На початку листопада на стрімінговому сервісі Apple TV+ з’явився постапокаліптичний фільм «Фінч» / Finch з Томом Генксом у головній ролі. Стрічка про останнього винахідника на Землі, його собаку та робота вийшла досить непогана, хоч і не геніальна, але вона нагадала нам про інші кінофільми про роботів, які ми з задоволенням передивимося та порадимо й вам. Що ж, поїхали – Топ-20 фільмів про роботів на думку редакції «Межі». Але спочатку трохи про появу роботів у кіно.


Перший робот з’явився на екрані ще до того, як було вигадано саме слово «робот» – у короткометражці A Clever Dummy (1917). До речі, цей 23-хвилинний фільм можна подивитися цілком на YouTube. Зверніть увагу на перший у світі robot dance.

А вже у 1918 р. перший робот звичного нам вигляду, металевий Q the Automaton, з’явився у 15-серійному кіносеріалі (те ж саме, що телесеріал, але демонструвався він у кінотеатрах, у той час електронне телебачення робило лише свої перші кроки) під назвою The Master Mystery або Houdini: The Master Mystery. Так, головну роль у цьому серіалі виконав той самий великий Гаррі Гудіні, американський фокусник та ілюзіоніст, майстер неймовірних звільнень від найнадійніших пут і замків. Цей фільм теж можна подивитися на Youtube, але, на жаль,  деякі його фрагменти втрачені.

20 фільмів про роботів, які можна подивитися замість або разом з «Фінч» / Finch

Сам термін «робот», що ввійшов майже в усі мови світу, був запропонований чеським письменником Карелом Чапеком та його братом Йозефом, та вперше з’явився у п’єсі К. Чапека «Р.У.Р.» / R.U.R. (скорочення від чеськ. Rossumovi univerzální roboti) у 1921 році. Слово припало до смаку письменникам-фантастам і публіці та швидко стало широковживаним. Цікаво, що перша адаптація R.U.R. була телевізійна. BBC Television показала 35-хвилинну версію п’єси 11 лютого 1938 г. Вважається, що це була перша науково-фантастична телепередача.

Ну а далі роботи почали наполегливо завойовувати кіно- та телеекрани. В деяких стрічках вони були друзями та помічниками людей, в деяких – ворогами. Часом механічні або рисовані актори перегравали своїх живих колег, перетягуючи всю увагу на себе.


«Метрополіс» / Metropolis (1927)

З чого ж ще починати нашу добірку фільмів про роботів, як не з визнаного шедевру Фріца Ланґа Metropolis (1927). Один з центральних персонажів цієї німої стрічки – гіноїд, тобто робот у вигляді жінки (на відміну від андроїда, робота у вигляді чоловіка), Maschinenmensch (нім. Людина-машина). Людину-машину, як і її антагоністку та прототип Марію, зіграла німецька акторка Бригітта Гельм (1906 – 1996), якій на той момент було лише 21 рік.

Існує багато версій Metropolis. Театральний оригінал мав тривалість 153 хвилини, найбільш повна сучасна версія, яка була знайдена та відновлена у 2010 році – 148 хвилин. На Youtube можна знайти як копію 2010 року, так і інші варіанти, наприклад, розфарбований кольоровий.

Metropolis – один з тих фільмів, який повинен подивитися кожен шанувальник кіно та фантастики. Редакція «Межі» рекомендує.


«Заборонена планета» / Forbidden Planet (1956)

Forbidden Planet – ще один класичний хіт, цього разу голлівудський, що вплинув на кінофантастику другої частини XX століття. Фільм про пригоди зореплавців на далекій планеті став прикладом для творців Star Trek, Star Wars, та багатьох інших кінострічок. А ще зверніть увагу на титри, що відлітають вдалечінь. І хоч Robby the Robot був тут далеко не головним героєм, саме робот, як то кажуть, перетягнув усю увагу на себе. Крім того, він разом з героїнею Енн Френсіс потрапив на рекламний постер Forbidden Planet.

20 фільмів про роботів, які можна подивитися замість або разом з «Фінч» / Finch

Костюм Роббі у стрічці одягнув актор Френкі Дарро, а сам персонаж настільки сподобався продюсерам та глядачам, що робот (або його костюм) з’явився майже у двох десятках фільмах та серіалах, починаючи з The Invisible Boy (1957), дії якого відбуваються вже у XX столітті, в яке Роббі потрапив, подорожуючи у часі. Потім були серіали The Thin Man, класична The Twilight Zone, The Addams Family, перший The Man from U.N.C.L.E., перший Lost in Space, Columbo: Mind Over Mayhem (!), The New Adventures of Wonder Woman, Heavy Metal, Cherry 2000, The Big Bang Theory та багато інших. HD-версію Forbidden Planet можна взяти на прокат або купити на Youtube.

До речі, Forbidden Planet – один із перших фільмів коміка Леслі Нільсена, знайомого нашим глядачам за фільмами «Голий пістолет» / The Naked Gun.


«Світ Дикого Заходу» / Westworld (1973)

Перший з великих «Світів» Майкла Крайтона, що пізніше створив разом зі Стівеном Спілбергом славнозвісний «Парк Юрського періоду». Вже в наші часи HBO перетворило Westworld на серіал, але починалося все саме з фільму 1973 р. Більш того, схоже, саме оригінальний Westworld надихнув Джеймса Кемерона на створення «Термінатора» / The Terminator, тому що андроїд Стрілок / The Gunslinger, який наполегливо переслідує людину, щоби помститися за знущання, поводиться майже так само, як персонаж Арнольда Шварценеггера у стрічці 1984 р.

У фільмі 1972 р. Стрілка переконливо зіграв великий Юл Бріннер, американський актор швейцарсько-українського походження (у 1962 р. він навіть зіграв Тараса Бульбу у голлівудській адаптації повісті Гоголя). Слідом за Westworld вийшов сиквел Futureworld (1976) та міні-серіал Beyond Westworld (1980), але вони не мали вже успіху першого фільму.


«Зоряні війни: Епізод 4 – Нова надія» / Star Wars Episode IV – A New Hope (1977)

Майже нерозлучна парочка дроїдів C-3PO та R2-D2 відіграють неабияку роль у подіях класичних епізодів Star Wars. Боягузливого дроїда-перекладача C-3PO у всіх основних фільмах, а ще у спін-офах Return of the Ewok, Rogue One: A Star Wars Story та Solo: A Star Wars Story зіграв британський актор Ентоні Деніелс. А усередині дроїда-астромеханіка R2-D2 весь час ховався актор-карлик Кенні Бейкер, теж, до речі, британець. На жаль, Кенні Бейкер помер у 2016 р., тож роль у Star Wars: The Force Awakens стала його останньою появою на екранах.

Взагалі-то у будь-якій частині «Зоряних війн» можна знайти дуже харизматичних роботів. Чи то вже згаданих C-3PO та R2-D2, чи то малечу BB-8 зі Star Wars: The Force Awakens та інших фільмів трилогії-сиквелів, чи то перепрограмованого імперського бойового дроїда K-2SO у Rogue One: A Star Wars Story, чи то смертельно небезпечного та кумедного дроїда-мисливця за головами IG-11 з серіалу The Mandalorian. Обирайте, хто вам більш до смаку.


«Чужий» / Alien (1979)

Ще одна довготривала фантастична серія, у яку входить вже шість лише основних частин, й остання з них – Alien: Covenant (2017). А ще новели, комікси, більше 50 ігор, серед яких є дуже непогані, та серіал, який планується у 2023 р. Непоганий доробок. Майже у кожній частині фільму важливу роль у сюжеті відіграють андроїди.

Еш, зіграний Ієном Голмом у Alien (1979); Бішоп (Ленс Генріксен) у Aliens (1986) та Alien 3 (1992); Девід (Майкл Фассбендер) у Prometheus (2012) та Волтер (знову Майкл Фассбендер) у Alien: Covenant (2017). На жаль, далеко не всіх з цих персонажів можна назвати люб’язними та дружніми до людей.


«Той, що біжить по лезу» / Blade Runner (1982)

Те ж саме можна сказати й про героїв ще одного фільму Рідлі Скотта, Blade Runner (1982) – екранізації науково-фантастичного роману Філіпа Діка «Чи мріють андроїди про електричних овець?». Репліканти Рой Беті, Леон Ковальський, Зора, Пріс та Рейчел хочуть зрозуміти сенс свого надто короткого життя та наостаннє відчути свободу, але люди вважають їх загрозою та намагаються «списати», тобто знищити, руками Ріка Декарта, «того, що біжить по лезу».

Blade Runner став класикою, а актори та актриси, що зіграли ролі реплікантів – Гаррісон Форд, Рутгер Гауер, Шон Янг, Деріл Ганна, Брайон Джеймс, Джоанна Кессіді –зірками. Цікаво, що наприкінці життя Рутгер Гауер зіграв головного героя у психологічному кіберпанк-хоррорі Observer, трохи схожим стилістично з Blade Runner, а Гаррісон Форд повернувся до ролі Ріка Декарта у чудовому Blade Runner 2049 Дені Вільньова.

Існує сім різних версій Blade Runner (1982). Найбільш повною вважається створена Рідлі Скоттом до 25-ої річниці стрічки версія The Final Cut (2007) тривалістю 117 хвилин.


«Термінатор» / The Terminator (1984)

І знову довгограюча франшиза, що почалась у 80-х роках минулого століття, і знову андроїди, що намагаються нашкодити людям. Культова стрічка Джеймса Кемерона стала основою для шести фільмів, події яких відбуваються в різних часових лініях. Остання на сьогодні частина – Terminator: Dark Fate (2019) була зустрінута фанатами та критиками дуже прохолодно. А найліпшим, на думку редакції «Межі», є другий фільм серії – Terminator 2: Judgment Day (1991) де T-800 (Арнольд Шварценеггер) зіткнувся з ще більш крутим супротивником – рідкометалевим Т-1000 (Роберт Патрік).

Взагалі-то в серії дуже багато роботів та андроїдів, починаючи з T-1 (Terminator 3: Rise of the Machines, Terminator Salvation, Terminator 3: War of the Machines, Terminator 3: The Redemption), закінчуючи класичними T-800, T-900 (Саммер Глау у Terminator: The Sarah Connor Chronicles), T-1000, T-3000 (Джейсон Кларк у Terminator Genisys), T-5000 (Метт Сміт у Terminator Genisys) та T-X (Крістанна Локен у Terminator 3: Rise of the Machines). Обирайте свого бійця!


«Коротке замикання» / Short Circuit (1986)

На відміну від декількох попередніх стрічок у списку, «Коротке замикання» / Short Circuit – це сімейний фантастичний комедійний фільм, майже як E.T. the Extra-Terrestrial, але з роботом замість іншопланетянина. Головні ролі у цьому дуже доброму фільмі зіграли Еллі Шіді та Стів Гуттенберг, а голосом Джонні П’ять став актор Тім Блейні.

У 1987 р. вийшла однойменна гра по фільму, а у 1988 р. – сиквел Short Circuit 2, який вже не мав того успіху, що перша частина. До речі, характерний «погляд» WALL-E з однойменного мультфільму позичив саме у Джонні П’ятого.


«Двохсотлітня людина» / The Bicentennial Man (1999)

«Двохсотлітня людина» / The Bicentennial Man – зворушлива мелодрама за однойменним оповіданням та заснованим на ньому романом «Позитронна людина» відомого знавця роботів Айзека Азімова. Стрічка розповідає про історію службового робота-андроїда NDR-114 Ендрю, який «прожив» дуже довге життя й став майже людиною. Фільм торкається таких складних тем, як людяність, рабство, упередження, зрілість, інтелектуальна свобода, конформізм, секс, любов, смерть та вічне життя.

Роль Ендрю – одна з найбільш драматичних у кар’єрі відомого коміка Робіна Вільямса.


«Залізний велетень» / The Iron Giant (1999)

Повнометражний анімаційний фільм Бреда Берда («Суперсімейка», «Рататуй») за дитячим фантастичним романом «Залізна людина» (1968) Теда Г’юза. Стрічка розповідає про дружбу хлопчика та велетенського робота, що прилетів із космосу, та те, як уряд та військові намагаються захопити чи інопланетного гостя. Такі собі «Трансформери» ще до самих «Трансформерів».

Знятий у 1999 р. The Iron Giant стилізований під мультфільми 50-60-х років XX століття.


«Штучний розум» / A.I. Artificial Intelligence (2001)

Вкрай недооцінена стрічка Стівена Спілберга за мотивами оповідання Браяна Олдіса «Суперіграшки живуть ціле літо» (Super-Toys Last All Summer Long). Більшість героїв A.I. – андроїди зі штучним інтелектом, а основна тема твору, як і у багатьох фільмів про роботів – співіснування людства та штучного розуму, намагання AI збагнути дії людей та те, що насправді відрізняє розумну істоту від машини.

Роботу над фільмом по оповіданню Браяна Олдіса розпочав у 1970-і ще Стенлі Кубрик, але видатний режисер не порозумівся з видатним письменником. Крім того, наявні на той момент CGI-технології не дозволяли реалізувати усі задуми Кубрика. Тож стрічка опинилася у виробничому пеклі й лише після смерті Кубрика Стівен Спілберг взявся завершити роботу, присвятивши цей фільм своєму другові та колезі.

Незважаючи на зірковий акторський склад, а ролі у стрічці зіграли та озвучили Хейлі Джоел Осмент, Джуд Лоу, Вільям Херт, Брендан Глісон, Бен Кінгслі, Робін Вільямс, Меріл Стріп та Кріс Рок, та номінацію на два «Оскара» та три «Золотих глобуси», A.I. був дуже прохолодно зустрінутий глядачами, які визнали фільм занадто затягнутим та зарозумілим.


«Я, робот» / I, Robot (2004)

Ще один фільм про взаємовідносини людей та штучного розуму і знову за оповіданнями Айзека Азімова, що працював над цією темою довше за інших. І хоч насправді стрічка Алекса Прояса має мало спільного з творами, на які вона спирається, сам по собі фільм вийшов навіть непоганим. На порядок більш динамічним, ніж цикл Азімова, з гарно поставленими бойовими сценами та найсучаснішою на той час комп’ютерною графікою.

Робота Санні у I, Robot «зіграв» (мова про motion capture) та озвучив актор Алан Тьюдік, якого досить часто запрошують на ролі роботів та іншопланетян у фантастичних стрічках та серіалах. У 2007 році подейкували, що фільм отримає сиквел, дії якого перенесуться у космос, але далі балачок справа не пішла.


«Роботи» / Robots (2005)

Анімаційний фільм від Blue Sky Studios, творців серії Ice Age, який вийшов у проміжок між першою та другою частиною «Льодовикового періоду». Усі персонажі стрічки – антропоморфні роботи, а дії Robots відбуваються у Робосіті, тобто це майже той самий Zootopia / «Зоотрополіс», але з роботами замість звірів. Й так, Robots вийшли раніше.

У стрічки зірковий ансамбль озвучення з Юеном Мак-Грегором, Геллі Беррі, Робіном Вільямсом (знову!) та Мелом Бруксом у головних ролях. А ще ця історія про роботів приваблює цікавою стилістикою, такою собі сумішшю ретрофутуризму та стімпанку.


«Трансформери» / Transformers (2007)

А ось нарешті й Transformers, стрічка Майкла Бея за мотивами серії іграшок Hasbro та однойменного мультсеріалу. Перший – найліпший, незважаючи на те, що саме завдяки йому виникнув термін «майклбеївщина», в значенні «яскрава маячня з вибухами та палаючими гелікоптерами». За першим фільмом 2007 року не забарилися і продовження. Revenge of the Fallen (2009), Dark of the Moon (2011), Age of Extinction (2014) та The Last Knight (2017) зі все більшою кількістю роботів та вибухів, та з все меншою кількістю сенсу. Нарешті Майкла Бея відсторонили, а франшизу перезавантажили.

Й о диво, Bumblebee (2018) знову виявився дуже непоганим і напрочуд людяним, такий собі мікс вже згаданого вище E.T. the Extra-Terrestrial та Herbie: Fully Loaded. У розробці начебто сиквел Bumblebee – Transformers: Rise of the Beasts, хоч нікого з попереднього акторського складу у ньому не залишилось, ба більше, у цій частині мова піде не лише про автоботів та десептиконів, а й про максималів, предаконів та террорконів, роботів, що можуть трансформуватися у величезних звірів та ящурів. Реліз Rise of the Beasts заплановано на 2023 р.


«ВОЛЛ-І»/ WALL-E (2008)

Мабуть один з найкращих, якщо не найкращий анімаційний фільм студії Pixar, сповнений різноманітних кумедних і дуже зворушливих моментів. А ще, окрім самих WALL-E та EVE тут багато різноманітних роботів, які поводяться більш природно та людяно ніж самі люди – M-O, GO-4, SECUR-T, PR-T, BURN-E, WALL-A та інші. І так, це зовсім не комедія, а досить похмура антиутопія, що критикує сучасне суспільство та його споживацькі звички.

WALL-E був номінований на 6 «Оскарів», але отримав лише один, як кращий анімаційний повнометражний фільм 2008 р. Кількома роками пізніше видання Time назвало WALL-E найкращою стрічкою першого десятиліття XXI сторіччя. На жаль, окрім не такої вже й поганої однойменної гри від THQ та короткометражки BURN-E, ніяких сиквелів мультфільму так і не з’явилося.


«Супер шістка» / Big Hero 6 (2014)

І ще одна зворушлива історія дружби підлітка та андроїда, цього разу від Walt Disney Animation Studios. Незграбний надувний медичний робот Беймакс, створений, щоби допомагати людям і навіть неспроможний на бійку, разом з юним генієм робототехніки Хіро Хамада рятують місто Сан-Франсокіо та його мешканців від злодія (насправді ні) Йокаї. Big Hero 6 – дуже добрий сімейний мультфільм, який варто подивитися разом з дітьми.

Пізніше на Disney Channel вийшов серіал продовження Big Hero 6: The Series, який демонструвався протягом 2017–2021 рр. А в розробці вже новий спін-офф – Baymax!, який з’явиться на Disney+ у середині 2022 р. Щодо повноцінного сиквелу, то хоч розмови про нього йдуть ще з 2015 р., справа так і не зрушила з мертвої точки.


Ex Machina (2015)

Дуже складно відразу визначити жанр стрічки Ex Machina, що написана та зрежисована Алексом Ґарлендом. Чи то наукова фантастика, чи то психологічний триллер, а може й взагалі фільм жахів. Ця камерна стрічка з усього чотирма акторами насправді лякає перспективою зіткнення з іншим, незбагненим для людей розумом. Роль андроїда Ейви в фільмі зіграла талановита шведська акторка Алісія Вікандер.

Щодо самого Алекса Ґарленда, то пізніше він повернувся до вивчення чужорідного у фільмі «Анігіляція» / Annihilation та спільноти програмістів у серіалі «Розроби» / Devs.


«Робот Чаппі» / CHAPPiE (2015)

Ще один фільм про непорозуміння людей та робота, що отримав свідомість. Цього разу від південноафриканського режисера та сценариста Нілла Блумкамп (District 9, Elysium). Дії стрічки відбуваються у Йоганнесбурзі, а акторський склад прикрашають Г’ю Джекмен, Дев Пател, Сігурні Вівер та Шарлто Коплі, який і подарував свій голос та рухи роботу Чаппі. Ще одна прикраса фільму – південноафриканський реп-дует Die Antwoord (Ninja та Yo-Landi Vi$$er) у ролях відчайдушних гангстерів, що стають для Чаппі сім’єю.


«Аліта: Бойовий ангел» / Alita: Battle Angel (2019)

https://www.youtube.com/watch?v=MkUHEmxLrAU

Alita: Battle Angel – фільм Роберта Родрігеса та Джеймса Кемерона, заснований на перших томах однойменної манги Кісіро Юкіто, що виходить з 1991 р., та її аніме-адаптації 1993 р. Це полегшена та менш кривава інтерпретація оригінальної історії, яку голлівудські продюсери зробили такою собі фантастичною версією «Ромео та Джульєтти».
Головна героїня стрічки – дівчинка-кіборг Аліта, що не пам’ятає свого минулого та поводиться як типовий підліток. Ось тільки у голлівудській версії Аліта вже не та бунтарка, яка робить багато чого всупереч вказівкам свого «батька», а занадто правильна та слухняна дівчинка. Але незважаючи на зміну тону та персонажів, Alita: Battle Angel дуже непогано виглядає на великому екрані та в 3D. Цей фільм варто подивитися.

Аліту зіграла акторка Роза Салазар, а у образі її «батька» доктора Дайсона Ідо знявся талановитий Крістоф Вальц.


«Фінч» / Finch (2021)

Остання стрічка у нашій добірці – той самий «Фінч» / Finch від Apple TV+, що й наштовхнув нас на ідею згадати старі фільми про роботів. Це сентиментальна історія про одного з останніх людей на Землі, яка гине від екологічної катастрофи. Фінч знає, що вмирає, та вирішує створити робота, що буде піклуватися про його собаку після його смерті.

Finch – камерна стрічка усього з трьома акторами, один з яких робот, а інший – пес. Є ще декілька персонажів у спогадах, але вони з’являються лише на кілька хвилин. Роль інженера Фінча зіграв Том Генкс, а голос та рухи андроїда Джеффа зняли з актора Калеба Лендрі Джонса.

Finch – це повільний та дуже простий фільм. Тут є цікава перша частина, у якій автори змальовують епічні краєвиди планети, що вмирає, і зовсім ніяковий фінал з натягом на можливе продовження.


Бонуси

«Футурама» / Futurama (1999 – 2013)

https://www.youtube.com/watch?v=oEiJ3QA4kKs

Існує багато підстав любити «Футураму» і не остання з них – нахабний, безсоромний та дуже харизматичний андроїд, чия блискуча металева дупа неодноразово згадується протягом 140 серій. Так, Futurama – це не фільм, а серіал, й формально не підходить під наші критерії, але без Бендера Згинача Родріґеса ця добірка була б геть не повною. До того ж між п’ятим та шостим сезоном творці серіалу встигли зняти чотири повнометражні стрічки, що вийшли на DVD – Futurama: Bender’s Big Score (2007), Futurama: The Beast with a Billion Backs (2008), Futurama: Bender’s Game (2008), Futurama: Into the Wild Green Yonder (2009). Трейлер першого фільму ви й можете побачити вгорі.


«Любов, смерть і роботи» / Love, Death & Robots (2019 –)

Так, так. Love, Death & Robots – це знову ж таки не фільм, а серіал, точніше, фантастична антологія. І хоч роботи з’являються тут не у всіх серіях, вони є у назві та в багатьох епізодах: Sonnie’s Edge, Three Robots, Suits, Good Hunting, Blindspot, Automated Customer Service, Snow in the Desert, Life Hutch. Найкраща серія з роботами, на нашу думку, – кумедна та сумна Three Robots за оповіданням Джона Скальці. До речі, третій сезон з восьми епізодів вже в розробці і вийде на Netflix у 2022 р.

Ясна річ, це далеко не всі класні фільми з роботами, створені за останні 100 років. Якщо ми забули щось цікаве, додайте свої варіанти у коментарях.