У 2014 році основним антагоністом фільму «Джон Вік» був не стільки глава російської мафії, скільки, невпинно зростаюча машина Marvel, що завоювала весь світ. «Джон Вік», своєю чергою, не намагався розважити свого глядача кожну секунду хронометражу, а розповідав доволі драматичну історію та створював свій власний стиль. Фільмом займались Девід Літч та Чад Стахельскі — головні каскадери та постановники екшн-сцен знаменитої “Матриці”, і вони змогли поставити бойові сцени, що дійсно гармоніювали з історією. Кожна бійка відчувається важкою і реалістичною. І хоч в майбутніх частинах Джон Вік вже більше схожий на супергероя, але напрямок, в якому він рухався викликав інтерес у кіноманів і сьогодні ми спробуємо відмітити десятку фільмів, які надихались Джоном Уіком, а також самі послужили йому натхненням.

1. «Швидкісний поїзд» / Bullet Train (2022)

Мало що може бути більше схожим на фільм Девід Літча ніж інший фільм Девіда Літча.

На чолі історії знаходиться професійний найманий вбивця на прізвисько «Сонечко», який за дорученням свого куратора погоджується на нове завдання в Японії. Він сідає на інноваційний надшвидкісний потяг, що рухається з Токіо до Моріоки, щоб розшукати та викрасти таємничу валізу, проте постає перед труднощами.

Як незабаром з’ясовується, окрім нього у потязі знаходяться ще кілька холоднокровних кілерів зі схожою метою, що перетворює поїздку на екстремальну безупинну бійню.

2. «Рейд» / The Raid (2011)

Квінтесенція жанру бойовик, сюжету тут рівно стільки, скільки потрібно, щоб виправдати події, що відбуваються на екрані.

Команда спецпризначенців відправляється із завданням заарештувати одного з лідерів наркосиндикату. Він перетворив багатоповерховий будинок в бідному районі на свою особисту фортецю. Операція зривається, і бійці опиняються в багатоповерховій пастці, де на кожному розі їх очікують озброєні до зубів головорізи.

Кіно варто подивитися заради приголомшливих бойових сцен, в зйомках яких брали участь не просто актори, а справжні майстри бойових східних мистецтв, а головний герой Іко Ювайс взагалі чемпіон Індонезії з Пенчак-Силату, різновиду східних бойових мистецтв.

3. «Атомна блондинка» / Atomic Blonde (2017)

Це ще один фільм батька Джона Віка, Девіда Літча. Фільм ставиться до себе вже значно серйозніше, ніж до звичайного бойовичка, даючи підглянути за шпигунськими інтригами на території неймовірно стильного Берліну пізніх вісімдесятих.

Лоррейн Бротон — найуміліший агент Британських спецслужб. Яскрава та приваблива красуня має пристойний арсенал умінь та навичок для найскладніших завдань. Їй необхідно розшукати та повернути важливе досьє, яке знаходиться в Берліні. Героїня знайомиться з агентом Девідом Персивалем, який працює під прикриттям, щоб разом завершити завдання.

4. «Кейт» / Kate (2021)

Перший фільм у нашому списку, знятий медіагігантом Netflix. Професійний кілер Кейт працює з куратором Варріком, який виховував її з дитинства. В Осаці дівчина погоджується усунути таємничу ціль, але незабаром розуміє, що замовник хоче, щоб вона вбила дівчинку-підлітка Ані.

Не бажаючи виконувати завдання, Кейт вирушає до Токіо та готується до іншого завдання, яке допоможе відновити її репутацію. Перед важливою подією Кейт зустрічає в барі гарного незнайомця, проте наступного дня вона непритомніє під час завдання. Прокинувшись у лікарні, вбивця дізнається, що її отруїли, а жити їй залишилося 24 години. Кейт вирушає з’ясовувати, хто і навіщо вирішив її позбутися.

5. «Еквілібріум» / Equilibrium (2002)

Перевірена часом антиутопічна історія, не занадто складна, щоб перетягувати на себе увагу глядача, але й достатньо глибока, щоб в перервах між, без перебільшення, унікальними боями, порозмірковувати над важливістю емпатії в суспільстві.

У майбутньому людство перебуває під невсипущим контролем організації Тетраграмматон. Кожному громадянину видають речовину, яка притуплює емоції. Тільки так можна гарантувати виживання людства, яке мало не знищило себе в останній війні.

На тих, хто хоче відчувати почуття, ведеться нещадне полювання. Кращими бійцями нового світу стали клерики — ідеально навчені машини вбивства. За збігом обставин один з них, Джон Престон, починає відчувати емоції та не хоче повертатися до сірих буднів під дією препарату. Але для цього йому доведеться зруйнувати всю систему.

6. «Ніхто» / Nobody (2021)

Найсуперечливіший фільм у нашій добірці. Сценарій, написаний Дереком Колстадом, автором сценарію всіх частин Джона Віка, оповідає про колишнього кілера, але цього разу підхід кардинально інший.

Гатч — нудна людина із нудним життям. Щодня одне й те саме: офісна робота, міський автобус та тихі вечори з сім’єю. Але розмірені будні Гатча порушує вторгнення двох недосвідчених грабіжників. Чоловік навіть не намагається чинити опір: він хоче «звести збитки до мінімуму». Але вже дуже скоро його терпінню прийде кінець.

Заступившись за незнайому дівчину в автобусі, Гатч калічить цілу зграю молодих головорізів. Один із них виявляється братом нещадного гангстера Юліана Кузнєцова — охоронця «общака» російської мафії. Кузнєцов оголошує полювання на Гатча, якому доведеться повернутися до свого таємничого минулого і знову взятися за зброю.

7. «Драйв» / Drive (2011)

Вже другий фільм в нашому списку, в якому історія важливіше екшену, а хоч кілька слів про бої можуть виявитись критичними спойлерами. Уперше «Драйв» дебютував на Каннському кінофестивалі та поєднує у собі тягучу меланхолію зі швидкими та брутальними боями.

Першокласний гонщик з Лос-Анджелеса (Раян Гослінг) днем ​​працює каскадером на знімальних майданчиках. Він любить ризик і обожнює швидкість. Ночами ж він веде небезпечну гру, пов’язану зі злочинністю і великими грошима, підробляє водієм у бандитів, викрадає машини.

Схема відпрацьована і надійна, проте, все змінюється в один момент, коли в його житті з’являється не дуже безпечний контракт. Головний герой залишається на самоті, на руках у нього купа брудних грошей, навколо одні проблеми, а за його життя оголошується чимала ціна.

Чи зуміє професійний гонщик врятувати своє життя і життя своєї прекрасної сусідки, що опинилася разом з ним в небезпечних перегонах?

8. «Дедпул 2» / Deadpool 2 (2018)

Рухаємось далі фільмографією Девіда Літча. Реалістична бойова хореографія пішла Дедпулу тільки на користь.

Вейд Вілсон вистояв в сутичці з невиліковною хворобою і з лиходієм Аяксом, який, користуючись безвихідністю людей, змінював їх і продавав в рабство. Правда, натомість він давав надздібності. Вони й допомогли Вейду в новому образі та під новим ім’ям — Дедпул — перемогти та возз’єднатися з коханою. Але тепер його чекають інші випробування і смертельні битви. Адже життя супергероїв не може бути простим і нудним…

9. «Блейд» / Blade (1998)

Так, старий добрий Уеслі Снайпс в образі мисливця на вампірів. Де б ви ще знайшли привід повернутись до нього? Звичайно, важко говорити про реалізм у фільмі про винищення Нью Йорських вампірів катаною. Якщо дозволите, я б ставив «Блейда» поруч з третьою частиною Джона Віка.

Герой фільму Блейд — напівлюдина, напіввампір, який мститься кровосмоками за смерть своєї матері, укушеної ними під час вагітності.

10. «Гнів людський» / Wrath of Man (2021)

Завершує нашу добірку найсвіжіший фільм режисера Гая Річі з людиною безлічі професій, Джейсоном Стетхемом. Даний фільм єдиний в нашій добірці бере від Джона Віка не стиль бойових сцен, не складну бойову хореографію, але залишає по собі, надто схожі відчуття після перегляду.

Небагатослівний та рішучий англійський джентльмен Хілл одержимий бажанням встановити правосуддя. Для нього важливо виявити замовників та виконавців серії пограбувань. Винуватці, як би вони не намагалися сховатися, обов’язково відчують на собі гнів Хілла та його вміння мститися.

Сподіваємось ви знайшли для себе щось цікаве та зможете з задоволенням провести час. Залишайтесь з нами, поговоримо більше про кіно.