Вперше ми звернули увагу на український проєкт Erra: Exordium від студії Fair Pixel десь влітку 2022 р., коли спробували демоверсію гри. Надто вже незвичайно виглядало це поєднання шумеро-аккадських мотивів з сетингом дизельпанку. Ще раз гра з’явилася на наших «радарах» під час суддівства Indie Cup Ukraine’22. Представник «Межі» голосував за цю гру і приємно, що інші члени журі підтримали нашу думку, а у підсумках конкурсу Erra: Exordium отримала нагороду Critics’ Choice Award. Тож ми вирішили поспілкуватися з Fair Pixel. На запитання «Межі» відповідає сценарист гри, Владислав Козловський.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Доброго дня, панове. Давайте знайомитися. Розкажіть, будь ласка, про Fair Pixel. Хто ви? Звідки? Як давно розробляєте ігри і як давно розробляєте ігри разом?

Доброго дня. Давайте. Почати з чогось конкретного складно. Основний «кістяк» команди Fair Pixel – 50% з Києва, 50% з Миколаєва. Насправді повноцінно ігри до цього проєкту ніхто не розробляв. Усі мали суміжні професії. Художник вже працював над різними іграми у жанрі casual, але його душа бажала чогось свого. Team lead програмував та робив проєкти у своїй компанії. Дизайнер працював з лідом та втілював цікавий візуальний стиль у програми та вебсервіси. Я ж, наприклад, займався написанням оглядів фільмів та ігор. Це було завжди цікаво, бо скільки себе пам’ятаю – грав та плекав палку любов до відеоігор. І ще в нас є дві круті аніматорки, які приєднались до нас десь рік тому. Час від часу працюємо з фрілансерами. Та ось таким малим складом ми й робимо нашу Erra: Exordium.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Інді-ігри це ваша основна робота чи побічне захоплення? Як давно йде розробка Erra: Exordium і коштом чого вона фінансується?

Ця гра – наша основна робота для усіх. Ми разом намагаємося зробити повністю незалежний проєкт, без купівлі ассетів (йдеться про ігрові об’єкти, які створюють інші розробники і які можна отримати безкоштовно або придбати на спеціальних маркетплейсах – прим. ред.), без повторного використання ассетів, щоб це був такий собі творчий політ. Коротше, незалежно наскільки це взагалі можливо. Розробляємо гру вже протягом чотирьох років, якщо 2022 р. взагалі можна вважати за повноцінний рік (Steam-сторінка гри створена восени 2021 р. – прим. ред.). У нас є приватний інвестор, це все що я можу прокоментувати.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Erra: Exordium привернула нашу увагу ще під час Steam Next Fest, а потім під час Indie Cup Ukraine’22. І в першу чергу своїм незвичайним, це ще м’якого кажучи, сетингом. Якщо пару іранських ігор по шумерській міфології ми ще пам’ятаємо, то шумеро-аккадська цивілізація в епоху дизельпанку – це трохи несподівано. Як ми зрозуміли, ви обирали незвичайний сетинг навмисно. Як це було? Голосування, жеребкування, щось ще?

Сетинг ми дійсно обирали не навмання, це був перебір багатьох ідей поки ми всі не прийшли до одного знаменника. У 2019 році ми трішечки «горіли» ідеєю зробити кіберпанк-проект. Але ми розуміли, що скоріш за все, коли вийде Cyberpunk 2077, то любов до цього жанру в гравців піде трошки на спад. А наш дизайнер у той час вивчав, для загального кругозору, шумерську міфологію. Вона цікава, не надто багата, але власний культурний пласт в ній є. Художник же приніс дизельпанкову естетику і «ось тримайте». Команда щось у цьому побачила, був відчутний деякий імпульс і незвичний підхід. Щось таке, чого ніхто ще не бачив і ніхто в таке не грав. Нам самим закортіло пограти в щось подібне і побачити таку гру на віртуальних полицях.

У жовтні 2022 р. ви запустили Kickstarter-кампанію з досить скромною метою у £5 000 і зібрали £7 855. Навіщо був цей Kickstarter? Цього має вистачити, щоб завершити гру?

По-перше, Kickstarter був потрібен, щоб таким чином заявити про себе. По-друге, у нас був готовий контент-план під нього. Ну і по-третє, його вистачить, щоб додати в гру деякі унікальні елементи. Покращити стан анімацій, балансу, додати музики та хотілося б мати озвучування деяких елементів у грі. Так, грошей, щоб завершити проєкт та покращити його, вистачить.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Erra: Exordium використовує pixel-art графіку. Це свідоме рішення з точку зору стилю, чи таким чином ви намагаєтеся спростити розробку та зекономити кошти?

Ні. В нашому випадку pixel-art графіка – це наріжний камінь. В нас традиційна анімація, яку роблять дві людини й ніяких 3D-елементів у грі не має. Тобто це не просто Pixel Perfect фільтр, який накинули зверху, усі анімації в грі повинні ідеально стикуватися, усі переходи між станами й таке інше. Тож, оскільки в нас більш «традиційний» шлях, як у Cuphead, наприклад, це дещо відображається на швидкості нашої розробки. З одного боку в нас немає декількох 3D-аніматорів і ми намагаємося для початку зробити просто хорошу, якісну гру. З іншого боку, ми можемо собі дозволити спрямувати зекономлені гроші на покращення інших аспектів гри.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Серед наших читачів є досить велика секта свідків RTX, які вважають що pixel-art графіка – це жах і вона вже трохи набридла гравцям. Що ви можете їм відповісти?

Я теж колись був таким. Поки не почав робити рівні, малювати їх схематично у редакторі та грати в інші дуже потужні та різноманітні 2D-проєкти, які витискають усі соки з геймплею. Інді, як мені здається – це в першу чергу про експерименти. Ти бачиш, що команди намагаються зробити щось нове. Експериментувати з формою та механіками. Зробити щось таке, що буде саме їм до вподоби й за цим не буде стояти армія маркетологів з їх метриками, втриманням гравця і тотальним контролем. 3D – це гарно, але й 2D так само має багато краси у собі. Все, що потрібно – це тільки дати цим проєктам шанс і ви зміните своє ставлення до них назавжди. Тут усе як і з фільмами та музикою – як тільки ти прибираєш для себе жанрові рамки, то поринаєш у принципово новий світ.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Наскільки великою буде кампанія Erra: Exordium? Тут є елементи метроїдванії, чи рівні здебільшого прямолінійні?

Ми націлюємось на 7-8 годин геймплею. Елементів метроідванії, на жаль, немає. Рівні здебільшого прямолінійні, але в деяких моментах ми робимо розвилки, щоб дати гравцю можливість трохи «подихати». Хотілося б мати більше можливостей та людей, щоб зробити ще багацько усього, але відсутність повторного використання намальованих 2D-елементів все ж таки дається взнаки.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

З точки зору геймплею Erra: Exordium досить хардкорна, тобто вмирати прийдеться часто. Не боїтесь відштовхнути частину гравців?

Після виходу демоверсії ми зробили деякі висновки, ребалансували гру та зробили дещо простішою, але глобально вона все така ж сама. Хоча в нашій команді й ніжно «кохають» (Вова, привіт!) Dark Souls за її геймплейну важкість, ми не робимо Soulslike, але хочемо зробити так, щоб гравець думав та був напоготові дати відсіч супротивнику. Бо це насправді круто, коли люди намагаються зрозуміти те, з чим вони взаємодіють. Патерни, поведінка, сюрпризи які можуть дати самі рівні та супротивники. Це все викликає задоволення, коли ти бачиш, що елементи, які вносяться в гру, працюють саме так, як ми задумали.

Erra: Exordium – україно-шумеро-аккадський дизельпанк

Ну і головне питання наостанок. Коли вже реліз?

До літа 2023 р. ми хочемо випустити гру. Але насправді усе ще може змінитися, оскільки потрібен ще час на адаптації до консольних платформ – Xbox One, Xbo Series X/S, PlayStation 4, PlayStation 5 та Nintendo Switch. Процес реєстрації там такий заплутаний, ви б знали. Тож сподіваємось, що нам не дуже багато факторів стануть на заваді. Головне дожити б до цього моменту.

Дякуємо за відповіді. Наснаги вам та вдалого релізу. А щодо останнього, віримо в ЗСУ!