Пропонуємо вашій увазі переклад статті The Wall Street Journal про майбутнє інформаційних систем в автомобілях.

Через кілька років, окрім вибору марки та моделі вашого наступного автомобіля, перед вами може постати ще один непростий вибір: Google чи Apple? Інші варіанти можуть охоплювати «звичайний виробник автомобіля» і навіть, я нехтую тут назвою: Amazon Prime Edition.

Зараз, особливо електричні, автомобілі стають чимось на зразок смартфонів на колесах, а частина динаміки, яка розгорталася на початку розвитку індустрії смартфонів, відбувається й в автоіндустрії. Конкуренція між двома стовпами ринку смартфонів за останні пару років набрала нових обертів: Google укладає партнерства з автовиробниками для автомобільної версії своєї операційної системи Android, а Apple дражнить планами розширити свої програмні можливості в авто.

Для автомобільних компаній, які стикаються з майже неможливим завданням створення програмного забезпечення на рівні з тим, що пропонують технологічні компанії, співпраця з Кремнієвою долиною може задовольнити бажання споживачів, а також запобігти конкуренції з боку таких компаній, як Tesla. І все ж у цих партнерствах існує внутрішня напруженість щодо того, хто контролює досвід взаємодії користувачів з ПЗ і цінні дані.

У сукупності ці фактори означають, що кожен автовиробник змушений балансувати на тонкій межі між власними силами й партнерствами, які змушують його поступаються контролем і, можливо, деякими джерелами доходу. Цей вибір призводить до створення великої та заплутаної нової екосистеми, в якій поняття «мобільний пристрій» можна віднести як до смартфона, так і до автомобіля. І хоча до цього часу споживачам не потрібно було піклуватися про роботу програмного забезпечення в їхньому авто, все частіше їм доводиться це робити.

Для пересічного водія це може означати автомобілі, які працюють з набагато звичнішим і функціональнішим програмним забезпеченням. Але це також може перенести в автомобільну індустрію обмежений вибір, який зараз існує в умовах дуополії операційних систем для смартфонів, з наслідками для подальшого продажу авто або при переході на іншу екосистему смартфона. Уявіть собі оголошення про продаж автомобіля: «Пробіг 60 тис. км, працює відмінно, підтримує Apple CarOS v 3.1, вибачте користувачі Android, купуйте вже iPhone!!!»

Фірмовий старт Google

Щоб зрозуміти, що відбувається з технологіями, які контролюють наші автомобілі, варто почати з агресивних кроків Google.

Програмне забезпечення все сильніше контролює більшість аспектів наших авто, від систем допомоги водієві, які підтримують швидкість транспортного засобу та утримання у смузі руху на шосе, до коду та комп’ютерів, які гарантують, що автомобіль зупиниться, коли ми натиснемо на гальма – або він зробить гальмування за нас.

Але конкуренція автомобільних операційних систем поки що зосереджена на інформаційно-розважальних системах, які показують нам все – від музики до навігації.

Google та Apple мають системи під назвою Android Auto і CarPlay, які переносять застосунки смартфонів на вбудовані дисплеї автомобілів.

Проте Google пішов навіть далі. У 2017 році компанія анонсувала Android Automotive (так, назва дуже схожа), яка є операційною системою, встановленою в самому транспортному засобі, та керує його вбудованою інформаційно-розважальною системою, а не просто показує екран смартфона.

Наступна велика битва між Google та Apple – за душу вашого автомобіля

Android Automotive – це те, що перетворює екрани в багатьох нових автомобілях на щось на кшталт планшета на базі Android, на якому працюють застосунки Android, адаптовані для авто. Автовиробники також можуть ліцензувати власні програми та сервіси Google, такі як Карти та Асистент за допомогою угоди, яка називається Google Automotive Services, хоча це не є обов’язковим.

Android Automotive може робити набагато більше, ніж Android Auto, збираючи всілякі дані з інших частин автомобіля, такі як швидкість, стан акумулятора, обігрів та кондиціонування, а також практично все інше, що автовиробник хоче зробити доступним для програмного забезпечення Google.

Android Automotive замінить часто не дуже якісне спеціальне програмне забезпечення, яке автовиробники в минулому встановлювали на інформаційно-розважальні системи своїх транспортних засобів. Наприклад, інформаційно-розважальна система Sync від Ford, яку широко висміювали, починалася як партнерство з Microsoft, поки Ford не перейшов на QNX від BlackBerry у 2014 році. Минулого року Ford оголосив, що знову змінить постачальника інформаційно-розважального програмного забезпечення, цього разу на Android Automotive від Google, починаючи з автомобілів, що продаватимуться наступного року. У 2020 році в США з’явився у продажу перший автомобіль на Android Automotive – Polestar 2 від підрозділу електромобілів Volvo.

На сьогодні Google оголосив про партнерство з майже десятком автовиробників і постачальників автозапчастин, включаючи Stellantis, Honda, BMW, Renault-Nissan-Mitsubishi та брендів General Motors GMC і Chevrolet. Інші автовиробники оголосили, що використовують Android Automotive з відкритим вихідним кодом, не вступаючи в партнерські відносини з Google. Так, наприклад, зробив стартап з виробництва електромобілів Lucid Motors.

Автовиробники отримують від використання Android Automotive готову операційну систему для своїх авто, яка підтримується компанією, що має ресурси для постійного оновлення програмного забезпечення, піклуючись про дрібні, але важливі деталі, такі як відповідність новим стандартам бездротового зв’язку. За словами Харіса Раміка (Haris Ramic), який очолює команду Google з розробки Android Automotive з моменту її заснування у 2015 році, Google отримує від цієї домовленості можливість пропонувати свої послуги на широкому спектрі транспортних засобів.

Це також означає, що більше людей користуються сервісами Google, такими як Карти або Асистент. Майже кожен, хто купує один із сотень мільйонів автомобілів, на яких планується встановити Android Automotive, з точки зору його користувацького інтерфейсу та застосунків, купує Android-смартфон на колесах.

Apple не стоїть на місці

Софтова трансформація автомобілів все ще перебуває на початковому етапі, і важко передбачити, як вона буде розвиватися. Але один з можливих результатів полягає в тому, що багато автовиробників в кінцевому підсумку запропонують авто з інформаційно-розважальними системами, побудованими Google або Apple, які мають невеликі модифікації інтерфейсу під конкретну модель, говорить Керстен Хайнеке, партнер McKinsey, консультант автомобільної промисловості з Німеччини.

Apple не анонсувала еквівалент Android Automotive – тобто операційної системи, яку автовиробники можуть ліцензувати для роботи на своїх авто, незалежно від того, підключений до них iPhone чи ні. І як і у випадку з усіма своїми майбутніми планами, компанія дуже обережно ставиться до того, що говорить публічно.

Однак демонстрація в червні на конференції розробників Apple наступного покоління програмного забезпечення CarPlay, включаючи візуалізацію інтерфейсу, вказує на набагато глибшу, і навіть, можливо, на рівні Android Automotive інтеграцію з автомобілями в майбутньому. Деякі аналітики почали називати гіпотетичне майбутнє програмне забезпечення Apple для автомобілів CarOS.

Apple оголосила більше десятка партнерів по запуску наступного покоління CarPlay, починаючи з моделей, які надійдуть у продаж у 2023 році, включаючи Volvo, Ford, Honda, Renault, Mercedes і Porsche.

Наступна велика битва між Google та Apple – за душу вашого автомобіля

Програмне забезпечення Apple CarPlay наступного покоління дозволить водіям налаштовувати зовнішній вигляд панелей приладів на своїх автомобілях, так само як вони можуть змінювати циферблати на Apple Watch. Фото: Apple

Для Apple ліцензування свого програмного забезпечення автовиробникам було б майже безпрецедентним в історії компанії. Apple вже давно зосередилася на контролі як апаратного, так і програмного забезпечення у своїх пристроях. З іншого боку, нездатність запропонувати щось на кшталт CarOS, щоб конкурувати з Android Automotive, може віддати Apple на милість Google в сотнях мільйонів автомобілів, оскільки Google буде контролювати операційну систему, на якій працює програмне забезпечення для CarPlay від Apple. В цей час деякі автомобілі Volvo і Polestar можуть працювати під управлінням Apple CarPlay на Android Automotive, але це набагато більш поверхнева інтеграція, ніж виконання функцій фактичної операційної системи, що управляє частинами автомобіля.

На своїй червневій презентації Apple продемонструвала нове програмне забезпечення CarPlay, яке перебирає на себе панель приладів автомобіля, включаючи такі показники, як швидкість, кількість обертів двигуна та стан заряду акумулятора.

Такі дисплеї приладів і критично важливих для водіння систем, як правило, повинні бути глибоко інтегровані в авто (фізично, з точки зору апаратного забезпечення, яке ними керує), щоб відповідати міжнародним стандартам безпеки для транспортних засобів. Про це зазначає Ісаак Трефц, колишній інженер-програміст BMW, а нині менеджер по продуктах в OpenSynergy, яка створює програмне забезпечення, що допомагає комп’ютерам в автомобілях «жонглювати» різними завданнями, які від них вимагаються.

Цілком ймовірно, що Apple знайшла якийсь компроміс з автовиробниками, в якому вони будують свої системи так, щоб взяти на себе частину функцій, необхідних для роботи CarPlay наступного покоління, за словами Кріса Джонса, аналітика автомобільного ринку з Canalys. У будь-якому випадку, оновлений CarPlay представляє набагато глибший рівень інтеграції, ніж Apple пропонувала автовиробникам в минулому, додає він.

Хоча деякі виробники могли заперечувати проти суворих вимог Apple щодо наступного покоління CarPlay у своїх автомобілях, проте величезна вага попиту клієнтів, а зрештою користувачів iPhone по всьому світу близько мільярда, явно змусила деяких з них працювати з Apple на умовах компанії, каже пан Джонс.

Починають всі

Водночас багато виробників створюють власні операційні системи для управління автомобілями. Показовий випадок – Volvo. Компанія запускає Android Automotive на своїх інформаційно-розважальних системах, але тримає її окремо від VolvoCars.OS, програмного забезпечення, розробленого власними силами, щоб зшити воєдино всі системи автомобіля, розповідає Девід Холечек, директор з цифрового досвіду компанії Volvo Cars, яка належить китайському холдингу Zhejiang Geely Holding. Все це працює на різноманітному апаратному забезпеченні від традиційних виробників автозапчастин і нових учасників, таких як NVIDIA і Qualcomm, в залежності від марки та моделі автомобіля, додає він.

Наступна велика битва між Google та Apple – за душу вашого автомобіля

Кілька великих автовиробників заявили, що планують використовувати чипи Qualcomm в майбутніх авто. Фото: Qualcomm

Деякі автовиробники, такі як Lucid, вирішили об’єднати Android Automotive з помічником Amazon Alexa. Компанія Stellantis, яка володіє 14 автомобільними брендами, в тому числі Jeep, Chrysler, Maserati та Alfa Romeo, використовує Android Automotive на деяких своїх автомобілях, а в січні оголосила про партнерство з Amazon, щоб зробити різноманітні послуги цієї компанії доступними у своїх авто.

«Ми думаємо про те, що ми хочемо розробляти власне програмне забезпечення в майбутньому», – говорить Ів Боннефон, директор з програмного забезпечення Stellantis. «Ми вирішили, що хочемо володіти нашим майбутнім з точки зору розробки програмного забезпечення».

Попри це, Stellantis розглядає партнерство з такими компаніями, як Amazon, і використання нею кастомізованих версій операційної системи Android Automotive, як спосіб заощадити час і ресурси, а також зосередитися на створенні унікального програмного забезпечення для своїх транспортних засобів під кожен з типів клієнтів.

За словами пана Хайнеке з McKinsey, така «солянка» з програмного забезпечення і систем залишатиметься нормою ще деякий час. В автомобілях занадто багато систем, що мають вирішальне значення для безпеки. А також занадто багато нових функцій, таких як розважальні застосунки на панелі приладів і все досконаліші системи допомоги водієві, щоб одна компанія могла займатися всім цим, навіть якщо це Google, Apple або Amazon. Крім того, ніхто не має жодного уявлення про майбутнє цих систем у світі, в якому всі три компанії можуть спробувати витіснити саму концепцію особистого автомобіля. Адже стартап Waymo, пов’язаний з Google, та Zoox, що належить Amazon, розробляють роботизований транспорт, і ніхто ще не знає, над чим у цій галузі працює Apple.

Хоч би що там було, це не станеться так швидко, як в минулому в битвах за мобільні екосистеми між iOS, Android і Fire Phone – пам’ятаєте?

«Автомобільна промисловість дуже консервативна», – каже пан Трефц, ветеран десятиліть проєктування апаратних і програмних систем, які керують автомобілями. «Тож якщо хтось каже: “Це станеться в найближчі п’ять років”, то, швидше за все, через 20».