Пройшло вже два місяці після моєї лазерної корекції зору, й стільки інформації було перед нею знайдено та прочитано, що я вирішив її трохи систематизувати та доповнити власним досвідом. Тим більше, що в нашій сім’ї цей досвід подвійний, адже два роки тому лазерну корекцію робила моя дружина. Попри те, що я знав про всю процедуру з перших вуст, все одно ідея операції на очах викликає страх та недовіру, які можна пересилити лише дізнавшись найдрібніші подробиці. Я сподіваюсь, що мій досвід та зібрана інформація допоможе визначитись тим, хто розмірковує над лазерною корекцією. Але зазначу, і це важливо, що я не лікар, і тут описаний мій власний досвід, який ні в якому разі не замінить вам медичну консультацію.

Що таке лазерна корекція зору і кому її роблять?

У назві процедури, звісно, розкривається основа її суті, але якщо детальніше, то лазерна корекція зору це похідна від змінення форми рогівки ока. Саме вона піддається обробці лазером, при чому не її зовнішній захисний шар, а середній (строма). Від того, як до нього «добирається» лікар залежить метод операції, про що я розкажу далі.

Лазерну корекцію зору лікарі можуть порадити зробити у випадку короткозорості (міопія), коли бачиш добре зблизька, а далеко ні; або вродженої далекозорості (гіперметропія), коли навпаки бачиш далеко, а зблизька – ні; а також при астигматизмі. В моєму випадку зір був -3 та -3,5, проте без астигматизму.

Загалом лазерну корекцію можуть рекомендувати у віці від 18 до 45 років. «Рекомендувати» тут дуже важливе слово, адже якщо немає прямої медичної потреби, то лазерна корекція – це не обов’язкова процедура. Після огляду лікар не має її нав’язувати, адже покращити зір у випадку короткозорості чи далекозорості також можна завдяки окулярам або лінзам. Тому людина сама обирає, що їй комфортніше.

Для себе я зрозумів, що за понад 10 років в окулярах я від них втомився, оправи ламаються, лінзи дряпаються, некомфортно займатися спортом та ще багато чого. Позитивний досвід дружини показував, що від окулярів можна відмовитися. Принаймні до того часу, коли почне розвиватися вікова далекозорість. Існує хибна думка, що якщо в тебе короткозорість, то в старшому віці зір вирівнюється через природний розвиток далекозорості. Але по факту треба буде мати дві пари окулярів – одну для того, щоб бачити далеко, а іншу для читання. Для мене це стало додатковим аргументом.

Які методи лазерної корекції існують?

Вище я зазначав, що лазерна корекція – це зміна форми рогівки ока, яка на сьогодні робиться трьома основними методами.

Найстаріший з них – це PRK, LASEK або TransPRK. Він передбачає видалення верхнього захисного шару рогівки спеціальними розчинами або лазером та подальшу лазерну корекцію форми рогівки. Через потребу відновлення захисного шару рогівки на очі пацієнта одразу після операції надягаються спеціальні контактні лінзи, які треба буде носити декілька днів. Цей метод вважається складнішим, бо після нього найдовший період відновлення, зір покращується протягом місяця. Наочно побачити, як відбувається лазерна корекція та післяопераційне відновлення за цим методом, можна завдяки чудовому відео журналістки Мішель Ян з Insider Tech, яка поділилася своїм досвідом.

Найпопулярніший метод – це LASIK. Він також може мати інші форми, такі як Femto LASIK та багато маркетингових назв. Втім його суть зводиться до того, що хірург лазером, або спеціальним інструментом (мікрокератома) робить надріз верхнього шару рогівки, формуючи так званий «клапоть», потім відгинає його, і далі вже лазер корегує форму рогівки.

Лазерна корекція зору на власному досвіді: нехай наука працює на вас

Після цієї процедури «клапоть» ставиться на місце та починає заживати, втім нервові закінчення до кінця не відновлюються. При сильній травмі ока «клапоть» може зміститися, тому такий метод не рекомендують робити професійним спортсменам, які грають у контактні види спорту. У всьому ж іншому він доволі ефективний, адже має відносно короткий строк відновлення. Вже за кілька годин після операції людина починає добре бачити, а неприємні відчуття в очах зникають за один або декілька днів. Через 7 днів можна повертатися до роботи, а через місяць вести той самий спосіб життя, що й до операції.

Найновіший метод – SMILE. Він найменш інвазивний та передбачає зміну лазером форми рогівки без створення «клапотя». По суті лазер випалює потрібний шар рогівки, а залишковий рефракційний диск витягується з неї спеціальним інструментом через мікроскопічний розріз.

Лазерна корекція зору на власному досвіді: нехай наука працює на вас

Враховуючи менше втручання в око, тут період відновлення ще коротший. Втім, оскільки метод новий, він мало практикується і є найдорожчим. Окрім того, SMILE, на відміну від LASIK, поки що не роблять повторно у випадку якихось непередбачуваних проблем.

Який метод лазерної корекції краще?

На мою думку, відповісти на це питання дуже просто, бо ви не маєте обирати метод. Ви маєте обрати клініку, якій готові довірити свої очі, й вже професійний лікар підбере вам той метод, який найкраще підходить для вашого випадку, описавши всі переваги та недоліки. Той же LASEK досі використовується, бо він може підійти людям із тонкою рогівкою. Тобто не варто зосереджуватися тільки на тому, що якийсь метод новіший, або більш популярний.

Що потрібно знати перед операцією?

Якщо ви вже вирішили робити лазерну корекцію, обрали клініку та можливо навіть встигли почитати відгуки в інтернеті, у вас, скоріше за все, з’явилося ще більше питань, ніж було до цього. Принаймні, згадуючи своє «дослідження» цієї теми, можу сказати, що в мене саме так і було. Насправді всі основні відповіді про лазерну корекцію можна отримати в лікаря на консультації, але для цього потрібно розуміти, що питати. Тому в цьому розділі я зібрав ті відповіді, які сам шукав перед операцією.

Одразу зауважу, що перед самою лазерною корекцією потрібно пройти медичне обстеження. Клініка, в якій відбувається операція проводить детальне обстеження очей, яке триває приблизно 2 години. Воно завжди робиться перед операцією, тож навіть якщо ви вирішили пройти його в один день, а операцію зробити в інший, то ви, скоріше за все, будете проходити обстеження два рази. Для себе я вирішив не розтягувати, тому одразу записався на обстеження лазерну корекцію в один день.

Важливо знати, що в клініці будуть досліджувати тільки очі, тому якщо ви давно не проходили загальний медичний огляд та не можете точно сказати маєте чи не маєте хронічні захворювання, то це варто зробити. Адже від цього може залежати успішність лазерної корекції.

Перед самою операцією вас попросять тиждень не носити контактні лінзи, якщо ви ними користуєтеся, а за добу до процедури та в день її виконання не вживати алкоголь та не наносити на обличчя косметику, креми та загалом будь-яку хімію, яка може потрапити в очі.

Після лазерної корекції обов’язково потрібно буде вдягнути окуляри від сонця, тому їх треба одразу взяти із собою. Вони потрібні як через те, що в перші години після операції ваші очі будуть дуже чутливими до світла, так і для захисту від великих частинок пилу та піску. Надалі окуляри від сонця потрібно буде носити протягом 7 днів кожного разу, як ви виходитиме на вулицю.

Напевно найбільш поширене запитання, яке в першу чергу цікавить людей, що планують робити лазерну корекцію – це чи реально втратити зір під час операції?

Дані Управління продовольства та медикаментів США (FDA), яке свого часу схвалило проведення операцій з лазерної корекції зору, а також дані британської Національної служби охорони здоров’я (NHS) свідчать про те, що поки не було зафіксовано жодного випадку, щоб пацієнт втрачав зір під час такої операції.

Проте тут одразу варто повернутися до питання медогляду, адже зір люди можуть втрачати також через супутні захворювання. Наприклад, людина йде робити лазерну корекцію і не знає, що в неї початкова стадія цукрового діабету або є онкологічне захворювання. В такому випадку результати лазерної корекції будуть непередбачуваними.

Після обстеження та перед лазерною корекцією лікар в клініці має надати пацієнту вичерпуючу інформацію про можливі побічні реакції, в моєму випадку це був листок А4, на якому була розписана вірогідність різних післяопераційних проблем. Більшість з них вирішувалася або повторною операцією, або додатковим лікуванням. Загрози осліпнути під час операції в описі побічних реакцій також немає.

Ще одне популярне питання щодо лазерної корекції стосується гало від штучних джерел світла вночі, наскільки воно буде сильним та чи буде заважати? Але для початку варто розібратися, що це за ефект та чому він з’являється. Якщо спростити, то випарювання лазером строми рогівки залишає мікрошрами, які впливають на те, як людина бачить випромінювання джерел світла вночі після лазерної корекції. Наприклад, коли людина дивиться на ліхтарі вуличного освітлення. Світло навколо них може мати невеликий ореол або гало, а може розходитися в різні сторони, як сильно, так і не дуже.

Приблизна ілюстрація того, як можна бачити одне й те саме джерело світла вночі після лазерної корекції:

Це загалом дуже індивідуально, та може як взагалі бути не помітним, так і викликати дискомфорт, особливо під час керування автомобілем вночі, коли на зустріч їдуть авто з увімкненими фарами. У випадку сильного гало після лазерної корекції, його можна виправити повторною операцією, звісно, вже коштом клініки.

В моєму випадку я не став бачити вуличні ліхтарі вночі чи світло від фар автомобілів сильно інакше, як це було в окулярах. Втім варто бути готовим, що така особливість може себе проявити.

Доволі розповсюдженою побічною дією лазерної корекції зору також є синдром сухого ока. Коли очі достатньо не зволожуються, вони можуть пекти, мати подразнення та навіть відчуття стороннього тіла. В основному, при достатньому споживанні води на день, здоровому сні та використанні зволожуючих крапель, синдром сухого ока проходить через деякий час після операції. Втім, може бути таке, що краплями доведеться користуватися майже постійно.

Мені синдром сухого ока діагностували ще до операції, тому я на цю можливу «побічку» навіть не зважав. Але загалом це дозволило мені по іншому подивитися на здоров’я очей. Я справді раніше багато часу проводив за екраном комп’ютера, в мене постійно були сухі та червоні очі. Тож тепер я стараюся робити перерви, більше спати та зволожувати очі краплями.

В цілому, саме ці питання цікавили мене найбільше перед лазерною корекцією, і сподіваюсь, що ви знайдете відповіді на них корисними.

Як проходить операція

Підготовка до лазерної корекції займає набагато більше часу, ніж сама операція. Після майже двогодинного огляду вас попросять пройти в операційну, де ще певний час доведеться почекати, поки все буде готово. Перед цим лікар запропонує седацію у вигляді сильного заспокійливого, вона не є обов’язковою та робиться за додаткову плату. Це може бути корисно тим, хто дуже сильно хвилюється та розуміє, що не зможе спокійно пройти всю процедуру.

Я вирішив обійтися без седації, найбільше хвилювався перед оглядом, але вже коли підписав згоду на операцію, то з’явилось розуміння, що сенсу переживати вже немає і треба просто розслабитися та довіритися хірургу. Всі, хто був зі мною в операційній, також не скористалися цією опцією, так що без неї справді реально обійтися.

Після того, як вас запрошують в операційну, ви складаєте смартфон, годинник, окуляри та загалом ті речі, які можуть заважати, у шафку і далі починається очікування. Варто зазначити, що операційна у великих та популярних клініках зору – це буквально конвеєр, люди йдуть один за одним. Тому доведеться певний час почекати, вас також можуть попросити під час цього дивитися на яскраве світло, щоб звузити зіниці, адже вони розширяються спеціальними краплями на огляді перед операцією.

Коли доходить ваша черга, персонал запрошує в передопераційну, де медсестра ще раз швидко оглядає ваші очі та закапує в них місцеве знеболювальне, після цього ви проходите в саму операційну та лягаєте на кушетку поруч з лазерною установкою. Перед початком процедури хірург першим ділом фіксує очі. Себе ви не бачите, але думаю, що з боку це має вигляд приблизно як сцена з фільму Стенлі Кубрика «Механічний апельсин».

Лазерна корекція зору на власному досвіді: нехай наука працює на вас

Саме фіксація очей – це найболючіше у всій операції, особливо для людей, в яких вони глибоко «посаджені». Втім, це не щось таке, що дуже складно перетерпіти.

Після вдалої фіксації починається сама операція, нагадаю, що мені її робили методом LASIK, тому хірург використовував мікрокератому – механічний інструмент, який ставиться на око та робить надріз, ви відчуваєте його вагу та холод, але ніяких больових відчуттів немає. Робиться це все не одночасно на обох очах, спочатку хірург займається лівим оком, потім переходить до правого.

Вся операція, в залежності від часу, який потрібен лазеру на зміну форми вашої рогівки, проходить буквально за 5-10 хвилин. Я провів на операційному столі напевно хвилин 4-5. Все насправді швидко.

Спочатку роблять надріз на лівому оці, відгинають «клапоть», в цей час ви починаєте бачити дуже розмито, це один з неприємних моментів, потім вас просять дивитися на світло та не відводити від нього погляд. Цікаво, що сам лазер ви насправді не бачите, а дивитеся на світлодіоди. Далі хірург промиває око та закриває клапоть, і процедура повторюється на правому оці.

Одразу після цього, ви самостійно виходите з операційної, зір поки залишається дуже розмитим, але ви можете розрізнити предмети. Вас також одразу попросять вдягнути окуляри від сонця, щоб захистити очі від пилу та світла.

Перший післяопераційний огляд відбувається одразу після виходу з операційної, інший хірург перевіряє, чи лазерна корекція пройшла успішно та надає рекомендації. Для початку добиратися додому на таксі або щоб хтось підвіз, сідати за кермо не можна і не рекомендують користуватися громадським транспортом. Якщо живете недалеко і погода дозволяє, лікар каже, що можна навіть прогулятися.

Також прописують капати антибіотики, записують на повторний огляд за тиждень та відпускають додому. Перший тиждень можна бути на лікарняному, місяць краще не активно не займатися спортом, і не можна, щоб в очі попадала вода або інша хімія. Але найголовніше ні в якому разі їх не терти, щоб не змістити «клапоть».

Як проходить процес відновлення

В перший вечір після лазерної корекції відчувається «пісок в очах», боляче дивитися на світло та загалом хочеться просто лежати із закритими очима. Проте тут все індивідуально, хтось легше переносить ці перші години після операції, хтось гірше.

В мене майже не було больових відчуттів, лише невеликий дискомфорт в очах, який значно зменшився за декілька годин. А вже під самий вечір я міг подивитися у вікно та розглядати сусідні будинки, читати вивіски магазинів та рекламні борди, це напевно найбільш емоційний момент. Бо розумієш, що бачиш краще та чіткіше, ніж бачив в окулярах. Загалом в перші дні після лазерної корекції не хочеться відходити від вікна.

Вже в перший вечір після лазерної корекції я міг дивитися телевізор, а сів трохи попрацювати за комп’ютер вже на наступний день. Ніяких зорових обмежень після операції немає, єдине, звісно, треба слідувати здоровому глузду та не сидіти всю ніч, граючи в ігри. Проте навряд чи це вийде, адже в перші дні зір адаптовується, очі швидше втомлюються, бо зорові м’язи починають працювати зовсім по іншому. Цей процес може продовжуватися до 6 місяців.

За рекомендаціями лікаря я крапав антибіотик (й він же анестетик) кожні три години. Не можу сказати, що мій процес відновлення проходив зовсім гладко. Адже якщо з лівим оком одразу все було добре, то на третій день правим я почав бачити гірше, зображення двоїлося, око сильніше втомлювалося. Як потім сказав лікар, в мене був набряк на оці через реакцію на антибіотик. Коли я перестав його капати, набряк почав сходити й за два тижні я бачив правим оком так само як і лівим. На цей час мені прописали тільки зволожуючий гель на ніч та краплі.

Коли стикаєшся з такими нібито дрібними проблемами після лазерної корекції, це все одно призводить до того, що мозок вмикає паніку та починаються емоційні гойдалки від «все буде ОК» до «певно треба звикати, що так буде завжди». Але тут треба триматися логіки, що хоча всі клініки рекламують швидке післяопераційне відновлення, насправді воно триває набагато довше. Тому коли лікар каже, що за місяць можна буде робити все те саме, що й до операції, то варто орієнтуватися саме на цей строк.

Загалом зазначу, що рекомендації лікаря після лазерної корекції не є чимось складним, для їх слідування вам не знадобиться стороння допомога. На вулицю можна виходити вже на наступний день, але перший тиждень треба обов’язково робити це в окулярах від сонця, навіть якщо надворі похмуро та йде дощ. Так само потрохи працювати за комп’ютером ви зможете почати на наступний або через день після лазерної корекції, якщо все пройшло успішно. Тож сама операція насправді не ізолює вас на довгий час та не потребує якоїсь складної реабілітації.

Чи варто робити лазерну корекцію зору?

Однозначної відповіді на це питання, звісно, не існує. Бо як й у випадку з будь-якою операцією, тим більше не обов’язковою, потрібно зважувати всі «за» та «проти». Люди, які вдало зробили лазерну корекцію скажуть вам, що це було їх найкраще в житті рішення і вони шкодують тільки про те, що не зробили раніше. Ну а ті, хто зіштовхнувся з проблемами, звісно, скажуть протилежне, бо будь-яка, навіть найдрібніша побічна реакція на очах – це дуже неприємно. Тому відштовхуватися варто тільки від фактів. Ще в заголовку статті я написав, що наука має працювати на вас. І якщо у вас підходящий вік, немає серйозних супутніх захворювань, достатня товщина рогівки та немає алергії на медичні препарати, то у випадку лазерної корекції наука справді може ефективно розв’язати вашу проблему з зором. Принаймні, так я розмірковував, коли приймав рішення для себе. Сподіваюсь, цей матеріал допоможе й вам визначитися в цьому питанні. В будь-якому випадку, читання відгуків та статей в інтернеті не замінить вам візит до лікаря, тому якщо вже розмірковуєте над лазерною корекцією серйозно, то зверніться до професіоналів.