Для багатьох «Футурама» – один з найкращих серіалів в історії та може вважатися вершиною творчості Мета Ґрейнінґа. Історія про кур’єра доставки піци, Фрая, який випадково себе заморозив на 1000 років і знайшов нове життя в майбутньому вже давно захопила весь світ!

Проєкт однієї талановитої людини, якому ставили «палки в колеса» протягом всього його існування. «Футураму» закривали двічі, у 2003 та у 2013 році. Але через десятиліття вийшло продовження цього неймовірного шоу, 24 липня 2023 року на стрімінговому сервісі Hulu відбулася його прем’єра. Пропонуємо пригадати чому цей серіал настільки особливий та чи варто дивитися новий сезон. Ми спробували зробити статтю цікавою як для фанатів серіалу, так і для людей, які його ніколи не дивилися.

Увага!!!

В тексті будуть присутні невеликі спойлери. Починаємо!

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

Історія створення і трансляція «Футурама»

Мет Ґрейнінґ дуже хотів назвати серіал Doomsville або Aloha, Mars. Слава Гіпножабі, що нікому з команди ці варіанти не сподобалися. І це не дивно, бо словосполучення Doomsville натякає на смерть та розруху, що взагалі не підходить для комедійного серіалу, а Марс хоч і присутній в серіалі (особливо в серіях, які присвячені Емі Вонг), але не так багато, щоб виводити його аж у назву.

Кінцевий результат Futurama, був натхненний павільйоном виставки General Motors 1939 року з аналогічною назвою, який був присвячений нашому життю в майбутньому на той час 1959 році. Якщо цю виставку порівняти з нашою реальністю, можна знайти схожі моменти в архітектурі, бо представлений Нью-Йорк нагадує Дубай, але дизайн машин і одягу взагалі не збігся з показаним в павільйоні. У першій серії міститься посилання на цю подію у вигляді фрази вченого, який вітав Фрая: «Welcome to the world of tomorrow!».

Сам Мет Ґрейнінґ (у нас дублювали як «Грюнінг») – дуже відома особистість у світі анімації. Він створив найдовше та найпопулярніше анімаційне шоу в американській історії – «Сімпсонів». І саме ця робота пізніше майже вбила його друге «дитя» – «Футураму».

Почалося все в середині 1990-х, коли канал Fox запропонував Мету створити новий мультсеріал, щоб повторити успіх «Сімпсонів». Він залучив Девіда Коена, який працював з ним над «жовтою сімейкою» і вони вирішили створити власний науково-фантастичний серіал, але він мав відрізнятися від їхнього попереднього проєкту.

Згодом автори показали свої ідеї телеканалу і той був ними дуже незадоволений, хоча і замовив 13 серій. Fox очікував «других Сімпсонів», а отримав буквально їхню повну протилежність, ще й більш суперечливу. Будки для самогубств, персонажі доктора Зойдберга та робота Бендера стурбували канал і ті вже на стадії виробництва першого сезону намагалися змінити бачення Ґрейнінґа та Коена.

Але авторитет творців «Сімпсонів» дозволив серіалу вийти максимально схожим на початкову концепцію. Ґрейнінґ навіть купив права на використання логотипа 30th Century Fox і показував його наприкінці кожної серії, попри протест студії.

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

Ось і батьки серіалу – Девід Коен та Мет Ґрейнінґ, зліва на право

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

Ми точно впевнені, що будки самогубств в 3000 році будуть виглядати саме так! Схоже на телефонну будку?

Сумарно всі сценаристи мультсеріалу мали три докторські ступені, сім магістерських ступенів і загалом понад 50 років навчання у Гарвардському університеті. Один зі сценаристів серіалу заявив, що «ми схоже були найбільш освіченими авторами мультфільмів в історії». Окрім власної вигаданої мови, творці залишили в кожній серії десятки цікавих математичних і наукових задач та жартів, як вони власне казали «для ботанів».

Ось деякі з них:

Бендер є сином номер 1729. Число 1729 – число Рамануджана-Харді, і є найменшим «числом таксі», яке може бути виражено сумами кубів позитивних цілих чисел двома різними способами: 1729 = Ta(2) = 1^3 + 12^3 = 9^3 + 10^3.

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

В одній з серій Фрай та робот-поліцейський зупиняють професора Шрьодінгера, який віз коробку зі своїм котом і отруйним газом. Після невеликого допиту, кіт все ж таки нападає на Фрая.

Коли Фрай та Емі катаються по Меркурію і бачать ці знаки, 4750 миль в обидві сторони – це дійсна половина довжини екватора цієї планети.

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

Або як в одній з серій на дзеркалі зявляється кривавий надпис, який з двійкового коду = 666 і викликає у Бендера великий страх!

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

Гумор у «Футурамі» представлений усіма можливими варіаціями, починаючи від простого тілесного до сюрреалістичного чи постіронічного, який багато глядачів можуть не зрозуміти. Буквально кілька секунд розділяють прикол про «Сну-сну» та складний академічний жарт про використання квантової механіки. Такий підхід забезпечує максимальне охоплення аудиторії з найрізноманітнішими смаками гумору.

«Футурама» вийшла 28 березня 1999 року й одразу стала дуже популярною. Прем’єрний епізод подивилися аж 19 млн людей. Мет Ґрейнінґ наполягав на трансляції о 20:30 в неділю між «Сімпсонами» та «Секретними матеріалами», бо це мало забезпечити новому шоу хороші перегляди вже на старті.

Але Fox не подобалася концепція «Футурами», вони не хотіли, щоб цей мультсеріал жив довго, тому після показу двох серій в неділю поставили його на вечір вівторка, в незручний час. Підтвердженням факту, що канал був принципово проти мультсеріалу можна вважати ситуацію, коли шоу виграло премію «Еммі», але жоден представник Fox не привітав творців з перемогою.

«Футурама» мала дуже нестабільний графік трансляції, що відлякувало нових глядачів, а після третього сезону її почали «душити» трансляції спортивних подій, які приносили каналу величезні гроші. Рейтинги впали до 4-5 млн осіб, що було для Fox достатнім аргументом, щоб закрити шоу у 2003 році. В результаті мультсеріал прожив 4 сезони, 72 серії. Саме ці сезони більшість фанатів вважають найкращими.

Фінал, до речі, був відкритим і дуже красивим. Фрай грав для Ліли мелодію на голофонорі, де зобразив їхнє потенційне майбутнє як пари й на цьому серія завершилася.

Чудовим шоу завжди можна знайти місце, тому телеканал Cartoon Network викупив права на трансляцію «Футурами» на своєму каналі для дорослих під назвою Adult Swim. Повторні покази були дуже успішними та прямий конкурент Fox під назвою Comedy Central у 2005 році почав переговори про придбання прав та можливість створювати нові епізоди шоу.

У 2006 році було оголошено, що вийде 4 повнометражних мультфільми просто на DVD. Ось їхній список:

  • «Велика оборудка Бендера»;
  • «Звір з мільярдом спин»;
  • «Гра Бендера»;
  • «У дику зелену далеч».

Ці фільми повинні були мати таку структуру, щоб їх можна було транслювати як окремі серії, 4 епізоди на фільм. Ґрейнінґ задумував «У дику зелену далеч» як фінал всього мультсеріалу (вже другий, ага). Знову відкрита кінцівка, де герої летять в чорну діру. Тим часом автори домовилися з Comedy Central ще на один сезон на 26 серій.

Оригінальний акторський склад повернувся до роботи, але команда сценаристів вже була меншою. Трансляція почалася 24 червня 2010 року і це допомогло каналу отримати найвищий рейтинг в його історії. Але Comedy Central не спішив замовляти ще один сезон, тому 25 серія 6 сезону стала «черговою» кінцівкою мультсеріалу.

Бендер по сюжету отримав суперінтелект і написав майбутнє Фрая та Ліли на папері. Вони його читають і судячи з фінальної реакції будуть разом у майбутньому. 26 серія стала експериментом з різними стилями анімації, а у 25-й показали на той момент «остаточний фінал» шоу.

Comedy Central продовжив серіал на 7 сезон з 26 серій. Але якість серій впала, бо схоже Ґрейнінґ та Коен «втомилися» від «Футурами», оскільки 26 серій на сезон досить багато, щоб підтримувати хорошу якість протягом всіх епізодів. Глядачів ставало все менше і канал вирішив закрити шоу вдруге.

Попри те, що останній сезон об’єктивно був слабшим за попередні, бо посередніх серій було більше ніж зазвичай, автори завершили мультсеріал одним з найкращих фіналів в історії. Описувати його не будемо, це потрібно подивитися.

Вийшло одночасно смішно, драматично й неймовірно душевно. Але кінцівка була знову відкритою. Ґрейнінґ вкотре заявив, що серіал можливо повернеться у майбутньому, бо «у нас ще повно історій, які хотілося б розповісти». Чутки щодо продовження проєкту лунали останні 10 років.

Минулого 2022 року було оголошено, що «Футурама» отримає 8 сезон на стримінговому сервісі Hulu. В новому сезоні 20 серій, його розбили на дві половини й перша вийшла 24 липня.

Пропонуємо згадати за що ми полюбили «Футураму», проаналізуємо трейлер нового сезону та зробимо висновок, чи вартий він перегляду.

Чому ми полюбили «Футураму»?

Після розповіді про тяжку долю серіалу постає лише одне питання, чому Мет Ґрейнінґ, Девід Коен та всі актори озвучки з радістю повертаються до серіалу навіть за обмеженого фінансування чи незрозумілого майбутнього проєкту? Відповідь можна знайти в унікальності «Футурами».

В цьому світі 3000-х років можливо що завгодно, будь-яка ситуація, мультсеріал – щирий політ фантазії, що захоплює продуманими сюжетами, які викликають найрізноманітніші емоції. Його можна буде дивитися в 3000 році й отримувати велике задоволення, бо «Футурама» пропонує досвід, який ви ніде більше не зможете отримати.

Серіал так само як і павільйон виставки 1939 року, зображує наше життя в 31 столітті, але з великою кількістю сатири, бо проблеми людства нікуди не зникли або трохи змінили суть. Наприклад, якщо раніше люди дискримінували один одного, то в прогресивному світі майбутнього дістається вже інопланетянам, роботам та особливо мутантам, яким не дозволяють навіть покидати каналізацію. Основні людські вади лише примножилися: бідність, ксенофобія, жадібність та нерівність, схоже, супроводжуватимуть нас навіть у 3000 році.

Мет Ґрейнінґ та Девід Коен показали нам, що технології не змінять цей світ настільки сильно, як собі уявляли класичні письменники-фантасти, бо будь-яка хороша ідея стикається з людським невіглаством. Наприклад, роботи відрізняються від людей лише металевим корпусом, бо перейняли від своїх творців навіть алкоголізм. Крім того, автори серіалу змогли вгадати й доволі точно показати появу таких ноу-хау як Hyperloop та VR.

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

За цією потужною сатирою було створено багато дійсно цікавих науково-фантастичних та драматичних сюжетів:

Епізоди, де на Бендері, який дрейфував у космосі, з’явилося розумне життя і він зрозумів як це, бути Богом. Як Професор, Фрай та Бендер мандрували в часі та досягли «кінця часу». Зустріч зі своєю копією з паралельного всесвіту, який відрізняється результатом падіння звичайної монетки.

Фантазії, як люди будуть святкувати Різдво у майбутньому, а також дуже смішні пародії на фільми «Чарлі та шоколадна фабрика», «Особлива думка», зокрема ціла серія, присвячена серіалу «Зоряний шлях». Море сліз було пролито під час перегляду серії «Гавкіт юрського періоду» та «Удача по-фрайськи».

Але жодна сатира чи цікавий сюжет неможливі без по-справжньому живих персонажів, які розвиваються протягом усіх серій. В той час, як персонажі інших довготривалих серіалів, на кшталт «Сімпсонів» вже 30 років не розвиваються і перетворюються на бліді копії самих себе, «Футурама» завжди мала власний підхід. Не будемо перераховувати усіх персонажів, зосередимося на основних.

Головний герой, на ім’я Фрай, представлений середньостатистичним хлопцем-невдахою, який поводиться часто як підліток. Описати його спосіб життя можна його ж власною цитатою: «Я перестану існувати?! Але це все що я роблю!».

Але за 7 сезонів він повністю звикає до життя у майбутньому і починає розуміти, що хоча в багатьох ситуаціях нічого не знає, але сфери, де він відчуває себе професіоналом часто рятували життя йому і його друзям. Попри свої особливості, він знаходить кохання, друзів і переживає велику кількість цікавих пригод. Саме через цього персонажа і його сприйняття майбутнього ми й пізнаємо світ «Футурами».

Бендер, робот, який весь серіал відповідає за найбільшу кількість сатири, пов’язаної з антисоціальною поведінкою, з часом все частіше знаходить у собі людяність. Він починає цінувати друзів, які в нього є і готовий навіть жертвувати собою заради них.

Сюжетна лінія Ліли, яка виросла в тяжких умовах і стала дійсно сильною та незалежною жінкою. Її походження було таємницею протягом перших сезонів мультсеріалу і драма «останньої у своєму роді» з часом змінилася на «прийняття свого походження», коли ми дізналися правду про її батьків. Вона ідеально доповнює Фрая, за їхніми стосунками дуже цікаво спостерігати. Ми отримали аж 4 драматичних кінцівки серіалу завдяки цій сюжетній лінії!

В персонажах одна з головних сил «Футурами»! З кожним героєм глядач може себе асоціювати, бо вони всі дуже яскраві та дарують нам як безліч жартів, так і драматичних моментів!

В сучасному світі популярність серіалу можна виміряти кількістю мемів, які він створює. «Футурама» породила стільки мемів, що навіть люди, які ніколи не дивилися цей мультсеріал точно бачили персонажів або ситуації з нього.

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

Зокрема, культові фрази: «Слава роботам! Вбити всіх людей!», «Вилахувати з залплатня», «Вище носа, шматку м’яса!» і мільярди інших незабутніх цитат!

Чому ми обожнюємо серіал «Футурама» і чи варто було його продовжувати?

«Слався Гіпножабо!» 

Чи варто дивитися продовження?

Коли вийшов трейлер 8 сезону, фанати серіалу розділилися на два табори. Одні були дуже раді поверненню улюбленого шоу, інші вважають, що фінал 7 сезону ідеально завершив історію, а нові серії можуть все зіпсувати.

Можна зрозуміти обидві сторони. З одного боку повертаються творці серіалу та абсолютно всі актори озвучення, до того ж в трейлері присутній фірмовий гумор мультсеріалу. Але на анонсовані серії, присвячені коронавірусу чи про планету криптовалют, у багатьох викликають негативні емоції ще до їхнього виходу, бо «Футурама» завжди чудово розповідала нам історії, які стосуються вічних тем, в той час, як епізоди, присвячені актуальним трендам завжди мали найнижчу оцінку від аудиторії. Глядачі схоже побоюються, що проєкт втратить «душу» і перетвориться на ще один нескінченний серіал як «Сімпсони» та «Сім’янин» (або «Гріфіни»).

Але під час написання цієї статті ми зрозуміли одну дуже важливу річ. Шлях «Футурама» ніколи не був простим. Вона завжди боролася за можливість розповісти нам цікаву історію, поіронізувати над вадами нашого суспільства та іноді просто підняти настрій після важкого дня. Цей проєкт закривали двічі, але кожного разу серіал повертався і знаходив спосіб подарувати нам багато різних емоцій. Тому сподіваємося Мет Ґрейнінґ з командою нас здивують і ми побачимо ще багато цікавих пригод команди «Міжпланетний експрес»!