Спрощені версії топових смартфонів від найкращих представників ринку вартують менш як $500. Вони орієнтовані на тих покупців, які не націлені на топові характеристики, але хочуть отримати якісний смартфон. Також, враховуючи ціни флагманів, не кожен спроможен придбати собі такий. Тут одразу і згадуються такі пристрої, як, наприклад, iPhone SE та спрощений Pixel. Google як раз розпочинає приймати передзамовлення на Pixel 6a, тому подивімося, як він виглядає у порівнянні з iPhone SE.

Для початку — таблиця з основними характеристиками обох ґаджетів:

iPhone SE Pixel 6a
Розміри та вага 138,4×67,3×7,3 мм, 144 грами 152,2×71,8×8,9 мм, 172 грами
Оперативна пам’ять і сховище 4/64, 4/128, 4/256 ГБ 6/128 ГБ
Процесор Apple A15 Bionic Google Tensor
Графічний процесор Apple GPU Mali-G78 MP20
Бездротові модулі Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, NFC Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, NFC
Дисплеї 4,7-дюймовий IPS
Роздільна здатність: 1334×750
Співвідношення сторін: 16:9
Частота оновлення: 60 Гц
6,1-дюймовий OLED
Роздільна здатність: 2400×1080
Співвідношення сторін: 20:9
Частота оновлення: 60 Гц
Задній модуль камер Ширококутний сенсор: 12 МП, ƒ/1.8 Ширококутний сенсор: 12,2 МП, ƒ/1.7
Надширококутний: 12 МП, 114°, ƒ/2.2
Фронтальна камера 7 МП, ƒ/2,2 8 МП, ƒ/2,0
Акумулятор 2018 мА•год 4410 мА•год
Операційна система Apple iOS 15 Google Android 12
Рекомендована ціна $429, $479, $579 $449

Перше, що впадає в око порівнюючи ці смартфони — розмір. iPhone SE пропонується у значно меншому корпусі зі скла з обох сторін та металевої рамки. При цьому він має застарілий дизайн, якому вже 5 років (або 8, якщо рахувати від моделі iPhone 6, яка відрізнялася матеріалом задньої сторони). Більший Pixel 6a виглядає значно свіжішим, повторюючи зовнішність «старших» моделей. Зроблений він простіше: також має скло попереду та металеву рамку, але позаду отримав пластикову панель. Обидві моделі пропонують захист від вологи та пилу (IP67 та IPx7).

Розмір корпуса диктують дисплеї. Pixel 6a тут має перевагу, адже використовує значно більший екран (6,1 проти 4,7 дюйма), який ще й має більшу роздільну здатність, щільність розміщення пікселів тут на боці Pixel — 429 проти 326 ppi.

Pixel 6a проти iPhone SE — чим відрізняються одні з найкращих смартфонів з цінником до $500

Також дисплеї відрізняються типами матриць. iPhone SE має влаштувати шанувальників IPS-матриць, а Pixel 6a — фанів OLED. Останній в цьому випадку має бути кращим рішенням, адже він новіший та зазвичай краще зберігає зображення під прямими сонячними променями. Дисплей в iPhone SE навряд зазнав суттєвих доробок за останні роки. А додатковим бонусом у Pixel є підтримка функції Always-On, якої немає навіть у флагманських iPhone 13 Pro.

Щодо мультимедійних можливостей, то ці смартфони разом можуть запропонувати стереозвучання, а от окремих роз’ємів для навушників у них немає. Цікаво, що Google доволі довго тримав класичний порт на місці (торішній Pixel 5a ще мав такий), але на цей раз все ж відмовився від нього.

Pixel 6a проти iPhone SE — чим відрізняються одні з найкращих смартфонів з цінником до $500

Для швидкого розблокування ці смартфони використовують сканери відбитків пальців. Різниця полягає в технології. iPhone SE користується ємнісним датчиком у кнопці Home під дисплеєм. У Pixel 6a сканер оптичного типу вмонтовано в дисплеї. Функції сканування обличчя немає в жодного з цих конкурентів.

Внутрішніх відмінностей теж вистачає. iPhone та Pixel оснащені чипами власного виробництва. iPhone SE має шестиядерний A15 Bionic (2+4), який від флагманської версії відрізняється лише одним ядром графічного прискорювача (4 проти 5). Всі три комплектації смартфона мають по 4 ГБ оперативної пам’яті та від 64 до 256 ГБ у накопичувачі (NVMe). В Pixel 6a встановлено новий восьмиядерний Google Tensor (2+2+4), який не відрізняється від флагманської версії. Ця модель випускається в одному варіанті з 6 ГБ оперативної пам’яті та накопичувачем зі 128 ГБ (UFS 3.1). Доповнити пам’ять не може, знову-таки, жоден.

Pixel 6a проти iPhone SE — чим відрізняються одні з найкращих смартфонів з цінником до $500

Серед комунікацій в обох є підтримка 5G. Але з іншим у Pixel 6a трішки краще, адже він підтримує Wi-Fi 6e та Bluetooth 5.2, коли у iPhone SE лише Wi-Fi 6 та Bluetooth 5.0. Розплатитися за товари та послуги через NFC можуть обидві моделі, але Pixel може також використовувати цей датчик для синхронізації з іншими пристроями. У iPhone така функціональність обмежена.

Звісно, операційні системи тут різні — iOS 15 та Android 12. Важливість відмінностей систем залишається на розсуд потенційних покупців. Але варто зазначити інше: раніше Google не підтримував свої смартфони так довго, як це робить Apple. Але купуючи зараз Pixel 6a, можна розраховувати на підтримку протягом 5 років. Це вже звучить значно краще, ніж було раніше. Apple таких обіцянок не робить, але на iPhone 6s 2015-го року випуску все ще можна мати актуальну версію iOS 15.6.

Pixel 6a проти iPhone SE — чим відрізняються одні з найкращих смартфонів з цінником до $500

Бали за камери можна доволі сміливо віддати Pixel. iPhone SE оснащено лише однією основною камерою, коли Pixel 6a має ширококутний та надширококутні об’єктиви. Основні модулі обох смартфонів на папері майже однакові, але на практиці скоріше за все Pixel буде кращим, адже, як мінімум, у нього є Night mode, який у стандартному застосунку в iPhone відсутній. Фронтальні камери так само схожі за характеристиками.

Більший корпус також дозволив Pixel 6a отримати перевагу в розмірі батареї, яка у порівнянні з акумулятором iPhone SE вдвічі більша. Швидка зарядка підтримується в обох випадках (iPhone SE — 20 Вт, Pixel 6a — 18 Вт), але окрім цього iPhone SE може заряджатися на індукційних станціях (Qi), що Pixel 6a не навчився робити.

А наостанок — ціна. Комплектації з однаковою місткістю накопичувачів коштують приблизно однаково: $479 за iPhone SE та $449 за Pixel 6a. В обох випадках це дуже непогані смартфони, але своїх компромісів вистачає кожному з них. Якщо питання різниці операційних систем не є принциповим, то Pixel 6a може запропонувати більше можливостей камер, більші дисплеї й акумулятор, а також значно свіжіший дизайн. Своєю чергою iPhone SE відчутно компактніший, зручніший у використанні, має кращі матеріали корпуса та заряджається на індукційних станціях.