Apple готується запровадити нові збори та обмеження, адже планує дозволити користувачам завантажувати додатки поза межами власного магазину App Store, повідомляє The Wall Street Journal. Цей крок є відповіддю на Закон про цифрові ринки (DMA), який був прийнятий у ЄС у 2022 році. Він покликаний зруйнувати монополію Apple на розповсюдження додатків через App Store. Користувачі вперше зможуть завантажувати програми на свої iPhone без використання App Store, але тільки в Європі.

Такі компанії, як Meta і Spotify, вже готуються запропонувати нові варіанти завантаження програм в Європі. Meta розглядає можливість встановлювати застосунки для iPhone безпосередньо з рекламних оголошень Facebook, а Spotify планує дозволити пряме завантаження деяких додатків для iPhone зі свого вебсайту. Microsoft також розглядає можливість запуску власного магазину сторонніх додатків для ігор.

Apple відстоює свою політику щодо App Store, посилаючись на безпеку та захист від вірусів як на причини контролю за завантаженнями. Однак критики назвали систему Apple антиконкурентною, звинувачуючи її у стягуванні високих комісійних і нечесній конкуренції з власними додатками.

Згідно з новим підходом, Apple буде здійснювати ретельний нагляд за додатками, завантаженими за межами App Store, за допомогою процесу, відомого як сайдлоадинг (sideloadloading). Компанія планує перевіряти кожну програму, завантажену ззовні, і стягувати плату з розробників, які пропонують завантаження за межами App Store. Проте ці плани ще не є остаточними й можуть змінитися. Проте Apple розробляла своє рішення понад рік, щоб відповідати законодавству ЄС до дедлайну, який настане 7 березня.

Запровадження обмежень і зборів може знову розпалити напруженість у відносинах з розробниками додатків, які сподівалися, що новий закон звільнить їх від обмежень Apple і високих комісійних. Європейський закон розглядається як нормативно-правовий акт зі значним правозастосовним потенціалом, включаючи штрафи та можливості для проведення розслідувань.

Європейська комісія зустрічається з Apple та іншими технологічними компаніями, щоб обговорити нові правила. Apple ще не надала остаточного пакета з описом свого рішення і не протестувала свої плани з учасниками ринку. Комісія розгляне повний пакет Apple, щоб визначити, чи відкриває він ринок і, чи відповідає всім положенням закону.

DMA містить як чіткі вимоги, так і такі, що можуть бути інтерпретовані по-різному, наприклад, «магазини додатків повинні мати справедливі, розумні та недискримінаційні умови».

Реакція Apple на нові правила ЄС є ще одним потенційним полем битви в її постійній боротьбі за контроль над стороннім програмним забезпеченням і збереження високих прибутків від App Store. За оцінками, операційна маржа компанії в App Store становить від 70% до 80%.