Напередодні початку продажів нових iPhone 14 компанія Apple встигла доставити користувачам нову версію операційної системи — iOS 16. Користувачі, які не випробовують долю з бета-версіями систем на своїх основних пристроях, вчора вперше могли самостійно побачити, які саме зміни вніс виробник в досвід користування смартфоном. 

Ми коротко виділили декілька основних пунктів, які в першу чергу привернули до себе увагу. Деякі з нововведень вже довгий час є на конкурентних пристроях з Android, а деякі функції можна було отримати за допомогою застосунків сторонніх розробників. Але все це тепер впливає на користування пристроєм та робить користувацький досвід кращим.

Екран блокування

Перша і найпомітніша зміна сталася з екраном блокування, який до цього жодних кастомізацій користувачу не залишав. А от тепер деякі зміни власник смартфона зробити зможе. Цей апгрейд доволі принципово впливає на роботу з пристроєм, адже саме з екрана блокування й починається більшість дій на ньому. Та й взагалі кожен новий день багатьох сучасних людей починається зі смартфона, на якому в першу чергу користувача зустрічає екран блокування.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

І тут Apple підготувала користувачу доволі багато опцій. Тепер можна обрати варіанти шрифту та змінити його колір. І якщо шрифтів всього вісім, то колірна гама просто безмежна.

Чого так не вистачало на екрані блокування, то це віджетів. Наразі їх не так багато, але вони є. Сторонні розробники, певно, з часом додадуть зручних опцій. Й віджети є не тільки під годинником, але й над ним. Звісно, там менше місця, але вивести коротким рядком час встановленого будильника чи нагадування про якісь події дійсно зручно.

До того ж екран блокування дозволяє створити декілька варіантів, які можуть використовуватися у різних умовах. Це може стати у пригоді для робочого та вільного часу, буднів чи вихідних, спорту, іншого дозвілля та різних ситуацій. І хоча з часом такого різноманіття може стати для когось забагато, іншим користувачам подібна звичка може дуже підійти під різні життєві патерни.

А щоб цього не було замало, Apple підготувала підбірку різних варіантів шпалер. Вони можуть бути інтерактивними. Ба більше, зі своїх власних фотографій можна створити варіанти, в яких такі заставки також будуть частиною всього простору — годинник може трішки ховатися за частинами зображення. Або ці шпалери можуть автоматично змінюватися з обраних користувачем варіантів.

Це все чимало змін, як на один апдейт. Вони ще й відчуття «новизни» для пристрою відчутно додають. Доволі гарна функція.

Сповіщення

Ще одним доповненням екрана блокування стали сповіщення. По-перше, вони змістилися з центральної позиції ближче до низу екрана. До такого треба підлаштуватися, але зміна непогана. Підтримуючи смартфон долонею знизу, позиція великого пальця якраз натрапляє на сповіщення. Маю передчуття, що після «калібрування» звички користувачам такий варіант буде зручніший.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Також в налаштуваннях є варіанти для цих сповіщень. Вищезазначена опція є такою за замовчуванням. Але також сповіщення можна повністю прибрати. Лише тоненький рядок біля перемикачів ліхтарика та камери буде показувати кількість нових сповіщень від різних застосунків. Тап по ньому їх покаже. Такий варіант дозволить зберігати мінімалістичний вигляд екрана блокування та навіть зайвий раз зберегти приватність користувача від пильного стороннього ока.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

А якщо нові такі зміни не влаштують, звичний варіант показу сповіщень під годинником можна повернути й не завдавати зайвого стресу своїм звичкам. Хоча дати шанс новому стандартному розміщенню нотифікацій все ж варто.

Fitness

З моменту виходу Apple Watch цей «розумний» годинник зі своїми «кільцями» виміру активності спонукає користувача до руху та підтримки себе в формі. iPhone почав слідкувати за кількістю кроків та підраховувати пройдену дистанцію зі спаленими калоріями ще раніше. «То чому б він не мотивував би користувача “закривати” такі ж “кільця”?» — спитали себе в компанії Apple, після чого додали функцію в iOS 16.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Щоправда, наразі застосунок демонструє менше інформації, а в цілях встановлені лише спалені калорії. Так само і віджет покаже лише таке «кільце». Але, здається, це вже непоганий зайвий мотиватор додати трішечки руху в свій день. Буде круто, якщо такий задум дійсно посприяє активності користувачів.

Нагадування про приймання ліків

І ще одна функція, яка допоможе користувачам слідкувати за своїм здоров’ям — нагадування про приймання ліків та вітамінів. Застосунок «Здоров’я» тепер має для цього окремий пункт. Туди можна внести всі необхідні змінні (назву, форму, дозування тощо), вказати потрібний термін та час приймання ліків. Після цього смартфон буде нагадувати про медикаменти. Хай для цього і раніше були рішення (можна було використовувати навіть стандартний застосунок нагадувань), але тепер спеціалізоване рішення інтегровано в систему.

Щодо функції відстеження сумісності препаратів та автоматичного внесення через застосунок камери, то для цього потрібна регіональна підтримка. Наявні у мене ліки камера смартфона не додає до застосунку «Здоров’я», а їх назви, звісно, відрізняються від американських аналогів. Тож наразі доведеться обходитися лише нагадуваннями й сподіватися, що регіональна підтримка з’явиться у майбутньому.

Відгук клавіатури

Доволі персональний пункт для кожної людини, але, певно, багатьом сподобається (особливо тим, хто раніше користувався Android-смартфоном). До цього моменту клавіатура iPhone була спроможна відповідати на дотики лише звуком. Android-смартфони до нього можуть залучати й вібрацію. Тепер так може й iPhone.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

В налаштуваннях вібрації можна знайти пункт «Відгук клавіатури», після чого Haptic Engine буде давати невеликий поштовх під час набору тексту. Це той зворотний зв’язок клавіатури, якого особисто мені не вистачало в iPhone.

Інші дрібнички

Звісно, це не всі можливості iOS 16. Як завжди, серед іншого є велика кількість маленьких доробок, більшість з яких навіть не озвучувалася на презентаціях, не зазначалися на сторінці компанії про ОС, та прописані лише в повному переліку всіх нововведень. Але цього разу є й таке оновлення, яке навіть потребує докупити інший ґаджет. Разом з лептопами з macOS Ventura (яка має вийти приблизно за місяць), iPhone тепер можна використовувати замість вебкамери. До цього лише потрібно буде під’єднати MagSafe-кріплення та закріпити смартфон біля вебкамери.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Face ID з iOS 16 може розпізнати користувача з горизонтальної позиції смартфона. Зрідка трапляються ситуації, коли ґаджет було випадково заблоковано під час, наприклад, перегляду відео. Тепер для розблокування не доведеться його зайвий раз крутити. (Ми також перевірили, якщо перевернути смартфон догори дриґом, Face ID не працює. Може, з iOS 17…)

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Маленький, але корисний твік для користувачів, які хочуть контролювати точний залишок заряду батареї: в індикатор повернули можливість бачити заряд у відсотках. Це перший перемикач в налаштуваннях батареї, який поверне відсотковий індикатор на робочий стіл (вперше з моменту виходу iPhone X).

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Цікава забавка, яка навряд часто потрібна більшості користувачів, з’явилася в застосунку галереї. iPhone може «відрізнити» основний об’єкт на фото (людина, тварина, автівка тощо), та вирізати його для подальшої, наприклад, посилання другу. Це відбувається дуже швидко, але, як завжди, не дуже точно. Вуса кота можуть залишитися частиною фона, волосся так само може «обрізатися» наче канцелярським ножем з фізичної фотокартки. Тому великі надії на цю функцію покладати не потрібно, але десь вона може згодитися і про неї варто пам’ятати. І працює дуже легко: потрібно лише затримати палець на об’єкті фотографії та перетягти його далі в потрібний застосунок.

Зручною дрібничкою стало відображення підключених фірмових навушників окремим пунктом в «Налаштуваннях». Він з’являється, коли навушники під’єднані до смартфона. Раніше доступ до зміни параметрів гарнітури був через пункт Bluetooth, а тепер цей шлях пришвидшено.

І музика, яка раніше розпізнавалася через Control Centre або по запиту від Siri, нарешті синхронізується зі списком в Shazam. 

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Також iOS 16 тепер дозволяє зазирнути у список всіх знайомих мереж Wi-Fi та видалити старі. Відсутність такої можливості доставляла певні незручності, адже однакові назви мереж (наприклад, стандартно названі домашні роутери) можна зустріти десь в місті, що одразу провокувало появу віконця для вводу пароля. І, до речі, пароль локальної мережі тепер також можна подивитися в налаштуваннях.

Не дуже актуальне оновлення для України, але доволі важливе для користувачів в США — в iMessage тепер працює функція швидкого редагування та можна скасовувати відправку повідомлень. Те, що майже всі великі месенджери давно вміють, тепер може й iMessage. Але для коректної роботи функції у співрозмовника також має бути iPhone з iOS 16.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

В стандартний поштовий клієнт нарешті додано можливість задати час відправлення листа або швидко (затримку можна встановити до 30 секунд) скасувати відправлення, якщо треба щось додати чи виправити/змінити.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

CarPlay наразі залишається старим (з парою нових шпалер). Але вже наступного року в окремих автівках (які також ще не названо) він має суттєво збільшити свої можливості, зображаючи інформацію не тільки на медійному дисплеї, але й на віртуальній панелі приладів. Це великий апдейт для цієї функції, який цікаво буде побачити.

Ми мали змогу випробувати iOS 16 на майже найслабшому смартфоні, який отримав iOS 16 — iPhone 8 Plus, а також на iPhone 13 Pro Max. Звісно, доби замало, щоб робити висновки, але, на перший погляд, система працює трохи швидше за попередню (ймовірно, анімації пришвидшили). Критичних недоліків в роботі не траплялося, час автономної роботи теж не постраждав. З іншого боку, iPhone 8 Plus працює помітно повільніше «свіжішої» моделі. Щоправда, у порівнянні з iOS 15, нова версія операційної системи все одно здається на ньому вправнішою. Гучних випадків з масовими проблемами через оновлення наразі не було, тому, напевно, довго зволікати з оновленням немає сенсу.

iOS 16: трохи кращого від Android тепер на iPhone

Якщо ви також встигли встановити iOS 16, поділіться з нами своїми враженнями від оновлення в коментарях.