Напередодні CES 2022 компанія Samsung анонсувала смартфон Galaxy S21 FE, який є продовженням серії Fan Edition (звідси й приставка FE), що вперше з’явилася у 2020 році разом з S20 FE. Основна ідея таких смартфонів «для фанів» полягає в спробі виробника перенести ключові можливості флагмана в доступніший апарат. Тобто піти на такі спрощення, які б не переважали переваги, і робили модель привабливою в очах споживачів. Наскільки це вдалося Samsung з Galaxy S21 FE, я детально розкажу вже найближчим часом, а поки що поділюся першими враженнями від смартфона буквально після першого дня знайомства з ним.

Розпаковування

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Galaxy S21 FE поставляється в компактній коробці, всередині якої користувач може знайти сам смартфон, документацію та кабель USB Type-C.

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Можна було б поскаржитися на аскетичну комплектацію, але річ у тому, що це навіть не економія через приналежність до серії FE, а нова реальність старших моделей Samsung. У того ж Galaxy S21 був точно такий комплект постачання.

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Дизайн

Вже при першому погляді на Galaxy S21 FE зрозуміло, що смартфон належить до лінійки S21. Компанія використала в дизайні новинки характерні для топових моделей Samsung особливості. Зокрема блок камер, який виступає з корпусу в лівій верхній частині тильної кришки та плавно перетікає в бокову рамку.

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Єдина значна відмінність від S21 та S21+ – блок камер у Galaxy S21 FE не металевий, а є частиною пластикової кришки. Остання може бути виконана в чотирьох кольорах, два з яких – стандартні чорний та білий, а ще два – пастельні: оливковий та лавандовий. Цікаво, що Samsung поступово формує єдину кольорову палітру між своїми пристроями, тому до Galaxy S21 FE можна взяти, наприклад навушники Galaxy Buds2 в тому ж кольорі.

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Смартфон отримав 6,4-дюймовий дисплей, який прикриває скло Gorilla Glass Victus. Як і в Galaxy S21, воно пласке, з ледь помітним заокругленням по краях, яке формує більш плавний перехід до металевої рамки.

Екран займає майже всю фронтальну панель, традиційно для Samsung, у верхній його частині знаходиться отвір селфі-камери. Тут він трохи більший, ніж в S21, проте це можна помітити тільки при прямому порівнянні. Навіть рамки навколо дисплею і ті більші лише мінімально. Тобто візуально лицева частина Galaxy S21 FE майже не відрізняється від інших флагманів Samsung.

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Розміри смартфона складають 155,7х74,5×7,9 мм, а вага – 177 грамів. Він доволі приємно лежить в руці, металева рамка корпусу тут менш заокруглена, а тильна кришка матова, причому відчувається так, ніби має софт-тач покриття. В комплекті з S21 FE немає чохла, але навіть якби був, то смартфоном хочеться користуватися без нього. Все ж таки пластик доволі практичний матеріал, а тут він ще й не скрипить та не продавлюється.

Якість збірки корпусу Galaxy S21 FE знаходиться на високому рівні, всі деталі підігнані дуже добре, що й не дивно, адже апарат отримав захист від води та пилу IP68.

Дисплей Galaxy S21 FE

6,4-дюймовий екран смартфона отримав матрицю Dynamic AMOLED 2X з роздільністю 2400х1080 точок, частотою оновлення 120 Гц, підтримкою HDR10+ та автоматичною яскравістю до 1200 кд/м2. За більшістю характеристик екран повторює останні флагмани Samsung, та навіть внаслідок меншої діагоналі й такої ж роздільності в нього трохи вища кількість пікселів на дюйм, ніж в S21+: 411 проти 394.

Платформа

Galaxy S21 FE – це перший смартфон в лінійці S21, що офіційно постачається в Україну з процесором Qualcomm Snapdragon 888. Раніше флагмани S-серії для Європи були тільки в версіях з чипами Exynos. Можливо, така зміна пов’язана з дефіцитом чипів, але хай там як, S21 FE отримав топовий процесор минулого року.

Snapdragon 888 забезпечує високий рівень швидкодії в будь-яких повсякденних задачах і його можливостей буде достатньо на декілька років. В моїй версії процесор доповнювали 8 ГБ оперативної пам’яті та швидкий UFS 3.1 накопичувач місткістю 256 ГБ. Збільшити місце для зберігання, користуючись картами пам’яті в Galaxy S21 FE, не вийде: смартфон їх не підтримує. Проте враховуючи, що в базовій модифікації йде 128 ГБ, це навряд чи стане проблемою для більшості покупців.

Якщо мова вже зайшла про слот для карт, то апарат підтримує можливість встановити дві nano-SIM та користуватися двома мобільними номерами. На жаль, підтримки e-SIM в S21 FE немає. Це ще одне спрощення у порівнянні з флагманами.

З безпровідних модулів в смартфоні є все необхідне: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 та NFC. А для навігаційних сервісів можна використовувати супутникові системи A-GPS, GLONASS, BDS та GALILEO.

Для безпеки даних в Galaxy S21 FE є сканер відбитків пальців, розташований під склом екрану. Він використовує оптичний дактилоскопічний датчик та підсвічує невелику частину дисплею, щоб зчитати папілярні лінії. Маю зазначити, що сканер зручно розташований та спрацьовує дуже швидко.

Камери

Смартфон отримав набір з трьох основних камер, які мають той же набір характеристик, що й в попередника Galaxy S20 FE. Проте це не означає, що S21 FE знімає так само, адже ми знаємо, фізичні властивості модулів зараз вирішують не все, і на перший план виходять алгоритми пост обробки. За них в смартфоні відповідає центральний процесор та ISP. В Snapdragon 888 він потрійний та має назву Spectra 580.

Самі камери в Galaxy S21 FE мають наступні характеристики:

  • 12-мегапіксельна ширококутна з діафрагмою f/1.8, оптичною стабілізацією та фазовим автофокусом Dual Pixel;
  • 12-мегапіксельна ультраширококутна з діафрагмою f/2.2, кутом огляду 123 градуси та електронною стабілізацією;
  • 8-мегапіксельна телефото з діафрагмою f/2.4, оптичною стабілізацією, фазовим автофокусом, 3-кратним оптичним та 30-кратним гібридним зумом.

Я встиг тільки почати знайомитися з їхніми можливостями, але зазначу, що знімають вони на рівні з іншими 12-мегапіксельними модулями в топових моделях Samsung. Зокрема точно такі ж основна та ультраширококутна камери, як в S21 FE, використовуються в Galaxy Z Fold3 та Z Flip3. Вони загалом роблять якісні знімки при хорошому освітленні, а вночі його відсутність значно компенсується нічним режимом.

Аудіо

Смартфон отримав гучні стереодинаміки, які не поступаються старшим моделям серії. Навушники можна підключати провідним способом напряму або через перехідник з USB Type-C на 3,5 мм роз’єм, а також безпровідним через Bluetooth 5.2.

Батарея Galaxy S21 FE

В апараті встановлено акумулятор місткістю 4500 мА⋅год, що на рівні з S20 FE, але більше, ніж в S21. Заміри автономності я зроблю вже для повноцінного огляду, зараз можу тільки зазначити, що вона має бути ближче до S21+, тобто на рівні 1,5 діб активного використання.

Смартфон заряджається підтримує швидку провідну зарядку до 25 Вт, безпровідну до 15 Вт та зворотну через Wireless PowerShare.

У підсумку

Перший погляд на Galaxy S21 FE

Після першого знайомства Galaxy S21 FE залишає приємні враження. Смартфон має ряд спрощень у порівнянні з старшими моделями серії S21, проте їх не можна назвати критичними. Водночас за доступнішу ціну користувачі отримують справді хороший набір характеристик. Хоча також варто зазначити, що основними конкурентами S21 FE стануть моделі Galaxy S21 та S21+, які поступово будуть виводитися з ринку. З усім тим, їхня офіційна ціна досі залишається значно вищою, і Samsung продовжить утримувати певний розрив між вартістю смартфонів. Тому на початок року, скоріше за все, саме Galaxy S21 FE в лінійці апаратів компанії буде мати краще співвідношення ціни та характеристик.