Всупереч санкціям росія за дев’ять місяців 2023 року імпортувала чипів американського та європейського виробництва на суму понад $1 млрд. Про це пише Bloomberg із посиланням на засекречені дані російської митної служби.

За інформацією видання, загалом імпорт чипів у росію сягнув за дев’ять місяців $1,7 млрд. Більш ніж половина імпортованих напівпровідників та інтегральних схем за вказаний період склала продукція саме західних компаній.

До їхнього числа потрапили американські Intel Corp, Advanced Micro Devices та Analog Devices Inc., а також європейські Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV.

Водночас видання звертає увагу на відсутність доказів того, що компанії порушили санкційне законодавство. Наявна інформація не дає змоги визначити, хто поставив технології до росії, звідки вони були відправлені та коли їх виготовили.

Компанії заявили, що повністю дотримуються санкційних вимог, припинили діяльність у росії та і запровадили процеси та політику для контролю за дотриманням санкцій. Вони також підкреслили, що працюють над протидією незаконному перенаправленню товарів.

«Переважна більшість заборонених технологій потрапляє до Росії шляхом реекспорту з третіх країн, включаючи Китай, Туреччину та Об’єднані Арабські Емірати. США і ЄС працюють над тим, щоб перекрити ці шляхи, зосередившись, зокрема на переліку пріоритетних так званих товарів подвійного призначення та передових технологій, які були виявлені в російській зброї в Україні або є критично важливими для її створення», – додає видання.

Наразі ЄС працює над новим пакетом санкцій, і кілька країн-членів закликають блок у межах цих пропозицій зробити більше для боротьби з компаніями в третіх країнах, а також з торгівлею, що походить з цих країн.

Видання акцентує, що ця торгівля засвідчує труднощі, з якими стикаються США та ЄС, намагаючись припинити постачання високих технологій в росію після її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Імпорт дозволив росії продовжити виробництво танків та іншого озброєння включно з ракетами, які вона використовує у війні проти України.