Великий кросовер Mazda CX-9 немолодий: випускається близько восьми років, вже представлено нову модель Mazda CX-90 – хоча це не є прямий нащадок, обидва автомобілі будуть вироблятись паралельно. Але ж виходить «дзвіночок пролунав», правда? Чи можливо, це був дзвіночок до необхідності купівлі просто тут і зараз? Адже автомобіль, що називається «дозрів»: виправлені минулі зауваження, покращені дрібниці. Й що вийшло в підсумку?

Дизайн: великий «крос» у фірмовому стилі

Як зробити великий 5-метровий кросовер легким та динамічним ззовні? Запитайте це Mazda CX-9, що множить фірмовий стиль KODO на 5-метрову довжину. Численні опуклості та вигини, ледь помітні різкі лінії на дверцятах, фари та ліхтарі підкреслені LED-колами. А ще величезна решітка радіатора та колісні диски з сірим фарбуванням.

До речі, саме ці деталі – решітка та диски – вказують на те, що перед нами автомобіль з останньою порцією оновлень. Адже від свого дебюту, кросовер Mazda CX-9 не отримував класичного рестайлінгу або фейсліфтингу, але часто отримував певні невеличкі оновлення до нового модельного року: оздоблення салону, нова шкіра на сидіннях, змінений блок «клімату», додавання вентиляції, розширений перелік оснащення…

Головна увага – на решітку радіатора з подвійними планками та колісні диски: саме ці деталі видають свіжі оновлення моделі Mazda CX-9 другого покоління, що була представлена ще наприкінці 2015 року. Від того часу й дотепер, загальний дизайн та розміри не змінились: довжина – 5,075 метри; ширина – 1,97 метра; висота – 1,75 метра; колісна база – 2,93 метра. Кліренс заявлено на рівні 220 мм, мінімальна споряджена вага – 1960 кг. До речі, вперше модель Mazda CX-9 з’явилась 2007 року й вже тоді була сформована основна концепція: це великий сімейний кросовер з просторим 3-рядним салоном.

Достатньо просторим салоном? Так, «достатньо»: за умови 5-метрової довжини по іншому й бути не може. Проте спереду водія та пасажира розділяє масивна центральна консоль, яка дещо обмежує відчуття простору по ширині. А у задній частині салону інколи хочеться зсунути другий ряд сидінь трохи далі до третього та багажника, щоб виграти більше місця дня ніг. Ні-ні, зрозумійте вірно: позаду цілком вистачає простору навіть для великих дорослих людей, які там будуть зручно сидіти. Але якщо посунути другий ряд – то вони б там могли напівлежати.

Проте ось у чому салон автомобіля Mazda CX-9 безумовно гарний, то це у витриманій стилістиці та якості оздоблювальних матеріалів: майже «преміум». М’яка шкіра на сидіннях з гарним декоративним прострочуванням, оздоблення темним деревом, а на десерт – мінімальний, проте помітний блискучий хромований декор.

А ще кросовер Mazda CX-9 наче «пригортає до себе» увагою до дрібниць та навіть якоюсь справжньою «домашньою зручністю». Наприклад, блок «клімату» виконаний з традиційними кнопками та перемикачами. Ніша під ним – глибока та з бездротовою зарядкою. Панель приладів вдало комбінує 7-дюймовий дисплей та класичні індикатори зі стрілками. Додайте хром та підсвічування – й отримаєте маленький «шедевр» перед очима водія. А ще додайте можливості налаштування другого ряду сидінь, окрему зону «клімату» позаду, підігрів з можливістю регулювання, шторки від сонця. Та й третій ряд хоч якось, але може розмістити двох людей – невеликих дорослих або підлітків. Ще й 230-літровий багажник лишиться; якщо скласти третій ряд та використовувати 5-місну конфігурацію салону – то навіть 840-літровий.

Салон, скажемо так, «класичний» за своїм дизайном та «достатній» за своїм простором. Проте кросовер Mazda CX-9 залишає приємні враження завдяки якості оздоблювальних матеріалів та увазі до численних дрібниць.

Техніка: 4-цилідровий турбодвигун замість атмо-V6

Не дарма я вище згадував кросовер Mazda CX-9 першого покоління. Адже загалом конструкція схожа: несучий кузов, повний привод, незалежні підвіски. Ніяких важких «рам» та «мостів» від позашляховиків для важкого бездоріжжя – натомість маємо звичну легкову конструкцію, побудовану з акцентами на просторі салону та гарних ходових якостях. Звісно, автомобіль Mazda CX-9 другого покоління взяв все це загалом та помножив на філософію SKYACTIV, що актуальна для компанії Mazda починаючи з 2010-х років. Однак головна відмінність не в цьому.

Головна відмінність у двигуні, що встановлено під капотом Mazda CX-9 другого покоління. Якщо раніше «класикою» для таких великих автомобілів вважався багатолітровий атмосферний V6, то другий кросовер Mazda CX-9 отримав відносно невеликий турбодвигун: лише 2,5 літри робочого об’єму розділені на чотири циліндри. Детально про цей двигун та його особливості я розповідав на прикладі Mazda6 Turbo – обов’язково раджу переглянути.

Великий кросовер Mazda CX-9 має несучий кузов, повністю незалежні підвіски, традиційний 6-ступеневий «автомат», повний привод – все за канонами та правилами класу для таких автомобілів. Єдина фундаментальна відмінність полягає у використанні 4-циліндрового 2,5-літрового турбодвигуна. Він розвиває не надто вражаючу потужність (231 к.с. на 5000 об/хв), проте обіцяє багато крутного моменту (420 Нм на 2000 об/хв); отже – везе?

За кермом: везе, ще й непогано везе!

Адже звертайте увагу не лише на крутний момент у 420 Нм, але й на оберти досягнення цього рівня – лише дві тисячі. Так воно відбувається й в реальності: досить потужне та відчутне прискорення починається вже від 2-2,5 тисяч обертів – і, здається, не закінчується до червоної зони тахометра. Двигун демонструє шикарну тягу на середніх обертах (3-4 тисячі), яка перетворюється на цілком достатнє прискорення, тому на фоні 6-цилідровий моделей кросовер Mazda CX-9 точно «не спасує». Багато в чому допомагає «автомат», що вміє перемикатись швидко та майже непомітно. Можна казати, що шість передач сьогодні вже замало – але також можна дивуватись, як вірно та повно трансмісія використовує кожну з цих передач.

Чим ще запам’ятовується кросовер Mazda CX-9, то це налаштуванням шасі. Проте тут обов’язково треба говорити, що з чим порівнювати. Якщо порівняти Mazda CX-9 зі схожими 5-метровими великими автомобілями, то «дев’ятка» демонструє найбільш жвавий характер: швидко відгукується на кермо, чітко повертає без вагань та роздумів, демонструє невеликі крени кузова. Якщо з основу взяти Mazda CX-5 (так-так я в курсі, що це автомобіль на клас менше), то все ж відчувається розмір та вага «старшого брата». Цікава особливість моделі Mazda CX-9 полягає у можливості досягнути непоганого рівня комфорту. Ось здається: для керованості потрібно «затиснути» підвіску й вона буде жорсткою. Проте зважайте на довгу колісну базу та великі колеса, які буквально «переїздять катком» через ями – все це працює для мінімізації впливу та передачі нерівностей в салон.

Головну роль характері Mazda CX-9 грає двигун: вдосталь крутного моменту, особливо на середніх обертах. Додатковий «спорт»-режим дозволяє підтримувати ці оберти постійно. Але ж тоді готуйтесь за це платити пальним: по місту виходить 12,5-13 літрів, якщо їхати активно – то буде навіть 14-15 літрів. На трасі, за швидкості близько 100 км/год автомобіль споживає 7-7,5 л пального. До речі, кілька «паспортних» цифр: заявлена максимальна швидкість – 210 км/год; прискорення до «сотні» за 8,6 секунди; споживання палива по місту – 12,9 літра на 100 км; поживання палива на трасі – 7,3 л на 100 км. Як бачите, плюс-мінус відповідає реальності. А за показником прискорення до «сотні» автомобіль навіть дещо випереджає самого себе й вкладається у вісім секунд.

Вартість: які комплектації та ціни Mazda CX-9

Кросовер Mazda CX-9 доступний в Україні завжди з 2,5-літровим турбодвигуном, завжди з 6-ступеневим «автоматом», завжди з повним приводом. Відрізняються лише комплектації.

Старт дає автомобіль Mazda CX-9 STYLE 2023 року вартістю від 1,79 млн грн ($48 тис.), що пропонує наступне: LED-фари, камера заднього огляду, легкосплавні 18-дюймові колісні диски, шкіряне оздоблення сидінь (натуральна та штучна шкіра), підігрів передніх та задніх сидінь, мультимедійна система MAZD CONNECT з 9,2-дюймовим дисплеєм, роздільний клімат-контроль (три зони), фронтальні та бокові подушки безпеки, шторки безпеки, та ін.

Наступним варіантом є Mazda CX-9 PREMIUM 2022 року вартістю 1,71 млн грн ($45,5 тис.), де додано: адаптивне світло фар, електропривод кришки багажника, 20-дюймові колісні диски, пам’ять налаштувань сидінь, аудіо BOSE, бездротова зарядка, контроль рядності руху, система екстреного гальмування у місті, вентиляція передніх сидінь, та ін.

Вершиною лінійки є Mazda CX-9 ТОР вартістю 2,05-2,3 млн грн ($55-61 тис.) в залежності від 2022 або 2023 року виробництва. В цьому випадку додатково можна отримати: сонячний люк, оздоблення салону палісандром, камери кругового огляду, адаптивний круїз-контроль АСС, цифрову панель приладів з 7-дюймовим дисплеєм, контроль «сліпих зон» дзеркал, та ін.

Тестовий автомобіль Mazda CX-9 було представлено у максимальній комплектації ТОР, а це означає все найкраще, що може продемонструвати «дев’ятка»: адаптивні фари та «круїз», контроль рядності руху, цифрова панель приладів, мультимедійна система та 9,2-дюймовий дисплей, круговий огляд. Проте не обійшлось без дрібних зауважень – наприклад якість зображення з камер «така собі», а замість невеличкого люка в передній частині салону від флагманського сімейного автомобіля за $50-60 тис. вже очікуєш панорамний скляний дах…

Й пару слів про суперників – яких, виявляється, також лише пара: це автомобілі Toyota Highlander та Hyundai Palisade. Обидва пропонують також велетенський 5-метровий розмір, просторий салон з трьома рядами сидінь, повний перелік оснащення. Але кросовер Mazda CX-9 виграє за ціною «від» завдяки пропозиціям різних комплектацій. Водночас автомобіль Mazda CX-9 програє відсутністю економічної версії: «японець» може запропонувати гібрид, «кореєць» може запропонувати дизель – й проти цього у Mazda немає відповіді.

Підсумки тест-драйву Mazda CX-9

Чому я почав з того, що автомобіль «дозрів»? Тому, що кросовер Mazda CX-9 зміг зберегти всі свої переваги від народження у вигляді класного салону, «везучого» турбодвигуна, налаштувань підвіски. Плюс він додав нові переваги – з точки зору більш сучасного оснащення та варіантів вибору завдяки розширенню переліку доступних комплектацій. Але чи «дозрів» потенційний покупець, аби віддавати за вже немолодий кросовер Mazda близько двох мільйонів гривень? Хоча суперники не дешевші; та і як кажуть: роки – це досвід, а досвід цінується вдвічі. Зрештою, головне питання «купувати чи ні?» кожен має вирішувати сам особисто для себе.

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл