Останніми роками ми все частіше говоримо про застій на ринку смартфонів. І це справедливо, адже виробники дійсно досягли певної стелі в технологічному розвитку пристроїв. Смартфони мають якісні дисплеї з частотою оновлення 120 Гц, чипсети, потужності яких цілком вистачає і для десктопних задач, камери, чия універсальність дозволяє закривати одразу кілька справ. А ще й операційні системи відшліфовані настільки, що ми нудимось від великих анонсів Apple й Google, та й самі компанії вже не знають що ще такого вигадати чи запозичити у конкурента.

То що ж далі? Смартфони треба продавати, тож змінімо формфактор девайсів. Покажемо дисплеї, що згинаються, це ж ніби з фантастичних фільмів 80-х. Мабуть, приблизно так мислила Samsung, анонсуючи лінійки складаних смартфонів Galaxy Fold і Flip. Окей, випустили перше покоління, провели роботу над помилками, друге покоління, третє. Й врешті маємо чудові смартфони з технічної точки зору. Та ще й вписуємось у психологічну цінову планку в $1000 у випадку з Galaxy Flip4. Залишилось показати декілька прикладів використання на презентації й нумо пушити рекламу. Та чи дійсно такий формфактор приносить користь для користувача?

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Останні декілька тижнів Samsung Galaxy Flip4 став моїм основним смартфоном. Це не перше моє знайомство зі складаними пристроями від корейців, проте з’явилась нагода протестувати його у повсякденному використанні. Та спробувати знайти для себе ті самі переваги, які змусять мене задуматись про покупку подібного девайса у майбутньому. Тож далі буде мінімум технічних характеристик, лише мої роздуми щодо цього смартфона.

Galaxy Flip – це, безперечно, іміджева лінійка Samsung, яка має на меті продемонструвати технологічні можливості компанії. Дизайн смартфона привертає до себе увагу, це одне з його головних завдань. Мені подобається двоколірне виконання задньої кришки — неначе автівка з панорамним дахом. Щоправда, лавандовий колір все ж більш жіночний, але можна обрати блакитний чи графітовий. До речі, в деяких країнах Samsung пропонує створити власний дизайн для Flip4. Звісно, доступна обмежена кількість кольорів, та, як на мене, непогана ідея.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Смартфон можна розкрити на будь-який кут, шарнір надійно фіксує дисплей. Тож можна зручно розмістити девайс на столі, щоб поспілкуватись у відеочаті чи подивитись YouTube. Або покласти його на холодильник і створити імпровізоване освітлення на кухні під час чергового вимкнення електроенергії.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Однак, тут починаються питання до практичності. По-перше, Flip незручно відкривати однією рукою. Та й загалом це досить небезпечний трюк, особливо якщо його виконувати на ходу на вулиці. Значно швидше розкрити смартфон двома руками. Але це сумнівне розв’язання проблеми.

По-друге, кожна ваша взаємодія зі смартфоном починається з його розкриття. Перший час, поки ще діє вау-фактор, це цікаво й можна справити враження на оточуючих. Далі це починає набридати й тільки забирати додатковий час на здійснення якихось простих задач, наприклад відповісти на повідомлення в чаті. І якщо вдома ви просто можете покласти Flip в розгорнутому вигляді на стіл й користуватись ним, як звичайним смартфоном, то десь на вулиці вам постійно доводиться проводити маніпуляції з відкриття/закриття смартфона.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Galaxy Flip4 у складеному вигляді дійсно дуже нагадує пудреницю

По-третє, дещо нестандартні габарити пристрою. Попри те, що Flip4 є вузьким смартфоном, користуватись ним однією рукою досить проблематично. Все через видовженість дисплея (співвідношення сторін 22:9). Тому якщо набирати текст на клавіатурі ще окей, то тягнутись до елементів у верхній частині екрана доводиться другою рукою. Задля справедливості зазначу, що це є характерним для переважної більшості смартфонів на ринку. Разом з тим, хотілося б, щоб сканер відбитків пальців було розташовано трохи нижче.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

До речі, щодо біометрики. У Flip4 інтегровано класичний сканер відбитків пальців в клавішу живлення. Працює він нормально, але як я вже зазначив, мені б хотілося, щоб він був розташований нижче. Тому я вирішив додати опцію розпізнавання обличчя. На жаль, працює вона на трієчку. Особливо в умовах недостатнього освітлення. Чомусь серед виробників Android-смартфонів не прижився аналог Face ID. Та й повернувшись з Flip4 на iPhone, ще більше відчуваю різницю у цьому аспекті.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Що ж гарного у Flip4? У чому його перевага перед звичними смартфонами-моноблоками? Про вау-фактор вже сказав. Він дійсно компактний у складеному вигляді, зручно носити в кишені. Є зовнішній дисплей, на якому можна швиденько переглянути сповіщення чи побачити хто телефонує. На видовженому дисплеї комфортніше гортати стрічку у Твіттері, ще й паралельно можна футбол дивитись у невеличкому вікні. Або ж працювати паралельно з двома застосунками, адже вміщується більше контенту. Ще й в навігації Google Maps вам видно більшу площу карти.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

А ще це майже топовий флагманський смартфон і це відчувається у повсякденному використанні. Дуже швидка робота системи, приємний дисплей, купа софтових фіч. Не дуже флагманською є тільки камера й автономність. Особливих претензій до якості фото немає, все на нормальному рівні, але ж за таку вартість пристрою можна знайти цікавіші смартфони, Pixel 7 Pro, наприклад. Що стосується автономності, батареї на 3700 мА⋅год явно малувато для великого 120 Гц дисплея й топового чипсета. Тому не дивуйтесь, якщо доведеться підзаряджати Flip4 протягом дня.

Формфактор Flip4 дає трішки більше варіацій при зйомці фото, адже дисплей можна розкрити під різним кутом. Ще й штатив не потрібен — смартфон можна надійно розташувати на якійсь поверхні

Тож чи дійсно потрібні нам складані смартфони? Скоріше так, вони урізноманітнюють асортимент на ринку, що для нас, як користувачів, є плюсом. Тим паче, що концепція Galaxy Fold мені видається цікавішою, адже ви отримуєте смартфон + планшет (але й там є свої компроміси). Чи є переваги у Flip4 у порівнянні зі звичайними смартфонами? Суттєвих, особисто для себе, я не знайшов. Втім, це не означає, що його не варто купувати — гаджет має дарувати позитивні емоції, а Flip може робити на 100%.

Досвід експлуатації Samsung Galaxy Flip4 - чи дійсно нам потрібні складані смартфони?

Напишіть у коментарях що ви думаєте стосовно складаних смартфонів? Чи є у них практичне застосування для вас?