Прихисток для українців: робота, проживання та освіта в Естонії

З початку війни в Україні до Естонії прибули понад 20 тисяч біженців. З огляду на те, що населення Естонії становить 1,3 млн людей, кількість українських біженців це 1% від загального населення. Щоб підтримати українців, уряд та соціальні організації Естонії приймають важливі ініціативи, спрощують бюрократичні процедури, надають медичне страхування, допомагають з пошуком роботи тощо. 

Куди звернутися після прибуття до Естонії, як облаштувати свій побут та почати жити далі в матеріалі.

Перетин кордону: пакет документів та спрощенні процедури

Наразі уряд Естонії максимально спростив процедуру в’їзду для українців. Для перетину кордону достатньо закордонного паспорта, як біометричного, так і звичайного. Якщо він відсутній — ви можете звернутися по міжнародний захист у пункті пропуску при першому перетині кордону з України. Це означає, що якщо ви спочатку виїхали в іншу європейську країну, то ви маєте звернутися по захист там.

Неповнолітні діти  також повинні мати з собою проїзний документ. Якщо ваша дитина їде разом зі знайомим чи членом сім’ї, бажано дати їй з собою написаний від руки дозвіл з вашими контактами.  

Також українці можуть залишатися в Естонії навіть, якщо у них закінчується термін дії візи або дозволу на тимчасове проживання. 

Зі свого боку Міністерство внутрішніх справ підготувало інструкцію про можливості в’їзду та перебування громадян України в країні. Вона доступна українською мовою, та містить останню актуальну інформацію. 

Центри прийому біженців та тимчасовий захист

Після того, як ви пройшли реєстрацію на естонському кордоні, ви можете залишитись у своїх родичів, знайомих, або самостійно знайти житло. Якщо такої можливості немає, в Естонії наразі діють офіційні центри прийому біженців. Вони відкриті в чотирьох регіонах — Таллінні, Тарту, Пярну та Раквері. Повний перелік за лінком. У центрі вам нададуть медичну та психологічну допомогу, допоможуть з подальшим розміщенням, пошуком роботи тощо.

Також українці, які приїхали до Естонії з 24 лютого, можуть подати клопотання щодо тимчасового захисту. У такий спосіб ви зможете отримати фінансову підтримку.

Запросити тимчасовий захист можна у пунктах обслуговування Департаменту поліції та прикордонної охорони. Перед цим, забронюйте час на офіційному сайті. З собою необхідно мати паспорт, дозвіл на проживання, свідоцтво про народження (підійде також будь-який інший документ, що підтверджує сімейний стан, наприклад, свідоцтво про шлюб) або документ, що засвідчує особу. Тимчасовий захист діє протягом одного року.

Медична допомога та страхування

Усі українські біженці можуть отримати невідкладну медичну та стоматологічну допомогу. Та безплатно вакцинуватися від COVID-19 в одному із пунктів вакцинації. 

З березня кожен, хто потребує лікування ВІЛ, туберкульозу або наркотичної залежності, зможуть продовжити його в Естонії обравши найближчий заклад. Дійсними залишаються і рецепти на ліки, які було виписано в Україні, окрім психотропних препаратів. 

Також, отримавши тимчасовий захист, ви можете подати клопотання щодо медичного страхування.

Робота та реєстрація бізнесу в Естонії

Українці одразу ж після того, як отримали тимчасовий захист, можуть починати працювати, або зареєструватися у центрі зайнятості. Там нададуть інформацію щодо вакантних посад, також у центрі можна пройти курси з естонської мови.

Для ІТ-фахівців проєкт “Робота в Естонії” запустили інформаційну кампанію про можливості працевлаштування. Вакансії для українців інших професій, можна переглянути на спеціальному сайті.

Також в країні діє урядова програма  e-Residency (е-резидентство), яка дає можливість підприємцям з усього світу отримати електронну “прописку” бізнесу в Естонії. Резиденти можуть відкривати рахунки, шукати партнерів та вести всю бухгалтерію онлайн. Наразі серед спільноти е-резидентів — понад 5000 українців, які заснували майже 1600 компаній. 

Дитячі садки та школи

Для дітей та молоді, які прибувають з України до Естонії, передбачена можливість продовжити навчання на короткострокових та довгострокових програмах. Зокрема дітей забезпечують місцем у дитячих садках, школах, професійно-технічних училищах, університетах тощо.

Батьки можуть подати письмову заяву до органу місцевого самоврядування, представники якого допоможуть у влаштуванні дитини до садка чи школи. 

Міська влада Таллінна також планує створити окрему школу, де зможуть навчатися всі діти з України, незалежно від віку, але наразі питання щодо кожного учня розглядається окремо.

Куди можна звернутися за допомогою:

  1. Посольство Естонії
  2. Консульство Естонії 
  3. Міністерство іноземних справ 
  4. Міжнародний дім Естонії  
  5. Асоціація українських організацій в Естонії
  6. Психологічна підтримка
Більше коментарів!