Часто кажуть, що в Україні справжній бум на електромобілі. Проте забуваючи додати слово «вживані»: більшість ринку складають саме EV-автівки з пробігом. Тож ми вирішили уважніше поглянути, що можна придбати серед вживаних електромобілів зараз в Україні. А розпочинаємо з найцікавішого цінового сегмента – до $10 тис.

Nissan Leaf

Звісно, повз таку добірку не може пройти електромобіль Nissan Leaf першого покоління – справжній «король» сегменту вживаних електрокарів: величезна кількість пропозицій на будь-який смак та гаманець. Адже Nissan Leaf коштує лише від $5-6 тис. за найстарші екземпляри 2011-2012 рр. з пробігом близько 170-200 тис. км.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Одначе вже за $9-10 тис. можна розраховувати на більш свіжі варіанти та кращу комплектацію: 2013 рік, 110-150 тис. км пробігу, світлодіодні фари, аудіо-система BOSE, легкосплавні диски. Хоча з технічної точки зору, такий Nissan Leaf нічим не відрізняється від решти: електричний двигун потужністю 80 кВт або 109 к.с. та передній привод. Акумулятор на 24 кВт⋅год, напевно, вже втратив досить значну частину своєї ємності та зможе запропонувати лише 100-110 км пробігу. Проте серед переваг Nissan Leaf обов’язково потрібно вказати його салон (найбільш просторий у цій добірці) та досить великий багажник, м’які сидіння й цікаве оформлення передньої панелі.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

А ще серед переваг Nissan Leaf можна відзначити великий асортимент запчастин та багато сервісних станцій, що можуть відремонтувати електромобіль – тобто, в експлуатації Nissan Leaf виявляється досить недорогим.

Mitsubishi i-MiEV (Peugeot iON, Citroen C-Zero)

Серед японських електромобілів також можна згадати й Mitsubishi i-MiEV. Проте: чого ж лише японські електромобілі? Адже паралельно випускалися два електромобілі під французькими брендами. Які, все ж будемо відвертими, просто були «клонами» Mitsubishi i-MiEV, здобутими під час нескінченних корпоративних перемовин.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Отже, що таке Mitsubishi i-MiEV? Це невеличкий електромобіль, що має задній тип приводу та акумулятор лише на 16 кВт⋅год. Проте електромобіль Mitsubishi i-MiEV досить компактний та зручний для міста, кузов має п’ять дверцят, що гарантує нормальний доступ до сидінь. А його салон хоч і не вражає дизайном або кольорами, однак пропонує міцні матеріали оздоблення – все у японському стилі.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Свого часу це була справжня рідкість на ринку, проте зараз є досить багато пропозицій, аби обрати варіант Mitsubishi i-MiEV (чи його французьких «братів-клонів»). Ціна на такий електромобіль починається від $5,5-6 тис. за екземпляри 2012 року з пробігом 80-100 тис. км – і простягається до відмітки $7-8 тис. за більш «свіжі» варіанти з пробігом 50-70 тис. км. Проте зауважте, що знайти запчастини та майстрів по цим моделям досить складно.

Renault ZOE

Модель Renault ZOE – ось справжній французький електромобіль! Традиційний 5-дверний хетчбек класу «В» (якраз посередині між двома вищевідзначеними варіантами) з досить приємним та спокійним дизайном.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Проте електромобіль Renault ZOE не такий простий, як здається на перший погляд – адже він мав потужний вбудований інвертор (22 або навіть 43 кВт), що дозволяв дуже швидко заряджати акумулятор ємністю 22 кВт⋅год. Звісно, зараз акумулятор вживаного електрокара вже не зможе продемонструвати всі свої можливості, проте 100-130 км дистанції має бути. І подорожувати ви можете усією родиною, адже Renault ZOE пропонує хай невеликий, однак зручний салон. Ще й цікаво оздоблений: чого вартує лише цифрова панель приладів або приємне софт-тач покриття.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Однак без $8-9 тис. тут робити нічого – саме стільки мінімально коштують електромобілі Renault ZOE, та ще й з велетенським пробігом у 200-250 тисяч км. Бажаєте більш свіжий варіант? Тоді це обійдеться вам у $10 тис. за електрокар 2015-2016 року виробництва. До речі, свого часу Renault ZOE продавали в Україні офіційно, що полегшує пошук майстрів та СТО для обслуговування чи ремонту.

FIAT 500e

Номінально – теж європейський електромобіль, теж класу «В». Проте наскільки він відрізняється по своєму характеру. Адже головне для FIAT 500e – це не практичність, а стильний та позитивний дизайн!

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Зовнішність електромобіля FIAT 500e відрізняється від звичайного FIAT 500 лише у передній частині, де використано власний бампер. Проте значно більше відмінностей в конструкції: електродвигун в приводі передніх коліс та акумулятор ємністю 24 кВт⋅год, що за найкращих часів пропонував 140 км пробігу – проте зараз варто розраховувати лише на 100 км. Крім того: зауважте, що FIAT 500e має лише 3-дверний кузов, та й розміщення акумулятору у задній частині автомобіля вже точно не додало йому простору – позаду тісно. Проте все компенсує яскравий дизайн салону!

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Електромобіль FIAT 500e коштує від $8-9 тис. за екземпляри 2014-2015 рр. з пробігом 70-100 тис. км, а за $10 тис. вже можна відшукати варіанти на рік молодші та з пробігом вдвічі меншим. До того ж в Україні є безліч звичайних автомобілів FIAT 500, що полегшує пошук запчастин (окрім специфічних електромобільних) та спеціалістів по ремонту.

Smart ED 451 (Electric Drive)

Відверто кажучи, навіть приклад вище є уособленням практичності на фоні Smart ED – адже тут мінімальні розміри та мінімальний салон: лише два місця! Проте для когось це буде перевагою: Smart (що звичайний, що електричний) створювався для міста, а тому чим тісніші вулиці та провулки – тим краще він відчувається.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

Електричний варіант Smart ED отримав задній привод, електродвигун потужністю 55 кВт (або 75 к.с.) та акумулятор 17,6 кВт⋅год. – новим він міг запропонувати до 140 км, зараз розраховуйте на 70-100 км пробігу.

Проте в електромобіля Smart ED є й свої переваги. По-перше, за свої гроші він буде найбільш «свіжим»: за $6-6,5 тис. можна придбати електромобіль 2013-2014 рр. з позначкою на одометрі близько 50 тис. км, а за $8-9 тис. можна віднайти екземпляр з пробігом 30 тис. км або навіть кабріолет. Крім іншого, все це впливає на стан ходової частини або, наприклад, оздоблення салону – майже як нові.

Не лише Nissan Leaf! Обираємо вживаний електромобіль вартістю до $10 тис.

По-друге, електромобілів Smart ED в Україні немало (а звичайних Smart-ів ще більше), що означає відсутність проблем з пошуком запчастин та СТО для ремонту.

Звісно, це не всі варіанти електромобілів, що можна придбати за $10 тис.: наприклад, зустрічаються поодинокі пропозиції KIA Soul EV, Ford Focus Electric, Chevrolet Spark EV, та навіть комерційний фургон Renault Kangoo ZE. І звісно, це не всі варіанти електромобілів, якщо розширити фінансові межі дозволеного.