Пропонуємо вашій увазі переклад статті Wired Is Firefox OK?, яка була опублікована ще у лютому цього року (тому не дивуйтеся посиланням на фінансові результати за 2021 рік), проте не втратила актуальність. В ній підіймається важливе питання майбутнього браузеру Firefox, як єдиній справжній альтернативі прагненню Google контролювати інтернет та його стандарти.

Браузер Mozilla з серйозним фокусом на конфіденційність не зростає. Те, що його розробники будуть робити далі, має вирішальне значення для майбутнього інтернету.

Наприкінці 2008 року Firefox був дуже популярним. Двадцять відсотків із 1,5 мільярда людей онлайн використовували браузер Mozilla для навігації в інтернеті. В Індонезії, Македонії та Словенії більш ніж половина всіх, хто користувався інтернетом, робили це з Firefox. «Наша частка ринку у вищезгаданих регіонах зростає як божевільна», — писав у той час у своєму блозі Кен Коваш, тодішній менеджер групи аналітики даних Mozilla. Майже 15 років потому все не так райдужно.

На всіх пристроях браузер опустився до менш ніж 4% ринку, а на мобільних — до мізерних пів відсотка. «Озираючись на п’ять років назад і дивлячись на нашу частку ринку та наші власні цифри, які ми публікуємо, не можна заперечувати зниження», – каже Селена Декельманн, старша віцепрезидентка Firefox. Власні статистичні дані Mozilla показують, що з початку 2019 року до початку 2022 року кількість активних користувачів на місяць скоротилася приблизно на 30 мільйонів. «Те, що ми спостерігаємо за останні пару років насправді є досить значним зменшенням», — додає Декельманн.

Протягом двох десятиліть з моменту запуску Firefox із тіні Netscape він був ключовим у формуванні конфіденційності та безпеки в інтернеті, а його розробники домагалися більшої відкритості в інтернеті та кращих стандартів. Але зниження частки ринку супроводжувалося двома раундами звільнень у Mozilla протягом 2020 року. Наступного року закінчується термін прибуткової угоди з пошуком Google, яка відповідає за переважну більшість доходів. Нині на його території конкурує низка браузерів, орієнтованих на конфіденційність, у той час, як непопулярні нові функції загрожують втратою бази користувачів. Усе це змушує галузевих аналітиків і колишніх співробітників хвилюватися про майбутнє Firefox.

Його доля також має більші наслідки для інтернету в цілому. Протягом багатьох років він був найкращим претендентом на те, щоб тримати Google Chrome під контролем, пропонуючи альтернативу з фокусом на конфіденційність найдомінантнішому браузеру у світі. З моменту свого випуску у 2008 році Chrome став синонімом інтернету: ним користуються близько 65% усіх онлайн користувачів і він має величезний вплив на те, як люди сприймають інтернет. Коли Google запустив свій стандарт полегшених вебсторінок AMP, вебсайти почали його впроваджувати. Подібним чином плани замінити сторонні файли cookies в Chrome — крок, який вплине на мільйони маркетологів і видавців — сформовані по задуму Google.

«Chrome переміг у війні браузерів для настільних комп’ютерів», — каже один із групи колишніх співробітників Firefox, які працювали над розробкою браузера в Mozilla, але не хочуть, щоб їхні імена називали, оскільки вони все ще працюють у галузі. Надії на відродження Firefox у них не великі. «Для Firefox не надто розумно очікувати повернути навіть будь-яку долю на ринку браузерів на цей час». Інший колишній співробітник Mozilla, який також попросив не називати свого імені через страх перед кар’єрними наслідками, каже: «Їм просто доведеться визнати реальність, що Firefox не постане з попелу».

У Mozilla і Google складні відносини. Хоча вони можуть бути конкурентами, вони також є діловими партнерами. Щороку Google виплачує Mozilla сотні мільйонів доларів роялті — у звітах стверджується, що ця цифра зараз становить $400 мільйонів на рік — за те, щоб її пошукова система була встановлена ​​як стандартна у Firefox. У своїх фінансових результатах за 2020 рік, останніх з доступних, Mozilla вказала свій загальний дохід в розмірі $496 мільйонів, а роялті від пошукових угод становили $441 мільйон. У Firefox є інші пошукові системи-партнери за замовчуванням, наприклад Yandex Search в Росії, і ці роялті також мають вирішальне значення. (Google також щороку платить Apple величезні суми, щоб переконатися, що його пошукова система використовується за замовчуванням у Safari.)

Останній раз угода між Google і Mozilla була поновлена ​​у 2020 році та, як очікується, закінчиться у 2023 році. Статистика показує, що частка ринку Firefox впала приблизно на 1 відсоток протягом цієї угоди. Власні дані компанії показують, що її щомісячні активні користувачі залишаються стабільними на рівні близько 215 мільйонів. Але немає гарантії, що Google поновить на тих же умовах. Декельманн каже, що Mozilla не розкриває подробиць про домовленості зі своїми партнерами, і відмовилася повідомити, чи тривають переговори з Google. У фінансових деклараціях Mozilla за 2020 рік зазначено, що, попри звільнення, організація знаходиться в здоровому стані, і очікує, що її фінансові результати за 2021 рік покажуть зростання доходів.

Однак Mozilla і Firefox визнають, що для свого довгострокового майбутнього їм необхідно диверсифікувати способи заробітку. Ці зусилля посилилися з 2019 року. Компанія володіє сервісом Pocket для відкладеного читання, який включає платну послугу преміальної підписки. Він також запустив два подібні продукти в стилі VPN, на які люди можуть підписатися. Крім того, компанія виділяє більше уваги рекламі, розміщуючи її на нових вкладках, які відкриваються у браузері Firefox.

Сукупний дохід Mozilla від підписки та реклами зріс з $14 мільйонів у 2019 році до $24 мільйонів у 2020 році, і компанія очікує, що фінансові результати за 2021 рік покажуть, що нові продукти становлять 14 відсотків її доходу. Ця незалежність від Google є ключем до створення «здорової» бізнес-моделі. Однак деякі з цих нових ставок не спрацювали й здається, що суперечать ширшим цілям Firefox щодо конфіденційності. Служба зашифрованого обміну файлами була припинена після того, як її використовували для поширення шкідливого програмного забезпечення. Компанія вставила рекламу в URL-рядок Firefox. І чим менше буде сказано про телефони з ОС Firefox середини 2010-х, тим краще.

Тиск пошуку нових джерел доходу виникає в той час, коли Firefox стикається з більшою конкуренцією браузерів, ніж будь-коли. «Багато браузерів використовують конфіденційність у своєму брендингу», — каже Лурдес Турреча, засновник Rise of Privacy Tech, групи, яка контролює компанії, що орієнтуються на конфіденційність. Багато конкурентів Chrome намагаються виділитися, не збираючи дані про вашу історію вебперегляду та не відстежуючи те, що ви робите в інтернеті. Firefox, DuckDuckGo, Brave, Vivaldi та Safari всі приєднуються до Tor, який вважається оптимальним варіантом для збереження конфіденційності, різною мірою блокуючи відстеження.

Облікові дані Firefox щодо конфіденційності приблизно такі ж надійні, як і у будь-якого з його комерційних конкурентів. «Головне в Firefox – це його розширюваність», — каже Джона Арагон, системний адміністратор, який також допомагає запускати рекомендаційний вебсайт Privacy Guides. Сайт, який зосереджується на програмному забезпеченні з відкритим кодом, високо оцінює браузер Firefox. «Є багато функцій конфіденційності, які не ввімкнені за замовчуванням, що прикро, але це принаймні дає вам можливість увімкнути їх, якщо ви вважаєте, що вони вам потрібні».

На додаток до основного браузера Firefox для Android та iOS, Mozilla також запускає браузер Focus, який за замовчуванням посилює захист конфіденційності. (Деккельман каже, що два браузери Firefox мають різні варіанти використання, і вона не бачить, щоб програми злилися в один продукт.) Арагон додає, що хоча Firefox конкурує з іншими браузерами, орієнтованими на конфіденційність, він не обов’язково був першим, хто представив ці функції — наприклад, Safari вперше блокував сторонні файли cookie для відстеження за замовчуванням.

Це перегукується з побоюваннями щодо того, як Firefox зможе вирізнятися у майбутньому. Колишні співробітники Firefox кажуть, що Mozilla повинна дотримуватися окремої стратегії для свого браузера. «Це в основному більш оптимізований браузер для захисту конфіденційності, але водночас вони намагаються отримати більше користі від нього та прибуток, рухаючись у різних напрямках», – каже один колишній співробітник, посилаючись на рекламу в рядку пошуку як головний приклад суперечливих пріоритетів.

«Коли користувачі були втрачені, вони навряд чи повертаються, доки не буде вагомої причини, і яка ця вагома причина?» говорить Барт Віллемсен, віцепрезидент Gartner, який займається питаннями конфіденційності. Віллемсен каже, що він користується Firefox з перших днів його існування. «Я думаю, що у Firefox справді стоїть завдання знайти унікальну позицію — не тільки в маркетингових заявах, а й у своєму абсолютному продукті — і рухатися в одному напрямку», — каже він.

Для Декельман ключовим є зробити Firefox більш персоналізованим. Вона каже, що це включає спроби розширити функціональність браузера, щоб він відповідав потребам людей, які проводять більше часу в інтернеті. «Зараз людям практично неможливо керувати всією цією інформацією», – каже Декельманн. Наприклад, минулого року Firefox оновив свою домашню сторінку, щоб люди могли переглядати раніше залишені пошукові запити та незавершені статті. Він переробив свій додаток для Android і додав функції свого менеджера паролів до Firefox. Mozilla також зосереджується на партнерських відносинах, зокрема нещодавно співпрацює з материнською компанією Facebook – Meta, щоб просувати рекламу, орієнтовану на конфіденційність.

Декельманн каже, що Firefox, ймовірно, продовжуватиме шукати способи постійно персоналізувати вебперегляд людей. «Я не впевнена, що з цього вийде те, чого люди традиційно очікують від браузера, але намір завжди полягатиме в тому, щоб люди були на першому місці», – каже вона. Лише цього тижня Firefox оголосив про партнерство з Disney, пов’язане з новим фільмом Pixar, яке передбачає зміну кольору браузера та рекламу розіграшу підписки на Disney+. Угода говорить як про прагнення Firefox до персоналізації, так і про дивні шляхи, які можуть призвести до пошуку джерел доходу.

Декельманн додає, що Firefox не повинен бути таким же великим, як Chrome або Apple Safari, другий за величиною браузер, щоб досягти успіху. «Все, чого ми дійсно хочемо, — це бути життєздатним вибором», — каже Декельманн. «Тому що ми думаємо, що доступність вибору цих різних варіантів робить інтернет кращим для всіх».

Попри деякі недоліки, Firefox все ще має значення. Mozilla спонукає компанії бути більш приватними, а її ключовий продукт відрізняється своїм ядром. На ринку браузерів домінує кодова база Google Chromium і браузерний рушій Blink, що лежить в її основі, компонент, який перетворює код на візуальні вебсторінки. Microsoft Edge, Brave, Vivaldi та Opera використовують адаптовані версії Chromium. Apple змушує розробників використовувати свій браузер WebKit на iOS. Тому браузерний рушій Firefox Gecko є єдиною наявною альтернативою.

«Цьому ринку потрібна різноманітність, — каже Віллемсен. Якщо Firefox зменшиться і далі, у Chrome буде менше конкуренції. «Нам потрібне це різноманіття для відкритих інтернет-стандартів, щоб запобігти монополії», – говорить Віллемсен. Інші згодні. Всі, з ким ми говорили для цієї історії – всередині та за межами Mozilla – кажуть, що процвітання Firefox робить інтернет кращим. Хитрість у тому, щоб з’ясувати, як туди дістатися.