Red Mountain Games – невеличка українська команда, яка розробляє гру Tactical Squad: SWAT Stories, такого собі духовного спадкоємця тактичного поліцейського шутера SWAT 4, замахнувшись на лаври легендарної Irrational Games, авторів BioShock, BioShock Infinite, System Shock 2, Freedom Force і так, SWAT 4. Ми вирішили поспілкуватися з «нахабами», які зовсім не поважають авторитети й впевнені, що зможуть створити проєкт такого рівня з невеликою командою. На наші запитання відповідає Валерій Кудацький, співзасновник та ігровий дизайнер студії Red Mountain Games.


Доброго дня, нумо знайомитися. Хто ви? Скільки вас? Як давно ви розробляєте ігри та працюєте разом?

Ми невелика, але амбітна команда, яка любить ігри та хоче їх створювати. Зараз нас семеро, проте час від часу до нас долучаються люди, які допомагають нам з різними аспектами гри. Це якоюсь мірою можна назвати аутсорсом, але зазвичай це наші знайомі або друзі. Щодо того, як давно ми почали працювати над іграми, то напевно ще зі школи. Правда тоді далі ідей не заходили. В університетські часи стали досвідченішими й знайшли однодумців. І весною 2020 року почали працювати над Fusion (наразі проєкт Fusion заморожений – прим. ред.), думаю цей момент можна назвати стартом чогось серйозного.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Сторінка Tactical Squad: SWAT Stories з’явилася на Steam ще навесні 2021 р., а як давно ви розробляєте гру? Яким коштом фінансується розробка?

Чиста розробка, вже після розв’язання організаційних питань, розпочалась на початку весни 2021 року. Гра фінансується нашим видавцем.

Ви самі знайшли видавця Ritual Interactive, чи це вони прийшли до вас?

Наш видавець нас знайшов. Це цікава історія. В якийсь момент ми почали вигорати від розробки Fusion і для різноманіття запустили на нашому YouTube-каналі рубрику Weekly Prototypes, де один з програмістів почав викладати невеличкі прототипи. Там були гравітаційний шутер, spawn-система, міні ігри, але одним з перших з’явилось відео про систему команд як у SWAT 4. По суті це було кругове меню з можливістю відправити NPC в задану гравцем точку. Вся команда була у шоці, коли несподівано нам прийшов лист з посиланням на це відео і пропозицією профінансувати такий проєкт.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Ми цілий рік займались розробкою Fusion, активно вели соціальні мережі, подавались на всі конкурси, які могли знайти, нам неодноразово писали видавці й нічого в результаті не сталося, а тут просто відео так спрацювало. Зараз усім, хто це читає, може здатися, що ми ого які щасливчики, але це таки в великій мірі заслуга Fusion. Нам так прямо і сказали, що з нами зв’язалися, бо побачили, що ми щось таки вміємо.

Але не все було так райдужно, як здається на перший погляд. Переписка йшла дуже повільно, ми ніяк не могли призначити час для содзвону. В якийсь момент ми подумали, що це був лише спонтанний лист і на тому боці не знають, що тепер з нами робити. Але майже через 2 місяці ми перейшли з пошти в Skype і там вже все швидко вирішилось. От така історія нашого знайомства з видавцем.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Ви використовуєте Unreal Engine 4. Чому саме цей рушій і чи нема бажання перейти на Unreal Engine 5?

Цей рушій обрали тому, що на нашу думку саме він найкраще підходить для того, що ми хочемо робити. Переходити на UE5 не плануємо. Це займе багато часу, а ми вже хочемо виходити на ринок.

Які конкурентні особливості має Tactical Squad: SWAT Stories? Чим ви привабите гравців?

Ну основне, що це не звичайний шутер, де потрібно найшвидше вбити усіх противників, навпаки, це шутер, який карає за таке. Тут не вийде «зіграти» Рембо, чим чистіше гравцю вдасться пройти рівень, тим кращим буде результат. Можна буде проходити місії як в однокористувацькій кампанії, віддаючи команди AI-напарника, так і в кооперативі з друзями. Також до особливостей гри можна віднести реіграбельність, що буде реалізовано через зміни на рівні та ігрові режими, що мінятимуть патерни поведінки ворожих NPC.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Для ігор на кшталт Tactical Squad: SWAT Stories дуже важлива складова – це AI-напарників та супротивників, наскільки багато часу ви цьому приділяєте?

Так, ми прекрасно розуміємо, що AI – це основа нашої гри. В нас є свій спеціаліст по AI й він майже весь свій робочий час витрачає на роботу саме над цим аспектом гри.

Tactical Squad: SWAT Stories, як і SWAT 4 – реалістична гра. Ви консультувалися з кимось із бійців реальних спецзагонів?

Ми показували демку спецпризначенцям і отримали в цілому схвальні відгуки.

Наскільки великою буде кампанія гри?

Планується десять великих місій.

Ви створюєте весь контент самостійно, чи залучаєте якийсь аутсорс, або купуєте готові асети?

Му купуємо готові асети та залучаємо аутсорс. Самотужки лише модифікуємо та оптимізуємо контент.

Чи не планується якийсь змагальний мультиплеєр на кшталт SWAT проти терористів?

Ми звісно думали про майбутнє проєкту і про PvP, але все це залежить від успішності гри.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Чи буде у грі щось українське? Місії за СБУ чи ССО ГУР? Українська зброя? Ну і звісно ж, чи є у планах українська локалізація?

Tactical Squad: SWAT Stories гра про американські спецслужби, ну і відповідно зброя буде така, яку саме вони використовують на завданнях. Щодо локалізації, то інтерфейс і субтитри будуть українською, а ось озвучка лише англійська. Думаю що за це все ми отримаємо немало негативу, начебто гра недостатньо українська. Що ту SWAT, а не КОРД, що нема повної локалізації. Але, на жаль, Україна не основний ринок для нашої гри, а ми обмежені в ресурсах. І це не про жадібність. Ми ще нікому невідома команда й успішність цього проєкту буде напряму впливати на те, як піде розробка наших ігор у майбутньому. Хоча ми й думали про DLC, в якому можна буде додати щось пов’язане з нашими спецслужбами, але це вже після релізу в залежності від результатів.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Ваш прямий конкурент – Ready or Not від ірландської VOID Interactive, який вийшов у Дочасному доступі Steam у грудні 2021 р. і вже має десь 2-3 млн продажів і стабільний онлайн у 3-5 тис. гравців. Чи не лякає така конкуренція? Як вважаєте, ринок винесе два великих тактичних шутери про поліцію? Місце є?

Всього один прямий конкурент і декілька непрямих в одному жанрі, я вважаю, що місця ще більш ніж достатньо. Крім того, в нас ігровий процес відчувається по іншому, тому ми потенційно чекаємо, що їхні аудиторії прийдуть до нас.

На вашу думку, ваша гра це все ще інді, чи це вже рівень проєкту категорії A? Це я до того, що SWAT 4 був грою A-класу, яку створювали сотні людей і розробка якої коштувала десятки мільйонів доларів.

Думаю все ще інді. Хоча хотілося б вірити, що вийде щось більше. Після релізу буде видно, що скажуть гравці.

Інтерв’ю з розробниками гри Tactical Squad: SWAT Stories з української студії Red Mountain Games

Наприкінці літа Tactical Squad: SWAT Stories виходить у Дочасному доступі Steam. Скільки буде коштувати гра для України й головне, скільки часу ви плануєте витратити на шлях до версії 1.0?

Скільки гра буде коштувати у Дочасному доступі поки що невідомо. Все змінюється дуже стрімко, думаю ціни всі побачать вже аж на релізі. А дійти до версії 1.0 ми плануємо десь за пів року після початку Дочасного доступу.

Дякуємо за відповіді, вдалого релізу й наснаги вам!