Пропонуємо вашій увазі переклад статті PC Gamer про ігри в стилі кіберпанк, які на думку видання кращі, за Cyberpunk 2077

На голографічному рекламному щиті японка сьорбає пряний аромат Spicy Metaverse від Mountain Dew і повертається до посмішки, перш ніж раптово збитися, щоб її замінив антикорпоративний агітпроп. На вулиці внизу суворий детектив зітхає над трупом із сильно спотвореною головою, останньою жертвою Funko Pop Killer, а зверху постійно регоче безпілотник: «Нове життя чекає на вас у біткойн-копальнях за межами світу!»

Кіберпанк — це науково-фантастичний субжанр, який народився у 1980-х, та одночасно є антиестетикою, з неоновим світлом та дощовими вулицями, а також етосом – узагальненою характеристикою культури певної соціальної спільноти. Він є реакцією на наукову фантастику, яка більше стурбована блискучими космічними кораблями, ніж звичайними людьми, тому кіберпанк замість цього зосереджується на міських кошмарах найближчого майбутнього, де антигерої з низькою орендною платою використовують технології для своїх власних цілей і борються, щоб знайти місце для себе в тіні корпорацій, які все контролюють.

Серед відеоігор недавній бум інтересу до цього жанру отримав Cyberpunk 2077 — аж до його приголомшливого виходу. Навіть ігноруючи помилки, Cyberpunk 2077 виявилася неамбіційною грою, наповненою багатообіцяючими сюжетними лініями та арками персонажів, які зникли.

На щастя для нас, є альтернативи як старі, так і нові, які досліджують, чим був кіберпанк і що він може означати для нашого часу. Від класики 1990-х і початку 2000-х до відроджених ігор 2010-х років, і жменьки, яка підтримувала надію в темні часи між ними. В цих іграх багато кіберпанку, який цікавіший, ніж в Cyberpunk 2077. Ось найкращі з них.

КЛАСИЧНА ЕРА

Deus Ex

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2000 | Розробник: Ion Storm | Steam, GOG

Урядовий суперагент Джей Сі Дентон заплутується в змові, яка загрожує майбутньому світу, і бере на себе завдання притягнути до відповідальності винних. Deus Ex дає вам свободу грати в неї як у серію стелс-пісочниць, РПГ та шутера. Один із перших симуляторів із зануренням, він може бути незграбним не через свій вік, а тому що він був створений, коли жанр ще формувався. Мод Give Me Deus Ex (коротко GMDX) допомагає згладити деякі шорсткі краї. Його пряме продовження, Deus Ex: Invisible War, також покращено модом Visible Upgrade.

Blade Runner

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 1997 | Розробник: Westwood Studios | GOG

Поліцейський-новачок Рей МакКой полює на реплікантів на мокрих від дощу вулицях Лос-Анджелеса в цій винахідливій пригоді «наведи та клацни». Попри те, що гра Blade Runner сильно покладається на фільм, на якому заснована, це певною мірою робить її привабливою. Окрім того, можливість дослідити чудове відтворення впливових робіт Рідлі Скотта, слухаючи Вангеліса, додає грі цінності. Просто спробуйте вийти на балкон, щоб подивитися на Лос-Анджелес, поки звучить саундтрек – це блаженство. (Оновлений перевипуск від Nightdive має вийти десь у 2022 році).

Neuromancer

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 1989 | Розробник: Interplay Productions | Інтернет-архів

На відміну від Blade Runner, пригодницька RPG, заснована на Neuromancer Вільяма Гібсона, відрізняється від вихідного матеріалу. Хоча версія Chiba City у грі поділяє деякі місця та описи з романом, вона також сповнена власних дивацтв від розробника Interplay. Є Будинок Понгу, де Монахи Понг десятиліттями медитували над таємницями «Єдиної справжньої комп’ютерної гри», а також магазин частин тіла (The Body Shop), де ви можете отримати готівку. Це вам знадобиться, тому що ви хакер, який настільки занедбаний, що заклав свій комп’ютер. Ви відновлюєте себе, збираючи варез та чипи навичок, а потім потрапляєте в кіберпростір, де зіткнетеся з ШІ, яких можна перемогти за допомогою навичок у логіці, філософії, феноменології та софізмі. Бачення кіберпростору у Neuromancer таке ж безглузде, як і його Chiba City.

Syndicate Wars

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 1996 | Розробник: Bullfrog Productions | GOG

Ймовірно, найкраща з похмурої сатиричної серії Syndicate від Bullfrog, Syndicate Wars – це тактична RTS, що розгортається в похмурій антиутопії, якою керують злі корпорації. Тоталітарний статус-кво знаходиться під загрозою вірусу, і як керівник EuroCorp із командою агентів-кіборгів і бюджетом у 50 000 кредитів EuroCorp, ви повинні утримати населення від бунту. А може, ви станете на бік Церкви Нової Епохи? У будь-якому випадку, зрештою, вам доведеться вдатися до мініганів і контролю над розумом.

System Shock 2

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 1999 | Розробник: Looking Glass Studios | Steam, GOG

Гібрид жахів/FPS/RPG на борту пошкодженого зоряного корабля, який надихне на створення набагато більш відомої, але не настільки розумної серії BioShock. System Shock 2, мабуть, найбільш відомий своїм зловісним антагоністом ШІ, Shodan. Штучний інтелект, який виходить з-під контролю, є поширеним елементом кіберпанку, і Shodan є одним із найкращих прикладів цього на ПК.

ТЕМНІ ЧАСИ

Shadowrun: Dragonfall

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2014 | Розробник: Harebrained Schemes | Steam, GOG, Epic

Як і інші ігри Shadowrun, які засновані на настільній RPG, вперше випущеній у 1989 році, Dragonfall є, на перший погляд, несумісною сумішшю кіберпанку та високого фентезі, яка працює напрочуд добре. Ця технічна RPG має багате міське середовище, яке можна досліджувати з його баченням Берліна 2054 року та його центру Кройцбазар, задовільним тактичним покроковим боєм та безліччю різних способів гри — від елітного орк-хакера до ельфійського вуличного самурая.

Invisible, Inc.

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2015 | Розробник: Klei Entertainment | Steam

Invisible, Inc. поєднує жанр стелс і покрокову тактику. Це дає вам змогу реалізувати фантазію про пограбування, в якій ви можете зібрати команду експертів з усіма потрібними ґаджетами, маючи план, який ідеально спрацьовує — або розвалюється, а потім переписується на льоту. Коли ви дивитеся на свою команду хакерів згори, ви маєте ідеальне бачення лінії огляду та схованок між вами та наступним кешем даних, ну, або просто кешем готівки. Ви плануєте свої дії, завдаєте черговий удар по корпусу і зникаєте в потоці даних.

Deus Ex: Human Revolution

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2011 | Розробник: Eidos Montréal | Steam, GOG

Оригінальний Deus Ex несе в собі багато ностальгії, що звісно ускладнило роботу Eidos Montréal. Підхід студії до Deus Ex наповнив центри міст місіями та розбудовою світу, насиченим змовою сюжетом, потужними доповненнями (включаючи здатність пробивати стіни та ставати невидимими) і цією рідкістю — хакерською міні-грою, яка не була жахливою. Deus Ex: Human Revolution вдалося виявити власну ідентичність в тіні оригіналу, хоча її продовження, Deus Ex: Mankind Divided, не змогло повторити трюк.

Neon Struct

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2015 | Розробник: Minor Key Games | Steam, itch.io

Не дозволяйте мінімалістичній графіці ввести вас в оману: Neon Struct — одна з найкращих системних стелс ігор, з напрочуд добре розказаною історією колишнього шпигуна, який є втікачем під наглядом. Великі рівні гри наповнені до країв альтернативними маршрутами та створені для стелсу, з великою кількістю вентиляційних отворів, через які можна пролізти, шпигунськими гаджетами, з якими можна грати, і спринтерським ковзанням, щоб потрапити в тінь, перш ніж вас помітять. Всюдисущі камери відеоспостереження підсилюють відчуття гнітючого кіберпанку, навіть якщо вашій уяві доведеться трохи попрацювати.

ВІДРОДЖЕННЯ

Neo Cab

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2019 | Розробник: Chance Agency | Steam

Ви водій таксі, який працює в компанії, що наймає людей, коли всі інші перейшли на самокеровані автомобілі. Хоча Neo Cab відстежує ваш дохід і паливо, мова не йде про імітацію цієї роботи. Хто б найняв людину, щоб вона їх возила, коли алгоритм міг би працювати так само добре? Люди, які хочуть з ким поговорити під час подорожі, ось хто. Хоча є більший сюжет про зниклу людину, Neo Cab насправді є антологією коротких оповідань про дивакуватих персонажів. Захопливі диваки, як-от сектант болю та дівчина, чиї батьки заточили її в силові обладунки для власного захисту. Кожен із них повертається ніч за ніччю, щоб виплеснути свої внутрішні переживання на задньому сидінні вашого таксі.

The Red Strings Club

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2018 | Розробник: Deconstructeam | Steam, GOG, itch.io

The Red Strings Club — це кіберпанк-пригодницька гра з кількома ігровими персонажами. Бармен Донован витягує інформацію у своїх покровителів, хакер Брандейс обманює людей телефоном за допомогою зміни голосу, а андроїд Akara-184 маніпулює емоціями, створюючи кібернетичні імплантати. Гра зосереджена на діалогах і взаємодії персонажів, а не на головоломках і дослідженнях. Діалоги в грі глибоко філософські, а розказана історія кохання навряд залишить когось байдужим.

Ruiner

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2017 | Розробник: Reikon Games | Steam, GOG, Epic

Це не повинно працювати. Ruiner охоплює всі поверхневі елементи кіберпанку: неон, мотоцикли, сексуальні кіберледі, тематичні банди, орієнталізм. Але працює, тому що під цим є чітко розроблена екшн-гра. Ruiner — це шутер зверху вниз, в який так само добре грати з мишею та клавіатурою, як і з геймпадом. Час сповільнюється, коли ви берете в руки зброю, додаючи ритму шаленому танцю гри. Ви б’єтеся металевою трубою, хапаєте чиюсь рушницю, вивантажуєте її на іншого бандита з дурною маскою, кидаєте їхню катану і йдете знову — постійна кінетична зміна швидкого та повільного, яке до того ж виглядає до біса стильно.

Akane

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2018 | Розробник: Ludic Studios | Steam, itch.io

Це тільки ти, самотній, на площі посеред Мега-Токіо. Тільки ти — і кожен член якудзи, які хочуть, щоб ти помер. Akane — це бій на арені з одним ударом, де у вас є катана, пістолет і сигарети, які можна прокачувати. Звичайна гра триває хвилини, якщо вам пощастить, але ви будете продовжувати намагатися знову і знову, щоб перевірити, чи зможете ви вижити ще трохи. Переміщення відбувається, коли ви проводите лінію через екран до місця призначення, а потім усі між вами та цією точкою помирають, це справді вдала механіка.

Umurangi Generation

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2020 | Розробник: Origami Digital | Steam

Багато інших ігор у цьому списку спираються на естетику бачення майбутнього 1980-х років, яке колись було схоже на нову відмову від науково-фантастичних кліше золотого віку і з того часу перетворилося на щось майже таке ж застаріле. Umurangi Generation — це власне бачення 21-го століття, фотографічна гра про документування Tauranga Aotearoa під час наближення кризи. На горизонті — механіки, а на вулицях — спецпризначенці, але ти — просто кур’єр із камерою, який спостерігає за тим, як усе розгортається. Обов’язково візьміть важливе доповнення Macro, яке додає ролики та набір рівнів у підземеллі Tauranga, які беруть найкраще із базової гри для створення найцікавіших просторів в Umurangi Generation.

Final Fantasy 7 Remake Intergrade

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2021 | Розробник: Square Enix | Epic

Якщо оригінальна Final Fantasy 7 була розповсюдженою JRPG, у якій надто багато відбувалося для власного блага, Final Fantasy 7 Remake зосереджується на найкращій частині: похмурому футуристичному місті Мідгар, де бідні живуть у брудних нетрях нижче багатих. Як би жахливо не було жити в місті, де бідні змушені жити в буквальному сенсі у тіні багатих, чиї багатоповерхівки висять над ними на гігантських плитах, у відтворенні нетрів гри вкладено багато любові, як і в зображенні екотерористів, що стають неймовірними героями місцевих мешканців.

Unsighted

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2021 | Розробник: Studio Pixel Punk | Steam, GOG

Unsighted — це екшн-гра в стилі аніме, дія якої відбувається після війни між людьми та роботами, де ви граєте за одного з роботів. Гра побудована на проходженні з відродженням в стилі соулс та вкрапленням метроідванії (піджанр пригодницьких відеоігор), і те й інше потенційно може витрачати ваш час, але гра розумно використовує їх, щоб вплинути на тему цінності нашого короткого життя. Як бойовий андроїд на стороні, що програла війну, у вас є обмежений час, перш ніж закінчиться аніма, яка дає вам і всім вашим друзям-роботам розум, залишаючи ваші бездумні корпуси. Кожен NPC, якого ви зустрінете, може жити або померти залежно від ваших дій. Unsighted має багато опцій доступності, якщо ви хочете зробити його менш напруженим, але в будь-якому випадку гра залишається потужним досвідом.

Citizen Sleeper

Ігри в стилі кіберпанк, які кращі за Cyberpunk 2077 по версії PC Gamer

Рік випуску: 2022 | Розробник: Jump Over the Age | Steam, GOG, Epic

У відеогрі Blade Runner ви переслідуєте реплікантів. Citizen Sleeper перевертає цей сценарій. Ви граєте за сплячого, найманий робітник із синтетичного м’яса, що втік та ховається в місті космічної станції під назвою Ерлінське око. Мисливці за головами та охорона зі штучним інтелектом прагнуть вас дістати, але між тим, щоб ухилятися від них, ви також повинні їсти, спати та якось обходитися. Кидання ігрових кісток трансформується у вашу здатність протистояти кожному денному циклу, і його можна витратити на дослідження, роботу та зламати системи станції. Неймовірних союзників можна знайти серед переважно людського населення, і знайомство з ними настільки ж важливо, як і ваша боротьба за те, щоб ще на один день потрапити в це унікальне, але дуже знайоме капіталістичне пекло.