На початку цього року на виставці CES компанія Lenovo представила дуже незвичний ноутбук YogaBook 9i. Навіть не впевнений, що «ноутбук» це правильне визначення (хоча компанія позиціює його саме так), адже пристрій має два екрани, зовнішню клавіатуру та підставку, що дозволяє використовувати його в різних режимах. Ще з самого анонсу мені було дуже цікаво спробувати цю модель, і нарешті вона до мене потрапила хоча й у вигляді інженерного семпла. Повноцінний огляд через це не зробиш, але цілком можливо поділитися своїми враженнями, що я й зроблю в цьому матеріалі.

Ноутбук чи планшет?

Виробники ноутбуків постійно експериментують з цим форм-фактором, тож сьогодні користувачів складно здивувати чимось оригінальним. Ноутбуки-трансформери вже буденність, моделі з гнучким екраном — реальність, а от версії з двома екранами якось не дуже прижилися. Втім, це зовсім не значить, що ідея їхнього використання не заслуговує на подальший розвиток, що й спробувала довести компанія Lenovo.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

YogaBook 9i отримав формат, коли в корпус традиційного ноутбука замість клавіатури та тачпада додається ще один сенсорний екран, який може показувати їх віртуальні аналоги. На цьому можна було б в принципі зупинитися, як колись вже робила Lenovo з моделлю Yoga Book C930, в якій другий дисплей був монохромний та мав використовуватися для малювання. Проте розробники вирішили розширити можливості новинки додавши функціональну підставку та зовнішню клавіатуру.

Цей підхід кардинально змінив функціональність дизайну YogaBook 9i, адже другий дисплей можна використовувати не тільки для виведення віртуальної клавіатури чи малювання, але і як додатковий екран. Причому одразу у двох режимах: вертикальному та горизонтальному.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

В обох випадках доволі зручно працювати з різними масивами інформації, в горизонтальному – порівнювати дані, працювати з таблицями чи кодом, в той час, як у вертикальному – тримати інформацію перед очима.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Останній варіант особливо корисний під час відеозустрічей, адже, по-перше, вебкамеру можна розташувати на рівні очей, а, по-друге, на першому екрані бачити співрозмовників, а на другий вивести документ чи презентацію.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Два 13,3-дюймові сенсорні OLED дисплеї з роздільністю 2,8K, яскравість 400 ніт, співвідношенням сторін 16:10 та охопленням колірного простору DCI-P3 100% добре підходять як для творчості, так і для повсякденних завдань. У них однакове калібрування та чудові кути огляду, тому під час переведення погляду з одного на інший не відбувається дисонанс.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Обидва екрани можна використовувати як окремі, або ж об’єднати їх в один, наприклад, для перегляду вебсторінок у браузері. Доволі масивний шарнір із решіткою динаміків, звісно, не дасть відчуття, що це один екран, проте для деяких сценаріїв роботи, як з тим же браузером, це може бути корисно. Але, як на мене, основна перевага такого формату якраз в можливості мати два дисплеї поруч, коли вони потрібні.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Корпус YogaBook 9i зроблений з анодованого алюмінію, а екрани прикриті захисним склом, що вплинуло на вагу моделі, вона трохи більша сучасних 13,3-дюймових ноутбуків та складає 1,34 кг. А от товщина в закритому положенні складає 15,95 мм, що доволі типово для цього класу. Попри всю складність свого формату Lenovo YogaBook 9i залишається компактним пристроєм, який зручно носити із собою в рюкзаку чи сумці.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Виробник продумав навіть перетворити підставку на обкладинку для зовнішньої клавіатури, завдяки чому вони займають менше місця. Комплектне перо, на жаль, не примагнічується ні до корпусу YogaBook 9i, ні до клавіатури, втім його можна прикріпити до обкладинки.

Загалом маємо дещо переосмислений формат ноутбука-трансформера з двома екранами, який пропонує декілька цікавих режимів роботи.

Платформа YogaBook 9i  та її можливості

YogaBook 9i побудовано на платформі Intel з використанням процесора Intel Core i7-1355U, добре знайомого мені по ASUS Zenbook S 13 OLED та іншим моделям ультрабуків.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Це доволі швидкий чип з відносно невеликим енергоспоживанням та термопакетом, який передбачає менше виділення тепла. Для нормальної роботи цього процесора все ще потрібна активна система охолодження, але загалом він не дуже «гарячий» та доволі економічний, що забезпечує як комфортну роботу без надмірного нагріву, так і непогану автономність.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Доповнює процесор 16 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5X та SSD-накопичувач PCIe 4-го покоління місткістю 1 ТБ. Графіка в цій моделі очікувано вбудована, використовується стандартне для чипа рішення у вигляді Intel Iris Xe з 1 ГБ пам’яті.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

В цілому, платформа YogaBook 9i доволі швидка, навіть попри те, що на плечі процесора та графіки лягає обробка даних для двох моніторів. При роботі з браузером, офісними програмами, графічним редактором не відчувається нестача потужності.

На корпусі ноутбука є три порти Thunderbolt 4, два на правій грані та один на лівій, їх можна використовувати як для передачі даних, так і підключення монітора та блока живлення. І це всі розʼєми, які можна знайти на корпусі моделі, в Lenovo вирішили не використовувати в ній стандартний 3,5 мм аудіовихід. Схоже, розробники вирішили, що дротові навушники зіпсують футуристичний образ моделі, адже товщини корпусу тут цілком достатньо.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Втім, в YogaBook 9i навушники знадобляться не всім, адже ноутбук отримав ну прямо дуже голосну систему Bowers & Wilkins з двома динаміками потужністю 2 Вт кожен та двома динаміками потужністю 1 Вт кожен. Вони розташовані в шарнірі дисплеїв, тож під час використання YogaBook 9i майже в будь-якій конфігурації будуть направлені в сторону користувача. Вони створюють голосний та справді об’ємний звук з підтримкою технології Dolby Atmos.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Ще з цікавого, на правій грані поруч із кнопкою живлення розташований фізичний перемикач вебкамери, який дозволяє відключити її на апаратному рівні. І це не єдиний засіб безпеки, для логіну в Windows 11 через функцію Windows Hello в YogaBook 9i можна використовувати інфрачервону камеру для розпізнавання обличчя.

В моделі з двома екранами логічним є питання нагріву, адже вся основна електроніка ховається за другим дисплеєм, і у випадку постійного сильного нагріву буде негативно впливати на довговічність OLED панелі. В Lenovo цей момент доволі добре продумали. Процесор Intel Core i7-1355U й сам по собі не надто гарячий, а в парі з ефективною системою охолодження забезпечує мінімальний нагрів корпусу.

В стрес-тесті системи AIDA64 ноутбук не показав тротлінгу, температура процесора не підіймалася вище 60 градусів Цельсія, а середня частота досягала майже 2,3 ГГц. Корпус при цьому ставав ледь теплим. Тож можна констатувати доволі ефективну роботу системи охолодження.

Щодо автономності, то навіть попри використання одразу двох екранів, робота ноутбука від акумулятора знаходиться на типовому для сучасних ультрабуків рівні, можна розраховувати на 8-10 годин використання в залежності від навантаження.

Два екрани YogaBook 9i в роботі

Я вже трохи торкнувся теми взаємодії одразу з двома екранами в цій моделі, але в цьому розділі розкажу про цей досвід трохи детальніше. YogaBook 9i з самого початку роботи потребує невеликого навчання, адже формат справді не є типовим для користувачів. В Lenovo навіть зробили окрему програму для Windows під назвою Yoga Book 9 User Center, в яку, окрім базових налаштувань, також додали цілий розділ зі сценаріями використання ноутбука.

По суті їх можна розділити на три формати: перший – коли два екрани використовуються для відображення інформації (вертикально чи горизонтально), другий – коли другий екран слугує вводу інформації (через віртуальну клавіатуру чи стилус), і третій – коли використовується лише один екран. Перший я вже встиг описати вище, це доволі зручно. Якщо не потрібно працювати на ходу, то розмістившись вдома за робочим столом або столиком у кафе можна одночасно виводити на два дисплеї різну інформацію.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Комплектна Bluetooth-клавіатура чудово підходить для набору довгих текстів, в цьому плані Lenovo не зраджує собі. Єдине, для роботи в такому форматі доведеться носити із собою мишу, що навряд стане великою проблемою.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Для навчання, занотовування лекцій чи зустрічей або малювання підійде другий формат з використанням комплектного стилуса Base Pen 4.0, він дозволяє виводити на перший екран потрібну інформацію, а на другу програму для рукописних нотаток або ж щось типу Adobe Fresco для створення ілюстрацій. Ввід за допомогою стилуса працює чудово, з відсутністю помітних затримок та високою точністю.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Якщо ж потрібно не занотовувати чи малювати, а написати відповідь на листа чи повідомлення, другий екран YogaBook 9i дуже легко перетворити на віртуальну клавіатуру та тачпад. В Lenovo придумали для цього прикольний жест – потрібно торкнутися другого дисплея пальцями обох рук (їх має бути не менше 8, щоб жест спрацював), і одразу можна друкувати та керувати курсором миші.

Зазначу, що віртуальна клавіатура має приємний вібровідгук, який регулюється в межах трьох значень. Він доволі добре імітує натискання завдяки використанню не вібромотора, а привода лінійного переміщення, як у флагманських смартфонів. В моєму варіанті ноутбука віртуальна клавіатура не була локалізованою, що трохи дивно, враховуючи, що в усьому цьому пристрої це напевно одна з найлегших задач. Проте це не завадило мені активно з нею попрацювати, і частина цього тексту написана саме з її допомогою.

Не можу сказати, що набір тексту на віртуальній клавіатурі – це дуже зручно, вібрація не може повністю компенсувати відсутності фізичного відчуття клавіш. Це трохи компенсується розміром віртуальних клавіш, що дозволяє з часом призвичаїтися до набору тексту не поглядаючи кожної секунди на розташування кнопок на екрані. Проте віртуальна клавіатура загалом не створена для набору великих текстів.

З тачпадом ситуація трохи більш дивна, в Lenovo чомусь вирішили зробити його з імітацією окремих фізичних кнопок, які займають нижню частину його й так не дуже великої площі. В ноутбуках фізичні кнопки були одним з етапів розвитку тачпадів, і далеко не найкращим. В той час технологія сенсорних панелей була доволі дорогою та не дуже точною, тому додаткові фізичні клавіші мали хоча б забезпечити користувачу можливість швидко клікнути на бажаний елемент інтерфейсу чи зайти в його меню. Сучасні тачпади дуже точно розпізнають розташування навіть не одного, а одразу декількох пальців, підтримують жести, і їм не потрібні окремі кнопки.

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

Так само вони не були потрібні у віртуальному тачпаді YogaBook 9i, адже їх неможливо ніяк відокремити, це один екран великий екран. Тому майже кожного разу, коли я намагався користуватися віртуальним тачпадом, то випадково щось натискав в інтерфейсі Windows 11, адже мій палець без перешкод просто натрапляв на одну із віртуальних кнопок.

Це можна дещо компенсувати можливістю приховати клавіатуру та збільшити тачпад хоч на весь 13,3-дюймовий екран. Але так не зручно працювати під час введення тексту, що відбувається майже завжди протягом робочого дня. Дуже сподіваюсь, що цей момент поправлять у майбутніх оновленнях програмного забезпечення YogaBook 9i.

Останній формат роботи з ноутбуком – це використання лише одного екрана, в той час, як на другий можна поставити комплектну бездротову клавіатуру та набирати тексти. YogaBook 9i автоматично розпізнає її встановлення та прибирає з екрана віртуальні клавіші, залишаючи лише тачпад. Останній так само незручний, але в такому режимі загалом можна комфортніше набирати довгі тексти, працюючи не за столом. Хоча це, звісно, найбільш нудний формат використання YogaBook 9i.

У підсумку

Погляд на Lenovo YogaBook 9i – що дають два екрани в ноутбуці?

З YogaBook 9i в Lenovo спробували сміливіший дизайн ноутбука-трансформера, який має одразу декілька форматів використання. Після роботи з цією моделлю не можу сказати, що експеримент вийшов повністю вдалим, розробникам ще варто попрацювати над програмним забезпеченням, але й невдалим його теж не назвеш. Адже можливість використання в ноутбуці двох екранів справді має свої переваги, хоча це й потребує додаткових аксесуарів, як окрема підставка та бездротова клавіатура. Загалом буде цікаво подивитися на розвиток цієї лінійки, якщо Lenovo вирішить її продовжити.