Система NASA ефективно спрогнозувала падіння невеликого астероїда 2024 BX1 над Німеччиною. Інцидент стався 21 січня цього року. Про це йдеться в офіційному повідомленні агентства.

Система називається Scout – вона заздалегідь визначила, де і коли саме станеться падіння. Прогноз вона видала за 95 хвилин до події, яка сталася неподалік Берліна.

Діаметр астероїда 2024 BX1 склав близько 3 футів (1 м). Це вже восьмий випадок в історії, коли невеликий астероїд, що наближається до Землі, був виявлений ще в космосі.

Астероїди, подібні до цього, час від часу зіштовхуються з нашою планетою. Вони не становлять небезпеки для життя на Землі, але демонструють можливості Scout для швидкого обчислення траєкторії руху астероїда та попередження про зіткнення.

Вперше астероїд 2024 BX1 був помічений Кріштіаном Сарнечкі з Будапешта. Це сталося менш ніж за три години до зіткнення. Інформацію завантажили в Scout, яка зробила розрахунки.

Першим астероїдом, який був відкритий і відстежений задовго до зіткнення з нашою планетою, був 2008 TC3 діаметром 4,1 м. Він вибухнув на висоті близько 37 км над Нубійською пустелею в Судані.