Коли мова заходить про потужну ігрову систему, зазвичай потенційного власника такого ПК цікавить не лише банальний перелік складових компонентів, але й загальні концепція та реалізація платформи. Сьогодні ми розглянемо варіант потужного десктопу ARTLINE Gaming GT502 з цікавою візуальною стилістикою, раціональним оснащенням та зручними практичними особливостями. Підбір компонентів, продуктивність підсистем, нагрів та енергоспоживання комплектуючих. Чи вдалось виробнику збалансувати всі параметри та запропонувати ПК у привабливій “обгортці” за розумною ціною?

Конфігурація ARTLINE Gaming GT502

Процесор Intel Core i5-14600KF (6/12+8; 3,5/5,3 ГГц + 2,6/4,0 ГГц)
Охолодження CPU ASUS ROG ROG STRIX LC 360 ARGB White Edition
Материнська плата ASUS PRIME Z790-A WIFI (Intel Z790, LGA1700)
Оперативна пам’ять G.Skill Ripjaws S5 White DDR5-6000 32 ГБ (2×16 ГБ)
Відеокарта ASUS Dual GeForce RTX 4070 White Edition 12GB GDDR6X
Накопичувач WD Black SN770 1 ТБ (NVMe, M.2 PCI-E 4.0 x4)
Блок живлення ASUS TUF 850W 80+ Gold (TUF-GAMING-850G, 850 Вт)
Корпус ASUS TUF Gaming GT502 White
Додаткове оснащення вентилятори 4 × ASUS TUF Gaming TF120 ARGB White (120 мм), декоративна ARGB-панель ARTLINE Overlord

Компоненти ARTLINE Gaming GT502

Десктоп побудований навколо процесора Intel Core i5-14600KF. Ця модель виглядає дуже органічно у складі прогресивної ігрової конфігурації. Чип пропонує 6 продуктивних ядер (P-cores) з підтримкою Hyper-Threading, що мають робочі частоти 3,5/5,3 ГГц, а також 8 енергоефективних обчислювачів (E-cores), що працюють на 2,6/4,0 ГГц. Тож загальна функціональна формула має вигляд 6/12+8 й дозволяє CPU одночасно обробляти до 20 потоків даних.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Енергоефективні обчислювачі допомагають суттєво покращити продуктивність процесора у багатопотокових завданнях. Чип має 24 МБ загальної кеш-пам’яті L3 те тепловий пакет у 125 Вт зі збільшенням до 181 Вт у пікових моментах.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Core i5-14600KF належить до лінійки Raptor Lake Refresh. Хоча фактичних функціональних відмінностей між цією моделлю та безпосереднім попередником – Core i5-13600KF, не передбачено, при схожій вартості привабливіша саме оновлена модель. Додаткові 100–200 МГц суттєво не вплинуть на загальну продуктивність, але й відмовлятись від них не варто. До того ж приналежність чипа до оновленої серії додає власнику певного морального піднесення [сарказм].

Втім нагадаємо, що під час попереднього оновлення генерації CPU, процесори починаючи з Core i5-13600K/KF отримали реальну архітектурну модернізацію зі збільшенням місткості кеш-пам’яті та покращенням продуктивності на такт (IPC). Саме тоді топовим моделям лінійки Core i5 також подвоїли кількість E-Cores, тому в плані продуктивності ці чипи добряче прокачали ще при переході з Alder Lake на Raptor Lake.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Вже досить тривалий час ентузіастські моделі процесорів Intel постачаються без штатного кулера. Виробник передбачає, що власник самостійно підбере потрібну систему охолодження, в залежності від умов використання CPU. У цьому випадку для охолодження Core i5-14600KF використовувалась потужна й недешева система рідинного охолодження ASUS ROG ROG STRIX LC 360 ARGB White Edition. Модель СРО оснащена помпою Asetek та габаритним трьохсекційним радіаторним блоком. Для продуву касети використовуються три фірмові 120-міліметрові вентилятори ROG STRIX FAN MODEL 12 ARGB з адресованим підсвічуванням. Передбачена можливість синхронізації підсвічування Aura Sync, тож вдасться впорядкувати кольоровий “хаос”.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Ефективна система охолодження дозволяє використовувати Core i5-14600KF у режимі без обмеження енергоспоживання, дозволяючи процесору максимально прискорюватись незалежно від характеру навантаження. Тому в цілому для таких моделей CPU система СРО має сенс навіть у випадках, коли ви не плануєте самостійно експериментувати з розгоном. Звичайно, ефективна рідинна СО – недешеве задоволення, але тут також варто враховувати технічні, функціональні та навіть особисті естетичні запити.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Для системи на Core i5-14600KF найбільш органічним є використання материнської плати на чипсеті Intel Z790. Такі моделі дозволяють не обмежуватись режимами роботи оперативної пам’яті, а також за бажанням додатково прискорити CPU. В екосистемі Intel розблокований множник на підвищення, що дозволяє розгін, залишається ознакою саме етузіастських чипів. Використовувати таку опцію чи ні – це вже рішення індивідуальне. Втім навіть окрім виключно оверклокерських опцій, моделі на Intel Z790 зазвичай пропонують розширене оснащення, корисне для ширшого кола користувачів.

В поточному випадку використовувалась плата ASUS PRIME Z790-A WIFI. Досить функціональна повноформатна ATX-модель з 18 фазною (16+1+1) підсистемою живлення, слотом PCI-E x16 5.0 та можливістю під’єднати чотири M.2-накопичувача для яких передбачене додаткове охолодження. Збільшення кількості роз’ємів такого стандарту дозволяє гнучко конфігурувати підсистему зберігання даних, за необхідності нарощуючи загальну місткість накопичувачів. Підтримка SATA-інтерфейсу для одного з M.2 дозволяє під’єднати подібний SSD, який, наприклад, міг залишитись після апгрейду накопичувача ноутбука.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

З особливостей плати також слід відзначити наявність порту USB 3.2 Gen2x2 (20 Гб/c) для підключення швидкісних зовнішніх SSD та контролер Wi-Fi 6E для бездротового зв’язку та підтримки Bluetooth. ASUS PRIME Z790-A WIFI також має чималі можливості для налаштування загальних параметрів, налагодження підсвітки й алгоритмів роботи системи охолодження.

З точки зору зовнішньої естетики, хоча плата й має друковану плату чорного кольору, сріблясті охолоджувачі підтримують загальну концепцію ПК у світлій тональності. Масивні радіатори рефлектують під додатковим освітленням, тим самим додаючи атмосферності внутрішньому оздобленню системного блока.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Для прогресивної ігрової конфігурації наявність 32 ГБ оперативної пам’яті – раціональний мінімум. Тож використання двоканального комплекту G.Skill Ripjaws S5 White DDR5-6000 32 ГБ (2×16 ГБ) тут є цілком виправданим. Для набору пропонується профіль із формулою таймінгів CL30-40-40-96 при напрузі живлення 1,35 В. Комбінація можливо й не претендує на якісь рекордні показники затримок, втім помірна вартість комплекту це виправдовує. Знову ж таки, компактні білі радіатори дуже доречні для обраної колірної гами системи.

Зазвичай модулі оперативної пам’яті з RGB-підсвічуванням стають визначним осередком й точкою притягнення уваги для системи з додатковим освітленням, втім цього разу платформа має чимало джерел ілюмінації.

Відеокарта – визначний елемент загальних можливостей ігрової платформи. Цього разу ПК оснащений ASUS Dual GeForce RTX 4070 White Edition 12GB GDDR6X. Компактна двохвентиляторна модель довжиною лише 267 мм. Знову ж таки “біла редакція” відеокарти тут виявилась дуже доречною, що напевно й стало одним з визначних критеріїв для обрання саме цього графічного адаптера. З можливостями класичної моделі ASUS Dual GeForce RTX 4070 з кожухом чорного кольору ми вже знайомились раніше, напевно “білявка” виявиться майже ідентичною за показниками.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Що ж загалом стосується відеокарт серії GeForce RTX 4070 12 ГБ, то це певна стартова точка відліку для потужних ігрових конфігурацій. Збалансована модель з чудовими показниками економічності у своєму класі. Топове рішення для ігор з максимальними налаштуваннями у режимі Full HD та оптимальний варіант для 1440p. Відеокарта також цілком придатна для 4К, але у цьому випадку вже доведеться поекспериментувати з налаштуваннями якості картинки. Підтримка DLSS дозволить підвищити fps та знизити вимоги до місткості пам’яті.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Для зберігання даних ПК оснащений накопичувачем WD Black SN770 1 ТБ. Модель формату M.2 PCI-E 4.0 x4 належить до SSD середнього класу. Накопичувач використовує фірмовий контролер SanDisk 20-82-10081 та 112-шарові чипи флеш-пам’яті 3D TLC (BiCS5). У комбінації із вдалою прошивкою SSD цієї серії демонструють напрочуд хороші показники як для відносно доступних моделей без додаткового DRAM-буфера. Заявлені лінійні швидкості послідовного читання/запису становлять 5150/4900 МБ/c та продуктивність під час роботи з 4К-блоками на рівні 740 000/ 800 000 IOPS. З урахуванням поточної роздрібної вартості ~3000 грн цей варіант цілком прийнятний, особливо у випадку з ігровою системою де швидкодія SSD не є визначальною.

Єдиний момент, що потребує покращення – місткість SSD. Для платформи такого класу накопичувач на 1 ТБ є абсолютним мінімумом, значно краще тут виглядала б модель на 2 ТБ. Зі збільшенням місткості топових проєктів доводиться коригувати конфігурації відповідно до запитів. Для наочного прикладу зазначимо, що наявного 1 ТБ нам не вистачило для одночасного встановлення всіх тестових програм та ігор із використаного переліку.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

За живлення платформи відповідає ASUS TUF 850W 80+ Gold (TUF-GAMING-850G). Модульний блок з хорошими показниками ККД та низьким рівнем шуму при середньому навантаженні й роботою у пасивному режимі при низьких навантаженнях. Особливість БЖ – відповідність новому стандарту ATX 3.0, що передбачає наявність штатного конектора 12VHPWR для підключення додаткового живлення до нових відеокарт NVIDIA без додаткових перехідників. Останні зазвичай суттєво впливають на зовнішній вигляд зібраної системи, що добре проглядається скрізь прозорі стінки корпуса.

Максимальної потужності у 850 Вт вистачить з хорошим запасом, навіть якщо власник виявить бажання поекспериментувати з розгоном процесора/відеокарти. У штатному режимі під максимальним навантаженням платформа буде споживати до половини максимальної потужності, що дозволить отримати найкращу ефективність.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Система зібрана у корпусі ASUS TUF Gaming GT502 White. Дуже цікава концептуальна модель з нестандартним зонуванням внутрішнього простору. Кейс фактично поділений на два сегменти, але не у звичному вертикальному компонуванні, а у горизонтальній площині. Але це саме той випадок, коли сміливі експерименти на рівні концепцій у підсумку виявляються зручними для практичного використання. Про галузеву стандартизацію говорити зарано, але ASUS TUF Gaming GT502 відверто може зацікавити певну категорію користувачів.

Для початкового орієнтира зазначимо, що корпус має вагу 11 кг при загальних габаритах 285×450×446 мм. Комбінація стального шасі та панелей із загартованого скла. розробникам вдалось сконфігурувати конструкцію таким чином, що не дивлячись на незвичні пропорції, корпус загалом виглядає досить компактним при цьому має дуже широкі можливості для конфігурування системи охолодження. Наприклад, ASUS TUF Gaming GT502 передбачає відразу три посадкових майданчики для 360-міліметрових радіаторів рідинних систем охолодження. А у випадку без використання СРО є можливість закріпити 13 (!) вентиляторів 120 мм. Блок живлення переміщений у бічний відсік, причому шасі сконфігуровано таким чином, що з першого погляду важко зрозуміти “як їм це вдалося?”.

Концепт цікавий ще й тим, що корпус виявляється максимально відкритим для огляду компонентів внутрішнього простору. Тут не тільки бічна, але й передня стінка виконані з тонованого загартованого скла скрізь яке можна спостерігати за системним “інтер’єром”. Такий панорамний огляд дійсно додає загальної ефектності та спонукає до більш відповідального підбору компонентів й упорядкування силових кабелів.

Для налаштування системи охолодження система була дооснащена чотирма 120-мм вентиляторами ASUS TUF Gaming TF120 ARGB White з додатковим підсвічуванням. Три з них закріплені на нижній панелі та працюють на нагнітання повітря всередину корпусу, ще один зафіксований на задній стінці й допомагає виводити тепло.

На видув також працюють вентилятори СРО, тому внутрішні повітряні потоки збалансовані, що створює умови для ефективного охолодження всіх компонентів.

Продуктивність та нагрів CPU

Можливості 14-ядерного 20-потокового процесора Core i5-14600KF нам вже добре відомі, тож тут можемо лише констатувати, що чип чудово справляється за навантаженнями, забезпечуючи високу продуктивність як в однопоточних, так і у багатопотокових завданнях. Продуктивні ядра прискорюються до 5300 МГц. За замовчуванням, для платформи зняти обмеження з енергоспоживання, тож P-cores працюють на зазначеній частоті навіть при навантаженні на всі обчислювальні блоки.

Якщо порівнювати можливості Core i5-14600KF з такими для попередників, то звичайно він буде мати відносно невелику перевагу над Core i5-13600KF. А от якщо зіставляти показники з такими для моделей Core 12-го покоління, то тут Core i5-14600KF у середньому відчутно випереджає Core i7-12700K (8/16+4) так близький до показників Core i9-12900K (8/16+8). А це фактично флагман десктопної лінійки дворічної давнини, якщо не враховувати трішки швидшу “спеціальну редакцію” KS.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Під час тестового етапу з рендерингом у Cinebench R23, що створює дуже високе навантаження на обчислювальні ядра CPU, ми визначили параметри роботи процесора.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

З урахуванням того, що енергетичні ліміти чипа були початково зняті, продуктивні ядра Core i5-14600KF стабільно працювати на 5300 МГц. Водночас всі енергоефективні ядра прискорювались та без обмежень у часі працювали на 4000 МГц. При цьому енергоспоживання CPU на піку підвищувалось до 171 Вт, із середнім показником у 155 Вт.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Що стосується нагріву процесора, то СРО утримувала температуру чипа у межах 72С. Об’єктивно хороший показник для умов максимального одночасного навантаження на всі обчислювальні ядра процесора. Вочевидь материнська плата також без особливих питань справлялася з Core i5-14600KF. Нагрів елементів VRM лише до 41С, що фіксує HWinfo64 виглядає якимось аж занадто оптимістичним сценарієм, але для силового блоку плати Core i5 напевно не створює надзвичайних проблем.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Ми також заміряли параметри процесора під час гри у Cyberpunk 2077, обравши режим графічний режим 1920×1080 для збільшення навантаження саме на CPU. Судячи з отриманих показників, в таких умовах процесор також прискорювався до 5300/4000 МГц, дозволяючи отримувати максимальні fps. Що ж стосується нагріву, то температура Core i5-14600KF трималась на рівні 52–57С. При цьому процесор споживав 90–100 Вт енергії. Тут слід зазначити, що Cyberpunk 2077 одна з найбільш вибагливих ігор в плані процесорних потужностей. У більшості випадків навіть під час активної гри зазначені показники будуть нижчими. Уважний читач напевно зверне увагу на те, що показники нагріву елементів VRM материнської плати підвищувались вже до 45С. Ну що ж, це показник того, що моніторинг все ж працює, а навантаження на силові збірки помірне.

Продуктивність та нагрів відеокарти

Можливості відеокарт серії GeForce RTX 4070 12 ГБ теж нам у цілому добре відомі. Тим більше, що під час вивчення можливостей адаптера цієї лінійки ми використовували фактично ідентичну модель від ASUS. За цікавості можна ознайомитись з окремим оглядом.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Модифікація ASUS GeForce DUAL-RTX4070-12G-WHITE має рекомендовану частотну формулу для GPU – 1920/2475 МГц, а також мікросхем пам’яті GDDR6X – 1333 МГц (ефективні 21 000 МГц).

Базовий набір тестових етапів дозволяє освіжити уявлення про потенціал GeForce RTX 4070. З особливостей ASUS GeForce DUAL-RTX4070-12G-WHITE слід зазначити компактні розміри самої відеокарти. Хоча у випадку с корпусом ASUS TUF Gaming GT502 габарити графічного адаптера фактично не мають принципового значення, оскільки кейс дозволяє використовувати моделі довжиною аж до 400 мм.

Проте, цікаво було оцінити, як саме справляється система охолодження ASUS GeForce DUAL-RTX4070-12G-WHITE безпосередньо в умовах ПК у зборі.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

У стані спокою GPU відеокарти нагрівався лише до 32С при 37С у найгарячішій точці. При цьому температура мікросхем пам’яті трималась на рівні 38С. В таких умовах вентилятори системи охолодження зупиняються й відеокарта працює безшумно. Згідно з показниками моніторингу GPU-Z, у спокої графічний адаптер споживав близько 9 Вт енергії.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Під ігровим навантаженням графічний процесор прогрівався до 61С з піком у 73С, тоді як температура чипів GDDR6X підвищувалась до 72С. GPU динамічно прискорювався до 2775 МГц, а фактичне енергоспоживання відеокарти навіть трішки не дотягувало до заявлених 200 Вт.

В цілому можна казати про досить комфортні режими роботи центрального процесора та відеокарти. Системи охолодження цих елементів, а також загальна вентиляція системи забезпечують хороші температурні показники для компонентів цього класу.

Продуктивність та нагрів SSD

Окрему увагу ми також приділили можливостям та умовам роботи накопичувача. Як вже зазначалось, WD Black SN770 1TB можна віднести до SSD середнього класу, що оснащений контролером з підтримкою PCI-E 4.0 та досить швидкою флеш-пам’яттю, але відсутність DRAM-буфера не дозволяє розраховувати на рекордні показники продуктивності. Втім, саме у контексті ігрової системи максимальні трансфери та теоретична швидкодія відходять на другий план.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Під час експрес-тестування накопичувач фактично підтверджує заявлені характеристики, забезпечуючи максимальну послідовну швидкість 5225 МБ/c на читанні та 4976 МБ/c під час запису даних. Швидкодія у роботі з 4К-блоками також знаходиться на близькому до вказаного рівня – 744–777 000 IOPS.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Прошивка SSD добре оптимізована для користувацьких завдань, тож накопичувач має дуже пристойні результати в інтегральних тестах з наборів PCMark, а також симуляції навантаження у складі ігрової системи. Єдина на що можна нарікати – місткість у 1 ТБ. Для системи такого класу відверто хотілось би мати більше вільного простору для встановлення масивних проєктів. Ігор з категорії “100+ ГБ” дедалі стає більше, тому питання збільшення  місткості SSD буде ще більш актуальним. Втім, за наявності чотирьох портів M.2 на материнській платі, додати ще один накопичувач досить просто.

Якщо розглядати температурні режими роботи, то під час простою SSD нагрівався до 34С. Відразу після інтенсивного навантаження накопичувача утиліта Crystal Disk Info фіксує показник у 49С. Додатковий охолоджувач напевно знижує нагрів контролера та чипі пам’яті, дозволяючи уникати температурного тротлінгу та підтримувати максимальну продуктивність SSD.

Продуктивність оперативної пам’яті

Двоканальний комплект оперативної пам’яті DDR5-6000 місткістю 32 ГБ (2×16 ГБ) – цілком збалансований варіант для прогресивної ігрової конфігурації. Менше немає сенсу, а більше – то вже на перспективу, або для специфічних задач. Платформа LGA1700 дозволяє використовувати й більш швидкісні модулі, але фактичний приріст продуктивності саме в іграх зазвичай виявляється не співставний зі збільшенням вартости відповідних комплектів. Тож по факту – можна, але сумнівна практична користь.

Встановлений у системі комплект G.Skill Ripjaws S5 White DDR5-6000 має XMP-профіль з формулою затримок 30-40-40-96 при напрузі живлення 1,35 В. Звичайно у відповідному режимі набір працює без проблем.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Заміри показників за допомогою AIDA64 демонструють пропускну здатність на рівні 84–87 ГБ/c та загальні затримки підсистеми пам’яті у 72,4 нс.

Продуктивність ПК в іграх

Окремо дослідивши можливості процесора, відеокарти й оперативної пам’яті, прийшла черга завдань з одночасним високим навантаженням на всі ключові компоненти системи. Звичайно мова про ігри. Комбінація Core i5-14600KF + GeForce RTX 4070, що “приправлена” 32 ГБ DDR5-6000, напевно проявить себе очікувано добре. Як саме – подивимось на результати. Початково обираємо набір досить ресурсомістких проєктів, та перевіряємо можливості ПК у режимі Full HD з максимальними налаштуваннями якості картинки.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

ПК чудово справляється з подібним навантаженням. Процесорної потужності вистачає із запасом, що ж стосується відеокарти, яка зазвичай є обмежувачем ігрових платформ, то GeForce RTX 4070 12 ГБ скоріше навіть надлишкова для режиму Full HD. Втім, напевне знайдеться чимало шанувальників змагальних проєктів, де навіть тризначні показники fps не є надлишковими. Тож це вже скоріше діло смаку й уподобань.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Втім навіть у Full HD із увімкнутим трасуванням променів, а особливо опцією path trace додаткова продуктивність відеокарти не завадить. Окремою позиції тут є Cyberpunk 2077 з режимом RT Overdrive, з активацією якого пристойні показники можна отримати лише увімкнувши масштабування DLSS.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Система на Core i5-14600KF та GeForce RTX 4070 виглядає вдалою комбінацією для ігор у режимі 1440p. З підвищенням роздільності загальна продуктивність відчутно знижується, але навіть у цьому випадку ПК зазвичай забезпечує середні 100 fps. Втім порти зі слабкою оптимізацією можуть потребувати перегляду налаштувань.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Також додаткове конфігурування опцій може знадобитись при активації трасування променів. У таких випадках зазвичай підключення DLSS дозволяє суттєво підвищити показники. Тут вже також не варто виключати необхідності відмовитись від початкових максимальних налаштувань.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Для отримання середніх 60 fps у режимі 4К у “важких” проєктах напевно доведеться відмовитись від максимальних налаштувань якості. Значне збільшення роздільності підвищує системні вимоги. Тут вже може відчуватись і нестача 12 ГБ пам’яті відеокарти. Використання режиму з трасуванням променів ще відчутніше позначиться на продуктивності. Втім, підтримка DLSS та нескладні налаштування інших параметрів графіки без помітної шкоди для якості картинки дозволять отримати комфортні показники fps у режимі 4К.

Енергоспоживання ПК

В експрес-режимі ми також перевірили загальний рівень енергоспоживання платформи. Під час мінімального навантаження ПК споживав 65–70 Вт енергії. У багатопотоковому тесті Cinebench R23, де практично створюється максимальне навантаження на всі обчислювальні блоки CPU, але не задіюється відеокарта, загальне енергоспоживання системи складало близько 260 Вт.

Огляд ігрової системи ARTLINE Gaming GT502: потужна платформа на компонентах ASUS

Споживання в іграх багато в чому залежить від конкретного проєкта та характеру навантаження CPU/GPU. Для прикладу, під час тестів і Cyberpunk 2077 системний блок споживав 366–400 Вт енергії, у Dying Light 2 – близько 360 Вт, а у Far Cry 6 – 310–330 Вт.

Нагадаємо, що в розглянутій конфігурації використовується БЖ потужністю 850 Вт, тож тут є хороший запас, а сам режим роботи блоку буде оптимальним з точки зору коефіцієнта корисної дії.

Підсумки

ARTLINE Gaming GT502 – ефектна та потужна ігрова система для вимогливих користувачів. Комбінація процесора Core i-14600KF та відеокарти GeForce RTX 4070 є основою для прогресивних конфігурацій, що дозволяють отримувати комфортну продуктивність у найважчих проєктах. Хіба що для впевнених 60+ fps у режимі 4К на максималках може знадобитись ще потужніша відеокарта й така опція початково передбачена виробником. Система зібрана у концептуальному та зручному у використанні корпусі ASUS TUF Gaming GT502 з панорамним оглядом внутрішніх компонентів через прозорі передню та бічну панелі. Ефектне внутрішнє освітлення та використання елементів у білому кольоровому оформлені дозволяють використати ПК як додаткову точку притягнення уваги та елемент загального декору приміщення. Стильно, практично, продуктивно, але й недешево. Подробиці з можливими конфігураціями та вартістю ігрових платформ доступні на сайті ARTLINE.