Новий 2024 рік вітає нас великою кількістю різноманітних фільмів та серіалів, і судячи з анонсів наступних прем’єр, весь рік буде наповнений цікавими проєктами. А розпочати його можна з 7 фільмів та 6 серіалів, які вийдуть у січні.

1. Наступний гол – переможний / Next Goal Wins

Сумнозвісна футбольна команда Американського Самоа стала відомою після жахливого матчу у рамках відбору на Чемпіонат світу 2002 року, який вона програла з рахунком 31:0. З наближенням кваліфікаційного раунду Чемпіонату світу 2014 року команда наймає тренера-невдаху Томаса Ронґена, сподіваючись, що він зможе змінити найгіршу футбольну команду у світі.

Спортивна комедія від Тайка Вайтіті («Кролик ДжоДжо», «Чим ми займаємося у тінях») виглядає багатообіцяюче. Тут сама історія відкриває нескінченний простір для хороших жартів та сатири, а режисер має трохи специфічний, але по-своєму неповторний гумор, який робить його фільми незабутніми. Любителям спортивних фільмів про аутсайдерів рекомендується!

Прем’єра відбулася 4 січня.

2. Бджоляр / The Beekeeper

Містер Клей справляв враження миролюбивої людини, яку найбільше за все цікавлять бджоли. Від примарної слабкості не залишилось і сліду, коли злагоджена група шахраїв ошукала близьку йому людину місис Паркер. Клей розпочинає боротьбу з аферистами, розраховуючи тільки на свої сили. Колись він був членом засекреченої організації. Дедалі очевиднішим стає, що перевага на стороні Клея.

Ким тільки Джейсон Стейтем не був: І перевізником, і механіком, і сантехніком… Тепер актор вирішив втілити новий драматичний образ в ролі Бджоляра. Якщо ви любите бойовики з Джейсоном Стейтемом, який весь час змінює роботу, цей фільм створений для вас!

Прем’єра медового бойовика відбудеться вже 11 січня.

3. Ля Палісіада / La Palisiada

Україна, 1996 рік. За 5 місяців до мораторію на смертну кару двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують вбивство свого колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу й давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Це український фільм в жанрі «пострадянський нуар», який отримав кілька нагород на міжнародних фестивалях. «Ля Палісіада» точно створений не для масового глядача, бо не всім, хто жив у той період, хочеться в нього повертатися, навіть через перегляд кінокартини. Тим більше сучасним глядачам багато речей з 1980-х та 1990-х можуть здатися незрозумілими. Але я вважаю, що як зріз епохи, цей проєкт гідний уваги.

Прем’єра відбудеться вже 11 січня.

4. На землі святих і грішних / In the Land of Saints and Sinners

Північна Ірландія у 1974 році стала місцем громадських протестів. Терористи з Ірландської республіканської армії діяли безжально та швидко. Ховаючись після скоєння чергового теракту у Белфасті, четверо молодих республіканців потрапляють у невеличке поселення. Вони очікували, що тут нікому не буде до них діла. Однак Фінбару Мерфі не байдуже. Попри добродушну зовнішність та легку вдачу, Фінбар впродовж довгих років заробляв на життя тим, що вбивав людей. Саме зараз він планував піти на пенсію, але поява агресивних озброєних людей змушує його змінити плани.

Якщо ви попросите згадати «актора бойовиків», то Ліам Нісон не буде згаданий навіть в першій десятці прізвищ, хоча насправді він знявся в багатьох фільмах цього жанру і своєю неймовірною харизмою завжди витягував навіть погані фільми до «посередніх». Цього разу ми перенесемося в Ірландію, а дія буде нагадувати частково фільми жанру вестерн. Серед акторів другого плану можна відмітити появу в проєкті Джека Глісона, відомого за роллю Джоффрі Баратеона в «Грі Престолів».

Чекаємо на новий бойовик з Ліамом Нісоном 18 січня.

5. Бідолашні створіння / Poor Things

Щоб врятуватися від жорстокого чоловіка, Белла Бакстер наклала на себе руки, втопившись у річці. Ексцентричний вчений вирішує врятувати Беллу, і пересаджує їй мозок її ж ненародженої дитини.

Синопсис фільму звучить дивно і моторошно, але насправді все зовсім інакше. Режисер Йоргос Лантімос, відомий своєю «Фавориткою», підготував свого роду відповідь фільму «Барбі», який розкриває тему жіночої емансипації не з точки зору Марго Роббі, яка вважає себе «негарною», а людини, яка заново пізнає світ. Головна героїня проходить всі стадії розвитку: від зациклення на одній лише насолоді до повного усвідомлення своєї особистості та самостійності. Це одна з найбільш незвичних версій історії про чудовисько Франкенштейна. «Бідолашні створіння» дуже специфічне, але цікаве кіно.

Прем’єра відбудеться вже 18 січня. Фільм буде йти в кінотеатрах мовою оригіналу.

6. Люблю тебе ненавидіти / Anyone But You

На ранок після ідеального першого побачення фатальна пристрасть закоханих перетворюється на холодну ненависть, доки доля не зводить їх разом на весіллі друзів в Австралії. Тож їм не залишається нічого іншого, окрім як знову прикинутися парою.

«Люблю тебе ненавидіти» – легкий ромком з привабливим тандемом Сідні Свіні та Ґлена Павелла.

Прем’єра в Україні 25 січня.

7. Ґолда / Golda

1973 рік. «Війна судного дня» у розпалі. Єгипет, Сирія та Йорданія атакують Ізраїль, сподіваючись повернути собі втрачені території. Вирішити цей конфлікт має Ґолда Меїр — перша жінка прем’єр-міністр Ізраїлю. Тягар відповідальності за долю країни ще важчий тому, що за фасадом «залізної леді» Ґолда ховає один похмурий секрет.

Цього року ми мали можливість споглядати круті байопіки про Оппенгеймера та Наполеона, настав тепер час історії сильної жінки – киянки Ґолди Меєр, яка була прем’єр-міністром Ізраїлю в надскладний для країни час. Роль Ґолди Меєр виконала чудова Гелен Міррен, а Генрі Кіссинджера зіграв Лієв Шрайбер.

Прем’єра в Україні 25 січня.

***

Тепер подивимося, які цікавинки готує для нас початок року в сегменті серіалів.

1. Ехо / Echo

Після подій серіалу «Соколине око» (2021) у Нью-Йорку Майю Лопес переслідує організація Вілсона Фіска, яка змушує її повернутися до свого рідного міста в Оклахомі, де вона має примиритися з минулим та відновити зв’язок зі своїм індіанським корінням.

Наша рубрика «нагадування про черговий супергеройський проєкт» перекочувала і до серіального сегменту. Це спіноф «Соколиного ока» про героїню Маї Лопес («Ехо»). Якщо ви взагалі ніколи не чули про цього персонажа, то вона дебютувала поза коміксами якраз в серіалі про Соколине ока. Серіал складається з 5 серій, головним злодієм буде Кінгпін у виконанні неймовірного Вінсента Д’Онофріо, а на вогник зайде ще й Шибайголова у виконанні Чарлі Кокса. Дуже віддані фанати і так подивляться, а я особисто більше чекаю перезапуск Шибайголови.

Прем’єра відбудеться 10 січня на Disney+.

2. Судимість / Criminal Record

Двоє детективів, один досвідчений ветеран, а інший початківець, стикаються у старій справі про вбивство після того, як їх привернув анонімний телефонний дзвінок.

Кримінальний трилер з детективом-ветераном Пітером Капальді та новачком Куш Джамбо від Apple TV+. Основою таких серіалів завжди був цікавий дует детективів. Головним успіхом того ж першого сезону «Справжнього детектива» свого часу була шикарна взаємодія Меттью Макконагі та Вуді Гаррельсона, яка і зробила серіал культовим. Пітер Капальді безсумнівно дуже хороший та харизматичний актор, а якщо вони утворять цікавий дует з Куш Джамбо, серіал точно чекатиме успіх.

Дізнаємося наскільки серіал хороший вже в перших двох серіях з восьми, які вийдуть 10 січня на Apple TV+.

3. Третій зайвий (Тед) / Ted

Заснований на однойменному популярному фільмі, «Третій зайвий» розповідає про живого м’якого плюшевого ведмедика, який завдяки своїй грубій і непристойній поведінці зближується з підлітком Джоном Беннетом і допомагає йому справлятися з різноманітними труднощами в повсякденному житті.

Це приквел двох повнометражних фільмів про плюшевого ведмедя Теда, який матюкається і курить траву. Оригінальна дилогія 2012 і 2015 з Марком Уолбергом була доволі успішною, будемо сподіватися творці не підведуть і цього разу. Сет Макфарлейн («Гріфіни», «Американський тато» і дилогія «Третій зайвий») повертається як продюсер, сценарист та актор озвучки Теда. Шкода лише, що через структуру приквелу до своїх ролей не повернуться Марк Уолдберг, Міла Куніс та Аманда Сайфрид. А так, чекаємо з нетерпінням, новий серіал від Сета Макфарлейна – це завжди цікаво.

Премєра відбудеться 11 січня на стрімінговому сервісі Peacock.

4. Справжній детектив: Країна ночі / True Detective: Night Country

Коли в Еннісі на Алясці настає довга зимова ніч, шестеро осіб, які керують арктичною дослідницькою станцією Цалал, безслідно зникають. Щоб розкрити цю справу, детективам Ліз Денверс (Джоді Фостер) і Еванджелін Наварро (Калі Рейс) доведеться протистояти темряві, яку вони несуть у собі, і докопатися до страшної правди, яка лежить похованою під вічним льодом.

Так, це не новий серіал, але формат антології фактично робить кожен сезон окремим проєктом, який пов’язаний з попередніми лише невеликими відсиланнями. Тим паче історії «Справжнього детектива» мають власних головних героїв, різні місця дії, відмінні атмосфери та навіть стилі оповіді. 4-й сезон отримав назву «Країна ночі».

Цього разу нас перенесуть на засніжену Аляску і серіал атмосферно нагадує горор фільм «Щось» 1982 року. Головні ролі виконають Джоді Фостер та Калі Рейс. Серед акторів другого плану буде задіяний Крістофер Еклстон. Новий сезон має дійсно цікавий вигляд, 5 років очікування були не дарма!

Прем’єра відбудеться вже 14 січня на HBO Max.

5. Грізельда / Griselda

«Грізельда» — це драматична історія, натхненна життям кмітливої та амбітної Грізельди Бланко, яка створила один із найпотужніших картелів в історії. Події відбуваються в Маямі 1970-80-х років і розповідають про смертоносну суміш дикості та чарівності Бланко, які допомагають їй уміло балансувати між бізнесом і сім’єю, завдяки чому вона стала широко відомою як «хрещена мати кокаїну».

Біографічний серіал про наркобаронку Грізельду Бланко від творців Narcos продовжує досліджувати тему південноамериканського наркобізнесу. Після історії Пабло Ескобара та мексиканських нарковійн нас очікує сюжет про «хрещену мати кокаїну», яку виконує Софія Вергара. Якщо вам подобалися попередні серіали «Narcos» і «Narcos: Mexico», то і цей має принести позитивні враження.

Прем’єра 25 січня на Netflix.

6. Володарі повітря / Masters of the Air

У п’яти милях над землею та в тилу ворога одинадцять чоловіків у бомбардувальнику, відомому як «Літаюча фортеця», борються з невблаганними зграями німецьких винищувачів.

Серіал з бюджетом в $250 мільйонів з продюсерами Стівеном Спілбергом та Томом Генксом про події Другої світової війни. Це вже третій серіал від цього дуету на тему війни після «Братів по зброї» та «Тихого океану», які по праву вважаються одними з найкращих історичних проєктів. Серед касту традиційно задіяні не дуже відомі актори, ви можете з цього списку знати Остіна Батлера, Баррі Кеогана та Шуті Гатву. Але це не означає, що акторів набирали лише для того, щоб зекономити на відомих прізвищах, колись так починали свої кар’єри Майкл Фассбендер та Рамі Малек. Загалом, є дуже високі сподівання на «Володарів повітря», як на один із найбільших серіалів 2024 року.

Прем’єра відбудеться 26 січня на Apple TV+.