Ілон Маск під час фінансового звіту інвесторам у квітні заявив, що Tesla збільшить кількість активних чипів для штучного інтелекту H100 від NVIDIA з 35 тисяч до 85 тисяч до кінця року. Однак заяви мільярдера суперечать його вчинкам, як показують листи між старшими працівниками NVIDIA, у яких йдеться про те, що Маск перенаправив значну партію чипів, які готували для Tesla, у компанію X.

Як пише CNBC, у листах NVIDIA ще з грудня минулого року, до яких вони отримали доступ, йдеться про те, що Ілон Маск перенаправив 12 тисяч чипів, вартість яких складає понад $500 мільйонів, які мали бути відправлені Tesla, у X. Натомість замовлення X на таку ж кількість чипів відправлять Tesla, але пізніше.

Таке рішення відтягує на місяці можливості Tesla налаштувати суперкомп’ютери, які необхідні компанії для розробки повністю автономної системи водіння та гуманоїдних роботів, зокрема через те, що подібні процесори зараз мають високий попит. Також у листах NVIDIA йдеться про те, що Ілон Маск дав інвесторам Tesla дуже завищену картину про закупівлі чипів компанією.

Далі у листах працівників NVIDIA сказано, що квітневий пост мільярдера у X про те, що цього року Tesla витратить близько $10 мільярдів на навчання та штучний інтелект, конфліктує з бронюваннями та прогнозами на 2025 фінансовий рік.

Інша інформація, яку в CNBC змогли отримати з листувань, підсвітлює конфлікт між Маском та деякими інвесторами компанії, які сумніваються у тому, чи справді мільярдер може виконувати всі обов’язки у ролі гендиректора Tesla, допоки у нього є ще чимало інших компанія, як-от SpaceX, Neuralink, X, xAI та The Boring Co.

У відповідь на матеріал CNBC Ілон Маск написав у X, що Tesla зараз немає куди відправляти ці чипи, а отже вони просто лежали б на складі. Крім того, він розповів, що нова гігафабрика компанії у Техасі вже майже готова й що там буде розміщено 50 тисяч процесорів H100. Також він зазначив, що з раніше обіцяних витрат на ШІ у розмірі $10 мільярдів на чипи NVIDIA буде потрачено від $3 до $4 мільярдів.