Один з редакторів TheVerge Кейсі Ньютон (Casey Newton) у невеликій статті поділився своїми роздумами стосовно соціальної мережі, яка нині набирає популярність у світі — BeReal. Їй всього два роки й, напевно, на момент запуску були не найкращі часи для такої ідеї через пандемію, яка почалася через пару місяців. Але зараз застосунок є лідером серед завантажень.

Ідея BeReal («Будь Справжнім») доволі проста: раз на день користувачу приходить сповіщення від застосунку (⚠️ Time to BeReal. ⚠️), яке вимагає реакції — користувач має дві хвилини на те, щоб зробити фото, яке потім публікується у стрічку друзям. Фото робиться фронтальною та основною камерами одночасно. Якщо не опублікувати своє фото, стрічку зі світлинами друзів побачити не можна.

Протягом цього тижня застосунок знаходиться в топі американського App Store. За підрахунками різних маркетингових компаній, його завантажили 20-30 млн разів, а за тиждень могло сягати 333 тисяч завантажень. Одразу такого успіху не було, а популярність почала приходити лише на початку цього року, коли BeReal почали жартома обговорювати, за іронією долі, в інших соціальних мережах.

А зараз компанію оцінюють в $600 млн. 

«Ми хочемо, щоб люди почувалися добре за себе та своє життя. Ми хочемо альтернативи викликаючим залежність соціальним мережам, які підживлюють соціальне порівняння та зображують життя з метою накопичення впливу» — йдеться в буклеті компанії, який вона надсилає замість інтерв’ю з журналістами.

Цікаво, що цей Інформаційний бюлетень закінчується розділом з позначкою «⚠️ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ⚠️», в якому, серед іншого, йдеться, що «BeReal може викликати звикання», «BeReal розчарує вас» та «BeReal не зробить вас відомим».

Якщо ви хочете стати інфлюенсером, ви можете залишитися в TikTok або Instagram.

Кейсі вважає, що успіх починається з певного правила, яке є у соціальних мереж. 140 символів для твіту, 6 секунд у Vine — це ті самі дві хвилини на те, щоб зробити фото в BeReal.

Також BeReal додає відчуття ностальгії. З новою соціальною мережею можна знову опинитися на старті «чогось великого», ще й побути собою у колі близьких друзів.

Окремо Кейсі зазначає, що BeReal може відчуватися дивним. Але це залежить від персонального досвіду кожного окремого користувача.

Ось друг друкує на ноутбуці. Ось друг годує свою собаку. Ось друг, який дивиться на стіну облич у Zoom. Старий жарт про суть Twitter, яка полягає в тому, що це була купа людей, які писали про те, що вони їдять на сніданок. У 2022 році люди публікують свій сніданок в BeReal, і це не означає, що це жарт.

І основна ідея BeReal й полягає у тому, що за цей невизначений користувачем час, у нього є лише дві хвилини, щоб зробити реальні фото. Це не дає можливості підібрати ідеальний ракурс та освітлення, але дозволяє показати себе реальним.

Один друг, який серед перших почав використовувати BeReal, сказав мені, що потворність — це серце привабливості додатка. За його словами, він прийняв менше п’яти запитів на дружбу, побоюючись, що застосунок знову стане «Історіями» Instagram: «Мені подобається, який трешовий контент, — сказав він мені про свою стрічку BeReal. — Ключовий інгредієнт — додавати людей, перед якими вам приємно мати поганий вигляд».

Ще однією часткою успіху BeReal є скарги на те, у що перетворюються інші соціальні мережі, як, наприклад, Instagram. Незрозумілі дії зі стрічкою світлин, забагато реклами, дивні рекомендації тощо.

До того ж Кейсі погоджується з думкою, що як і Wordle, BeReal дає користувачам відчуття універсального онлайн-досвіду, коли сповіщення отримали всі та одночасно показали, чим займалися в один час. І це приваблює користувачів.

З іншого боку, якщо користувач не встигає в зазначені строки, а публікує світлини пізніше, вони отримують відповідну помітку — Late («Запізнення»). Через це руйнується цікава ідея, адже багато користувачів так і роблять.

І до чого це все йде?

Приблизно щороку нова багатообіцяльна соціальна мережа спливає на поверхню. Ви, напевно, можете назвати найбільші з них: Mastodon, Peach, Ello. Я почав думати про них як про ресторани на колесах. Їхнє прибуття в околиці викликає миттєве захоплення серед натовпу перших гостей, які насолоджуються новизною досвіду та відчуттям того, що вони перші. Але такі ресторани не створені, щоб стояти на місці, й через кілька тижнів усі повертаються до їжі в Chipotle.

Щось таке Кейсі прогнозує й долі BeReal, згадуючи Clubhouse, час якого починає спливати, як і популярність. До того ж ніщо не заважатиме іншим великим соціальним мережам копіювати подібні функції. І про успіх BeReal можна буде говорити, якщо за пів року користувачі будуть отримувати сповіщення про «⚠️ Час Instagram ⚠️». 

А тим часом я насолоджуватимусь своїм новим щоденним відволіканням. Я додаю лише друзів, перед якими мені приємно мати поганий вигляд. Було б занадто сказати, що я справжній. Але що б я не робив у цьому додатку, наразі мені це подобається.