Гелікоптер Ingenuity завершив свою місію на Марсі, перевершивши очікування та здійснивши на десятки польотів більше, ніж було заплановано. Про це йдеться в повідомленні NASA.

«Хоча гелікоптер залишається у вертикальному положенні і на зв’язку з наземними диспетчерами, зображення його польоту 18 січня, надіслані на Землю цього тижня, вказують на те, що одна або кілька лопатей гвинта зазнали пошкоджень під час приземлення, і він більше не здатен літати», – сказано в повідомленні.

Як відомо, під час 72 польоту на Марсі 18 січня зв’язок з апаратом було втрачено. Вже 21 січня стало відомо, що спеціалістам NASA вдалося відновити зв’язок із гелікоптером. Після цього команда почала вивчати дані та розбиратися в ситуації.

«Історична подорож Ingenuity, першого літального апарату на іншій планеті, завершилася, – заявили в NASA. – Цей чудовий гелікоптер пролетів вище і далі, ніж ми могли собі уявити, і допоміг NASA зробити те, що ми робимо найкраще – зробити неможливе можливим».

Завдяки таким місіям, як Ingenuity, агентство прокладає шлях для майбутніх польотів у нашій Сонячній системі та більш розумних і безпечних досліджень, зокрема й Марса.

Ingenuity приземлився на Марсі 18 лютого 2021 року. Він вперше відірвався від марсіанської поверхні 19 квітня та довів, що керований політ на Марс є можливим.

Місія Ingenuity тривала майже 1000 марсіанських днів, що у 33 рази довше, ніж планувалося спочатку. За цей час гелікоптер долав різні складнощі, приміром, здійснив три аварійні посадки та пережив марсіанську зиму.

Після завершення польотів команда Ingenuity проведе фінальні випробування систем гелікоптера та завантажить решту зображень і даних із бортової пам’яті апарата.