З виходом iOS 17.4 компанія Apple запропонує користувачам iPhone та iPad в ЄС можливість завантажувати та встановлювати програми з альтернативних магазинів застосунків за межами App Store. Ці альтернативні маркетплейси функціонуватимуть як додатки для iOS, які можуть встановлювати інші програми для iOS на iPhone або iPad. Розробники можуть створювати власні магазини додатків за умови, що вони відповідають стандартам Apple щодо якості обслуговування користувачів, запобігання шахрайству та підтримки клієнтів.

З новим оновленням розробники, які подають додатки до Apple для розповсюдження в ЄС, можуть вибрати їхню публікацію в App Store, в альтернативних магазинах або і те, і інше. Додатки, встановлені з цих альтернативних маркетплейсів, проходитимуть перевірку безпеки, подібно до того, як це відбувається зараз з програмами для Mac.

Втім у документі на своєму вебсайті Apple зазначає, що кожен, хто хоче створити альтернативний магазин додатків, повинен буде надати докази того, що він може фінансово «гарантувати підтримку розробникам і клієнтам».

Для того, щоб створити адекватні фінансові засоби для гарантування підтримки розробників і клієнтів, розробники маркетплейсів повинні надати Apple резервний акредитив від фінансової установи з рейтингом А (або еквівалентним рейтингом S&P, Fitch або Moody’s) на суму 1 000 000 євро. Його потрібно буде автоматично поновлювати щороку – йдеться в умовах Apple.

Варто зазначити, що Apple не стягуватиме комісію за додатки, встановлені через альтернативні магазини або через альтернативні платіжні системи. Розробники можуть інтегрувати альтернативні платіжні системи у свої програми або посилатися на їхні вебсайти для здійснення покупок. Однак після першого мільйона встановлених додатків стягуватиметься плата Core Technology Fee в розмірі 0,50 євро за кожну установку на обліковий запис на рік.

Apple також знижує ставки комісійних для розробників, які продовжують поширювати свої додатки через App Store. Стандартна 30% комісія знизиться до 17%, а 15% комісія для підписок старше одного року або для малих підприємств зменшиться до 10%.

Розробники в ЄС мають можливість дотримуватися поточних умов App Store або прийняти нові умови для бізнесу, які передбачають зниження комісій, доступ до альтернативних магазинів додатків і плату Core Technology Fee. Для тих, хто використовує інтегровану платіжну систему Apple, нові умови передбачають додаткову 3% комісію за обробку платежів.

Ці зміни є частиною дотримання компанією Apple вимог Закону Європейського Союзу про цифрові ринки та спрямовані на відкриття ринку додатків та надання більшого вибору для споживачів і розробників. Оновлення iOS 17.4 наразі доступне у вигляді бета-версії, а його публічний реліз запланований на березень.