Мобільних ігор зараз не просто багато, а навіть забагато — щоправда, більшість з них останнім часом повторюють успішні рішення кількох хітів, але знайти щось цікаве для себе може будь-який користувач смартфона. Адже зараз ігри доступні на будь-який смак і з абсолютно різними ідеями у геймплеї — як такі, що потребують досить багато часу і максимального зосередження гравця, так і ігри з дуже короткими сесіями та легким керуванням, завдяки чому у них можна гратися у черзі, транспорті, під час будь-якого очікування тощо — і в будь-який момент зупинитися, не втративши при цьому загальний прогрес.

Матеріал підготовано за підтримки Motorola

Edge 40

Ми вирішили зробити підбірку ігор на різні смаки, в які можна гратися практично будь-де та за будь-яких умов — і перевірити їх “у дії” на смартфоні Motorola Edge 40, який якраз надійшов на український ринок. Ця модель хоч і не є суто ігровою, але оснащена якісним екраном з високою частотою оновлення, яскравість якого в автоматичному режимі може сягати 1000 ніт — тож на ньому добре видно всю інформацію навіть під прямими сонячними променями. Також зазначимо вдалу ергономіку: задня панель у версії Eclipse Black виконана зі штучної шкіри, і корпус дуже добре “тримається” у долоні. Завдяки цьому на ньому можна комфортно гратися, навіть утримуючи смартфон однією рукою в транспорті.

 

10000000

Зовсім не нова вже гра (реліз відбувся цілих 10 років тому), яка, проте ще донедавна отримувала оновлення. 10000000 — це dungeon crawl з ігровою механікою match 3 (назва гри — це кількість очок, які має заробити гравець за один прохід через підземелля). У 10000000 хоча й примітивна піксельна графіка, але дуже захоплюючий геймплей і короткі ігрові сесії. Гра коштує 85 грн і не має безплатної демо-версії або варіанту з рекламою.

 

2048

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Практично ідеальний варіант гри “на бігу”, в який свого часу грав, здається, кожен другий власник смартфона. На сітці 4х4 треба “перекидати” плитки з цифрами, щоб зливати однакові й подвоювати їхні значення — задача гравця дійти до числа 2048 (хоча на цьому гра не закінчується). Розробник оригінальної 2048 опублікував гру на GitHub, після чого з’явилося безліч клонів — як повних копій, так і з “покращеною” дошкою. Більшість з них містить рекламу і покупки в додатку, ми ж для статті обрали безплатний варіант без реклами та з оригінальним геймплеєм. До речі, прообраз 2048, гра Threes! також доступна у Google Play Store і коштує 27 грн.

 

Aggretsuko

Match 3 — чи не найпопулярніший жанр мобільних ігор, але замість чергової Candy Crush Saga (у якої, до речі, вже понад мільярд завантажень) ми вирішили згадати не дуже типовий її клон — Aggretsuko. Гра базується на однойменному аніме “Агресивна Рецуко” про маленьку червону панду, яка вдень працює на нудній офісній роботі, а ввечері знімає стрес у дет-метал караоке.

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

В Aggretsuko є всі стандартні механіки фрітуплейної match 3 плюс досить оригінальне оформлення. Безплатна версія демонструє рекламу, відключити яку можна за 185 грн.

 

Chess

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Мобільний додаток сайту Chess.com – шахового сервера і соціальної мережі любителів шахів. Згідно з рейтингом Alexa, це найбільш відвідуваний шаховий сайт в Інтернеті, а власне додаток на Android було завантажено вже понад 50 млн разів. Chess пропонує онлайнову гру з суперниками різних рівнів, гру з комп’ютером або розв’язання головоломок.

 

Crossy Road

Гра у жанрі нескінченного раннера, заснована на відомому жарті “навіщо курка переходить дорогу?”. Гравець керує куркою, намагаючись провести її якомога далі через все щільніший трафік на дорогах та інші перешкоди — більшість сесій триває менш як хвилину, тому пограти у Crossy Road можна у будь-якій ситуації. Попри поважний вік (Crossy Road вийшла ще у 2014 р.), розробник продовжує підтримувати проєкт: останнє оновлення було випущене цього червня.

 

I Love Hue

Красива і трохи незвична головоломка, в якій треба складати колірні градієнти, розставляючи перемішані “квадратики” на свої місця. На відміну від більшості мобільних ігор, I Love Hue не потребує швидкої реакції або “заклікування” екрана та не змушує гравця поспішати у прийнятті рішень.

 

Knighthood

Action/RPG з досить незвичним стилем: гра виконана у низькополігональному 3D. Прокачуємо лицаря, збираємо команду — і перевіряємо її у поетапних боях, які відбуваються у покроковому режимі.

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Гра розповсюджується безплатно, тож приготуйтесь до перегляду реклами та пропозицій внутрішніх покупок.

 

Mighty DOOM

Новий top-down shooter у всесвіті DOOM, що вийшов навесні цього року. У гри типова механіка як для мобільного представника жанру: переміщення героя виконується відхиленням віртуального стіка, стріляє ж він автоматично — тобто вся гра керується буквально одним великим пальцем. У Mighty DOOM приємна графіка, знайомий стиль монстрів і зброї та традиційно для головної серії “ураганний геймплей”.

 

Mini Metro

Стильна головоломка/стратегія з мінімалістичною графікою. Mini Metro — симулятор будівництва ліній метрополітену у зростаючому місті. На “карті” поступово з’являються все нові “станції” у вигляді різних геометричних фігур, які треба з’єднувати в ефективну мережу: на них прибувають пасажири, також у вигляді геометричних фігур, яким треба дістатися відповідних станцій. Mini Metro не містить реклами та не має безплатної версії, придбати гру в Google Play Store можна за 34 грн.

 

Monument Valley

Дуже стильна головоломка, в основі геймплею якої лежить використання оптичних ілюзій та “неможливих фігур”, стиль при цьому дуже нагадує роботи відомого нідерландського художника М. К. Ешера. Гра свого часу мала дуже великий успіх, і через три роки отримала сиквел – Monument Valley 2. Обидві гри не містять реклами та не мають безплатних версій — вартість кожної становить 95 грн.

 

Pokémon Go

Так, ті самі мобільні “покемони”, що запустилися ще у 2016 р., отримали миттєвий “хайп”, швидко втратили значну частину аудиторії, але потроху надолужили згаяну популярність і досі мають велику кількість гравців в усьому світі. Що й не дивно, адже це дуже вдала реалізація ідеї “грай де завгодно та скільки завгодно”. На жаль, в Україні Pokémon Go досі офіційно недоступна у Google Play Store, тому встановити її на Android-смартфон можна лише вручну, завантаживши з Інтернету apk-файл. При цьому територіально Україна у грі представлена — на карті є всі активності, і після ручної інсталяції Pokémon Go настільки ж повнофункціональна для українських гравців, як і в тих країнах, де гра офіційно доступна.

 

RAID: Shadow Legends

Якщо хочеться видовищної графіки, можна спробувати RAID: Shadow Legends — мобільна action/RPG з покроковими боями та колекціонуванням героїв. Так, розповсюдження за схемою freemium та механіка “гачі” здатні відлякати наполегливою монетизацією та намаганням будь-що затягнути гравця, але якщо грати у казуальному режимі, то грі можна дати шанс.

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

RAID: Shadow Legends на яскравому екрані Motorola Edge 40.

 

Sky Castle

Логічна головоломка – “японський кросворд” (англійською – nonogram, picross), в якій, на відміну від традиційних кросвордів, зашифровані не слова, а зображення. Клітини у таблиці замальовуються або залишаються порожніми, керуючись інформацією про кожний рядок або стовпець: числа вказують на те, скільки клітинок поспіль треба замалювати, а їхня кількість – скільки таких “ланцюжків” міститься у рядку або стовпці. Безплатна версія містить рекламу, відключити яку можна за 70 грн.

 

Slice & Dice

Покроковий roguelike, в якому дії “партійців” на майбутньому ході вирішуються через кидки кубиків. Піксельна графіка та загальна атмосфера гри нагадують класичні комп’ютерні RPG, при цьому ігрову механіку дуже просто опанувати. Slice & Dice доступна у магазині Google Play у вигляді демо-версії без реклами, повна версія розблокується разовою покупкою у самій грі за 300 грн.

 

SPHAZE

“Фантастична” головоломка від польського інді-розробника з приємним візуальним стилем. Гравець має прокласти маршрут для робота у вигляді металевої кульки через лабіринт, змінюючи його конфігурацію. Завдання у SPHAZE не мають обмежень у часі на їхнє вирішення, а все керування виконується буквально одним пальцем.

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

У гри немає безплатної версії, проте її повна вартість становить лише 14 грн (на момент написання статті додатково діяла знижка до 2,79 грн).

 

Sudoku

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Класична математична головоломка, ідеальний варіант, щоб згаяти час у будь-якій ситуації. Якщо хтось раптом досі не знає правила судоку: гравцеві треба заповнити вільні клітинки цифрами від 1 до 9 так, щоб у кожному рядку, кожному стовпці та кожному малому квадраті 3×3 кожна цифра зустрічалася лише один раз. У Google Play Store величезна кількість різних судоку на будь-який смак — якщо цей варіант не підійде, можна спробувати, наприклад, цю або цю. Варто зазначити, що практично всі такі ігри розповсюджуються у вигляді безплатних версій з рекламою та внутрішніми покупками.

 

Townscaper

Townscaper важко назвати “грою” в повному сенсі цього слова: у неї немає ніяких завдань або цілей, які розробник ставить перед гравцем. Це медитативний “конструктор”, в якому можна “збирати” середньовічне місто на острові — кожен тап додає або клаптик землі, або новий будинок, або додатковий поверх, причому гравець, по суті, може обирати лише колір стін — все інше “гра” робить за нього, створюючи дуже симпатичне місто у повному 3D, яке можна крутити та роздивлятись з усіх боків. Townscaper не містить реклами й не має безплатної версії, придбати гру можна за 60 грн.

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Легкий та тонкий корпус Motorola Edge 40 дозволяє зручно грати в гру, тримаючи смартфоні однією рукою.

 

Two Dots

Ігрова механіка Two Dots трохи нагадує match 3, але все ж таки це інший тип логічної головоломки, а саме “з’єднай щонайменше два однакові елементи на ігровому полі”. За роки свого існування (гра була випущена у 2014 р.) Two Dots отримала велику кількість рівнів (станом на момент написання статті — вже понад 5000) та додаткових ігрових режимів. Як і будь-яка інша мобільна гра free-to-play, Two Dots показує рекламу та пропонує внутрішні покупки.

 

Words of Wonders: Crossword

Гра у слова, що доступна величезною кількістю мов, у тому числі й українською. Гравцеві треба розв’язувати кросворди, складаючи слова з запропонованих літер. Крім головної “кампанії”, Words of Wonders: Crossword пропонує ще різні активності — щоденні, щотижневі тощо. У безплатній грі, доступній у Google Play Store, традиційно велика кількість реклами, відключити яку можна внутрішньою покупкою за 200 грн.

 

Кобза

20 цікавих мобільних ігор, у які можна грати де завгодно

Український варіант популярної гри в слова Wordle. Базові правила такі самі: за 6 спроб треба вгадати слово з п’яти букв. Але на відміну від оригіналу, де є лише один режим — одне завдання на добу — у “Кобзі” є й додаткові: “Абищо”, де загадується випадкове слово зі словника, і в який можна грати скільки завгодно, та “Шість” — те саме, що й “Абищо”, але букв у загадуваному слові на одну більше. “Кобза” абсолютно безплатна і не містить реклами. Як альтернативу можна згадати “Словко” (Wordly UA) — ця гра має більшу функціональність, проте містить рекламу та внутрішні покупки.