Початок нового року – завжди найкраща мить, аби швидко поглянути у минулий рік. Це стосується й автомобільного ринку України. Тим паче є чим пишатися: вперше за кілька років поспіль, в Україні було продано понад 100 тисяч нових автомобілів! Ба, навіть більше: реалізовано майже 104 тисяч пасажирських автівок та близько 13 тисяч легких комерційних авто (LCV). Тобто, загальний обсяг продажів склав понад 116 тисяч автомобілів.

Легкові моделі, SUV-кросовери, комерційні фургони

Варто лише поглянути на вулиці великих міст, щоб відзначити величезну популярність кросоверів різноманітного розміру та формату. Одразу зрозуміло, що SUV-моделі займають величезну частину ринку. Проте наскільки саме велику? Відповідь шокує: майже 75% від загального обсягу продажів пасажирських автомобілів. Тобто, з майже 104 тисяч реалізованих легкових автомобілів, близько 75,5 тисяч – саме за кросоверами.

Тож не дивно, що найбільш популярним автомобілем серед українських покупців виявився кросовер KIA Sportage, якому лише трішки поступилися інші SUV-моделі – Toyota RAV4 та Renault Duster. Проте «французи» все одно своє взяли: найбільш популярним легковим автомобілем виявився Renault Sandero (реалізовано 3330 екземплярів). А якщо додати продажі родича-седану Logan, то загальний результат тягне майже на шість тисяч автівок. Крім того, ще «французи» відзначились у LCV-сегменті: найпопулярніший фургон – Citroen Berlingo.

Три найпопулярніші автомобілі різних класів – KIA Sportage (реалізовано 7112 автомобілів), Renault Sandero (3330), Citroen Berlingo (1845).

Електромобілі: більше моделей, більше популярності

Сьогодні електрокари є одним з найцікавіших ринкових сегментів: обсяги продажів невеликі, проте динаміка розвитку та швидкість виходу нових моделей вражає. Звісно, якщо кажемо слово «електрокар», то майже автоматично розуміється Tesla. Так ось: за 2021 рік в України було продано майже 170 нових електрокарів Tesla, найбільший попит мали Model 3 та Model Y – реалізовано 79 та 76 одиниць відповідно.

Схожий темп продажів демонструє Jaguar I-Pace (72), його випереджає Mercedes EQC (115). Якого, своєю чергою, випереджає Audi e-tron: реалізовано 136 екземплярів – схоже, це найпопулярніший новий електрокар в Україні! Крім того, варто згадати Audi e-tron GT, що протягом року був реалізований у кількості 32 одиниць. Небагато? Так, небагато. Однак це все одно більше, ніж рівень продажів Audi A7 з традиційними ДВЗ. А ось інше цікаве порівняння: за 2021 рік в Україні реалізовано 95 електрокарів Porsche Taycan проти 59 одиниць Porsche Panamera. Звісно, зараз мова йде про дорогі та ексклюзивні моделі. Проте висновок зрозумілий: в лінійці одного бренду електромобілі вже впевнено конкурують за гаманці покупців зі звичайними автомобілями. Серед інших цікавих електрокарів – варто зазначити Hyundai Ioniq 5 (реалізовано 35 одиниць), Mercedes EQA (10) та Mercedes EQS (2), BMW iX (27) та BMW iX3 (12), Volkswagen ID.4 (14), Honda e (2), та старт продажів Volvo C40 Recharge (4).

Електромобіль Audi e-tron – один з найбільш збалансованих та популярних у покупців. Купе-кросовер Volvo C40 Recharge – один з найновіших для України. Великий хетчбек Hyundai Ioniq 5 – один з найбільш футуристичних. Звісно, все це досить вартісні електрокари. Проте в Україні з’являються й «народні» моделі: влітку стартували продажі Nissan LEAF, під кінець року відкрили замовлення на електричну версію Opel Mokka-е.

Культові моделі в Україні: один Ford Bronco, дві Ferrari, три десятки Porsche 911

Окрім електрокарів, автомобільний ринок України у 2021 році був цікавий також й іншими моделями. Наприклад, в нас знайшлися грошовиті покупці на два нових суперкари Ferrari, дев’ять кросоверів Aston Martin DBX, одинадцять Lamborghini Urus, п’ятнадцять Mazda MX-5, та навіть три десятки Porsche 911 у різних виконаннях!

Є шанувальники й справжнього американського автопрому: під кінець року в Україні було продано один позашляховик Ford Bronco, а протягом року в Україну потрапило та було реалізовано одинадцять розкішних позашляховиків Cadillac Escalade. Врешті-решт, якщо вже мова зайшла про великі SUV-моделі, то варто відзначити й нове покоління Land Rover Defender: у 2021 році загалом продано трошки більш як двісті автомобілів. Загалом небагато. Проте цей результат приблизно дорівнює сумарним продажам Discovery та Discovery Sport – тільки не окремо, а разом узятих двох моделей! Чим ще, окрім бажання отримати харизматичний та оригінальний автомобіль, можна пояснити такі продажі Defender?

Ці фото милують очі будь-якого автомобільного ентузіаста! Тож побажаємо, щоб новий 2022 рік приніс нам не тільки цікаву статистику продажів автомобілів і не тільки нові електрокари, але також багато історично-культових та цікавих моделей.