MacBook Air з процесором M2 та повністю новим дизайном вже почав активно продаватися. І хоча новинка традиційно привертає до себе більше уваги, цей матеріал я хочу присвятити попередній моделі – MacBook Air M1, яким користуюся майже з моменту його релізу, тобто півтора року, та досі вважаю його одним із найкращих ноутбуків для повсякденних задач. Це підштовхнуло мене поділитися досвідом використання, тим більше, що модель продовжує продаватися й Apple поки не планує від неї відмовлятися. По суті Air M1 став новою базовою моделлю ноутбука від виробника, вартість якої в США традиційно починається з $999.

Корпус та якість матеріалів MacBook Air M1

На відміну від нового MacBook Air M2, що став схожим на оновлені Pro моделі, в Air M1 має класичний для серії дизайн з корпусом клиноподібної форми. Він, звісно, в деталях значно відрізняється від тієї версії, яку Стів Джобс витягнув на сцені з конверта для документів під час презентації 2008 року, проте загальна концепція та вигляд моделі зберігалися всі ці роки. MacBook Air M1 важко не впізнати та можна сплутати хіба що з попередніми поколіннями.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Конструкція ноутбука цілком традиційна для Apple, компанія використала цільний алюмінієвий топкейс з прорізами для клавіш та скляного тачпада, а також скляну панель для захисту екрана.

Після 1,5 роки використання шарнір 13,3-дюймового екрана все ще працює ідеально, без особливих зусиль відкривається однією рукою та фіксується у потрібному положенні.

Внутрішнє оформлення ноутбука не вражає тонкими рамками, як на деяких моделях з Windows, проте на них не звертаєш ніякої уваги під час використання та й дуже товстими я б їх не назвав. Рамки ніяк не впливають на роботу за ноутбуком, а MacBook Air це давно «робоча конячка», яка і не має привертати увагу оточення.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Загалом якість корпусу досить висока, проте не можу не зазначити, що в моєму випадку почали стиратися права та ліва грані корпусу, якраз там, де на них потрапляють долоні. Не знаю, через що саме це трапилося, проте це далеко не перший мій MacBook і не перше покоління Air в активному використанні, але раніше такого не було.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

В іншому нарікань на корпус та дизайн MacBook Air M1 немає, ноутбук тонкий (1,61 см) та легкий (1,29 кг), його комфортно носити із собою.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Дисплей

Ноутбук має 13,3-дюймовий екран IPS-екран з роздільністю 2560х1600 точок, частотою оновлення 60 Гц, співвідношенням сторін 16:10, максимальною яскравістю 400 ніт та здатністю показувати розширений колірний простір DCI-P3. По всім характеристикам – це хороший дисплей, і за ним справді приємно працювати.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Не можу сказати, що скляне покриття екрана з антивідблисковою плівкою, та яскравістю 400 ніт дозволяють комфортно працювати за MacBook Air M1 на вулиці в сонячний день, або навіть з джерелом яскравого світла за спиною. Проте у всіх інших сценаріях яскравості більш ніж достатньо для комфортної роботи. Загалом вона регулюється автоматично датчиком, але також можна робити це вручну, використовуючи функціональні клавіші, які надають аж 16 градацій регулювання.

Діагональ 13,3 дюйма довгий час була «золотою серединою» для користувачів, що хотіли отримати компактний ноутбук, на якому зручно працювати. Зараз, зі зменшенням рамок навколо дисплею, в корпус Air M1 помістилася б майже 14-дюймова матриця, що ми й бачимо в новому поколінні. Це, певно, одне з небагатьох нововведень в MacBook Air M2, яке б спонукало мене оновитися.

Життя з ARM-процесором у ноутбуці

Пам’ятаю, як до релізу MacBook Air M1 серед потенційних покупців було доволі багато переживань щодо платформи ноутбука, який вперше для Apple отримав процесор з архітектурою ARM, що до цього використовувалася тільки в планшетах та ноутбуках компанії. В основному питання стосувалися сумісності програм, адже не всі розробники вчасно їх оновлюють. Два роки потому, коли вся актуальна лінійка ноутбуків Apple працює лише на ARM-чипах M1 та M2 такі питання навіть не виникають. Не останнім чином через те, що одразу після старту продажів MacBook Air M1 особливих проблем з програмним забезпеченням для більшості користувачів ноутбука не було.

По-перше, розробники все-таки доволі швидко почали адаптувати свої програми, по-друге, Apple добре попрацювала над транслятором Rosetta 2, який запускає на ARM-процесорах компанії софт, що був написаний для використання з чипами Intel. За півтора року використання, я, якщо чесно, лише декілька разів задумувався чи програма, з якою я зараз працюю, рідна для Apple M1 або ж працює через транслятор. І то чисто з технічного інтересу. З часом це питання зовсім забулося, бо необхідності згадувати його просто не було.

Звісно, не всі можливості були одразу доступні для процесорів Apple M1, наприклад, встановлення Windows. Але зараз це можна зробити завдяки Parallels Desktop, що створює відповідну віртуальну машину. Проте в мене ніколи не було необхідності встановлювати Windows на комп’ютери Mac, тож я особливо не переймався через те, що таку можливість прибрали «з коробки» разом з Bootcamp. Певно є ще багато специфічного програмного забезпечення, яке не працювало чи досі не працює на Apple M1, але його користувачі так само виконують специфічні завдання, тож мають розбиратися в темі та обирати відповідні робочі інструменти. Для масового користувача всі потрібні програми на Apple M1 працюють.

Варто нагадати, що Apple M1 – це 5-нанометровий 8-ядерний чип, побудований за схемою 4+4. У ньому використовується 4 продуктивних ядра, що працюють на частоті від 600 до 3204 МГц та містять 192 КБ кешу інструкцій, 128 КБ кешу даних, а також 12 МБ кешу другого рівня (L2). Додаткові 4 енергоефективні ядра набагато менші за основні, вони використовують 128 КБ кешу інструкцій, 64 КБ кешу даних, 4 МБ загального кешу і працюють на частоті від 600 до 2064 МГц.

Оскільки Apple M1 – це система на чипі, вона має інтегровані графічні ядра. В моїй базовій конфігурації MacBook Air використовується 7-ядерна графіка.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Ще однією особливістю M1 є використання архітектури об’єднаної пам’яті. Раніше оперативка в MacBook Air була розпаяна на материнській платі, але з новим процесором у цьому немає потреби, оскільки тепер вона знаходиться буквально на одній підкладці з чипом. Це дозволяє йому отримувати доступ до тих самих даних, не копіюючи їх у кілька пулів пам’яті, що збільшує продуктивність та зменшує енергоспоживання.

Загалом MacBook Air M1 – це швидкий ноутбук, особливо враховуючи його розміри та позиціювання. Настільки, що його часто використовують для зовсім нетипових для цього класу пристроїв завдань, наприклад, для монтування відео в 4К. Це також, на мою думку, зіграло злий жарт з Air на M2, базова версія якого отримала вбудований накопичувач з одним контролером та відповідно меншу швидкість запису та зчитування. Її навіть часто не радять купувати, бо SSD повільніший, ніж в базовому Air з M1. Забуваючи, що для передбачених виробником завдань для цієї моделі, вистачає й меншої швидкості сховища. Все що серйозніше офісної роботи, це вже на ваш страх та ризик.

Надавши MacBook Air M1 хороший запас швидкості, компанія Apple змогла підштовхнути користувачів попередніх поколінь ноутбука до оновлення, і навряд вони про це жалкували. Працювати з цією моделлю справді дуже комфортно. Вона спокійно справляється з десятками відкритих програм, можна легко відправляти штук двадцять фото в графічний редактор типу Pixelmator, і їхній імпорт не буде тривати вічність. Редагування також не займе багато часу. Так само легко працювати з масою вкладок у браузері, великими таблицями або документами, і це все одночасно, а не по черзі.

Чесно, мене досі не перестає дивувати, особливо добре пам’ятаючи всі попередні покоління MacBook Air, як компактний ноутбук без активної системи охолодження на все це здатен. Apple задала високу планку, і хоча виробники чипів x86 та Windows-ноутбуків поступово оговтуються, пропонуючи дійсно хороші варіанти для конкуренції, Air M1 досі тримається на рівні з високою швидкодією, дизайном без вентилятора та хорошою автономністю.

Повсякденне використання MacBook Air M1

Моя повсякденна робота не потребує монтажу відео чи компіляції, це в основному робота з браузером, поштою, месенджерами, текстовими та графічними редакторами. Для тих, хто ще не пробував, дуже раджу записник Notion, який дозволяє дуже зручно структурувати, зберігати інформацію та ділитися нею з іншими. Я використовую його для всього, починаючи зі зберігання рецептів та закінчуючи технічним завданням для розробника.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Майже цілий день я щось друкую на клавіатурі й для мене в ноутбуці це дуже важливий параметр. Не можу сказати, що в мене були погані враження від попереднього підходу Apple до клавіатур в MacBook, коли у 2015 році вони перейшли на механізм «метелик». Звісно, кнопки в ньому клацали голосніше, хід був дуже коротким, але зі своїм завданням така клавіатура справлялася, хоча у декого й залипала. Проте перехід до старого надійного «ножичного» механізму, який Apple тепер називає Magic Keyboard, пішов MacBook Air на користь. Хід клавіш став довшим, вони натискаються м’якіше та стали набагато тихішими. Набирати великі тексти на такій клавіатурі комфортно, і нарешті до неї не потрібно звикати, коли перемикаєшся із зовнішньої клавіатури чи з ноутбука на Windows.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

До тачпада в MacBook Air M1, на щастя, не треба звикати, бо в Apple з ним ніколи особливо не експериментували. Тут він великий, зі скляною поверхнею, дуже точним відстежуванням положення пальців та жестів, а також імітацією натискання завдяки вібрації, яку створює привод лінійного переміщення.

У Air M1, як і в попередників, є всього два порти USB Type-C, вони розташовані поруч на лівій грані, підтримують Thunderbolt 3 та зарядку через Power Delivery. Щоб підключати периферію або зовнішні накопичувачі я використовую перехідник Kingston Nucleum, він далеко не новий, але досі чудово виконує свої задачі та ще й майже не гріється.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

В принципі, портів мені вистачає, хотілося б тільки, щоб вони були рознесені по обидва боки, так було б зручніше, але звісно для Apple це складніше та дорожче в плані конструкції. Я доволі не часто щось копіюю чи записую через зовнішні диски, та в основному використовую Google Drive та OneDrive для передачі даних. Під час тестування Windows-ноутбуків іноді було б швидше перекинути файли через зовнішній SSD, але macOS не вміє записувати дані у файлову систему NTFS, тільки читати. Можна поставити сторонній драйвер, але NTFS for Mac від Paragon Software з російським корінням – принципово ні, а щось типу Mounty for NTFS зараз працює, але в macOS 13 Ventura вже не буде, бо там повністю міняється система монтування дисків. Тож простіше обходитися без цього, тим більше, що є альтернативи.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Динаміки в MacBook Air розташовані по обидва боки від клавіатури та мають доволі голосне звучання. Воно, звісно, не дуже об’ємне, і я жодного разу не ловив себе на думці, що варто послухати музику на ноутбуці без навушників. Хоча для YouTube та Netflix використовую постійно.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

MacBook Air M1 має вбудовану вебкамеру FaceTime HD з роздільністю 720р. Коли ноутбук тільки анонсували, Apple розказувала, що зображення з камери покращується машинним навчанням та іншими «магічними звірятками», але як не крути – це мініатюрна матриця, яка забезпечує мінімально потрібну картинку, щоб вас хоча б трохи могли розгледіти на Zoom-дзвінку. З цим вона загалом справляється, і якщо чесно, у 80% випадків я взагалі не вмикаю камеру під час дзвінка.

Чи досі можна прожити день без зарядки?

Однією із беззаперечних переваг процесора Apple M1, окрім продуктивності, є енергоефективність, що разом з акумулятором на 4379 мА⋅год (49,9 Вт·год) забезпечує пристойний рівень автономності. Виробник заявляє про майже 15 годин роботи з браузером через Wi-Fi та про 18 годин перегляду відео в застосунку Apple TV. На початку використання ноутбука в офісному режимі в мене виходило навіть трохи понад 15 годин автономності. Зараз, після 1,5 роки використання, коли місткість акумулятора зменшилася до 94% після 199 циклів розряджання-заряджання, в залежності від робочих завдань я отримую 10-12 годин автономності, тобто досі дуже непоганий результат.

Чому MacBook Air M1 – це досі один із найкращих ноутбуків для повсякденних задач

Заряджається MacBook Air M1 від комплектного блока живлення всього на 30 Вт, тому щоб підзарядитися від 0 до 100% потрібно майже 2,5 години. Але я жодного разу повністю не розряджав ноутбук, а з 20-40% він заряджається набагато швидше, тому потреба у швидшому зарядному пристрої ніколи не виникала.

Для підключення блока живлення використовується кабель USB Type-C довжиною 2 метри, чого в цілому вистачає, щоб не сидіти прямо під розеткою. Але відсутність рознесення портів по обох боках трохи бісить, коли розетка виявляється з неправильної (на думку Apple) сторони.

Сам блок живлення має глянцеву поверхню та за час використання повністю покрився дрібними подряпинами, а кабель, традиційно для Apple, почав жовтіти. Дуже радує, що компанія нарешті відкрила для себе обплетення кабелю не з гуми, і в Air M2 кабель виглядає так, що може прожити не один рік.

У підсумку

MacBook Air M1 був представлений наприкінці 2020 року, але можна точно сказати, що модель досі залишається актуальною. Як для найдоступнішого ноутбука від Apple, покупцю тут не доведеться йти на якісь вагомі компроміси чи миритися з особливостями. Типу, якщо модель не $2000, то не варто розраховувати, що можна тримати 100 вкладок у Chrome. Тому це той випадок, коли маємо від Apple непогане співвідношення ціна/якість. Якщо обираєте собі новий ноутбук для роботи чи навчання, то придивіться до Air M1.