Викладачі вишів завжди скаржилися, що начебто студент вже пішов не той, ось раніше були студенти. Що ж, схоже, вони мали рацію. Це доводить нове дослідження канадських науковців.

Вчені з канадських Mount Royal University, University of British Columbia та Western University дослідили архівні дані про IQ студентів вишів, протестованих за Wechsler Adult Intelligence Scale з 1939 по 2022 р. і з’ясували, що твердження про те, що люди з вищою освітою мають вищий IQ, вже не відповідає дійсності. Стаття про дослідження прийнята до публікації на початку січня 2024 р.

Згідно з результатами метааналізу даних, за 80 років IQ студентів впав зі 119 до 102 пунктів, що дає швидкість падіння IQ приблизно у 0,2 пункти на рік. 102 пункти – це приблизно середній IQ усього населення, який вважається за 100 пунктів.

Вчені пояснюють такі дані тим, що у 30-50-х роках минулого сторіччя вища освіта була привілеєм небагатьох, а зараз вона доступна майже усім і у вишах вчиться набагато більше студентів з різних верств суспільства.

Які висновки можна зробити з отриманих результатів? По-перше, дослідники пропонують професорам передивитися освітню програму у бік спрощення, тому що сучасні студенти вже не суцільні генії, як раніше. По-друге, роботодавцям вже не варто вважати, що шукач роботи з вищою освітою розумніше того, у кого такої освіти немає. По-третє, студенти мають розуміти, що зараз потрапляння в університет вже не є приєднанням до якоїсь елітарної групи. По-четверте, міф про блискучий розум випускників університетів має бути розвінчаний. По-п’яте, практика відбору до вищих навчальних закладів за результатами IQ тестів – це недоказова маячня. По-шосте, низькі результати IQ тестів не мають давати право робити висновки щодо когнітивних здібностей людей, особливо у клінічній психології.