2023 рік був не найкращим роком в історії кіно, але деякі релізи точно запам’ятаються надовго. Барбенгеймер навіки в наших серцях! Останній місяць року також має цікаві проєкти, тому буде що подивитися.

1. Три мушкетери: Міледі / Les trois mousquetaires: Milady

Д’Артаньян змушений об’єднати зусилля з Міледі, щоб врятувати Констанцію, яку викрали на його очах. Тим часом оголошується війна, Атос, Портос і Араміс уже приєдналися до фронту, таємниця з минулого руйнує старі союзи.

Ми вже писали про «Три мушкетери: Д’Артаньян» в огляді головних прем’єр квітня і вже в середині грудня нас очікує продовження екранізації легендарного роману Олександра Дюма. Перша частина отримала в цілому хороші відгуки від критиків та глядачів, які визнали її хорошою роботою з літературним першоджерелом. Якщо вам сподобався цей фільм, то продовження теж не залишить вас байдужими.

Рідлі Скотта нещодавно критикували французькі глядачі за неправильну інтерпретацію історії та майже повну відсутність французьких акторів у фільмі «Наполеон». Тому «Три мушкетери: Міледі» має стати своєрідною відповіддю, як має виглядати кіно про історію Франції.

Прем’єра в Україні вже 14 грудня.

2. Вонка / Wonka 

Заснований на незрівняному персонажі з книги «Чарлі і шоколадна фабрика», фільм розповідає дивовижну історію про те, як найбільший у світі винахідник, фокусник і шоколатьє став тим Віллі Вонкою, якого ми знаємо сьогодні. Ця яскрава і винахідлива кіновистава познайомить глядачів з молодим Віллі Вонкою, повним ідей і рішуче налаштованим змінювати світ шматочок за шматочком.

Культову повість «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала екранізували вже двічі. Фільм 1971 року «Віллі Вонка і шоколадна фабрика» вважається американською класикою на всі часи, а у 2005 році Тім Бертон зняв свою версію повісті, яка освіжила її для сучасних глядачів. Правда режисер зазнав критики через те, що в оригіналі головним героєм був лише хлопчик на ім’я Чарлі, а в його інтерпретації Віллі Вонка у виконанні Джонні Деппа отримав значно більшу роль і в кінці посунув Чарлі на другий план. Але такий підхід знайшов і багатьох прихильників, тому студія вирішила створити приквел до першої екранізації 1971 року, в якій головну роль виконає Тімоті Шаламе. Нас очікує казковий фільм-мюзикл з Умпа-Лумпою Г’ю Ґрантом та точно великою кількістю шоколаду.

Прем’єра в Україні 14 грудня.

3. Аквамен і загублене королівство / Aquaman and the Lost Kingdom

Через кілька років після подій першого фільму Артур Каррі/Аквамен змушений захищати Атлантиду та своїх близьких від спустошення після того, як Чорна Манта звільнив давню силу, отримавши проклятий Чорний Тризуб. Щоб врятувати світ, Аквамену доведеться звернутися за допомогою до сумнівного союзника, свого брата Орма.

Обов’язкова згадка чергового супергеройського фільму вже стала традицією цієї рубрики, тому цього разу не будемо нічого змінювати. Старий кіновсесвіт DC офіційно мертвий і це останній фільм, який вийде до перезапуску від Джеймса Ганна.

Великим плюсом першої частини «Аквамена» була її картинка, яка дійсно вражала і сподіваюся цього разу автори зроблять не гірше. В такому випадку, фільм чудово підійде для перегляду з хорошою компанією з великою кількістю попкорну.

Прем’єра фільму відбудеться 21 грудня.

4. «Бунтівний місяць: Дитя Вогню» / Rebel Moon – Part One: A Child of Fire

Коли безжальна армія Материнського Світу починає загрожувати мирному поселенню фермерів на краю галактики, таємнича чужинка стає єдиною надією на порятунок.

Можна по-різному ставитися до Зака Снайдера як до режисера. Одні його роботи отримують однозначне схвалення («300 спартанців», «Легенди нічної варти», «Хранителі»), інші проєкти досі викликають гучні суперечки (всі фільми по коміксах DC, «Заборонений прийом»). З чим точно ніхто сперечатися не буде, що Зак Снайдер має власний неповторний стиль, який робить його фільми дійсно унікальними.

Зак ще в середині 2000-х запропонував Lucasfilm свій «більш зрілий» погляд на всесвіт «Зоряних війн», але його проєкт відкинули. Тепер він має гроші від Netflix, щоб створити власну космооперу і зацікавити дорослих глядачів. В разі успіху нас чекатиме повноцінна трилогія, яка може освіжити жанр та представити новий цікавий світ, який фанати будуть доповнювати роками.

Прем’єра картини відбудеться на Netflix 22 грудня.

5. Феррарі / Ferrari

Події розгортаються влітку 1957 року. Енцо Феррарі в розпачі після смерті сина, який мав стати наступним очільником його компанії. Справи йдуть дедалі гірше і жодної надії на покращення Енцо не бачить. Перекреслити весь розпач має участь команди Феррарі у перегонах на Mille Miglia в Італії.

Всім любителям машин приготуватися! Нас чекатиме байопік про Енцо Феррарі, з Адамом Драйвером в головній ролі, який розкаже про найскладніший момент його життя. Режисером фільму став Майкл Манн, відомий більшості глядачів культовим фільмом «Протистояння». У 2019 році він вже продюсував чудовий фільм «Аутсайдери», в якому команда Феррарі була антагоністами. Тепер ми матимемо можливість побачити їхню історію, а також насолодитися перегонами, в яких буде брати участь легендарна Ferrari 315 S.

Прем’єра фільму про творця одного з найбільш впізнаваних спортивних автомобілів відбудеться 28 грудня.

***

Серед серіалів нас очікує теж кілька цікавих прем’єр, зокрема здивували кіновиробники з Азії.

1. «Криваве узбережжя» / Blood Coast

Поки жорстокий наркодилер намагається взяти Марсель під контроль, капітан поліції приймає у свою шалену команду новеньку, яка має власні плани.

Французький серіал про протистояння наркомафії та поліції Марселю, найбільш кримінального міста країни. По трейлерах виглядає динамічно та круто, любителям жанру однозначно рекомендується.

Прем’єра запланована 6 грудня на Netflix.

2. «Детектив світу духів» / YuYu Hakusho

Безкорисливий вчинок коштував Юске Урамеші його життя. Тепер непокірний підліток працює детективом у світі духів і розслідує справи про бунтівних йокаїв.

Тільки подумайте, ще рік тому ми б ніколи не включили екранізацію від Netflix культової манґи Йосіхіро Тоґаші «Детектив світу духів» в наш перелік серіалів. Раніше всі спроби екранізувати відомі японські твори завершувалися для Netflix провалом. Але все змінилося цього літа з виходом life-action версії «One Piece», яка вийшла дійсно хорошою, бо поважала першоджерело і фанатів. «Детектив світу духів» має довести або спростувати твердження, що Netflix нарешті навчився робити гідні адаптації японського матеріалу.

По оригінальній манзі чи аніме екранізації нічого сказати не можемо, але «Детектив світу духів» в середині 1990-х був дуже популярним. Оригінальна манґа реалізувала понад 78 млн проданих копій, що зробило твір одним з найбільш успішних у своєму жанрі до появи «One Piece» та «Наруто». Адаптація від Netflix має освіжити твір для сучасної аудиторії.

Прем’єра на Netflix відбудеться 14 грудня.

3. «Персі Джексон і Олімпійці» / Percy Jackson and The Olympians

Серіал розповідає фантастичну історію 12-річного сучасного напівбога Персі Джексона, який намагається опанувати свої новознайдені божественні здібності. Бог неба Зевс звинувачує його у крадіжці блискавки й, за допомогою своїх друзів Гровера та Аннабет, Персі повинен почати пригоду свого життя, щоб знайти артефакт та відновити порядок на Олімпі.

Це друга спроба екранізувати пенталогію Ріка Ріордана про Персі Джексона. До цього була дилогія фільмів «Персі Джексон та Викрадач блискавок» і «Персі Джексон: Море чудовиськ», але ці проєкти, попри комерційний успіх, отримали змішані відгуки від фанатів. Disney купили 20th Century Fox у 2018 році й перезапуск пригод Персі Джексона став лише справою часу. Чи зробила компанія висновки з помилок попередників?

Одразу можна відмітити плюс серіалу, бо він має нормальні спецефекти, на відміну від фільмів, де CGI був досить посереднім. Компанії Disney нині терміново треба нова успішна франшиза, а Персі Джексон в плані масштабності не гірший за колег у жанрі, ще й орієнтований на ширшу аудиторію. Тому залишається лише сподіватися, що оригінальний матеріал адаптували нормально.

Прем’єра перших двох епізодів відбудеться 20 грудня на Disney+.

4. «Істота з Кенсона» / Gyeongseong Creature

Кенсон, 1945 рік. У похмурому колоніальному Сеулі підприємець і детективка борються за виживання та стикаються із чудовиськом, породженим людською жадібністю.

Корейські серіали буквально захоплюють світ! Якщо ще кілька років тому це були досить дешеві дорами про кохання, то зараз ми отримуємо цікаві проєкти з великим бюджетом. Серіал перенесе нас в 1945 рік, коли Корея була окупована Японією і цікаво буде дізнатися, яка панувала там ситуація в непрості часи Другої світової війни. Корейський кінематограф вміє дивувати, тому цю прем’єру точно варто чекати.

Серіал виходить на Netflix 22 грудня.

5. «Берлін» / Berlin

Берлін збирає команду в Парижі, щоб здійснити одне з найамбітніших пограбувань — викрасти коштовності вартістю 44 мільйони євро всього за одну ніч.

«Берлін» – це спіноф нещодавнього хіта Netflix «Паперовий будинок», який отримав премію «Еммі». Персонаж актора Педро Алонсо з позивним Берлін став одним з найулюбленіших героїв серед фанатів і було вирішено створити приквел про його пригоди до подій основного серіалу. Дізнаємося, як він здійснив одне з найбільш зухвалих пограбувань в історії вже наприкінці цього місяця.

Прем’єра на Netflix відбудеться 29 грудня.