20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Мобільних ігор зараз не просто багато, а навіть забагато — щоправда, більшість з них останнім часом повторюють успішні рішення кількох хітів, але знайти щось цікаве для себе може будь-який користувач смартфона. Адже зараз ігри доступні на будь-який смак і з абсолютно різними ідеями у геймплеї — як такі, що потребують досить багато часу і максимального зосередження гравця, так і ігри з дуже короткими сесіями та легким керуванням, завдяки чому у них можна гратися у черзі, транспорті, під час будь-якого очікування тощо — і в будь-який момент зупинитися, не втративши при цьому загальний прогрес.

Матеріал підготовано за підтримки Motorola

Ми вирішили зробити підбірку ігор на різні смаки, в які можна гратися практично будь-де та за будь-яких умов — і перевірити їх “у дії” на смартфоні Motorola Edge 40, який якраз надійшов на український ринок. Ця модель хоч і не є суто ігровою, але оснащена якісним екраном з високою частотою оновлення, яскравість якого в автоматичному режимі може сягати 1000 ніт — тож на ньому добре видно всю інформацію навіть під прямими сонячними променями. Також зазначимо вдалу ергономіку: задня панель у версії Eclipse Black виконана зі штучної шкіри, і корпус дуже добре “тримається” у долоні. Завдяки цьому на ньому можна комфортно гратися, навіть утримуючи смартфон однією рукою в транспорті.

 

10000000

Зовсім не нова вже гра (реліз відбувся цілих 10 років тому), яка, проте ще донедавна отримувала оновлення. 10000000 — це dungeon crawl з ігровою механікою match 3 (назва гри — це кількість очок, які має заробити гравець за один прохід через підземелля). У 10000000 хоча й примітивна піксельна графіка, але дуже захоплюючий геймплей і короткі ігрові сесії. Гра коштує 85 грн і не має безплатної демо-версії або варіанту з рекламою.

 

2048

Практично ідеальний варіант гри “на бігу”, в який свого часу грав, здається, кожен другий власник смартфона. На сітці 4х4 треба “перекидати” плитки з цифрами, щоб зливати однакові й подвоювати їхні значення — задача гравця дійти до числа 2048 (хоча на цьому гра не закінчується). Розробник оригінальної 2048 опублікував гру на GitHub, після чого з’явилося безліч клонів — як повних копій, так і з “покращеною” дошкою. Більшість з них містить рекламу і покупки в додатку, ми ж для статті обрали безплатний варіант без реклами та з оригінальним геймплеєм. До речі, прообраз 2048, гра Threes! також доступна у Google Play Store і коштує 27 грн.

 

Aggretsuko

Match 3 — чи не найпопулярніший жанр мобільних ігор, але замість чергової Candy Crush Saga (у якої, до речі, вже понад мільярд завантажень) ми вирішили згадати не дуже типовий її клон — Aggretsuko. Гра базується на однойменному аніме “Агресивна Рецуко” про маленьку червону панду, яка вдень працює на нудній офісній роботі, а ввечері знімає стрес у дет-метал караоке.

В Aggretsuko є всі стандартні механіки фрітуплейної match 3 плюс досить оригінальне оформлення. Безплатна версія демонструє рекламу, відключити яку можна за 185 грн.

 

Chess

Мобільний додаток сайту Chess.com – шахового сервера і соціальної мережі любителів шахів. Згідно з рейтингом Alexa, це найбільш відвідуваний шаховий сайт в Інтернеті, а власне додаток на Android було завантажено вже понад 50 млн разів. Chess пропонує онлайнову гру з суперниками різних рівнів, гру з комп’ютером або розв’язання головоломок.

 

Crossy Road

Гра у жанрі нескінченного раннера, заснована на відомому жарті “навіщо курка переходить дорогу?”. Гравець керує куркою, намагаючись провести її якомога далі через все щільніший трафік на дорогах та інші перешкоди — більшість сесій триває менш як хвилину, тому пограти у Crossy Road можна у будь-якій ситуації. Попри поважний вік (Crossy Road вийшла ще у 2014 р.), розробник продовжує підтримувати проєкт: останнє оновлення було випущене цього червня.

 

I Love Hue

Красива і трохи незвична головоломка, в якій треба складати колірні градієнти, розставляючи перемішані “квадратики” на свої місця. На відміну від більшості мобільних ігор, I Love Hue не потребує швидкої реакції або “заклікування” екрана та не змушує гравця поспішати у прийнятті рішень.

 

Knighthood

Action/RPG з досить незвичним стилем: гра виконана у низькополігональному 3D. Прокачуємо лицаря, збираємо команду — і перевіряємо її у поетапних боях, які відбуваються у покроковому режимі.

Гра розповсюджується безплатно, тож приготуйтесь до перегляду реклами та пропозицій внутрішніх покупок.

 

Mighty DOOM

Новий top-down shooter у всесвіті DOOM, що вийшов навесні цього року. У гри типова механіка як для мобільного представника жанру: переміщення героя виконується відхиленням віртуального стіка, стріляє ж він автоматично — тобто вся гра керується буквально одним великим пальцем. У Mighty DOOM приємна графіка, знайомий стиль монстрів і зброї та традиційно для головної серії “ураганний геймплей”.

 

Mini Metro

Стильна головоломка/стратегія з мінімалістичною графікою. Mini Metro — симулятор будівництва ліній метрополітену у зростаючому місті. На “карті” поступово з’являються все нові “станції” у вигляді різних геометричних фігур, які треба з’єднувати в ефективну мережу: на них прибувають пасажири, також у вигляді геометричних фігур, яким треба дістатися відповідних станцій. Mini Metro не містить реклами та не має безплатної версії, придбати гру в Google Play Store можна за 34 грн.

 

Monument Valley

Дуже стильна головоломка, в основі геймплею якої лежить використання оптичних ілюзій та “неможливих фігур”, стиль при цьому дуже нагадує роботи відомого нідерландського художника М. К. Ешера. Гра свого часу мала дуже великий успіх, і через три роки отримала сиквел – Monument Valley 2. Обидві гри не містять реклами та не мають безплатних версій — вартість кожної становить 95 грн.

 

Pokémon Go

Так, ті самі мобільні “покемони”, що запустилися ще у 2016 р., отримали миттєвий “хайп”, швидко втратили значну частину аудиторії, але потроху надолужили згаяну популярність і досі мають велику кількість гравців в усьому світі. Що й не дивно, адже це дуже вдала реалізація ідеї “грай де завгодно та скільки завгодно”. На жаль, в Україні Pokémon Go досі офіційно недоступна у Google Play Store, тому встановити її на Android-смартфон можна лише вручну, завантаживши з Інтернету apk-файл. При цьому територіально Україна у грі представлена — на карті є всі активності, і після ручної інсталяції Pokémon Go настільки ж повнофункціональна для українських гравців, як і в тих країнах, де гра офіційно доступна.

 

RAID: Shadow Legends

Якщо хочеться видовищної графіки, можна спробувати RAID: Shadow Legends — мобільна action/RPG з покроковими боями та колекціонуванням героїв. Так, розповсюдження за схемою freemium та механіка “гачі” здатні відлякати наполегливою монетизацією та намаганням будь-що затягнути гравця, але якщо грати у казуальному режимі, то грі можна дати шанс.

RAID: Shadow Legends на яскравому екрані Motorola Edge 40.

 

Sky Castle

Логічна головоломка – “японський кросворд” (англійською – nonogram, picross), в якій, на відміну від традиційних кросвордів, зашифровані не слова, а зображення. Клітини у таблиці замальовуються або залишаються порожніми, керуючись інформацією про кожний рядок або стовпець: числа вказують на те, скільки клітинок поспіль треба замалювати, а їхня кількість – скільки таких “ланцюжків” міститься у рядку або стовпці. Безплатна версія містить рекламу, відключити яку можна за 70 грн.

 

Slice & Dice

Покроковий roguelike, в якому дії “партійців” на майбутньому ході вирішуються через кидки кубиків. Піксельна графіка та загальна атмосфера гри нагадують класичні комп’ютерні RPG, при цьому ігрову механіку дуже просто опанувати. Slice & Dice доступна у магазині Google Play у вигляді демо-версії без реклами, повна версія розблокується разовою покупкою у самій грі за 300 грн.

 

SPHAZE

“Фантастична” головоломка від польського інді-розробника з приємним візуальним стилем. Гравець має прокласти маршрут для робота у вигляді металевої кульки через лабіринт, змінюючи його конфігурацію. Завдання у SPHAZE не мають обмежень у часі на їхнє вирішення, а все керування виконується буквально одним пальцем.

У гри немає безплатної версії, проте її повна вартість становить лише 14 грн (на момент написання статті додатково діяла знижка до 2,79 грн).

 

Sudoku

Класична математична головоломка, ідеальний варіант, щоб згаяти час у будь-якій ситуації. Якщо хтось раптом досі не знає правила судоку: гравцеві треба заповнити вільні клітинки цифрами від 1 до 9 так, щоб у кожному рядку, кожному стовпці та кожному малому квадраті 3×3 кожна цифра зустрічалася лише один раз. У Google Play Store величезна кількість різних судоку на будь-який смак — якщо цей варіант не підійде, можна спробувати, наприклад, цю або цю. Варто зазначити, що практично всі такі ігри розповсюджуються у вигляді безплатних версій з рекламою та внутрішніми покупками.

 

Townscaper

Townscaper важко назвати “грою” в повному сенсі цього слова: у неї немає ніяких завдань або цілей, які розробник ставить перед гравцем. Це медитативний “конструктор”, в якому можна “збирати” середньовічне місто на острові — кожен тап додає або клаптик землі, або новий будинок, або додатковий поверх, причому гравець, по суті, може обирати лише колір стін — все інше “гра” робить за нього, створюючи дуже симпатичне місто у повному 3D, яке можна крутити та роздивлятись з усіх боків. Townscaper не містить реклами й не має безплатної версії, придбати гру можна за 60 грн.

Легкий та тонкий корпус Motorola Edge 40 дозволяє зручно грати в гру, тримаючи смартфоні однією рукою.

 

Two Dots

Ігрова механіка Two Dots трохи нагадує match 3, але все ж таки це інший тип логічної головоломки, а саме “з’єднай щонайменше два однакові елементи на ігровому полі”. За роки свого існування (гра була випущена у 2014 р.) Two Dots отримала велику кількість рівнів (станом на момент написання статті — вже понад 5000) та додаткових ігрових режимів. Як і будь-яка інша мобільна гра free-to-play, Two Dots показує рекламу та пропонує внутрішні покупки.

 

Words of Wonders: Crossword

Гра у слова, що доступна величезною кількістю мов, у тому числі й українською. Гравцеві треба розв’язувати кросворди, складаючи слова з запропонованих літер. Крім головної “кампанії”, Words of Wonders: Crossword пропонує ще різні активності — щоденні, щотижневі тощо. У безплатній грі, доступній у Google Play Store, традиційно велика кількість реклами, відключити яку можна внутрішньою покупкою за 200 грн.

 

Кобза

Український варіант популярної гри в слова Wordle. Базові правила такі самі: за 6 спроб треба вгадати слово з п’яти букв. Але на відміну від оригіналу, де є лише один режим — одне завдання на добу — у “Кобзі” є й додаткові: “Абищо”, де загадується випадкове слово зі словника, і в який можна грати скільки завгодно, та “Шість” — те саме, що й “Абищо”, але букв у загадуваному слові на одну більше. “Кобза” абсолютно безплатна і не містить реклами. Як альтернативу можна згадати “Словко” (Wordly UA) — ця гра має більшу функціональність, проте містить рекламу та внутрішні покупки.

Більше коментарів!