ЄС хоче обмежити панування супутникового зв’язку Starlink Ілона Маска, побоюючись необхідності покладатися на американську компанію SpaceX у разі кризи національної безпеки. Про це повідомляє Politico.

З огляду на це до кінця березня в блоці планують підписати мільярдні контракти на будівництво та експлуатацію нового сузір’я супутників зв’язку IRIS². Його мета – безпечний зв’язок і інтернет військового рівня.

Коли країни востаннє обговорювали семирічний бюджет ЄС у 2019 році, плани щодо такої мережі були відкладені на задній план. Але російське вторгнення в Україну змінило хід дебатів.

«В умовах війни Україна потребувала супутникового зв’язку, але ЄС не зміг нічого запропонувати, – сказав член Європарламенту Крістоф Грудлер, який очолює програму безпечного зв’язку блоку. – Україна не повинна покладатися на примхи Ілона Маска, щоб захистити свій народ».

Тепер блок хоче створити власну конкурентну систему. Єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, який є архітектором плану, назвав його метою підписання «найбільшого космічного контракту в історії ЄС» на мільярди євро до Великодня.

Початкова мета IRIS² полягала в тому, щоб посилити космічне ноу-хау блоку. Але зараз це підкріплено аргументами безпеки. В межах проєкту планують задіяти сотні супутники, а повноцінно запустити його хочуть в 2027 або 2028 році.