NASA зробило публічними наукові дані супутника PACE про стан Світового океану та якість повітря

NASA зробило публічними наукові дані свого новітнього супутника для вивчення стану Світового океану, якості повітря та наслідків зміни клімату. Про це йдеться в повідомленні агентства.

Йдеться про супутник, який в межах місії PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) запустили на орбіту в лютому цього року. Для цього використали ракету-носій Falcon 9. За інформацією SpaceX, вартість місії PACE оцінюється в $1 млрд.

Протягом кількох тижнів після запуску на орбіті тривали випробування апарату й інструментів для забезпечення належного функціонування та якості даних. Місія збирає дані, які тепер стали доступні для громадськості на сайті.

“Перші дані, отримані в результаті місії PACE, є важливою віхою в наших постійних зусиллях, спрямованих на те, щоб краще зрозуміти нашу планету, яка змінюється. Земля – водна планета, але ми знаємо більше про поверхню Місяця, ніж про наші власні океани”, – зазначили в NASA.

Як відомо, під час вивчення стану Світового океану PACE відстежуватиме динаміку популяції океанічного фітопланктону. Це може бути корисним для рибальства та дозволить відстежити шкідливе цвітіння водоростей і виявити зміни в морському середовищі.

Крім цього, спостереження дадуть науковцям змогу оцінити якість повітря на місцевому, регіональному та глобальному рівнях.