Історик, соціолог та розробник ігор харків’янин Віталій Чиж, який працює під брендом Brenntkopf Studio Kharkiv, презентував свою нову гру – «Двадцять другий: Історії підземного Харкова» / Twenty-second Stories of Underground Kharkiv. Про проєкт він розповів на сайті Gamedev.DOU.ua

На початку повномасштабного вторгнення у 2022 р. Харків, як і зараз, потерпав від жорстоких бомбардувань та обстрілів російських агресорів. Містяни, шукаючи захисту від бомб та ракет, спускалися у метро, яке стало справжнім бомбосховищем. Герой гри – один з тих, хто був в підземці на початку повномасштабної війни.

У «Двадцять другий: Історії підземного Харкова» розробник детально відтворив станцію харківського метро «23 серпня» і спробував передати атмосферу та стан містян у лютому-березні 2022 р.

Герой гри – вчитель історії. Він намагається жити звичайне життя в незвичайних умовах станції метро. Готуватись до уроків, готувати місця прихистку для людей, брати участь в житті станції, допомагати іншим людям. Події гри тривають 6 днів.

Віталій Чиж – історик, і за допомогою гри він намагається зберегти «історію емоцій», якою на заході займаються професійно. Це гра-намагання передати емоції як історичний матеріал. Це історичний проєкт з елементами художнього твору, поданий за технологією, яку автор називає Learn & Play.

Автор пропонує доступ до гри у двох варіантах: безплатному, тобто гру можна просто завантажити з Google Диск, або почекати декілька днів і придбати «Двадцять другий: Історії підземного Харкова» у Steam, де гра вийде вже 16 квітня 2024 р. Ціна символічна – приблизно $2, при цьому 85% грошей підуть на потреби спецпідрозділу ГУР МОУ «Kraken», історія якого також розповідається у грі.

Звісно ж, у «Двадцять другий: Історії підземного Харкова» є повна українська локалізація, включаючи озвучення. Крім того, гра переведена на англійську, французьку, італійську, німецьку та польську мови, щоб донести історію українців до західної аудиторії.

Brenntkopf Studio Kharkiv – досить плодовита студія. Протягом 2022 р. Віталій Чиж випустив дві гри – «КосмоОдісея: Подорож до Марсу» та «Мольфар: Поклик Серця». У 2023 р. вже три – «КосмоОдисея 2: Повернення до витоків», Chronicles of Vipers та Son of Perun Kharkiv.