Новорічні фільми це як коробка з ялинковими прикрасами. Актуальні раз на рік, чим і цінні. Прокинувшись 1-го січня, завжди можна передивитися “Один вдома”, “Маску” чи “Гаррі Поттера”, підтримуючи щорічні традиції. Або ж, знаходячись у точці “нуль”, започаткувати нові.

Це дивовижне життя / It’s a Wonderful Life (1946)

“Іронія долі” для американців.

Режисер Френк Капра зняв свій фільм за твором Філіпа Ван Дорена Стерна “Найбільший подарунок”.

За сюжетом, Джордж Бейлі знаходить у відчаї через важкі життєві обставини і вирішує вчинити самогубство у переддень Різдва. Коли він уже був готовий стрибнути з мосту, перед ним постає Кларенс Одбоді — його ангел-охоронець. Він дає можливість Джорджу поглянути з іншого боку на життя і усвідомити, яке воно дивовижне.

Коли фільм вийшов на екрани, він настільки не знайшов відгуку у публіки, що продюсерська компанія збанкрутувала. А з 70-х років фільм почали регулярно демонструвати по американському телебаченню у переддень Різдва, завдяки чому він став must wach для американців на новорічні свята.

Диво на 34-й вулиці / Miracle on 34th Street (1947)

Разом з “Цим дивовижним життям” “Диво на 34-й вулиці” є одним з найпопулярніших фільмів Америки на новорічні свята.

Дія відбувається між Днем подяки та Різдвом. У найбільшому універмазі “Мейсі” на Манхеттені сталося нечуване — Санта-Клаус напився. Директор універмагу звільняє безвідповідального актора і швидко наймає на його місце літнього чоловіка Кріса. Кріс стверджує, що він і є Санта-Клаус!

У 1994 році вийшов римейк картини.

Служба доставки Кікі, юної відьми / Kiki’s Delivery Service (1989)

Аніме від майстра Хаяо Міядзакі.

13-річна відьма Кікі досягла того віку, коли має стати самостійною. За традицією, вона має покинути свій дім і прожити рік в незнайомому місті. Прибувши у таке місто, Кікі організовує службу доставки товарів на мітлі, знаходить нових друзів і творить багацько різних відьмацьких див.

Безсоння в Сіетлі / Sleepless in Seattle (1993)

Класична і дуже зворушлива романтична комедія, головні ролі у якій виконали Мег Райан і Том Хенкс.

Герой Хенкса тяжко переживає смерть дружини. Його 9-річний син залишає повідомлення на радіо про те, що вони з татом шукають маму. Повідомлення сколихнуло серця сотні жінок, і серед них — Енні.

Фінал фільму вважається одним з найромантичніших у кінематографі, його хотіли повторити героїні інших фільмів, і в реальному житті дівчата почали мріяти про освідчення на Empire State Building. І на це аж ніяк не вплинув той факт, що насправді сцена знімалася в ангарі Магнусон-парку в Сіетлі.

Режисер і автор сценарію — Нора Ефрон, яка всіх своїх персонажів списувала з себе, з рідних, з друзів і знайомих (хоча на знімальному майданчику Том Хенкс доводив їй, що у чоловіків стосунки з дітьми трохи інші, ніж вона їх приписала його екранному образу).

Інтуїція / Serendipity (2001)

Романтична мелодрама, в якій Кейт Бекінсейл і Джон К’юсак грають пару, що знайомиться напередодні Різдва, коли вони обоє намагаються купити одну й ту ж пару рукавичок, після чого проводять вечір разом. Далі вони вирішують випробувати долю: вона пише свій номер телефону у книзі, а він — на банкноті. Книгу віддають букіністу, а купюру розмінюють. Якщо їм судилося бути разом — вони обов’язково знайдуть можливість зателефонувати один одному.

Реальне кохання / Love Actually (2003)

Фільм у жанрі різдвяних історій. Вийшовши на великі екрани у 2003 році, він швидко став класикою. Дев’ять історій, що розвиваються паралельно, здатні викликати і сльози й сміх, і щем у серці.

Полярний експрес / The Polar Express (2004)

Комп’ютерна анімація Роберта Земекіса за книгою Кріса Ван Олсбурга.

Події відбуваються у США близько 1935 року.

Все життя Стівена сповнене доказами, що Санти не існує. Але щороку засинаючи перед Різдвом, він прислухається, чи не почується за вікном дзвін Санти.

Одного разу перед його будинком зупиняються не сани, а час. А разом з ним і потяг «Полярний експрес», кондуктор якого пропонує Стівену вирушити на Північний полюс.

Поганий Санта / Bad Santa (2003)

Для тих, кому обридли листівки, ліхтарики, олів’є й оце все. Цинічна та ексцентрична комедія (а для когось ні) від братів Коенів про Санту, якого не існує.

У головній ролі Біллі Боб Торнтон, і “йому все одно, був ти слухняним чи ні”.

Різдвяна історія / A Christmas Carol (2009)

У 2009 році Роберт Земекіс зняв традиційну для англомовного світу різдвяну історію за твором Чарльза Діккенса. Традиційна для заокеанських дітей, вона стала трохи неочікуваною за моторошністю для дітей українських, тому коли фільм показували в наших кінотеатрах, не один батько влаштовував скандал адміністраторам, намагаючись вгамувати свою зарюмсану дитину.

Тим часом твір розповідає про сімейні та загальнолюдські цінності, з присмаком драми, фентезі і трохи жаху.

Клаус / Klaus (2019)

Відносно новий фільм від Netflix, гідний поповнити вашу новорічну колекцію.

Режисер Серхіо Паблос поставив за мету відродити інтерес публіки до класичної анімації.

За сюжетом, мажористий син власника поштового бізнесу Джаспер за наказом батька вирушає до далекого і таємничого північного містечка працювати поштарем. Там він зустрічається з майстром іграшок, який підозріло нагадує Санта Клауса. Зрештою, це ще одна інтерпретація міфу про походження Санти.