Митне управління Південної Кореї повідомило, що в країні відбувалась контрабанда чипів вартістю $11.6 мільярда до Китаю. Загалом було переправлено близько 53 тисяч чипів. Про це пишуть Tom’s Hardware.

Митне управління знайшло стратегічні мікросхеми, які були розроблені за допомогою американських технологій, які нелегально переправляли через Корею до Китаю. Контрабанда чипів тривала з 2020 по 2023 рік й здійснювалась через повітря. Загалом було зафіксовано 144 таких випадки. 

Як повідомляється, у контрабанді звинувачують не певних індивідуальних осіб, а цілу «Компанію А», назва якої не розголошується. Нелегально переправлені чипи були створенні для перетворення аналогового сигналу в цифровий.

Через те, що подібні чипи можуть використовуватися для створення зброї масового знищення, вони з 2020 року перебувають під обмеженнями на імпорт та експорт.

«Компанія А» змогла так довго приховувати контрабанду через прикриття. Компанія, начебто, займалась цілком легальним бізнесом в Південній Кореї, однак замовляла набагато більше чипів, аніж це було їм необхідно. Цей надлишок переправляли до Китаю.

Це найбільша зафіксована контрабанда чипів за ціною та кількістю. Попередньо найбільшою подібною операцією була контрабанда чипів, SSD та іншої електроніки з Гонконгу до Китаю. Тоді вартість усіх продуктів складала близько $4 мільярдів.

Всі операції, які здійснювала «Компанія А» завершились успішно й Митне управлення Південної Кореї дізналась про них лише через деякий час після їх завершення. Виконавчому директору та іншим керівникам компанії грозить серйозне покарання, в той час, як поле застосування нелегально переправлених чипів залишається невідомим.