні мрії у кожного свої. Для когось – це подорож на вікенд до Львова. Для інших – відпустка за кермом на трасі Трансфагараш. Але будьте певні: автомобіль Mazda MX-5 підтримає будь-яку ідею. Зрештою прикрасивши її в пам’яті та зробивши яскраво-червоною помітною цяткою на лінії життя. Ось як забарвлення цього тестового екземпляра Mazda MX-5. Чим ще запам’ятаєшся, «Міата»?

Дизайн: класичний спорткар, тільки маленький

Це автомобіль Ferrari? Питання, що може здаватись вигадкою або анекдотом – як би не було реальністю, що трапилась під час фотографування Mazda MX-5. Адже й справді сучасна «Міата» нагадує відомі спорткари. Я тут бачу натяки на класичний Corvette з його профілем «пляшка кока-коли», я бачу натяки на сучасні купе Jaguar у ліхтарях. А ось хтось бачить навіть Ferrari.

Можливо це просто колір? Глибокий та насичений червоний, що за останні роки став однією з характерних рис автомобілів Mazda загалом. Але ж він особливо пасує для MX-5, додатково підкреслюючи ці бентежні бічні вигини й напружені лінії величезного капота. Навіть задні стійки даху, які було вже опісля додано до дизайну Mazda MX-5, виглядають природно та естетично. Адже тестовий автомобіль – це Mazda MX-5 Retractable Fastback: тобто, варіант зі складаним жорстким дахом. Це не класичний «родстер», а автомобіль з кузов типу «тарга».

Сучасна модель Mazda MX-5 напрочуд компактна – трошки менш як чотирьох метрів (3,915 м якщо бути точним) при 2,31-метровій колісній базі. Проте тут кожен міліметр сповнений емоціями та відчуттями: великий капот, широко-розташовані колеса (колія близько 1,5 м), короткий «ніс», напружений погляд крізь вузькі фари, загострені ліхтарі з круглими елементами – разом всі ці деталі складаються до купи у вигляді класичного 2-місного відкритого спорткару. Я спеціально пишу слово «спорткар», а не слово «родстер»: адже наразі Mazda MX-5 в офіційний українській дилерській мережі пропонується лише в такому вигляді – зі складаним жорстким дахом.

Але ж згадаємо історію. Класичний 2-місний компактний «родстер»: саме таким автомобіль Mazda MX-5 був завжди, від моменту появи першого покоління у 1989 році. Ідея цієї моделі від того часу й до сьогодні полягала у задоволенні від керування. Проте це задоволення досягнуте не стільки через високу потужність двигуна, скільки взагалі завдяки компактним розмірам, легкості конструкції, відкритому кузову та єднанню з навколишнім світом.

Звісно, в історії Mazda MX-5 були свої цікаві відгалуження: версії з жорстким дахом (такий собі «ковпак»), проєкти спайдерів та потужних MPS-версій. В нинішньому поколінні таким відгалуженням як раз й можна вважати варіант Mazda MX-5 з кузовом «тарга».

Автомобіль Mazda MX-5 з’явився наприкінці 1980-х років і відтоді вже чотири покоління не зраджував власним принципам: відкритий кузов, компактність та легкість. Хоча в історії моделі були й інші цікаві варіанти – серійні або прототипи. Одним з яких можна вважати автомобіль Mazda MX-5 Retractable Fastback, що дебютував 2016 року. До речі, загалом четверте покоління Mazda MX-5 виробляється з 2014 року, автомобіль отримав суттєві оновлення 2019 року. А давайте вже детальніше про конструкцію…

Техніка: класична конструкція, тільки сучасна та з особливостями

Традиційне компонування «двигун попереду та привод на задні колеса», носійний кузов та повністю незалежні підвіски, 2-літровий 4-циліндровий атмосферний бензиновий мотор, «механіка» чи «автомат». Класика автомобільного світу? Так. Але з особливостями Mazda, що зазвичай мають додаток SKYACTIV до своєї назви. Наприклад, кузов виконано з надміцних сортів сталі плюс частково використані панелі з алюмінію – так вдалось досягти легкості й водночас міцності конструкції. По центру автомобіля проходить ажурний підсилювач, передня підвіска отримала А-подібні важелі, двигун виділяється високим ступенем стиснення (13:1) та безпосереднім упорскуванням пального.

Версія з кузовом «тарга» привнесла свої особливості. Такий автомобіль має жорсткий складаний дах (плюс 40 кг), що складається/розкладається на швидкості до 10 км/год лише за 13 секунд. Такий автомобіль має власні підсилювачі знизу кузова (або тільки один підсилювач, якщо мова йде про версію з АКПП) – адже розрахунок жорсткості конструкції додатково покладається й на можливість «замикання» кузова за умови піднятого та зафіксованого даху. А ще такий автомобіль має власні амортизатори, покращену звукоізоляцію, графічний 4,6-дюймовий дисплей в комбінації приладів.

Нарешті, декілька слів про оновлення 2019 року – вони стосувались всіх версій Mazda MX-5: як з кузовом «родстер», так і з кузовом «тарга». Найголовнішою зміною назву зростання потужності двигуна: полегшення деталей дозволило підняти граничні оберти з відмітки 6800 до 7300 об/хв, зріс тиск упорскування пального, змінено систему впуску та випуску. Загалом зміни призвели до зростання крутного моменту та потужності – тепер з 2-літрового мотора знімають 184 к.с. та 205 Нм. Інші зміни 2019 року стосувались електроніки: додано камеру заднього огляду та комплекс систем активної безпеки.

Конструкція для «гурманів» автомобільного світу: міцна сталь та легкий алюміній, ажурні важелі, форсований двигун. Версія з кузовом «тарга» має електричний привод підняття та опускання даху, власні амортизатори, невеличкий дисплей. Цікаво, що відносно минулого покоління, нинішня модель Mazda MX-5 стала компактнішою та легшою. Отже: автомобіль полегшав, розміри зменшились, потужність збільшилась. Що все це нам обіцяє? Правильно…

За кермом: класичне задоволення, тільки вищого ґатунку

Вищого чи найвищого? Ось у чому питання. Адже у будь-якому разі, Mazda MX-5 їде так, що залишається у пам’яті кожного справжнього водія. Всі ці історії про полегшення автомобіля, форсування двигуна, особливу підвіску – всі ці історії виявились написаними не просто так.

У автомобільних журналістів є такий вислів «керувати кінчиками пальців». Так ось, автомобіль Mazda MX-5 є одним з кращих прикладів цього. Легке кермо не потребує міцного хвату – й тим більш помітною стає відчуття жвавості керування цим автомобілем. Здається, навіть не повернув кермо, а лише повів погляд у бік віражу – й маленька Mazda MX-5 вже легко закручує туди свій носик. Легкість у відчуттях, легкість у керування. Справжній карт на колесах, що майже позбавлений зносу чи заносу: він змінює напрям руху лише одним поглядом чи одним подихом водія. Це феноменально круто!

Також феноменально, як балансувати правою ногою у проміжку 5-7 тисяч обертів двигуна. Все що було до цього – це ніщо. Тому, що лише з 4,5-5 тисяч двигун «прокидається» й починає везти на повну силу, не стримуючи жодну зі 184 «конячок» та не стримуючи свого ревіння. У волоссі вітер, у вухах гуркотіння, у серці – щастя! Проте досягти автомобільного екстазу непросто: коли старт зі світлофора дається у стилі «ну й де тут майже 200 обіцяних коней?», коли приходить перший ледь помітний сплеск потужності на 4-4,5 тисячі обертів; ось в цей час варто повірити у двигун Mazda – і втиснути акселератор до упору! Аби, нарешті, перекричати класичний Thunderstruck від AC/DC: так, це справжні грім та блискавка – тільки на колесах! Забагато емоцій? Але ж у випадку Mazda MX-5 весь автомобіль створений саме для цього.

Однак є зауваження. І саме через них я мушу казати задоволення «вищого» ґатунку, а не «найвищого». По-перше, інколи складається враження, що кузову зі складеним дахом не вистачає жорсткості – на поганій дорозі відчутні вібрації, що можуть негативно впливати на процес керування. Хоча якщо підняти дах, то він міцно фіксується у рамці бокового скла і все проходить – автомобіль відчувається монолітом. По-друге, при звичайному темпі руху «автомат» перемикається на традиційних середніх обертах (3-3,5 тисячі), через що не дає можливість відчути повну потужність двигуна.

Я зустрічаюсь з цим автомобілем вже вдруге й занотовую йому ті самі зауваження. Але: зауваження попередні, а ось думка інша. Поглянувши назад, я хочу зазначити: такі зауваження – це невелика платня за велике покращення у питаннях практичності. Повноцінний жорсткий дах перетворює автомобіль на «майже купе»: всередині досить тихо та затишно, такий дах більш безпечний (вже нікому не прийде на думку намагатись його порізати), та й жорсткість кузова у закритому стані цілком нормальна. А що стосується автоматичної коробки, то вона дозволяє посадити за кермо не дуже досвідчену людину – це може бути корисним, наприклад, під час довгої подорожі. Врешті-решт, пелюстки під кермом та «SPORT»-режим ніхто не скасовував!

То й випадок, коли відчуття від керма чи не найголовніші у характері автомобіля: чудове класично-кругле кермо, яке так й хочеться обертати – повороти «наше все»! Не дивлячись на пласку форму, сидіння добре тримають у поворотах. А може то тому, що салон затісний? Наприклад, в ногах у переднього пасажира – горб в підлозі від вихлопної системи; традиційний «бардачок» не знайшов собі традиційного місця – замість нього пропонуються дві невеличкі ніші. Забув про двигун? Зовсім ні! Він чудово розкривається на високих обертах – то ж не шкодуйте натискати акселератор до упору та не забувайте вмикати спортивний режим 6-ступеневого «автомату». Й буде вам радість, а також прискорення до «сотні» за 7,5-7,6 секунди – навіть швидше обіцяного паспортом (7,9 секунди та 199 км/год максимальної швидкості). До речі, автомобіль у місті споживає близько 9-10 літрів на 100 км, на трасовій «сотні» вкладається у 4,9-5,2 літра з закритим дахом або 5,5-5,7 літра з відкритим дахом. Багажник об’ємом 127 літрів – це, щоб не порушувати майже ідеальний розподіл ваги «50/50» (до речі, лише 1112 кг).

Вартість: класична одна комплектація, зате у стилі «все включено»

Наче все просто – один автомобіль, одна комплектація, то ж і одна ціна? Виявляється, що «ні»: наразі автомобіль Mazda MX-5 пропонується в український офіційній дилерській мережі лише в одній комплектації ТОР, однак на нього встановлено дві ціни – близько 1,62 млн грн. (умовно $40 тис.) за автомобілі під замовлення або 1,13 млн грн. (умовно $28 тис.) на автомобілі зі складу в Україні.

Що отримаємо за ці гроші? Отримаємо немало: жорсткий складаний дах (кузов «тарга»), форсований 2-літровий двигун (184 к.с.) та 6-ступеневий «автомат», світлодіодні адаптивні фари, клімат-контроль, шкіряний салон, чотири подушки безпеки, контроль рядності руху, моніторинг «сліпих зон» дзеркал заднього огляду, система екстреного автоматичного гальмування в умовах міста, мультимедійна система MZD Connect, аудіо BOSE, легкосплавні 17-дюймові колісні диски.

Автомобіль Mazda MX-5 пропонується у нас через офіційних дилерів лише у максимальній комплектації ТОР – а це LED-фари, гарні колеса, мультимедійна система, камера заднього огляду, клімат-контроль. Шкіра на сидіннях нехай груба, проте міцна; зверніть увагу – в підголівниках приховано динаміки аудіосистеми BOSE. Це особливості, що важливі для автомобілів з відкритим дахом: шкіра має витримувати дощ та сонце, а звук має бути біля вух водія та пасажира.

Підсумки тест-драйву Mazda MX-5

Загалом всі підсумки вже написані в заголовку та на початку статті. Ось така модель Mazda MX-5 є чудовим варіантом для втілення автомобільних мрій. Навіть в такому виконанні з жорстким дахом та «автоматом»: шибайголови можуть скільки завгодно кричати про втрату драйву відносно класичного родстера на «механіці». Однак з іншого боку: автомобіль втратив мізер – проте здобув максимум у питаннях практичності та зручності. Й все також залишився «Міатаю».

Тут висновки не стільки про автомобіль, скільки про стиль життя. Якщо у вас в голові та серці є місце для справжніх мрій, то знайдеться місце й для Mazda MX-5, у будь-якому виконанні. Тому ось цього я щиро бажаю усім нам – мати мрії. Ну й автомобіль Mazda MX-5 на додачу.

Тест-драйв Mazda MX-5: автомобіль для мрій

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл